Tuesday, December 18, 2012

Only in Bolehland

Only in Bolehland, rakyat di diskriminasi kan berdasarkan tahap kemampuan kewangan anda. Tak mampu tuang petrol RON 97? Jangan mimpi nak bersenang lenang cucuk kad di luar. Sila jalan kaki masuk ke dalam stesen!

Only in Bolehland, "uniknya jamban- part 1". Perlu di ajar dan di ingatkan supaya jangan mencangkong atas jamban duduk, tekan flush dgn jari tangan, bukan dengan muncung but dan buang sampah dalam tong sampah, bukan dalam lubang jamban! Oh God!

Only in Bolehland, "uniknya jamban- part 2". Perlu di ajar dan diingatkan supaya jangan merokok dalam jamban, sila konsentret dengan aktiviti perkumuhan sahaja. Oh God! Hinanya perokok...makan asap dalam jamban! bahahaha

Only in Bolehland, bas dah senget sebelah macam nak terbalik masih boleh berjalan. Itu lah gunanya pemeriksaan di Puspakom. Kalau tak diperiksa, nescaya bas ni terus tumbang menyembah jalanraya..Thanks to Puspakom officer yang komited bekerja memastikan bas ini tak terus tumbang dan boleh terus berjalan menabur bakti.  (abaikan retak panjang di cermin yang menanti masa nak ditukar, nak jumpa doktor cermin pun tak berbaloi repair).


Inilah 4 gambar yg sempat di ambil dengan kamera henfon kodi saya.
Bangga saya sebab di negara saya, semuanya Boleh!
Itu lah Bolehland!
:)

52 comments:

  1. hahahahahahaha...boleh jer :D
    * tapi bas tu ngeri tul tgk...nak lalu tepi bas tu pun suspen....

    ReplyDelete
  2. tandas awam kat negara kita masih dalam kategori 'teruk'....kecuali kat R&R....hypermarket...

    ReplyDelete
  3. hehehe...nak buat macamana? mentaliti kita tak diubah lagi..yang ada kesedaran hanya segelintir..kita jaga..orang selepas kita bagi jahanam pulak...mmmm

    ReplyDelete
  4. kih kih kih ..tegelak2 tgk....bolehland plak tu namenye heheheeheh....

    doc, cepat2 pi tukar cermin retak tu...kang pecah kang mase drive...bahaye tau!

    ReplyDelete
  5. bolehland ? ada juga ye boleh lah ....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. bas senget tu ngeri tgk..
    aduhh dahlah hujung minggu ni nak naik bas
    utk perjlanan yg jauh!
    semoga bas yg sy naik tu lulus dr puspakom secara sah!

    amin.

    ReplyDelete
  8. hahaha..cool name..betul jugak tu, msia boleh..ape2 pun boleh..kekekke

    -simply moi-

    ReplyDelete
  9. oh scary bas tu..

    eh cermin keta tu retak ke?

    ReplyDelete
  10. yeah..malaysia boleh!sedih la doc dan fmily nak migrate. kalau yg berfikiran luar kotak dan educated habih nak keluar dari negara sendiri, apa jd kat negara ni tak lama lagi?

    ReplyDelete
  11. boleh la boleh la :p tema negara kita. keh keh keh

    bukan mampu tuang ron 97 tapi terpaksa tuang ron 97 tanpa rela. tapi x mampu nak cucuk kad :p

    ReplyDelete
  12. Retak kita lebih kurang sama. Setiap kali tukar, tak sampai seminggu dah retak semula walaupun tak kena apa2 langsung dan sentiasa di bawah teduhan. Lama2, lantak ko lahhh. (Suspect frame cermin tak compatible).

    ReplyDelete
  13. Semuanya kena diingatkan.. Ngeri tengok bas senget tu..

    ReplyDelete
  14. guna kad kredit utk minyak mahal sahaja mmg tak patut.. kadang2 kita guna kad kredit ni untuk memudahkan keje.. sebab tak payah nak angkut sume anak2 pegi ke kaunter.. takkan nak tinggalkan diaorang kat kete, lagi merbahaya.. tapi stesen petronas kat area rumah saya ni takde diskriminasi lagi..

    pasal toilet pulak, ade jugak kes dah membuang tapi terlupa nak flush.. especially yang jamban cangkung.. memang dasar pengotor la kan..

    ReplyDelete
  15. Keta cap ayam saya tu tuang Ron 95 ja. Menapak ke kaunter la jawabnya.
    Takut tengok bas senget tu. Lebih takut lagi tengok retak tu, fobiaaa!

    ReplyDelete
  16. Lebih memalukan bila siap ditunjuk pun tapi masih lagi terjadi.

    Itu yg buat kakak takut naik bas.

    ReplyDelete
  17. sy x pernah isi ron97..ok tau dah petrol pump brand apa..

    ok yg tekan pakai kaki tu saya la *_* geli la nak tekan ngan tangan :p

    kena hisap rokok baru hasilnya memuaskan..

    dasat bas tu..memang terer hahaha ni bas sarkas kot boleh senget bagai

    ReplyDelete
  18. setakat ni tak pernah jumpa petrol pump yg tak boleh swipe kat luar kalau isi ron95.. klu ada mmg gigih cari petrol pump lain he..he.. sbb takut enjin keta tak serasi nak guna ron 97 yg mahal tu pulak.. ha..ha.. padahal pemalas nak jalan bayar kat kaunter..

    ReplyDelete
  19. cermin tu retak mcm kena langgar dek bas tu la. hehehe

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum DZ

    Negara kita ni kenajar drp tadika hingga dewasa...he he

    ReplyDelete
  21. sila tukar cermin dgn cepat.. bahaya tu

    ReplyDelete
  22. kat sini semuanya kena diajar dgn jelas kan. kalau tak entah apa2 yg jadi. tp kalau tgk ada je org dewasa yg perangai cam kanak2...

    ReplyDelete
  23. kalau semua ada kesedaran civik. kan mudah urusan tapi inilah hakikat..boleh ajerlah!

    ReplyDelete
  24. Komisen RON95 utk dealer ialah 12.19 sen (sen bukan ringgit tau) seliter. Manakala RON 97 komisennya lebih lagi. Ada dealer yang tak nak berkongsi keuntungan 12.19sen itu dgn pihak bank dan sykt kad kredit. Itu sebab dia paksa pengguna bayar secara tunai.

    ReplyDelete
  25. Kalau tak dibenarkan flush menggunakan muncung but jangan harap golongan tertentu ini nak guna jari. Lepas membuang air mereka akan kelaur begitu saja .... huhuhu

    ReplyDelete
  26. Ingatkan cermin kereta saya saja yg dah retak panjang mcm tu .... ngeeee

    ReplyDelete
  27. Di Bolehland semuanya mungkin...
    Pelik Tapi benar...hihi
    Banyak lagi benda yg boleh ;)

    ReplyDelete
  28. Cermin keta kami pun retak.huh.

    Lepas ganti windscreen 3 bulan....retak lagi. Terus merajuk xnak tukar dah. Pakai je retak pun...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor2 mcm ni ke? Pakai cermin kereta retak .... ngeee

      Delete
  29. semuanya boleh di Bolehland...cuma toilet ja depa tak berapa reti nak guna...pada yang tak tau guna tu..palam je lubang bont** depa tu

    ReplyDelete
  30. Bas tu masih boleh berjalan ke dengan keadaan senget macam tu ? Bahaya betul.. Bukan sahaja membahayakan pengguna jalan raya yang lain, tapi membahayakan penumpang bas tu sendiri. Bongok punya pemandu bas.

    ReplyDelete
  31. terpaksa buat mcm2 utk mendidik, dah buat mcm2 cara pun masih tak terdidik lagi! pelik ngan sikap individu yang sambil lewa....tang tandas paling aku angin, kat umah derang mcm kat tandas awam gak ke?
    wei, bahaya la drive ngan windscreen retak tuh.....bebawak la tukar....kalau kena batu anytime bleh pecah wei....kan bahaya, mana ko nak, kuar duit utk tukar cermin, atau kuar duit utk perubatan dsb bila cermin dah pecah kena lak kat ko atau penumpang len....kan dah susah, bukan aje duit kuar, tah apa2 lagi yang kuar kang! inilah dia difficult driver wkakakakakakakkakakakaa

    ReplyDelete
  32. terpaksa letak signage mcm tu..sbb kalau tak letak masing2 jenis tak reti bahasa

    btw..pengalaman di bandung, jakarta, hatyai & songkhla, toilet dorang unik tapi bersih..lebih bersih dari public toilet kat malaysia ni..huh..

    ReplyDelete
  33. wahh risaunya kalau duk kat bolehland nie ekeke ;)

    ReplyDelete
  34. Adoi..tergelak sesorang saya! Sume betul..lawak...malaysia boleh!

    ReplyDelete
  35. Mentaliti masyarakat yg sukar diubah yang perlu sentiasa diingatkan tapi saya juga rakyat Bolehland...

    ReplyDelete
  36. Cantik nama bolehland tu!
    Tahniah!Bakal dpt seorang lagi.. dr kemarin nak cuba komen baru ni boleh.
    Gambar fiza/fida (hehe dah lupalah..) di keuken atau Australia? Cantik sgt.
    Moga bahagia selalu sekeluarga.
    Agak2 kat negara lain macan tu tak?

    hehe mama bawa diaorang tu dlm dua hari yg berbeza- 3 dan 4 safar.Apapun mama memang suka putrajaya.Tak mampu nak beli rumah kat sana, dpt tmpang kemudahan pun jadilah.

    ReplyDelete
  37. Di atas tu MAMAJU terpakai akaun anaklah...

    ReplyDelete
  38. boleeeehhhhhhhhhhhhhhhhh...apa yang tak boleh kat tanah tumpah darahku ini kan... hihihi

    ReplyDelete
  39. yg kt atas tu belum pernah lg jumpa.. hehe..nk buang mcmn tandas is sharing, masing2 punya peel "takkisah sbb lepas tu takguna dah toilet tu".. grr jg bila tgk org buang sampah thru tingkap, tp apaboleh buat, bolehland..hehe

    ReplyDelete
  40. salam DZ
    issyy ngerinya saya tengok bas senget tu..
    saya stop naik bas ekpress sejak 1990...
    ngeri sebab banyak kemalangan dilaporkan membabitkan bas ekspres
    memang orang kata kalau Allah nak nyawa, tak semestinya naik bas ekspress kan
    tapi tu la..saya ngeri dan fobia dengan bas ekspress..

    ReplyDelete
  41. nak CEPAT ... tak sempat nak pergi Puspakom

    ReplyDelete
  42. Malaysia Boleh!!! errr.... agak2 kena gam tak I lps ni? hak hak hak

    ReplyDelete
  43. Tapi kan....rakyat kita ni letak la signboard amaran mcm mana pun. Hanya 20% mungkin yg patut

    ReplyDelete
  44. yang patuh sebenarnya

    @telop power

    ReplyDelete
  45. Takut la nak lalu sebelah bas tu..penyek nanti..

    ReplyDelete
  46. mula2 wondering taw...kat ne laa bolehland ni...wakakakaka....eh, itu cermin keta retak ka apa?hihihi....

    ReplyDelete
  47. bangga jugaklah kan.. ;)
    nape bila di luar tak boleh jaga kebersihan..? Cuba buat kat rumah.. tengok.. kena bebel ke idak..

    psstt: ai punya cermin kete pun retak.. kena batu yang terpelanting kat tengah highway..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...