Wednesday, December 12, 2012

12 - 12 - 12

Hari ini 12 - 12 - 12.
Untuk sampai ke tarikh sebegini lagi, kita perlu menunggu lagi 100 tahun, iaitu tahun 2112.
100 tahun sebelum ini, 1912..macam macam telah berlaku..
Jom belajar sejarah sikit...

1 Januari 1912 - Negara Republik China ditubuhkan oleh Sun Yat Sen

6 April 1912 - Penggunaan 'electric starter' untuk kereta diperkenalkan

10 April 1912 - Kapal RMS Titanic memulakan perjalanan sulung, dan yang terakhir.

30 May 1912  - Pengasas penerbangan/kapal terbang, Wilbur Wright meninggal dunia

23 December 1912  - Empangan Aswan di Sungai Nil, memulakan operasi.

Pada 1912, apa yang berlaku di Malaysia ketika itu?

- Nestle bertapak di Malaysia, dikenali sebagai Anglo-Swiss Condensed Milk Company di Penang.

-Sekolah St. Micheal, Ipoh ditubuhkan.

- Dato' Onn Jaafar pulang ke Johor setelah menuntut di MCKK

100 tahun akan datang, 12 Disember 2112, apa akan jadi?

- tablet/smartfon yang kita tergila gila kan sekarang dah masuk muzium?

- kereta nasional Proton akan menguasai dunia permotoran atau tetap di takuk itu juga?

- berucap terpekik terlolong di rostrum setiap tahun (walaupun ada mikrofon) adalah sesuatu yang sangat rendah moralnya, kerana pada zaman itu, integriti individu benar benar di nilai sebagai kriteria utama diangkat sebagai pemimpin? atau sama sahaja gayanya sampai ke hari kiamat?

53 comments:

  1. x leh fikir la doc, yg penting tarikh ni kawan opis nikah..gatal nak kawin,ada kawan operate nak kuarkan baby dia ari ni jugak padahal due date bulan depan..gilo!!!

    ReplyDelete
  2. igt x nak apdet blog sbb takde idea.tgk tajuk DZ terus teringat nak buat entri yg sama
    hehe

    ReplyDelete
  3. Lagi 100 tahun......tak sempat rasanya utk menikmati tahun itu..

    ReplyDelete
  4. hari ini dalam sejarah..mari sama2 belajar:)

    esok pun tak tahu sempat @ tak,apatah lagi 100 tahun akan datang..

    ReplyDelete
  5. seratus tahun lagi?
    duk menjawab ngan malaikat dlm kubur..
    huhuhu~
    tetiba ngeri~
    Ya Allah, matikanlah kami semua dalam iman dan dibawah rahmatMu..

    ReplyDelete
  6. 12 tahun akakn datang Doc penuh dengan optimism (atau sarcasticism?) Hehehehehehehe.

    ReplyDelete
  7. 12 tahun lagi doc takde kat bumi malaya lagi dah kot... doc migrate, entah2 kami pon ikut hahahaaa....

    sure doctor esp gynae busy gila hari ni sbb ramai nak deliver anak hari ni..

    ReplyDelete
  8. to certain people its just a number, but to the other its a moment to be remember forever!
    aku????????????
    kehidupan perlu diteruskan!
    alhamdulillah masih lagi bernafas!

    ReplyDelete
  9. pening baca sejarah banyak sangat :P

    hahaha..

    ReplyDelete
  10. DZ,

    Awak pun dah letak iklan Nuffnang?
    Saya baru cash-in cek semalam.
    Dapat 80 ringgit selepas setahun kumpul.
    beli tiket wayang+makan pizza.
    Oklah drp tak dpt langsung...

    Selamat panjang umur hingga 12-12-12 yg akan datang!

    ReplyDelete
  11. 12-12-12
    agak agak beramai ramai ibu ibu yang bersalin 'paksa' hari ini.

    ReplyDelete
  12. today is jez like any other ordinary day...
    but for others maybe it's a special day :)

    ReplyDelete
  13. kalaulah dipanjangkan umur sampai ke tahun 2112, jenuh kerajaan membayar pencen uncle !

    ReplyDelete
  14. Mmm...walau apa pun, 121212 akan tglkan kite kejap je lagi!

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum DZ

    12 tahun lagi DZ jadi Dr pakar....Insyaallah

    ReplyDelete
  16. Hari ni hari dalam sejarah..
    sape nak ganti ai pergi retreat.. ggrrr...

    ReplyDelete
  17. memang sakit telinga dengar orang tu berucap..yang heran takde pulak terbatuk2..
    haha..saya suka daddyzz suka tulis entry mcm ni.(yg lain saya igt -lahir di msia tapi tak reti cakap melayu ada hati nak hak sama rata-setuju sangat2).btw..thanks utk info sejarah.

    ReplyDelete
  18. sekurangnya hari ni sy bertambah ilmu ;)
    tq share kt sini :D

    ReplyDelete
  19. pg2 td msk workshop, my supervisor dok pokpekpokpek psl 100 thn akan dtg. dia cakap..
    "ko muda lagi.. ko hidup lg masa tu..."
    wa jawap
    "tak nak ah! kot hidup tp menyusahkan anak cucu cicit buat apa. buat kenyang makan sumpah seranah jek.."
    :P

    ReplyDelete
  20. Salam sejahtera Tuan Doc,
    Tkasih tambah ilmu.
    Saya suka cerita2 sejarah. Skrg mama tgh baca Kuala Lumpur menurut Abdullah hukum.
    Mcmmana Yap Ah Loy dpt nama?. Ia seorang imigran sdgkan masa tu Kl dan sekitarnya telah berdiri kukuh sebagai jajahan. Pembesar2 melayu penuh di situ!

    suka tgk gelagat budak2 tu...

    ReplyDelete
  21. takde rasa apa pun 121212...berlalu macam gitu je...sama macam tarikh2 lain...(sy bkn jnis yg beria nak hargai tarikh...tahun lps, bday sndri pun lupa! tahun ni dah ada org ingatkan...hihihi)

    ReplyDelete
  22. kalau ada public holiday sure ari ni ramai yg menikah kan...

    ReplyDelete
  23. suka baca sejarah pada tahun 1912.. tak pernah tahu pon sebelom nih..
    n3 yang berinfo nih! thanks~

    ReplyDelete
  24. macam-macam benda dah berlaku nak sampai ke tarikh dan tahun hari ni... tak mungkin kita akan hidup seratus tahun lagi

    ReplyDelete
  25. nombor cantik. tak mungkin kita ketemu lagi kerana mustahil dpt hidup 100 tahun lagi .

    ReplyDelete
  26. Pelajaran sejarah untuk hari ini ☺☺

    Ramai yg buat tajuk nih, termasuklah saya.

    ReplyDelete
  27. tak terfikir lak apa akan jadi 100 tahun akan datang...huhu

    ReplyDelete
  28. Hari ni saya 'flat' terus...fever/flu bersama Tasneem.
    Sebab tarikh cantik ni ler kot :p

    ReplyDelete
  29. doc,klau bkn sbb pemakanan sbb ape eh? sy pun pelik juga sbnrnya mcm mana bleh byk naik. makan normal je mcm sblm preg (bezanya perut slalu terisi,klau lapar skjp pun sy terus menggagau cr makanan), dan ada masa tak lalu mkn pun. pagi2 pun biasa muntah dlu..kadang2 tengahari loya pun muntah jgk.pelik cane ek boleh naik? -.-*

    ReplyDelete
  30. 100 thn bersama Nestle tu kak Nurul perasan dan sejarah2 yg lain tu memang buta sejarah,hehehe.

    ReplyDelete
  31. 100 tahun dari sekarang sykt saya akan ada 100 buah lori menjual ikan .... hahaha

    ReplyDelete
  32. 100 tahun dari sekarang. Adakah dunia masih berputar?

    ReplyDelete
  33. Bab Titanic tu paling saya ingat sebab dia tenggelam pada 15 April, yakni sehari lepas tarikh lahir saya. Oklah saya takdak di dunia lagi 1912 tu tapi nenek saya dah lahir dah. Kihkih.

    ReplyDelete
  34. wah cikgu sejarah dah bukak buku......Pulau Mutiara ni panas mendung hujan panas mendung...hujannnnn.

    ReplyDelete
  35. Berbagai peristiwa yg kita lalui....pada tarikh ini ada yg bergembira Dan ada juga yg bersedih.
    Tiada Apa yg special yg tjadi pd Akak Hari ni...
    Cuma merindu ayahanda yg pergi buat selama2nya

    ReplyDelete
  36. salam daddy
    Maaf lama tak dtg sini.
    Nice 1212...

    ReplyDelete
  37. I felt nothing yesterday. sama je macam hari2 yang dilalui sebelum ni. to me, it's all up to us. if we make it interesting, than it'll be. if we make it dull, it'll be too. so, live our life like we shud. :)

    ReplyDelete
  38. St Michael ipoh dah seratus tahunler tahunni yerk...
    oooo kalau balik ipoh leh amek gambar kat sini...

    ReplyDelete
  39. satu je yg daddy ziyyad lupe apa akan jd 100thn akan dtg... kite semua nih msti dh takde lg, dh berkubur

    ReplyDelete
  40. byk peristiwa 12 12 12 ni.... hmmm

    ReplyDelete
  41. semoga kita dapat ambil pengajaran yg berguna dari sejarah yang lepas.. insyaAllah..

    ReplyDelete
  42. y pasti 100 tahun lagi saya bakal tak ada dimuka bumi..

    (tamo hidup smapai tahun itu)

    ReplyDelete
  43. yg penting 12.12 adalah beday anak aku....kehkeh...

    ReplyDelete
  44. 2112...100 tahun..kalau bumi masih wujud, mungkin cucu cicit saya hidup dalam dunia yang sudah canggih, politik bukan makanan harian, hidup masih aman.

    ReplyDelete
  45. 100 tahun lagi lamanya..... harapnya bumi masih wujud lagi masa tu

    ReplyDelete
  46. wah. terpikir juga dr. apa akan jadi 100 tahun lagi. entah saya hidup lagi ke tak. masa tu sy rasa samsung note ii memang tersimpan kat muzium. silap2 muzium pun dah buang. hehe

    ReplyDelete
  47. Lagi 100 tahun kita dah tiada lagi di muka bumi ni.. Tak tergambar bagaimanan keadaan dunia waktu tu..

    ReplyDelete
  48. As salam doc,

    Nasib baik saya dah kawen kalau tak mesti saya pilih tarikh ini...kihkihkih... oh saya kahwin tarikh 08.08.08...hahahaa taknak kalah tu! :P

    After all, its only number & it won't give us any benefit & harm... just my 2 cent *wink*wink*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...