Thursday, January 10, 2013

Batu Karang/Kidney Stones

Semalam jumpa seorang lelaki, kes berulang batu karang..
Datang dengan simptom 'pinggang tak selesa' + 'kencing tak bersih'.
Sakit batu karang ni, memang sakit..berdoa la kita tak kena batu karang..

Sekali bila buat urine test.....
ini dah bloody urine bang...merah dah macam ribena..takyah buat urine test pun, dengan mata kasar dah tau ada darah dalam urine..

Batu karang ni sebenarnya penyakit pengkristalan bahan dalam badan..
Bahan bahan tertentu ini, kalau dah melampau banyaknya, akan mula mengkristalkan dirinya, lantas menjadi batu karang...

Banyak jenis batu karang ni:
1- Batu karang kalsium. Ni bangsa paling biasa. Batu karang kalsium boleh combine dengan bahan lain, eg: fosfat, karbonat & oxalate. Batu bangsa kalsium ni paling biasa kat lelaki.

2- Batu karang struvite. Ni bangsa batu yang biasa ada kalau pompuan selalu kena jangkitan saluran kencing.

3- Batu karang uric acid. Ni bangsa batu karang yg biasa kat lelaki. Korang tak jaga pengambilan makan tinggi uric acid, merana la kena batu bangsa ni. Lagi malang kena gout sekali....

4- Batu karang cystine. Selalu bangsa ni jadik kat orang yang ada cystinuria. Cystinuria ni penyakit keturunan, yang mana ada jenis amino acid namanya cystine bertukar menjadi batu kat dalam buah pinggang/saluran kencing/pundi kencing. Cystine ni patutnya bila masuk sistem buah pinggang, dia akan terurai, tapi orang yg ada penyakit cystinuria ni, gen mereka bermutasi ala ala X-Men..so cystine tu tak terurai..lama lama makin banyak la cystine...tu yang jadi batu tu.

Faktor risiko paling tinggi nak kena batu karang ni kalau korang malas nak minum air. Maksudnya air kosong. Memang ada orang liat sangat nak minum air. Lepas tu kalau jenis yang suka tahan kencing..tu pasal drebar lori/bas, ramai kena batu karang..sebab malas nak berhenti kencing, nak kejar trip katanya..bahaha...Pompuan keja kilang pun ramai tahan kencing, sebab tak boleh keluar line production, jangankan nak gi kencing, nak minum air pun tak sempat..Tapi selalunya pompuan macam ni kena kencing kotor dulu la..

Simptom batu karang:
- sakit pinggang, selalunya sebelah.
- sakit kawasan ari ari, boleh turun ke bawah..ni especially kalau batu tu tengah berjalan turun dari pundi kencing ke saluran kencing
- kencing berdarah
-kencing tak tus/tak lawas
- tanda tanda jangkitan: demam/muntah/

Test yg kena buat:

- mesti la urine test. Boleh buat rapid test kat klinik..strip akan di celup dlm urine korang..

lepas celup, kita tengok perubahan kaler kat strip tu..Ni secara kasar la kan..bukan kuantitatif..Boleh la kesan ada darah ke tak, ada sel darah putih ke tak, ada gula ke (kencing manis), ada ketone ke (bahan kumuh..tinggi kalau dehydrated macam cirit teruk ka, mabuk mengandung teruk ka)..macam macam lagi la, ikut jenis strip..Yang aku guna ni boleh detect 7 benda..ada yg boleh detect sampai 13 benda..

- Boleh jugak hantar urine ke lab..Ni untuk proper punya pemeriksaan la..pun boleh la detect ada tak kristal dalam urine..

-Imaging:
Imaging ni maksudnya kita tangkap gambar batu..Nak scan ka, xray ka..sila sila kan..
 ni contoh rupa batu karang dalam x ray..Bukan aku punya hak gambar ni, Google punya..

ni contoh batu karang dalam ultrasound scan..Pun bukan hak aku punya gambar..Google punya..

Rawatan:

- selalunya, patient malas nak properly check kat spital...So bila gi klinik, kita sah kan ada batu karang, kita bagi la dia ubat pemecah batu...kat Malaysia ni ada macam macam brand...yg biasa aku guna kan ialah Cystone & Rowatinex. Tengok juga nasib, kot batu dah besar gedabak, takde mana nya berkesan makan ubat..kena gak gi spital beb..

- Ubat makan berkesan jugak kalau batu karang jenis uric acid..So kena makan ubat kurangkan uric acid, namanya Allopurinol..Kalau batu karang jenis struvite tu, kena la jugak ambik antibiotik.

- Bila perlu pembedahan?  Kalau batu besar sangat, kalau rupa batu tu pelik sampai block laluan saluran kencing, kalau dah ada komplikasi menyebabkan rupa anatomy buah pinggang bertukar...ni kiranya open surgery buah pinggang ..jarang jarang la buat..

- zaman dah moden kan...zaman minimally invasive or non invasive dah mula mengambil alih peranan surgery...so, rawatan macam ni antaranya:
a) ESWL ( extra corporeal shockwave lithotripsy) . Teknik ni guna shock wave kat belakang badan, area kidney...takyah potong/cucuk2. .so batu akan pecah berderai, dan keluar melalui urine..Tapi tak sesuai utk batu yang besar, selalunya ukuran >1 inci tak sesuai guna teknik ESWL.


b) Percutaneous nephrolithotomy ...dlm kes batu besar, surgeon akan buat lubang kecik kat kulit, pass kan tube endoscopic ke buah pinggang, dan bawak keluar batu..So luka/parut nya cinonet aja..kat kulit..


c) Uteroscopy...ni kalau batu bukan dlm buah pinggan, tapi kat dlm sistem kencing/saluran kencing..
..korang tengok gambar prosedur ni sudah...memang ngeri siot...aku setiap kali terangkan kat patient, aku pulak rasa ngilu...bahahahaha....patient2 aku yg dah buat prosedur ni mmg kata, 'ngilu doc'...hahaha..Tapi masa buat tak rasa la...sebab patient tak sedar kena bius...Tang nak remove stent tu nanti...

lepas buat prosedur ni, selalunya tube kecik/stent akan ditinggalkan dlm saluran kencing utk beberapa hari utk promote urine flow...

ni prosedur uteroscopy kalau buat kat patient pompuan la...less ngilu nya...:P

- walaupun zaman dah canggih...aku letak jugak cara rawatan satu lagi ni...Sebab ramai jugak patient aku cuba cara ni...ada yang kata berkesan..batunya hilang, bila xray, mmg dah takde batu nya...Ada pulak yg sama aja...tak berkesan...Tapi ni aku tak endorsed lah ya sebagai standard treatment...Lu pikir la sendiri kalau nak buat rawatan ni...Tanggung sendiri kesannya ya kalau tak menjadi....:P   Cara rawatan ni namanya ' teknik gosok gosok dgn minyak angin'..hahaha...Magic kan? wallahulam..femes tempat ni, kat Durian Tunggal..kot rajin nak baca, baca blog ni: Rawatan Batu Karang cara Alternatif


Apa apa pun, ingat la..batu karang boleh berulang...
So, banyakkan minum air kosong, jangan tahan kencing, jaga makanan high uric acid, jangan simply makan supplement calcium semberono ( banyak debate tentang ini, tapi to be safe, ambil dlm recomended dose la, together  with Vit D for better absorption).

92 comments:

  1. wahh...ralit membaca nyer sambil mkn ni doktor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,nk tnye biase klau pt yg ade batu karang ade x rawatan laser

      Delete
  2. harap dijauhkan lah daripada masalah batu karang nih...nice entry doc, seronok membacanya...:)

    ReplyDelete
  3. arwah abah nurul pengidap batu karang num3 tuh DZ...sbbkan itu dia akhirnya dialisis buah pinggang dan memang penyakitnie adik beradik dia pun ada..

    ReplyDelete
  4. salam kenal2..follow sini..ish takutnya tengok..

    ReplyDelete
  5. baru saya tahu batu karang ada banyak jenis..dulu arwah abah saya pun ada batu karang...operate buang..saya ni jenis tak suka minum air masak..nampaknya saya kenalah minum air masak banyak..tapi camna nak minum...dok dalam ofis aircond..tak terasa haus pun..nak habiskan air 500ml tu pun bercinta huhu

    ReplyDelete
  6. dr..kenapa mostly lelaki yg terkena penyakit ni...
    jiran saya baru buat operation buang batu karang kat KPJ,Seberang Jaya..kena RM50 K..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wallahualam...Tapi mmg prevalence penyakit batu karang ini, lebih kepada lelaki. Kajian seluruh dunia rata rata tunjukkan bahawa kadarnya pada lelaki ialah 2 ke 4 kali ganda lebih tinggi berbanding wanita.

      Delete
  7. Hari ini, baca catatan ni baru rassa macam baca catatan seorang Doktor!

    Dulu2 ada juga catatan tentang perubatan, entah kenapa baru hari ini nak terasa... :)

    ReplyDelete
  8. takutnya kn...adeh..tu la kdg2 sy pun ske sgt thn kncing....tp ble igt pnyakit ni, ha laju g toilet

    ReplyDelete
  9. incik doktor...camana erk nak contact dr???ada mende nak tanya ni...
    emel ke...wassap ke...berasap ke..ekekekeke
    emel cheqna alangfarina@yahoo.com
    im waiting ni tq ye

    ReplyDelete
  10. mertua saya guna teknik B tu rasanya..

    betul ke tak elok minum susu tepung, kalsium dia boleh jadi penyebab batu karang?
    kena minum fresh milk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la...boleh aja minum susu tepung tu...takde increase risk pun...sama jugak dgn minum fresh milk...Masalahnya ialah apabila ada orang yg ambil high dose supplement pil Kalsium.

      Delete
  11. Assalamualaikum DZ

    bapa saya ada yg sakit batu karang ni

    moga2 kita tak kena

    ReplyDelete
  12. Kakak ambil supplement calcium sekarang tau tapi tak ambil pun vit. D - takut juga nie. Kakak suka baca N3 macam ini sebab tambah ilmu. Auntie kakak di S'pore kena batu karang pun tak payah operation mungkin ESWL yg doc kata sebab batu hancur keluar ikut sewaktu buang air. Tapi kos lebih tinggi dari operation.

    ReplyDelete
  13. guling-guling sakit.. peluh-peluh..
    spot diagnosis: renal colic

    ramai patient saya ngadu.. kat spital dia orang dah tak bagi rowatinex
    kenapa ntah...

    ReplyDelete
  14. bloody urine.. oh.. tenkiu sharing Doc.. :)

    ReplyDelete
  15. exeprience kakak:
    - check up di HUKM, cubaan buat laser, gagal sbb kakak tak tahan
    - balik set another appointment for laser
    - introduced by her fren, pegi durian tunggal, walaupun kakak mmg tk percaya rawatan alternative.
    - lepas buat dia gi klinik biasa buat xray, tkder batu karang..
    - appointment dgn HUKM, xray, batu karang hilang....

    Wallahualam

    ReplyDelete
  16. takut benda alah ni, pinggang aku pun selalu sakit sebelah ni, kadang2 kencing pun kotor, kadang2 tak...risau la plak bila baca entry ko nih huhuhu

    ReplyDelete
  17. baru ni blood test & urine test ada gak doc kata sangat sikit je ada kencing kotor.. baru lah tersedar diri pi telan air kosong bergelen2..

    ps:- doc, mana address? nanti email ek to o-mulan@hotmail.com... kalo lambat gift kecik expired nanti huwa hahahaaa...

    ReplyDelete
  18. Aduhai...baca je pun dah terasa ngilu. Scary betul! Sy kena jadikan minum air masak byk2 sebagai azam 2013. Adehhh~

    Thx doc for info.

    ReplyDelete
  19. TQ doc for the info.. Sgt menarik.. Takut kalau kena batu karang nie..kan..

    ReplyDelete
  20. harap2 xde la dapat penyakit mcm ni...tp selalunya org lelaki yg senang dapat penyakit ni kan...

    ReplyDelete
  21. orang kata jangan banyak makan ikan masin atau udang.. nanti boleh kena batu karang..

    ReplyDelete
  22. *taktau la knp, tgh mbaca ni tiba2 mata melirik ke mug sblh, amik n terus teguk air kosong.huhu..takuttttt*

    ReplyDelete
  23. masa ngandung ada penah kena kencing kotor

    harap dijauhkanlah dari penyakit mcm ni

    ReplyDelete
  24. doc macamna nak kontrol uric acid?betul ke kurangkan makan seafood?en.suami di diagnose high uric acid tapi masih belum sampai tahap gout.risau gak.dah lama tak masak seafood.tapi kalau kat kedai dia bantai makan gak

    betul kata mak juariah, baru terasa baca blog seorang doc:)

    ReplyDelete
  25. bapak akak kena dulu.. memang teruk sesangatler nampaknya..
    harap tak kenalah nanti..

    ReplyDelete
  26. aishhhh....seram lak tengok prosedurnya tu......mintak ler dijauhkan....

    ReplyDelete
  27. info yg bagus sgt ni doc, tq share with us ye

    ReplyDelete
  28. suka entry yg mcm ni..berinformative..senang nk phm..byk sgt medical term pun buat org putus nafsu nak baca..hahaha..kencing tak tus tu..penyakit dee lah tu..sbb tak suka minum air masak..tadi masa baca entry doc..terus togok air sebotol..hahaha...

    ReplyDelete
  29. Mak saya pernah ada batu karang, jenis apa tak sure pulak, mula-mula makan ubat klinik lambat sangat kesannya makan pulak ubat tradisional, bila kakak saya kena batu karang jugak mak suruh ambil uabt tradisional je, check semula kat klinik batu karang tu dah tak da

    p/s:jarang-jarang ada entry penuh berkaitan hal perubatan kat sini ya. Nanti banyak-banyak kan la entry camni info tuk yang tak tahu

    ReplyDelete
  30. Topik yang sangat menarik..

    Saya ada dua orang bapak yang ada batu karang.

    Bapak pertama (ayah sendiri) :
    - Buat rawatan C. Yang paling sakit ialah masa nak removekan stent tu. Tapi after that, Alhamdulillah.

    Bapak kedua (Father in-law)
    - Sakit2 pinggang, x-ray, ada batu karang. Dia guna rawatan gosok2 pinggang pakai minyak..hehehehehe. Sebab, rumahnya 10 minit jer dari situ. Ulang 3 kali kat situ, batu karang clear. Tapi, few months after that, problem batu pula dalam hempedu. Dah tahap kritikal dah. Operation done in Pantai Ayer Keroh and the whole hempedu kena remove.

    Share pasal cara gosok2 minyak tu, my uncle buat, tapi x jalan. Kena operate juga di KPJ. But hubby's colleague di former company, Japanese pergi buat treatment nie sebab takut nak gi spital. Succeed. Lepas tu ramailah Japanese geng dia pegi juga.

    One more rumours, one of the doctors kat salah satu private hospital di Melaka remove batu karang salah sorang patient dia. Tapi patient mengadu masih sakit lagi. Nak saman hospital sebab buat tak proper. So, quietly bawa pakcik gosok2 ke hospital and gosokkan patient masa patient di bius. Takut hospital kena saman. So, bila x-ray, ternyata kidney dah clear dari stone.

    All in-all, Allahu A'lam.

    Yang penting, everyday saya make sure minum 4 litres plain water without fail.

    ReplyDelete
  31. Bagus info ni, tq Doc. Mak akak pernah ada batu karang ni. Hospital pi, rawatan tradisional pun buat jugak. Tapi rawatan tradisional yg menjadi, minum air rebusan pokok jelai. Dengan izin Allah, lepas 8 hari keluar sendiri batu karang tu melalui air kencing. Lepas tu pi buat scan, alhamdulillah dah takda batu karang lagi.

    ReplyDelete
  32. tetiba kita senakkk peruttt....

    aduhhh.....

    ReplyDelete
  33. ishhh takutnya kalo terkena penyakit camni..tengok gambar pun dah rasa ngilunya..sama2 lah kita menjaga kesihatan..

    ReplyDelete
  34. thanks 4 sharing...kalau rajin leh buat n3 ttg protein dlm urin atau urin berbuih?heee

    ReplyDelete
  35. sy dah berdepan dgn situasi ni DR.
    mak sendiri yg kena setahun lepas..
    mula pelik..ingatkan batu karang hanya kaum lelaki je dapat.

    mmg derita tgk mak..
    lama jugak nak detek apa sebenar sakit dia mulanya.
    alhamdulillah skrg dah takde batu krang tu.
    dan harap mak terus sembuh..
    dan kita semua dijauhkan penyakit batu karang ni.

    ReplyDelete
  36. moga-moga kita boleh sama-sama prevent sebelum dirawat.

    ReplyDelete
  37. Wahhhhh.....temi kasih tuan doktor.....

    ReplyDelete
  38. teringat dul penah kene kencing kotor aduh sakit nyer... seksa betul... sampai sakit berguling2...

    ReplyDelete
  39. TQ doc...very informative. makcik ada batu gak...kat hempedu(gal)...tak pernah sakit cuma masa doc nak scan perut satu waktu dulu...perut makcik lawa sgt kot, tangan dia menggeletar terus bendalah tu ternaik atas sikit...maka nampak laaa batu batan tu....katanya banyak........ingat kalu di keluarkan, boleh pa buat satu set rantai, gelang n cincin.....takut juga...tapi tak sakit.....

    ReplyDelete
  40. Thanks for sharing Dr. Saya pernah kena kencing kotor masa pregnant...perghhh...sakit tu.

    ReplyDelete
  41. Cam tau2 jek tuan doktor ni kan. My FIL baru-baru ni kencing berdarah. Bila pi spital, depa bagilah antibiotik segala. Tup-tup semalam tak boleh kencing pulak. Pergi spital lagi, dpt ubat lawas kencing. Bila kencing macam keluar batu, katanya. Dalam air kencing tu pun ada cm blood clot, tp kecik-kecik jela. Lagi satu kan, mcm mana nak tau batu karang kita tu jenis yang mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batu yg keluar masa kencing/masa prosedur tu, dihantar ke makmal utk analisis..

      Delete
  42. Info yang bagus.. Family saya ramai yg kena..Kebanyakannya kena operate baru sembuh..

    ReplyDelete
  43. husband saya pernah kena batu karang ni.. yg tak bestnya bila sekali dah kena mudah jadi balik. bila da ok. berenti makan ubat, kurang minum air sikiy pun da nak kena semula.

    cuma lepas saya bagi dia home remedy - lemon juice+olive oil keluar seketul besar jari kelingking budak. lepas tu saya continuously bg dia makan vit c. sbb yg saya baca nak elak kena batu karang environment kencing tu kena berasid. tp tak bagi la overdose. just 250mg /tab. sebiji atau dua biji sehari. tgk pada condition. biasanya kalau kencing kotor, mlm tu makan pagi esoknya da mmg clear.

    since hari tu, da takde kena makan ubat da..legaa sungguh..

    ReplyDelete
  44. Hurmmmm seramnya. Tkmolaaa, minta d jauhkan penyakit ni dlm family.

    ReplyDelete
  45. Perghhhhhh! ngilu2 aku nengok nye.. btw sgt2 bgus info ni. byk pahala dapat..

    pnh jgk kne kncg kotor lepas buat d&c. itu pon dah rse nk nangis. rase 1 nikmat hidup yang ade ni diuji kejap oleh ALLAH. tp x lama. mkn ubat setle!

    ReplyDelete
  46. Terima kaseh sebab tulis tentang penyakit ni.. 2 3 bulan lepas suami saya susah nak kencing dan sakit belakang pinggang, dia pergi berurut pun tak baik pastu agak nya dah tak tahan sakit terus ke kelinik....rupa rupa nya dia kena kencing kotor, doktor suruh minum banyak air kosong dan doktor tu cakap dari kencing kotor boleh kena batu karang kalau tak di jaga.

    ReplyDelete
  47. Hubby kak Nurul guna kaedah Percutaneous nephrolithotomy nie,tp sblm tu selalu jugak pegi kat Gangsa tu kaedah gosok2.last2 kena juga operate.

    ReplyDelete
  48. DZ,
    thanks for the info
    terlambat saya masuk sini
    sangat bermanfaat untuk saya ini...
    tq yq.

    ReplyDelete
  49. salam doc saya ada batu karang di right kidney saiz 8mm ..doc setkan 2hb ni buat rawatan laser.. saya nak tanya doc kenapa saya ada baca setengah org xtahan sampai muntah.. sakit ke doc? saya ni takut first time kena benda2 mcm2 ni? apa pendapat doc ada cara lain x rawatan yg mkn ubat..dr bole emel ke asma.2506@gmail.com.tq

    ReplyDelete
  50. salam..sy ada batu dlm salur n anggaran saiz dlm 10mm...apa cdgn rawatan? saya ni mmg takut nie...adoi, serabut la.... kalau ada jwpan tlg email ke sy... mdzam03@yahoo.com , lg satu kalau nak buat kat mn doc cdgkan? tawakal ok ke?

    ReplyDelete
  51. saya dah kena batu karang ni dah 9 kali kali pertama hilang sendiri kali ke 2 pergi ke permata med cent klang , sekarang dah x der , kali ke 3 masuk sjmc kena 13 ribu rawatan berterusan selama 6 bulan kos tinggi,kali ke 4 pergi kampung gangsa durian tunggal kat situ je dah 6 kali ,terbaru pada24-04-13, tapi hari ini kena lagi 27-04-13,cadang esok nak pergi lagi,kali ini kurang sikit sakitnyer,..

    ReplyDelete
  52. info sgt berguna dan mudah faham

    ReplyDelete
  53. nk tnya skit, sy ada d sahkan batu karang, lps buat ct scan doc bgtau saiz 7mm....dia bgtau uric asid dlm bdn tinggi. jd d cdg psg stent n buat eswl lps smnggu psg stent.....ada kmngkinan x bt tu boleh kuar sndri? doc bg ubat allopurinol n serbuk urinary alkalinizer utk bncuh minum.....tlg bg cdgn klau ada....email sy mdzam03@yahoo.com....tq

    ReplyDelete
  54. saya pernah kencing berdarah ni. bulan 2 2011, then bulan 2, 7 dan 11 2012. waktu bulan 7 tu doktor buatlah xtray and scan.resultnye kate takde xde stone kt kidney. tapi dalam awal Mei ni saya kencing balik.doktor just bgi pottasium citrate dgn ubat tahan sakit.then kencing back to normal..risaulah klau lepas ni kencing berdarah lgi..sakit amat!

    ReplyDelete
  55. Minta add bkt tunggal anak sy 4 thn ada batu krg

    ReplyDelete
  56. Saya sekarang sedang menanti keluarnya batu karang dari pundi kencing..ngilunya jgn cakap lee..semalam pergi kecemasan ambil suntikan tahan sakit cucuk kat pinggung lepas tu masuk air dua botol..

    ReplyDelete
  57. Sy pun tgh hadapi batu karang berulang..2009..2011..2013..2 tahun sekali tgh tahun kena..urik asid tinggi..doc buat laser minggu dpn..dedulu kena operate yg mcm c punya..2x..sakitnya mmg sakitler..laser 1st time..antara laser dgn prosedur c yg mana lg sakit yer?tq

    ReplyDelete
  58. salam..
    baru2 ni my mom ada buat rawatan endoscopy bagi batu karang dalam hempedu..after buat rawatan tu, doctor ade beri uabt antibiotik selama seminggu, then ujian darah diambil beberapa kali untuk pastikan xde jangkitan..kemudian doctor suruh my mom blik dri hosp..then 2 minggu lgi akan buat rawatan yang sama,but sejak2 ne badan my mom panas, dan sakit area hempedu...adakah my mom kene jangkitan?adakah saya patut tunggu next ESCP (22/7/13) atau sy perlu bawa my mom ke hospital secepat mungkin?harap doctor bole beri komen..TQ

    ReplyDelete
  59. ne email sy.. nurhamidahjalal@yahoo.com
    harap doc. bole beri komen ASAP...TQ

    ReplyDelete
  60. assalam doc. sy baru 2 hari lepas di suspek ada penyakit batu karang, sakit ni tiba2 je datang...lepas berbuka puasa... masalah nya sebelum ni xpenah kena sakit ni...ayah sy mmg ada penyakit ni...sejak 2 bulan lepas, sy ada ambil satu jus menurun kan berat badan...sy cuma nak th adakah ia ada kaitan dengan jus tersebut..sb bila sy ke klinik semasa pemeriksaan, sy ada nyatakn jus tersebut pada doc y checking sy, dia cakap xda kaitan, malah minta sy meneruskan pengambilan tersebut kerana di percayai minuman jus tersebut yang menyucikan saluran kencing saya, kerana semasa diet bersama jus ini kita kena banyak ambil air putih, sehingga 3-4 liter sehari...saya harap doc boleh komen... email saya .... cik_sal86@yahoo.com.my...
    tq doc.

    ReplyDelete
  61. Cuba tengok link ni.Khas utk pesakit batu karang dan kencing tak lawas.Di klinik pun dr dah guna. Dibuat dari herba shj.Selamat digunakan. Keluaran farmasi oleh saintis islam di Mesir. Inshaallah

    http://bit.ly/URINEX1

    ReplyDelete
  62. Saya pernah buat rawatan di kmc alor setar..sekarang ni sakit datang lagi..tgh sakit ...td pegi try buat rawatan tradisional kat kepala batas..harap sakit ilang cepat..sakit batu karang ni mmg xdapat gmbarkan..doakan saya sihat..tq

    ReplyDelete
  63. Saya pernah buat rawatan di kmc alor setar..sekarang ni sakit datang lagi..tgh sakit ...td pegi try buat rawatan tradisional kat kepala batas..harap sakit ilang cepat..sakit batu karang ni mmg xdapat gmbarkan..doakan saya sihat..tq

    ReplyDelete
  64. salam,sy nk tnye biase klau pt yg ade batu karang ade x rawatan laser

    ReplyDelete
  65. tq 4 ur info Dr. Asben saya baru disahkan ada batu karang dlm buah pinggang dia. tapi lambat lagi appointment utk rawatan di Hospital Serdang. Hope dia dapat bertahan sehingga appointment tu..

    ReplyDelete
  66. salam doc.... akak nih baru jer cabut 2nd stent...naper ada 2nd? sebab masa remove yg 1st ada sket bleeding....so pasang yg ke 2 ...kat pundi kencing kot....pasal yg nih ada benang terjuntai2....haha... seksa nak istinjak... kena `poser` lak tuh...sib baik seminggu jer... haha...ngilu sket aaa....tengok gambo yg lelaki memang serun...... lepas nih tobat kena jaga makan dan minum... ubat? rowatinex , mebeverine , antibiotic unasyn , painkiller arcoxia ...and ural.... berhabis lah jugak...sib baik ada insuran... #justsharing

    ReplyDelete
  67. Salam, sy mengalami batu karang dlm buah pinggang sebesar 5cm..lebih kurang 2 inci lebih, memang besar, doc cadangkan sy buat pcnl, caranye kena buat satu lubang di bhg belakang dgn memasukan kamera dan alat pemecah batu yg akan dimasukan menembusi buah pinggang,...setelah pecah doc akan menyedut keluar batu karang yg telah dipecah2kan tadi...cuma nak tanye ade sesiapa tau ape2 kaedah lain utk pecahkan batu ni tak?....sy sudah mencuba berbagai perubatan alternative tp masih belum ade rezrki....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...