Monday, December 3, 2012

Ben Ashaari Pun Ada

Sabtu lepas, 1 Dec, ada mini gathering blogger KL/Selangor bertemu blogger Selatan(Johor)
3 blogger KL/Selangor turun ke Sedenak, bertemu di kediaman Cik Mat Gebu (CMG):
-aku sekeluarga ( aku dah balik JB sehari awal sebenarnya, jumpa mereka di exit tol Sedenak)
Iyra

Benda pertama CMG bagi pada kami selepas tiba ke rumah mereka, trademark beliau: tiffin biru

Masing masing dasar blogger, teruja ambik gambar tiffin biru Mat Gebu......
Dari kiri: Cikgu Nur, Rina Avail, GadisBunga, Iyra, dan Cikgu Ayu Akuzle.....Yang berdiri berlutut sambil gembira pegang tiffin biru  tu ialah Ayu CitarasaRinduan.

mommyZZ pun posing sama dengan tiffin biru

Semua orang posing dengan tiffin biru, aku pun nak jugak...bahahaha

Pengamatan aku, CMG ni gemar mengumpul koleksi pinggan mangkuk antik. Hobi yang menarik. Memang banyak koleksi beliau, yang nampak di ruang tamu ada 4 kabinet...di tempat-tempat lain dalam rumahnya? Fuhhhh....

Koleksi gelas bersejarah CMG yang buat aku sangat, sangat jeles ( gelas sempena Sambutan Hari Kemerdekaan 1957 dan gelas harijadi Sultan Ibrahim pada 1955)

jam antik

Setelah lebih kurang setengah jam kami tiba di rumah CMG, blogger blogger selatan yang lain pun tiba..Ada 8 blogger selatan yang terlibat...List mereka, di blog Ayu CR ini. Kami berborak borak, dan mula la acara makan makan...Dua tukang masak hebat terlibat...of course CMG, dan juga Ayu CR yang bawa ikan asam pedas meletup nya, dan mee rebus marvelous nya.

ni dessert yang CMG buat..trifle. Walaupun dessert, kami semua makan trifle ni dulu..bahahaha...memang sedap, masing masing makan bertambah! CMG memang tak bagi wajah nya kelihatan di alam maya ya ( siapa yang bocorkan gambar beliau, kena cirit birit nanti, ugut CMG..hahaha)..Cukuplah sekadar gambar tangannya itu mencedok trifle buatannya  :)

 Perrrrghhhhh..sepotong trifle hasil tangan CMG.....makan dikala cuaca dah mendung nak hujan pulak masa tu..memang mahsyuk!

Sepinggan hidangan penuh nikmat: Urap, ikan asam pedas meletup, ayam goreng berempah & gulai ikan kurau masin ber-nenas. Kalau tak kerana nak makan makanan lain lagi, harus aku bertambah nasik..har har har

Mee bandung air tangan Ayu CR. ...Serious, memang sedap gila! Terus mintak resepi..kah kah kah...nanti Ayu bagi kat wife aku katanya...

Sambil makan makan, sambil borak borak...
Random photos :

 Yeayyy!! Dapat ole ole dari Ayu CR: kalendar tahun 2013. Selain Ayu CR, ucapan terima kasih juga kepada Cikgu Nur atas ole ole keychain & pencil case utk Ziyyad..dan terima kasih jugak pada kak zakie yang beri angpow..hahahaha..Oh ya, tak lupa juga thanks to GB sebab kasi coklat Russia yang sangat, sangat, sangat pahit...Terkebil kebil tau abe zam( husband Cikgu Ayu Akuzle) nak habiskan coklat cenonet tu! bahahaha

MommyZZ yang meriah berborak dgn ibu kepada CMG. Sekali bila di selidik, patutlah meriah. Waris rupa rupanya! ha ha..Ibu CMG asal dari Labu, Nismilan...So no wonder lah makcik suka yang amat berborak dengan mommyZZ..ada chemistry orang nismilan tau..:)

Boleh pulak sedondon si Zayyan dengan GB..bahahahaha...Nasib baik GB tak pakai kasut kaler merah! bahahaha...Kredit gambar ni kepada GB, dari kamera dia.


Borak punya borak...
Dari mendung ...bawaklah kepada hujan lebat kat Sedenak ni..
Tup tup datang blogger popular, Ben Ashaari ke rumah CMG..
Maka terperanjat la semua orang...rupa rupanya bini dia ada kursus kat JB katanya..so Ayu CR pun jemput la datang sekali.

Seronok betul Iyra ya dapat bergambo dgn Ben...hahahaha

Reda aja hujan..
Perut dah kenyang..
Hati dan gumbira jumpa teman teman blogger..
Mata pun otomatik jadi mengantuk ( sebab hujan + kekenyangan)..
Maka kami pun minta berundur dulu...

Kereta antik pun Mat Gebu collect tau...Kereta ayah beliau  :)


Terima kasih banyak buat keluarga Chef Mat Gebu atas layanan istimewa dan terbaik anda.
Terima kasih Ayu CR atas sokongan makanan tambahan :)
Terima kasih rakan rakan blogger lain yang menjayakan gathering ini.





ps: On the way balik dari rumah CMG, aku, Rina Avail, Cikgu Nur & GB terjah pulak rumah kakZakie..sambung mini gathering kat situ..makan trifle jugak..makan pisang kaki..makan cocktail...Terima kasih banyak kakZakie...jangan serik jemput kami lagi..~bahahahaha



61 comments:

  1. wow!meriah!!

    p/s : done follow semua link :)

    ReplyDelete
  2. bestnye..mknn sedap..brg antik yg menarik... & plg best dpt jmpe blogger pemes amos..hihi

    ReplyDelete
  3. Takde rezeki kakcik untuk turut serta dalam kemeriahan itu! :(

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum DZ

    meriah meriah memang meriah....

    ReplyDelete
  5. tu gambo kamera kak ayu kot...! bukan kamera kite donggg~

    ReplyDelete
  6. untungnye... akak dah lama jatuh hati dgn koleksi pinggan mangkuk antik CMG tu Doc

    ReplyDelete
  7. bergambar dengan blogger top sapo la tak suka kan...hehe

    * doc wife den staff nurse kat IJN...wad CCU...

    ReplyDelete
  8. Wah.. Akak memang ternanti2 entri sebab dah boleh agak gambar mesti cun dan clear..Sama2, alahai souvenier kecik je.. Saje bagi buat kenang-kenangan..

    Minta izin 'cilok' beberapa2 gambar (untuk simpanan peribadi je) sebab ada gambar dalam kamera akak yg blur.. Rugi pula rasa tak bergambar pegang tiffin biru tu.. isk.. Ni nampak gaya kena datang Sedenak lagi.. :)
    Moga ukhuwah berpanjangan ye..

    p/s : Geram dengan kecomelan anak2mu..

    ReplyDelete
  9. wawawa..
    hentak2 kaki!!!

    awat daku sampai lambatt

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum ddy zyyad..
    awat statment last daku mcm tkejut beruk?


    nak hentak kaki lagi lah...
    nakkkkk majuk

    ReplyDelete
  11. apakan daya...daku jauh nun di utara..:)

    ReplyDelete
  12. waahhh.. meriahnye dunia blogging nih.. leh wat gathering lagiii.. bestnye!
    semua blogger2 otai tuh~ hehehehe

    ReplyDelete
  13. Sungguh meriah dan seronok..dari gambar dah jelas segalanya.

    ReplyDelete
  14. sheronoknyaaa kalau ija dapat join...

    ReplyDelete
  15. seronoknya gathering2 ni. kita susah nak gathering2 ni sebab hubby cuti ahad jer. sian dia nak rehat2 hujung minggu.

    ReplyDelete
  16. amboi seronoknya gathering cam ni....gila meriah la!
    cawan penuh sejarah tu pun mak ngan nenek aku ada dlm simpanan, jenuh ooooo nak pau x dpt2

    ReplyDelete
  17. Baca sambil lap2 ayaq mata...uawaaaa...

    ReplyDelete
  18. nak trifle.

    sonoknya gathering ke selatan pulak. hihi. comel betul zayyan tu tp muka dia takde perasaan. haha

    ReplyDelete
  19. wahhhh!bestnya bergathering sambil makan-makan dihari hujan.

    ReplyDelete
  20. Meleleh leleh ayaq liuq kita tau ......

    ReplyDelete
  21. Meriah seh...


    Gb udah kurus :) ketara kurusnya...fuh!

    ReplyDelete
  22. Makan banyak-banyak, sembang tak henti-henti, tembak sana-sini, semuanya jadi kenangan.

    Terima kasih sudi bersembang dan melayan kakak dan anak-anak. Mohon maaf atas apa juga kekurangan.

    ReplyDelete
  23. meriah dan kenyang mesti punya la...

    ReplyDelete
  24. kann..meleleh air lior tengok semua makanan..malangnya pewot sy kecik..dah berpiring isi triffle pastu terjah asam pedas ngan ikan kurau plak teros x muat perut dah..sy siap x ambik ayam takut kenyang sgt hihi

    ReplyDelete
  25. tak la tegap mana pun Ben tu! hahahaha

    ReplyDelete
  26. seronok tengok kemeriahan makanan..tengok gambar pun ikut rasa kenyang

    ReplyDelete
  27. terbaik la sumpahan che mat.. sapa bocorkan gambar beliau kena cirit birit..keh3..... trifle dengan mee bandung tu sungguh menaikkan nafsu makan.....

    ReplyDelete
  28. Mat Gebu, Mat Gebu, Mat Gebu.... tapi mana Mat Gebunya...?

    ReplyDelete
  29. Baru perasan.. DZ tersilap taip kot bukan mee rebus..tapi mee bandung..( bawah gambar jam loceng antik Cik Mat tu).

    ReplyDelete
  30. ehhhhh..sume da update citer tuh la.. alamak.. malam neh i kena karang karangan la jugak.. mohon share gambaq yek.. mek takdak camera.. lalalala~

    ReplyDelete
  31. meriahnya makanan...boleh pengsan nak abiskan semua ni

    eh btw comeinya mommyzz..apa rahsia kulit gebu kikiki

    ReplyDelete
  32. salam,
    Bestnya...dapatlah tgk mcmmana CMG!
    cantik pinggan makan tu kan?
    Nampaknya kena tungu lain tahunlah klu nak jumpa2an.
    Wah Mommy ZZ bergaya dia, cantik!Dia ada blog?

    ReplyDelete
  33. Terima kasih Dr dan keluarga atas kesudian singgah ke pondok che mat....cantik2 gambar...

    ReplyDelete
  34. sala kenal..menarik dan seronok baca..:)
    datang dr blog kak zakie..

    ReplyDelete
  35. meriahhh meriahhh meriaahhh....!! yg ni mmg betul2 jeles! nasib baik la jauh, jeles tu kurang cikit...heh3

    ReplyDelete
  36. Seronoknyaa uols dpt together2 gini.. meriah..sungguh..

    ReplyDelete
  37. salam kenal..singgah sini dari blog kak zakie ..

    seronok ye dapat jumpa blogger.. :D

    meriah..nampak blogger nih bersatu hati..

    ReplyDelete
  38. byk barang antik la tiffin biru ni. .

    ReplyDelete
  39. seronoknya dapat jumpa kawan2 blogger! semua blogger otai lak tu.. hehehe..

    tiffin biru tu cute sangat2!!

    ReplyDelete
  40. meriahnya.
    paling best dpt makan menu yg super marveles tu ;)
    fuhh *lap ai lio* tgk triffle tu huhu..dapnya..

    ReplyDelete
  41. jelesnyaaa..semua blogger tere masak ni..untung perut perut yang datang.. hahaha...

    ReplyDelete
  42. Salam perkenalan, sy blogger JB jugak sayangnya tak brkesempatan utk bergader2 sekali Sabtu lepas. Tapi seronok melihat pertemuan yg penuh kemesraan ini..

    ReplyDelete
  43. gelas tu..manalah dia dapat ya.

    trifle..sgt menggoda!

    eh, gambo kakzakie takde ya?

    ReplyDelete
  44. ko memang siot kan...add aku kat: ellynadyra@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. atau lebih tepat:
      http://www.facebook.com/ellynadyra?ref=tn_tnmn

      Delete
  45. bila lah bunda dapat merasa gathering camni ye?....berangan plk..ntah org perasan ke tak khadiran blogger sepi mcm bunda ni ekk?..

    ReplyDelete
  46. ammboiii meriahnyer uoolss.. ekKKhee

    ReplyDelete
  47. ok..sy rasa rugi bila tgk food2 tu..hehehe..

    ReplyDelete
  48. meriahnya gathering kat selatan yer..siap ada ben ashaari lagi tu..ada juga tgk pic gathering ni kat blog kakzakie..geramnya tgk makanan tu semua..

    ReplyDelete
  49. seronoknyaa!!!! meriah yg amat! jeles ni jeles ni...

    ReplyDelete
  50. best tgkk blogger otai berkumpul...kami tumpang tgk jer...tau dah abg ben dtg jb aritu...tpi dia busy kan..org fofular..dia pon ada update nak g umah CMG gath dgn blogger lain...

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum Dr.
    Lewat Oeya ni berkunjung ke blog Dr. he he..
    Blog yang menarik dan penuh pengisian. Tahniah.
    Singgah dan follow sini :)

    *pssttt! Oeya ada di situ.. he he he ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...