Thursday, December 27, 2012

Genius Aulad

Minggu lepas, uruskan pendaftaran + bayar yuran tadika Ziyyad + fitting uniform.
Macam nak masuk universiti mahalnya! Total bill RM1059.80  :)
Monthly fee RM268.
Buat kajiselidik, cikgu-cikgu kat sini semuanya ada degree ( walaupun non of them ada degree childhood/early childhood education...benda ni masih baru di sini, sedangkan ianya sesuatu yang common & compulsory di negara maju)

alahai..dah besar anak aku...acu uniform tu, geloboh besar, padahal saiz S dah tu..so ambik saiz XS..bila la daddy boleh pakai saiz S..kah kah kah

Daddy:  Ziyyad, daddy & mommy hantar Ziyyad kat tadika KEMAS aja la ya..ok?
Ziyyad: Tak nak.
Daddy: Kenapa pulak?
Ziyyad: Tadika KEMAS takde aircond, takde gelongsor ..( nasib baik tak cakap 'takde wifi' ! bahaha)

Padahal si Ziyyad tak pernah pun tengok tadika KEMAS tu macam mana..alahai kanak kanak zaman sekarang..

Sebab utama aku hantar Ziyyad ke tadika start tahun 2013 ni ( besday dia 30 Oktober 2008):

1- Supaya dia tak attached sangat dengan mommy dia. Makcik2 aku & makcik wife aku cakap, budak yg fully b/feeding (plus mak nya domestic engineer :P ) memang sangat attached dengan mak. Apa apa, "nak mommy". So, supaya Ziyyad berdikari, kami hantar ke tadika. Ikut hati aku, tunggu umur 6 tahun la..sebab aku dulu umur 6 tahun baru gi tadika.

2-  Supaya lebih tersusun pembelajarannya. Memang kami ajar Ziyyad & Zayyan di rumah. Tapi kanak kanak, bila ada orang luar(cikgu) yang mengajar, mereka akan lebih tumpu perhatian, lebih serius. Dan belajar beramai ramai dengan kawan kawan sebaya, menimbulkan suasana yang lebih seronok kan..


Aku tak expect tinggi sangat dengan hantar ke tadika ni, ye la...Bagi aku, zaman kanak kanak ni, mereka perlu enjoy. Let kids be kids. Jangan terlalu menekankan pasal akademik, padahal budak tu baru umur 4-5 tahun. Dan jangan letak semua tanggungjawab mengajar anak ni kat bahu cikgu, especially bab agama, kita sebagai parents punyai tanggungjawab besar, amanah tu.

68 comments:

  1. comelnya ziyyad.. rm268 untuk berapa jam?? Genius Aulad ni bagus kan.. satu co dengan Smart Reader..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM 268 utk belajar dari pukul 1.30pm hingga 5.30pm..:)

      Delete
    2. Oh dia ambik sesi petang. Kenapa tak hantar sesi pagi biar dia belajar mulakan hari dgn lebih awal?

      Delete
    3. 130 hingga 430 je daddy ziyyad =)
      setakat ni danisha nampak ok kat GA...taun depan hantar sana lg

      Delete
    4. Yunus Badawi: Sesi pagi penuh dah. Lagi satu, ni baru 1st year dia ke tadika, dan dia kaki tido pagi, so kalau tetiba nak suruh dia gi kelas pagi, haru! haha

      Delete
  2. comelnya.. a ah RM268 ni half day ke full day yer

    ReplyDelete
  3. amboi advance..takde aircond tu..

    saya dgn husband pun berkira kira nak hantar aqil ke tadika..tapi memandangkan saya bersalin bulan 2..pantang kat johor sampai bulan 4..maybe tengah tahun baru dia nak start sekolah.. sungguh pun mak diorang bukan domestic engineer, tapi tetap sangat attached ngan kami.. cemana la nak tinggal nanti..adess.

    ReplyDelete
  4. dok kat sana dari jam 8-12 ja kan...tp mmg berbaloi...
    anak pd SIL..hantar kat K**A*..tak tau la salah cikgu atau budak tu...

    ReplyDelete
  5. amboi ensemnya ziyyad..
    lg pun genius aulad..bagus, pandai ziyyad pilih..

    ReplyDelete
  6. Yupp.. mahal btul yuran tadika sekarang, tambah2 akak hantar 2 org anak!
    Tu pun akak cuma hantar taski abim oun dekat 1k utk 2 orang..
    Semua ni sebab harapan ibu bapa terlalu tinggi pd anak2, cuma diharapkan agar mereka tidak tertekan sebelum masanya dan 'burnout' sebelum masanya, nanti bila sekolah dah bosan sbb lebih advanced!

    ReplyDelete
  7. Adakah daddy Ziyyad sekacak Ziyyad sewaktu kecilnya dulu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy Ziyyad masa kecik memang kacak tapi bila dah 'membesar' ni Ziyyad lebih kacak .... hehehe

      larikkss

      Delete
  8. tengok muka anak doc memang meleleh la..aduii comel betul.muka innocent gilerr hahaha

    ooo mahal jgk ye, padan la ngan bapak dia doc kan..kang hantar kat kemas yg xde ekon tu org kata doc kedekut plak kikikiki

    ReplyDelete
  9. Selalu gambaq Ziyyad bukan main sengih.. bila pakai uniform nampak muka cuak..sebijik macam Nafisah.. try uniform terus nampak cuak..

    Happy Birthday Dr

    ReplyDelete
  10. alololo... dah besar la adik kakak neh nk masuk school dah thn depan.. hehehehe..

    *agak2 pengsan x dgr bahasa "adik" 'kakak'...??? ekekekekekeke~ *

    ReplyDelete
  11. Mahal takpe...asal dia boleh bergaul, pandai basic ABC, 123, alif ba ta, tau g toilet sendiri, pakai baju sendiri, pandai berinteraksi dengan org dewasa lain selain kita...anak2 saya alhamdulillah hantar kat tadika awal, bila masuk sekolah rendah dia lebih advance dari anak2 lain..tapi yg penting kita kenalah ambil tahu dan prihatin sama .... selamat g sekolah Ziyyad!

    ReplyDelete
  12. mohon gambar penuh cikgu belakang ziyyad.no telefon sekali kalau ada.

    ReplyDelete
  13. diKota Kemuning ada 1... mula tuh mmg nak hantar sini tp memandangkan cikgu disitu tk boleh bertolak ansur dr segi masa, so terpaksa cr alternative lain. Nak hantar awal skit tk boleh, ambil lambat skit pun tk boleh... dia expect kita guna kemudahan van Aulad. Pukul 8 baru buka... sepatutnya at least pukul 7.30 tuh dh buka.. consider parents yg nak gi kerja...

    Next year Dania starts Q Dees... Alhamdulillah owner melayu dan ada kelas agama skali. Hopefully Dania tk bermsaalah masuk sini next year...

    ReplyDelete
  14. ziyyad sama genius aulad macam anak saya...
    bagi saya genius aulad memang sesuailer untuk ibu bapa yang suka
    anaknyer ke sekolah untuk menerokai sesuatu...
    lesson beyond class...

    ReplyDelete
  15. hahaha... kalau ziyyad ckp tak ada wifi pengsan sgt tau!
    comel nya alahai ziyyad dgn uniform tu heheh

    ReplyDelete
  16. Handsome nya ziyyad ☺☺

    Amboi...nak skolah aircond yer.

    ReplyDelete
  17. nampak dewasa gitu ziyyad pakai unipom... bdk2 zmn skrg mana yg ada nk gi tadika kemas mcm kite dulu2... heheheh zmn dh berubah kn

    ReplyDelete
  18. dah besar dah abg..
    hensem dgn uniform tu.
    alasan yg ziyyad bg sama dgn alasan ank sy bag doktor! haha
    nak school ber ekon je #pitammmmm

    anak sy tak fully bf tp tetap nak melekap dgn sy.
    sbb tu awal kemasukan dia kt tadika awal december sy cuak.
    Alhamdulillah dia boleh sesuaikan diri masa trial calss utk 1 month hari tu.

    apapun goodluck utk ziyyad :D

    ReplyDelete
  19. Agree Doc. Let kids be kids. Tapi entah mcm mana nkids nowadays tak sama macam kita dulu. Sometimes diorang pula yang pulun beriya2. Tengoklah Ziyyad, dia pandai nak pilih yang the best untuk dia walaupun berdasarkan pada elemen aircond dan gelongsor jer.

    ReplyDelete
  20. hehehehe memang besar baju tu dari tuan badan....
    mesti dia seronok dapat kawan-kawan baru nanti....
    balik school nanti mesti banyak cerita dia tu ....

    akak tingin gak nak hantar my doter ke Genius Aulad nie...
    tapi kat area rumah akak takde....
    so redha jer kat tempat tadika skarang nie...
    Alhamdulillah, didikan sekolah plus kat rumah...
    nampak perkembangan Sapphire nie ok lah....
    tak nak push sangat...coz like u say lah....
    let kids be kids kan....

    ReplyDelete
  21. selamat bersekolah Ziyyad...rupanya ziyyad ni sebaya Mikael..pernah juga nk hantar ke GA tapi terpaksa cancel sebab dia takda daycare

    ReplyDelete
  22. kalau Ziyyad cakap nak tadika yg ada wifi macammana???? hahahaha

    ReplyDelete
  23. very the hensem boy. hero kecik akak pun tahun depan masuk tadika

    ReplyDelete
  24. Wahh hensemnya ziyyad ngan uniformnyaa..

    ReplyDelete
  25. comelnya ziyyad.i plan nk hantar my daughter next year tp daddy nya plak suh hantar masa 5 years. anak2 yg fully breastfeed sangat bergantung pada emaknya tu yg hantar school biar independent skit. tapi daddynya guna kuasa veto hantar masa 5 years terpaksalah menurut perintah..huhu

    ReplyDelete
  26. Setuju. Saya tak pernah dengar pasal tadika AULAD sehingga jadi pembaca blogger tokey tadika Aulad cawangan BBbangi tu (Kak Pah IBUNDO).
    Semoga Ziyyad cemerlang!

    ReplyDelete
  27. kecik hati cikgu tadika kemas dgn kenyataan u ni doc..

    saya percaya.
    cikgu2 tadika kemas juga memberikan yg terbaik utk anak2 didik mereka.

    dan.
    ramai juga yg berjaya datangnya daripada tadika kemas.

    tak percaya u tanya doctor najwa tu..

    :)






    selamat sekolah ziyyad.

    .

    ReplyDelete
  28. Mmm...sy pun plan nak anta Aydin ke situ. Tp mcm doc ckp kat perenggan last tu. Tak mgkn skg sy anta anak ke sana walau pun kwn Cina sy terbeliak bijik mata bile sy masih lom daftar anak ke skool. Thn dpn baru je 3 tahunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn! Haishhh!

    ReplyDelete
  29. Salam Doc,
    Tahniah Ziyyad kerana dah sekolah!
    Sekolah mungkin menjadikan Z lebih berdikari.
    mama teringat waktu anak mama 4 tahun konvo, kita punyalah tunggu nak ambil gambarnya terima sijil, tak keluar2 hingga akhir rupanya beluk ke jalan lain!
    Alhamdulillah, kami ajar sendiri membaca, umur 6 tahun dah baca novel( bukan semua anak)..bukannya apa bila pandai membaca dunia ni tentu lebih luaskan?

    Moga Z jadi anak yg membahagiakan ibu bapa.Amin.

    ReplyDelete
  30. btol tu..teman setuju..
    CikMat masih lagik meneruskan persekolahan di PASTI tahun depan..
    baju taun lepas boleh recycle pakai taun lps punyer. ada 1 lipatan extra baju sbb terlampau labuh.
    moga Ziyyad enjoy bersekolah...

    ReplyDelete
  31. psstt.. aqil sebaya ziyyad.. masuk 5 tahun next year..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebaya juga dgn Izzyan msk 5 thn....
      Hensemnya Ziyyad pki baju uniform tu.

      Delete
  32. genius aulad..harusla mahal. Tapi skrg yg biasa2 pun mmg dah mahal.

    slmt membimbing anak menempuh fasa baru!

    ReplyDelete
  33. alolololo... comel~ segak sungguh~
    anak untie masuk tadika Kemas tahun nih.. gelongsor ade.. tapi ekon mmg tak de.. ahaks..

    DZ~
    My Anis punye Pra Sekolah kat SK seksyen 19, shah alam.
    tak semua sekolah ade Pra sekolah nih.. sekolah terpilih jer.
    dan persaingan nak masuk ke pra sekolah nih sgt lah sengit.. Me haritu dari awal tahun dah tunggu bila borang pra sekolah keluar.. punyelah bersungguh nak hantar kat Pra.. hehehe.. syukur, dapat jugak My Anis masuk..

    ReplyDelete
  34. Tahniah bagi Ziyyad kerana bijak memilih...Insya Allah dengan persekitaran yang islamic sebagai permulaan..insya Allah semuga dia menjadi anak yang soleh kepada kedua ibu dan bapa!

    ReplyDelete
  35. alah2 comelnya ziyyad berbaju sekolah..yelah DZ..fifi tahun ni mmg 6 tahun tapi sebab lahir bulan Dec macam baru 5 tahunlah..hehehe...tahun ni baru dia masuk prasekolah..

    Last year lagi dee dah antar dia ke tadika..kat sang kancil je under DBKL..sekolah murah xlah semahal sekolah genius aulad tu...tapi dee percaya budak sekolah biasa2 juga bijak pandai..terpulang pada kemampuan masing2 kan..namun yang penting cara asuhan dan didikan kita..pendedahan awal tu penting DZ..saingan sekarang hebat2 belaka..

    Btw,, pak isme charge lebih kurang RM400++ utk 4 hari 4 malam...pada kami ok, tak surelah kalau dulu lagi murah...hehehe..



    ReplyDelete
  36. Selamat sekolah ziyyad..hensemnya..:)

    Sekolah mana pon yg penting didikan ibu bapa..

    ReplyDelete
  37. Kalau mampu hantar anak gi sekolah yang baik hantar jelah, janagn berkira sgt bab duit. Masa depan depa jauh lagi, bapak dia punya masa depan dah tau...ahahhaa...

    Ai dulu hantar anak2 Tadika Perpaduan je tiga2 anak sampai dah kamceng dgn cikgu2 kat situ. Dulu2 gaji ciput sekarang tak le beso tapi dah naik jadi 2 ciput...kehkehkehhh...

    ReplyDelete
  38. Untung budak-budak sekrang ni.. Tadikapun dah best-best...

    ReplyDelete
  39. selamat bersekolah ziyyad ...
    setuju dgn aya ..
    sekolah mana2 punn bagus .. yg penting didikan kita dirumah kena seiring kan ;)

    ReplyDelete
  40. wah...ziyyad dah besar..dania dulu pun i masukkan tadika umur 5 tahun..alhamdulillah sebulan lepas tu dia dah laju jer membaca..anak2 sekarang memang terang hati...

    ReplyDelete
  41. betul la...usia macam ni tak boleh nak suruh2 belajar je..ada mak ayah yang anak dia kat tadika tak dapat no 1 pun nak tension2..malu kat jiran2 katanya..heheh...belum spm lagi tu..

    ReplyDelete
  42. alahai comelnya :) my nuha yuran separuh ajer dr tu. terima kasih uitm .hahahaha. tadika uitm :p

    ReplyDelete
  43. eh...doc..dee salahlah..pak isme caj dlm RM360 lebih sket je..murahlah pada dee :)

    ReplyDelete
  44. Dahlah putih pakai kuning - cute betol walau gedobor.

    Kakak lebih suka anak kakak ke tadika cepat. Apa org nak kata terpulang. Tapi yg nyata usia 5 tahun mereka dah boleh baca novel/baca quran/boleh solat - suka kan.

    ReplyDelete
  45. umang ai dia punya yurannnnnn~


    bab belajar awal tu sy setuju doc.ada org tdekat ni dipaksa2nya anak dia bljr.kecik lg pun.xreti ngeja ditengking2.ngucap tgk...

    ReplyDelete
  46. mak aiiii! betulla yurannya cam nk masuk u..takpela asal pembelajaran tersusun kat situ..ensem anak daddyn mummy.

    ReplyDelete
  47. Setuju ngan doc..1st year ank2 dok di sekolah tabika gini adalah bertujuan utk bersosial dan mengenali apa itu tempat belajar. Tak perlu gesa2 paksa utk ank2 jd cemerlang. 5-6 thn je kot. Bg derang enjoy dulu as a kids.

    :)

    ReplyDelete
  48. selamat belajar ya budak kecik!
    haha

    ReplyDelete
  49. comel...semoga jadi anak lelaki yang soleh, bijak dan berjasa pada agama, ibu bapa dan negara :-)

    ReplyDelete
  50. comelnyerrr..cubit sikit hehehe..
    jadi anak baik dan bijak ye ziyyad

    ReplyDelete
  51. selamat belajar dan dapat ramai kawan baru.. ;)

    ReplyDelete
  52. Encem aih dia pakai baju sekolah tu.
    Mesti dia seronok di sekolah nanti :)

    ReplyDelete
  53. Bleh tahan fee. Sebaya anak aku yg no 2 rupanya, bezanya aku anto anak aku tu seawal 3 sengah thn. Saja kasi dia belajar bergaul, play school aje, dia mmg enjoy gi sekolah. Aku mmg anto kt q dees, anak sulong pun q dees, so far puas hati, so aku teruskan kt q dees utk anak ke 2. Wei tadika kemas skang class ok! Aku nk betul anto anak kt situ, tp x layak, awal2 kena reject suda! Good luck utk ziyyad, harap2 dia enjoy sekolah, cabaran sekolah skang mmg besar, competition pun tinggi, kita as parents bglah sokongan dan perhatian utk derang. Its not an easy task, sama2 help and support each other, insya Allah!

    ReplyDelete
  54. Ruginya GA takde kawasan saya duduk ni, ada smart reader sj. Yuran smart reader lagi mahal.
    Penerapan agama hampir tiada. Tadika KEMAS dan PASTI ramai sangat orang puji, teringin juga nak antar tapi jauh. First time kot Ziyyad tak senyum amik gambar.cian dia cuak nak sekolah.

    ReplyDelete
  55. ha ah...den pun hantau anak den ke tadika masa 6 tahun...ahakz

    ReplyDelete
  56. Wahhh dah besaq anak daddy....selamat ke skolah "ada aircond' ziyyad......he slalu dlm gambar dia senyummmm ja...ni muka agak cuak nak kena tinggal ni...:))

    ReplyDelete
  57. pasal air-cond tu memang menarik.. anak saya dulu masa masuk darjah 1 dia complaint kat sekolah takde air-cond.. panas.. tak macam mase kat tadika..

    p/s- ziyyad dah nampak lebih ke arah muka daddy dia..

    ReplyDelete
  58. genius aulad mmg pilihan terbaik..nape la tak bukak kat putrajaya nie huhuhu

    ape2 pun semoga anak2 doc menjadi anak yg bijak dan berjaya di dunia dan akhirat...

    ReplyDelete
  59. comel sungguh ziyyad...
    betul, kids should hv fun...mereka kan budak2 lagi.
    tak boleh terima skrg ni darjah satu pun dah pergi tuition...alahai :|
    Suka tgk di australia, budak2 teruja bila nk ke playschool atau bila nak start sekolah. cikgu2 dia pun bukan jenis yg tangkap muat je...they have qualification (eceh..nak compare gak tuuuu!!)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...