Thursday, January 31, 2013

Nasi Goreng Kucing

satu gerai kat foodcourt di Pasaraya Gergasi..Jual masakan Thai, tapi tukang masak, tukang ambik order, tukang jaga kaunter, semua mamat Vietnam...Baik tukar nama "Masakan Vietnam" 

Aku dah fed up betul dengan negara sendiri ni..
Kualiti hidup di sini dah makin hampeh..
Warga asing makin ramai, yang takde kualiti di bawa masuk..
Nak cakap Melayu/Inggeris sepatah haram pun tak tahu..(mintak MC depa pandai cakap)
Masuk bawak penyakit, bawak budaya pelik, merompak samun rogol, makan anjing/kucing orang..
Bila di tempat makan pun manusia sebegini di suruh bekerja..
Maka aku dah tak boleh nak cakap apa....
Buang sahajalah tanda halal JAKIM yang di agung agung kan tu..
Bila bangsa yang makan kucing/anjing & dimulut tak henti henti mengonyeh sirih boleh goreng nasi goreng patayya..maka bagi aku itu sudah melampau..
Aku bukan racist..
Tapi aku sayangkan negara aku..
Malangnya, negara aku makin parah..

ya, aku macam budak sekolah. Aku bawa bekal ke tempat kerja. Ianya bersih, halalan toyyiban, pengerat kasih sayang makan hasil tangan bini sendiri, ianya cost effective, ianya lebih menyihatkan.

66 comments:

  1. same la kiter hari-hari bwk bekal nasi & lauk dari rumah :)

    ReplyDelete
  2. Dan lebih sedap. True enough. Kadang2 rasa geli bila nak order, apa tah lagi bila nak makan. Yang peliknya tu, kat food courts memang ramai golongan nie. Warung2 kecil yang pure Melayu. Family bussines.

    Siapa punya kerja bawak masuk 'diorang' ranmai2 nie yer?

    ReplyDelete
  3. Memang betul tu DZ..Kadang-kadang owner cina, pekerja diorang amik melayu nak tunjjukkan halalnya. Ntahlah. Betul ke sumber tu halal. Konon nampak melayu tapi rupanya minah endon. TU pon ntah betul ke Islam ke tak..Indon sini pon bukan boleh harap....

    Saama dengan pekerjala lain..ekekek

    ReplyDelete
  4. ni la antara masalah besar negara.. penduduk tempatan mengeluh takde kerja.. camna ni doc..?? nanti percentage populasi rakyat malaya dimonopoli oleh org luar.. jgn lah nanti depa ni pulak yg jadi taukeh2...

    alhamdulillah kat pantai timur ni masih bertebaran rakyat jelata malaya yg bekerja di semua sektor.. tapi kat petrol station memang cannot argue lah.. rakyat bangladesh yg conquer bidang tu..

    ReplyDelete
  5. kedai mamak pun kdg2 meragukan......
    p/s: ostolia melambai2 tuuu.... ;D

    ReplyDelete
  6. kenapa amik gambo macam dari bawah meja je??ekekeke
    bawak bekal memang besh =)

    ReplyDelete
  7. betul tu DR..
    setuju sgt..kadang kita jd ragu2..
    dah terasa ada kt luar negara pulak sbb ragu2
    dgn status halal.

    ReplyDelete
  8. eh betul2...setuju sgt...kadang2 tak terpikir pun sebaliknye kan....geli lak bace tang makan kucing tu...euwwwwww......

    pergh sandwich doc mcm subway tu...teliur kite tau!

    ReplyDelete
  9. sy setuju sgt!! knp la org mcm ni blh keje kat food court....sedih!!

    ReplyDelete
  10. kita bole geng!
    i pun hari2 bawak bekal pegi keje.
    walaupun kene ada effort untuk luangkan masa utk memasak di subuh sepi
    demi keluarga dan juga perutku, aku sanggup!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat kerja tak sediakan makanan ke? .... ngeee

      Delete
  11. harini wa bawak bekal oo..
    lauk rendang ayam.
    cili padi mau lebih. ditabur gn daun kunyit.
    sndr masak okay!

    ReplyDelete
  12. memang bosan tul dgn pendatang nie...
    sana sini ada jer pekerja2 'international' nie...
    tapi paling tak suka 'mereka-mereka' yg buat macam ni negara mereka sendiri...
    isk isk isk....

    ReplyDelete
  13. ammboiii.., ramainye kawan2 FB abg doc semuanye cewek2 belake.., kihkih2

    ReplyDelete
  14. assalam dr..tu yang acik malas nak makan diFC tu..baik warung..dah tentu semuanya orang kita..diS2 susah nak jumpa orang lain masak..layan kalau masuk restoren nya dr.

    ReplyDelete
  15. no komen, kadang2 mcm rsa ni negara ku ke negara depa nih, bt gaya mcm negara sndiri je... mmg nampaknyer malaysia kene kurangkan pengambilan pekerja dr luar, sbb kite dh ada lebih lambakan pekerja asing tak profesional dr mcm2 negara,...

    ReplyDelete
  16. aduhhh.. terliur plak tengok beger DZ pegang tuh.. konfem sedap!

    ReplyDelete
  17. Saya pun sedaya upaya untuk tidak makan di luar. Dan syukur juga tradisi kami memang jenis makan kat rumah. Kekadang makan luar memang tidak upaya dielak. Tapi kalu dah Vietnam jer yang masak, memang reject!

    Makan food dari rumah adalah sangat best dan puas! Tak mesti kena jadi budak sekolah jer.

    ReplyDelete
  18. Saya memang tak makan di food court macam ni. Situasi ni memang sedang menular di negara kita malah kalau pergi ke pasar basah pun mereka juga yg berjualan, sedih! sedih! sedih!!!

    ReplyDelete
  19. Kakak almost everyday bawa bekal doc. Bukan pasal dlm foodcourt ramai 'mereka' ini tapi sepanjang jalan nak ke foodcourt itu pun dah ramai 'mereke' ini. Kakak takut yg gelap-gelap tu lagilah...

    ReplyDelete
  20. Terkejut tgk tajuk.. hehhe.. Tapi mmg betul laa rata2 foodcourt suma dah org asing yg berniaga.. takut plak nak makan..

    ReplyDelete
  21. ya btol..saya setuju!
    air tangan isteri tetap yg terbaik walaupon bekalnya hanya roti telur :)

    ReplyDelete
  22. besarnya sandwich ko nok...habis x tu?

    ReplyDelete
  23. betoitu.. kdg tak fahamkan awatler ramai ngat orangni.. tapi kena tahu gak hukum ekonomi ada permintaaan maka ada penawaran.. kalau takder yang minta takder orang leh tawarkan diri... so orang kita boikotlah mana yang patut..
    dan kalau jadi cam doktor lagi baguih tapau dari rumah... selamat...

    ReplyDelete
  24. bawak bekal memang seronok... jimaaat, tinggal lagi malas nak bangun awal utk prepare bekal! ahahaha

    ReplyDelete
  25. Saya tak bawa bekal ke tempat kerja tapi bekal datang ke tempat kerja saya. Tetap mengeratkan hubungan suami isteri sebab dapat rasa air tangan isteri dari pagi sampai malam w/pun di tempat kerja .... hehehe

    ReplyDelete
  26. sepatutnya org asing ni tak dibenarkan buat kerja2 memasak ni. Biarlah org kita aje yg buat kerja tu.

    Tapi mungkin mereka tu ada ic sini ..... huhu

    ReplyDelete
  27. Salam

    Dr memang bertuah ada fiza yg rajin!
    Mama skrg agak cerewet juga mkn luar.Bagi salam dulu, tanya sapa boss,kalau kedai mamak tanya ada masak daging lembu tak? ada yg kata kedai mamak, tapi bila beri salam tak jawab, terus cerita mcm2 pasal lauk2.ada yg bila ditanya islam? bos islam...semuanya buat tekak tak selera.
    Memang terasa sgt bukan di negara sendiri....#
    Dgn ndonnya, mymar dan mcm2!

    Tgklah you tube Aminah dan Azali- terimakasih buat ustaz Don. kisah budak melayu jerman yg menarik. Byk moralnya disebalik cerita.Anak saya ada masukkan dlm blognya' internal ink'

    jumpa lagi.

    ReplyDelete
  28. SALAM
    Doc...boleh tak buatkan satu entri pasal GASTRIK....penyebabnya,pantang larangnya dan ubat2an yg berkaitan..tq..:)

    ReplyDelete
  29. apa benda yg doc makan tu? nampak sedap sgt dari rupanya tu..baguihhh wife doc rajin & pandai masak..betol cakap doc tu, kalo industri lain guna pakai warga asing takpe lah tapi kalo industri makanan ni terasa loya tekak juga nak telan..

    ReplyDelete
  30. memang bagus bawa bekal dari rumah...nak buat macamana...pemilik restoren banyak yang rela bagi warga asing memasak dengan gaji yang kurang daripada menggaji orang sendiri yang dikira terlalu demanding dengan tangga gaji...

    ReplyDelete
  31. majikan disebabkan nak bayar gaji murah dorang sanggup ambik pekerja asing, kalau pekerja kilang pada den masih ok kan doc, tapi kalau kerja frontline mcm kedai makan elok elakkan ambik pekerja asing....tapi dorang tak fikir semua tuh...yang dorang fikir untung dan untung sahaja...

    ReplyDelete
  32. saya pun bawak bekal. biarla orang kata low class. yg penting kita tau kualiti makanan yg kita makan.. c uma lately da makin tak larat nak masak T_T

    ReplyDelete
  33. Sy pun g keje bwk bekal...mmg takdehal. Jimat. Kedai sebelah ni, warganegara Malaysia n melayu 100% tp rege makanan mcm duduk oversea.

    =(

    ReplyDelete
  34. betul tu, saya pun kalau g food court memana susah nak membeli. sebab tengok yg kerja semua org asing. Tak yakin.

    ReplyDelete
  35. Saya jarang makan kat luar jadi masalah macam tu tak timbul sangat, kalau makan pun jenis yg typical kat situ ja pi jarang nak try tempat baru.

    Dr. ada org dok siap angkat masuk beg ja ni hat nak buat sendiri aisshhh...kadang terbabas gak. Susah2 makan roti jer sapu kaya kat opis...:)

    ReplyDelete
  36. setuju 200% apa yg adik cakap !

    haaaaaaaaaaa samalah ngan akak .. benci dgn keadaan negara skrg
    x tahu mana rasionalnyee bawa mereka2 nie masuk !
    menyusahkan lagi ada .. huhuh
    negara kedekut nak bayar lebih sikit buat bangsa sendiri ..
    bangsa luar x kesah bayar murah .. naaaaaaaaa siapa yg untung skrg nie
    adehhhhhh ( teremoooo lak akak nie ) erghhhhhhhhhhh
    tul tak ??? renung2 kan huhuh

    ReplyDelete
  37. besarnya roti...boleh kenyang sampai ke petang.


    Dulu tak berapa percaya ada org mkn anjing / kucing (org vietnam) tapi bila ke HCMC dan org Vietnam sendiri yg bagi tahu ...tak dpt disangkal lagi.

    ReplyDelete
  38. hihi..btol tu..lg slmt mkn bekal dri umh :)

    ReplyDelete
  39. untungnya ada isteri yang rajin lagi pandai masak.. akak pun selalu tak jadi nak order makan bila org tgk siapa yang ambil order.. entah kenapa tiba-tiba aje rasa tak yakin..

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum DZ

    saya rasa hairan..mengapa ramai sangat bangsa asing ada di tanah air ku ini
    telah melawat 2-3 negara orang lain, tak ada pulak macam ni
    kalau ada pun, semuanya pelancung

    ReplyDelete
  41. tak menahan tgk bekal yg mommyzz bawakan tu. ada kelas apa mkn masakan kasih sayang yg dibuat oleh isteri tercinta camtu! lagi mahal harganya dari makanan di hotel mewah.

    ReplyDelete
  42. amboi, kemain siap mommyZZ buatkan bekal! untung la ko!
    betul apa ko ckp tuh, mana2 pi, semua rakyat asing yang conquer tau, dah la butir bicara pun ntah apa2, tak sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  43. Bersepah2 foreigner kt msia ,kondo masa tggl kt ampang dulu bersepah pak hitam!!

    Lg seram !!

    ReplyDelete
  44. pau kucing memang ada kat Banting!..sapa mau ?..haha gurau je, kaum depa tu jer ramai jd water...ambil order makanan pon tak reti !

    ReplyDelete
  45. saya paling bengang cakap dengan pakgad warga nepal!!!

    ReplyDelete
  46. tak boleh makan kalau tukang masak pakai singlet masa memasak atau suka lap tangan kat ponggong....

    ReplyDelete
  47. Eden pun samo lah bengang......kat Malaysia org asing tak takut langsung buat salah....kalau kat singapore...depa takut oooo.....

    ReplyDelete
  48. Musti bangga giler isteri tuan doc bila sominya ghajen bawak bekal

    ReplyDelete
  49. Memang dah nazak skrang ni doc.... akak pun jijik nak mkn hasil tgn mereka ni

    Akak pernah nengok warga vtnam ni bantai anjing smpai mati..... buat makan katanya





    ReplyDelete
  50. banyak pahala isteri. :)

    sekarang kalau sesat jalan,
    nak tanya org stesen minyak pun tara guna.

    suma sama saja. tatau!

    ReplyDelete
  51. Sekaki panjang..
    kenyang sungguh tu...

    ReplyDelete
  52. salam abg doc, wak ada ole2 bandung tuk anda.., sila bg nama dan alamat kiriman pd emel wak ni: wakgelas@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. Bersepah² warga asing skang nih. Bukan kat food court jer...kat mana² pon. Rasa macam bukan kat negara sendiri jer.

    ReplyDelete
  54. Beruntung Doc ada wife yang rajin memasak. Sedap nampak burger tu.. puas makan.

    ReplyDelete
  55. sedapnya nampaknya bekal doc tu..... sejak anak dah sekolah tadika ni hari2 kena buat bekal untk anak dulu... padahal kat sekolah cikgu dah bagi makan dan minum....

    ReplyDelete
  56. SA Hari2 bawak bekal pi kerja...terjamin selamat...

    ReplyDelete
  57. cuba tgk kat food court JJ Bukit tinggi... dah tak berselera nak makan bila tgk semuanya bangla dan nepal dan vietnam... mana pigi semua melayu?

    ReplyDelete
  58. selagi boleh elak makan kat food court ditempat membeli-belah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...