Thursday, December 20, 2012

Keputusan PMR 2012

Semalam result PMR 2012 keluar.
Tahniah kepada yang berjaya.
Sepupu aku di MRSM Kuala Klawang berjaya 8A, tahniah..
Khabarnya, hampir 90% dari pelajar di situ berjaya mendapat 8A, wauuu!

Aku ialah batch pertama yang ambil peperiksaan PMR, 19 tahun dulu..menggantikan SRP.
Dulu, aku pergi sekolah dengan kawan kawan naik bas, lepas tu teksi..
Mak ayah takde hantar pun..
Seingat aku, memang takde pun mak bapak meriah berkumpul di sekolah masa keputusan dikeluarkan..
Dapat result, call mak ayah..lepas tu balik rumah. That's all..  Hihihi..
Bukan macam zaman sekarang..
Zaman dah berubah..
Bila keputusan peperiksaan keluar, meriah sekolah..mak ayah semua datang beri sokongan..
Hatta keputusan UPSR yang lepas pun, dah meriah..aku dulu UPSR, langsung tak ingat apa..ambik result macam tu aja, takde rasa apa apa..hihihih..

Cerita tentang pengalaman ambil result peperiksaan yang lebih kurang sama macam aku...di Blog Dr.Zul

PMR aku...hihihi...Bahasa Arab dapat B. Sekarang bila fikir fikir balik, menyesal tak terus belajar bahasa syurga ni...dah lama tinggalkan..dulu at least kalau baca Al Quran, boleh juga faham sikit sikit tanpa lihat terjemahan.....sekarang yang ingatnya.. jumjumatun, roksun, ainun...keh keh keh


Apa pun keputusan PMR anak anak anda..
Tak perlu risau..
Perjalanan masih jauh..
Pengalaman sendiri, aku tengok kawan aku yang cemerlang UPSR, tergolek dog di peringkat PMR..
Ada juga kawan aku yang cemerlang PMR, tapi hancus SPM..
Ada juga yang cemerlang SPM, tapi ...hmmmm..
Ada juga yang tak cemerlang zaman sekolah, tapi lagi berjaya dari aku sekarang..

Pokok pangkalnya..
Teruskan usaha..+ doa & tawakal..
Kalau bukan rezeki di bidang akademik..mungkin di bidang teknikal..mungkin di bidang lain..
Tuhan ciptakan manusia ni macam macam talent..bakat..
Aku pandai ambik darah, pandai rawat orang, tapi tak pandai repair kereta..kah kah kah..

42 comments:

  1. x sabar aku nak tgok keputusan anak dara aku walaupun masih jauh..entah2 dah xde PMR..

    ReplyDelete
  2. tahniah pada yg berjaya....perjalanan masih panjang....tingkat kan usaha jgn mudah leka dgn kejayaan permulaan ini....

    lieya rase anak2 kite nanti silap2 dah takde pmr nie....

    ReplyDelete
  3. Peh!!! Tayang result eh? Hahahahah~

    Apapun bg sy, PMR tak relevan sbb menyusahkan pelajar. Weee~

    ReplyDelete
  4. anak aku sesok tak tau le camano

    ReplyDelete
  5. auuuwwww...segan tau tengok result PMR doc..
    result PMR saya sumer huruf ado..pilih aje nak huruf apa.hahahahahaha

    btol tu doc..saya sokong pandangan doc!

    ReplyDelete
  6. kadang2 saya tengok masyarakat kita terlalu pentingkan akedemik..sedangkan setiap manusia tu kelebihannya berbeza.. so kesian pada anak2 yg lebih menyerlah dalam bidang yang agak teknikal berbanding menghafal buku utk jawab periksa :D

    ReplyDelete
  7. Betul tu, keputusan periksa bukan segalanya.. ainun - mata.. itu aje juga yg akak ingat sampai skrg.. sedih betullah..

    ReplyDelete
  8. wak pon malu nk tayang result SRP wak.. uhhhUUu

    ReplyDelete
  9. pmr aku hancur~1A je~tapi aku tetap hensem~~

    ReplyDelete
  10. Owh saya dulu lepas amek keputusan pmr terus pergi selebret mandi sungai. Hihihi

    ReplyDelete
  11. Eh dah lupa la result PMR dapat berapa...tapi memang betul result pekse tak beri jaminan apa-apa pun. So jangan la kita jadi parents yg terlalu beratkan bab akademik dan ringankan hal didikan agama anak2. Jangan bandingkan result anak kita dengan result anak orang lain sebab masa depan tu belum pasti. apa-apa sahaja boleh terjadi

    ReplyDelete
  12. Doktor sebaya ngan adik akak...
    betoitu perjalanan hidupni tak disebabkan PMR tu..
    mesti usaha untuk berjaya.. tak pandai disekolah tak semesti tak berjaya dalam hidup...
    gunakan akal fikiran untuk menjadi orang yang berjaya...

    ReplyDelete
  13. Tahniah buat semua calon PMR. Wah...cemerlang tu keputusan PMR DZ ☺☺

    ReplyDelete
  14. eh eh aku pun masih ingat few lagi bahasa arab...raksun, ainun, jumjumatun tuh....dan aku pasti vocab ko akan bertambah bila anak bujang ko mula bersekolah nanti.....dan hakikatnya hari ini, anak dara aku yang bakal masuk darjah 2 tahun depan, lebih terror bahasa arab dari aku ok! dan yang paling tak best skali, bila ada homework aku langsung tak leh bantu dia, sebab masa blajar dulu aku amik bahasa mandarin....
    darjah 1 sek keb aku rasa bahasa arab dia sangat advance berbanding darjah 1 time aku sekolah dulu....hahahhahahahaha so bila anak ko dah start sekolah nanti, ko akan pelan2 upgrade balik bahasa arab yang ko dah lupa tuh!
    cemerlang gak keputusan PMR ko.....ohhhh ko batch pertama ye PMR....terus kantoi umo ko brapa wakkakakakakakkakakakkakakakka
    sama la, aku dulu, pi sekolah sorang2 amik result, aku org susah, jadi mak ayah tak pernah dtg sekolah utk mesyuarat pibg, tgk aku berlari atas trek, wakil sekolah kat mana2, dtg majlis penyampaian hadiah dan teman amik result periksa2 penting....amik result, balik umah, tunggu kat umah, mak ayah akan call umah tanya result...handphone pun tak de masa tuh....handphone kira luxury pada kitorang
    zaman skang mana2 mak ayah follow...untung anak2 skang...contoh terdekat diri aku sendiri, mana2 anak aku pi aku akan ada terpacak sama bagi sokongan moral....harap2nya aku mampu sentiasa beri sokongan utk anak2 aku....yelah mak ayah aku dulu, bukan xmo buat benda yang sama, byk benda2 len yang tak membenarkan derang wat begitu, apa pun aku bersyukur, didikan derang jadikan aku seperti hari ini....setuju ngan 2 perengaan akhir ko tuh, sangat2 setuju!

    ReplyDelete
  15. hebat lah keputusan PMR doc...patutlah dah jadi doktor sekarang...:)

    anak buah den sorang tuh tengah tunggu keputusan PMR jugak, tak tau lah apa result nya sebab dia sedang bercuti ke Paris dengan familynya...hehe

    ReplyDelete
  16. amboiiiii habih semua A dia sapu.....orang lain pakat2 kena ambik B C dll lah ...:)

    ReplyDelete
  17. Pada makchaq, bila anak2 dah berusaha, apa saja keputusannya terima dan bersyukur.. macam kata doc, rezeki setiap orang tak semestinya dari 1 bidang saja..
    kena rajin dan berusaha, jangan cepat putus asa..

    ReplyDelete
  18. hehehe.. malu nak banding dengan result PMR saya.. hahahahaha
    tak kesah lah~ janji skrg guna result lain utk carik keje.. ahaks~

    ReplyDelete
  19. kawan anak dee dpt 9A..tp dee yg over excited..hahaha..zaman Dee..SRP lagi..pakai aggregat kalau tak silap..tp SRP tu xde apalah..SPM yg kami over excited..a

    dulu bgtau mak..kalau result bagus, balik lambat, result tak bagus, balik awal..hehehe..so, kalau tengahari anak dia tak smpi rumah lagi..dia dh senyum..dah tau result bagus..xde pulak parents kami nak sibuk sama2 gi sekolah..tapi zaman berubah..parents skrg lebih concern dgn pelajaran anak2..baguslah kan..

    ReplyDelete
  20. salam..zaman kty dulu pun ambil sendiri je result..
    lepas tu balik umah kasi tau abah ngn mak..lepas tu celebrate

    ReplyDelete
  21. setju sgt dgn N3 ni. Perjalanan masih jauh dan dari pengalamn KA sendiri tidak semestinyer kita cemerlang di PMR akan terus cemerlang di SPM juga, dan tidak berjaya di PMR boleh terus berusaha dan lebih berjaya bila SPM pula . Apa yg pntg terus berusaha sebaik mungkin disamping doa !

    ReplyDelete
  22. Salam.
    Oh budak Mrsm pun ada yg ambek arab ya, semlm budak2 Maahad yg ambek arab tapi dpt D, dgrnya kena out dr sekolah!sedih dgr, mereka nak yg terbaik saja.
    Apa-apa pun redhalah dan usaha lagi.

    ReplyDelete
  23. sy sgt setuju. result pmr, spm gempak pun...blum tentu masa dpnnya bsinar2...terkial2 jgk lagi... :(

    ReplyDelete
  24. Ooo.... u r muchhhhh more younger than me. Perghh..dah tua rupanya I (baru sedar diri...) But it's true. My son (kena tukar ganti diri nama 'akak' ke? uwaaa! ) punya syllabus Arab memang much more advanced dari my FORM 1 punya syllabus. Bila dia nak exam, dengan mama2 sekali kena stay-up menghafal sama2.

    ReplyDelete
  25. sy dah lama tergoda dgn bunga tulip tu..errr boleh dimakan tak? -.-*

    ReplyDelete
  26. setiap anak2 ada keistimewaan masing2 kan? kalau doktor dah pandai repair kereta, payahlah mekanik nak carik makan sebab mekanik tak pandai rawat pesakit, tak pandai amik darah, pandai cekik darah adalah, hahaha

    gurau jer tu...ramai lagi mekanik yg baik hati dan jujur serta amanah, kan...eh pesal citer PMR dah jadi citer mekanik? hehe

    anak2 DZ mmg comel2 sungguh!

    ReplyDelete
  27. Akak ambik dulu SRP lagi, tahun 1987. Sambil jawab soalan, sambil lagu Michael Jackson "bad bad bad" tu dok terngiang2 kat telinga, tak senonoh sungguh.
    Sekarang yg ingat pasal Bahasa Arab tu cuma huwa huma hum, hiya huma hunna, anta antumma antum, anti antumma antunna, ana nahnu. Kehkeh..

    ReplyDelete
  28. ohh ingat lagi ustaz bahasa arab kami tu kuat jerit2 suruh hafal semua.. takut je masa kelas dia tapi yg baiknya kami cepat paham & ingat.. dok replay je suara je pastu macam senang je masa exam.. tak amik arab utk SRP pon.. rasa rugi pulak.. exam kat msia ni macam penentu hidup je.. kesian budak2..

    ReplyDelete
  29. ha ah..akak dlu amik SRP...power result tu..akak pn dh lali dgn result anak2...semua dh lps UPSR dan PMR..Tinggal sorng lagi sek men..yg lain dh msuk U sorng tunggu spm...hanya doakan yg terbaik untk mreka mnempuh hidup.

    ReplyDelete
  30. betul tu...xboleh nilai anak hanya dengan satu peperiksaan..kena tengok kecenderungan anak dan beri sokongan dan dorongan juga...

    ReplyDelete
  31. betul betul betul. Semua exam kita sendiri yg gigih gi ambik result tanpa mak ayah. Yang best lepas ambik result SPM bukan balik rumah, tahan teksi zass gi bandar KB celebrate ngan kawan kawan...

    ReplyDelete
  32. Itu kira mcm kenangan zaman kegemilangan....

    Kerja kursus sejarah daku 'C'. Walaupun yang lain A. Ke Cikgu saja nak sabotaj..... Haha.

    ReplyDelete
  33. anak2 lagi pressure saya rasa hidup zaman skang. result pmr pun mak dia canang satu dunia. huhuhu lexx laa, br pmr. jauh benar lagi :p

    ReplyDelete
  34. Keputusan PMR Doc cemerlang.. Memang zaman dah berubah.

    ReplyDelete
  35. Nice entry. =)

    °°» natasya-pink.blogspot.com/2012/12/wordless-wednesday-3-alhamdulillah.html

    ReplyDelete
  36. saya lah tu.. hancusss SPM....walau PMR boleh tahan..... salam follow

    ReplyDelete
  37. betol cakap doktor tu, walau apa pun kita hari ni jangan sesekali toleh kebelakang..pandang ke depan dan teruskan berusaha..tiba masanya Allah akan bagi juga apa yg kita mintak setelah kita berusaha dan berdoa..

    ReplyDelete
  38. betultuh Allah jadikan manusia ngan bakat semulajadi masing2 tapi tak semestinya hanya menunggu takdir..kena teruskan berusaha..kalau dah uasaha+tawakal baru dikatakan takdir..

    ReplyDelete
  39. setuju dengan elly nadyra.. ;)
    jauh beza kita dulu dengan anak2 kita sekarang..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...