Thursday, November 22, 2012

Tentang Blog Ep 1: Jenis Jenis Blogger

Jenis jenis blogger:

1- Ada blogger yang rajin update blog hari hari, dan rajin jalan jalan blog orang lain, beri komen seikhlas hati, lepas baca entri orang lain.Blogger macam ni kita boleh kenal selepas beberapa sesi perkenalan, selepas saling kunjung mengunjungi.Komen komen mereka terasa dekat dihati kita. Walaupun kadangkala mereka buat komen yang kasar, kita boleh faham dah, itu memang gurauan manja mereka. In fact, setiap hari selepas update blog, kita ternanti nanti apakah komen mereka ini..hi hi hi..

2- Ada blogger yang rajin update blog hari hari, dan rajin jalan jalan blog orang lain, beri komen, tapi tak baca pun entri/atau baca tajuk sahaja/baca sekilas pandang.Blogger macam ni kita boleh kenal bila kita baca setiap komen dia, sepesen sahaja, tak kiralah apa jua entri kita. Pesen macam mana? Kita semua faham faham sendiri lah kan..:)  Paling parah, kita cerita pasal korban lembu, dia komen pasal suruh klik klik support dia! Padahal itu lah pertama kali dia kunjungi blog kita !bahahaha

3- Ada blogger yang tak rajin update blog, dan tak rajin jalan jalan blog orang lain. Komennya pun jarang jarang boleh dibaca. Mungkin blogger jenis ini lebih suka menjadi pembaca senyap. Mungkin juga blogger begini jenis yang amat busy. Mungkin juga blogger sebegini menulis blog sebab nak ikut trend/kena paksa. Blogger sebegini selalunya sukar untuk kita fahami diri mereka, sebab jarang jarang mereka menulis.

4- Ada blogger yang tak rajin update blog, tapi rajin jalan jalan blog orang lain, dan beri komen. Blogger macam ni, selalunya kita( or aku sebenarnya), rasa serba salah, sebab kita nak balas kunjungan nya sebagai tanda terima kasih, tapi setiap kali buka blog nya, asyik lah entri 3 minggu lepas tu di paparan utama! ha ha ha. Walaubagaimanapun, blogger sebegini, lebih bagus dari blogger jenis ke-2.

5- Ada blogger yang jenis copy paste. Kita buka blog mereka, rasa macam baca akhbar online, tak pun rasa macam baca majalah Manggis. Ada blogger yang memanjang asyik marah/komplen aja dalam blog mereka. Semua orang salah, semua benda yang orang lain usahakan/buat, adalah salah, tak pernah pun benda yang bagus, di beri kredit.Oh, blogger sebegini selalunya blogger politik, tak kisah lah pro dacing ke atau pro bulan. Hihihi.. Ada blogger yang suka tepek gambar makanan.kadang kadang kita pun naik pelik dan cemburu, asyik jalan jalan cari makan aja mereka ini..Oh, mereka food blogger rupa rupanya! Ada blogger yang suka tepek gambar sebesar besar alam, sedikit sahaja menulis. Kita suka lihat gambar gambar mabeles mereka. Oh, itu photoblog rupa rupanya! Ada blogger yang buat entri 6-7 entri dalam satu hari. Kita pun naik pelik, apa yang nak direpek kan. Banyak betul 'idea' mereka kan. Kadangkala, rasanya macam terlalu merepek benda yang di repek kan. hahah.


Apa apa pun, selagi hasil penulisan di blog itu tak menggangu privasi orang lain, tak menyebarkan fitnah, tidak menghina agama & kepercayaan orang lain, jujurnya, biarkan lah. Hak penulis blog itu nak menulis apa yang dia mahu.Itu lah fungsi blog. Sebagai luahan hati si penulis. Benda yang penulis rasa syiok, mungkin meloyakan bagi pembaca, ha ha ha..and vice versa. Penulis blog tak pernah acu pistol di kepala kita suruh kita mesti masuk setiap hari dan baca dengan tekun blog mereka. Pilihan di tangan kita. Mana mana blog yang kita tak suka, tak payah masuk. Mudah kan?

Sekian.


ps: Episod 'Tentang Blog' akan datang(kalau aku rajin la)- " Fesyen komen blogger & adab adab mengomen"

93 comments:

  1. sejak dua menjak ni , pB jadi blogger no 4 .

    he he he

    ReplyDelete
  2. x tau yg mana satu, x pandai menilai diri sendiri, doc..i nyer storage limit dah abih la..dah x leh nak upload gambar..nak wat caner erk?x kan nak purchase online kot..1GB jer rupanya storage utk blogspot yg free..

    ReplyDelete
  3. tak tau la saya ni blogger nombor berapa.. tapi bila tengok orang komen entry kita buat susah payah dengan komen tak ikut tajuk atau lari tajuk atau komen lebih kurang rasa cam kuciwa jugak..tapi nak buat macam mana kan..kita ni tulis..takkan nak suruh orang komen ikut macam mana kita nak pulak..demand namanya..hahaha..

    eh tapi orang selaluu kata kan.. blog aku..ikut suka aku la :P

    ReplyDelete
  4. yg mana satu idaman kalbu ?tepuk dada tanyalah hati.
    setuju dgn doc, sering tertunggu blogger yg selalu singgah dan bg komen.rasa dekat di hati walaupun tak pernah jumpa lagi dgn empunya diri.

    ReplyDelete
  5. agaknya sy blogger yg no berapalah kot kan...
    hehe yelah sendiri kadang tak perasan jenis yg mcmmana.
    tp yg sy tau sy suka apdet entry bila ada gambar..pastu merepek panjang2 bajet org nak baca bahahahahahahahahh

    :")

    apapun entry blog awk antara sy tunggu2 as a reader :D

    ReplyDelete
  6. Yang pasti saya bukan kategori nombor dua....hehe :D

    ReplyDelete
  7. apsal aku rasa mcm masuk kelas introduction how to blog...bahaha..

    ReplyDelete
  8. Kakcik ni blogger syok sendiri je... ;-)

    ReplyDelete
  9. Ada blogger, syok baca entri org tp at the end, tatau nak komen pe. Buntu. Tuh yg jdk komen entah apa-apa. Salah sorangnye, sy le...hehehehe...

    Doc, citelah experience MommyZZ mcm ne ley terlibat dlm bisnes bakeri ni. Sukelah tgk azam die.

    ReplyDelete
  10. dulu blogger no. 1 hri2 mau update & blogwalking
    skrg?? sndr mau ingat... hihihih!!!

    ReplyDelete
  11. err.. no.4 buleh? muahahaha

    tandanya kali ni baca sampai abis! muahahahaha

    ReplyDelete
  12. Hehehe...saya ni golongan apa ya? Saya tulis apa yang saya rasa, apa yang saya suka...betul tu..blog kita, boleh tulis apa-apa pun tapi kena juga beradab..ada benda kita rasa ok je bagi kita tapi bagi orang lain macam taboo plak kan...

    ReplyDelete
  13. Saya blogger campur2 kot, ikut mood..menulis ikut mood dan mengomen pun ikut mood jugak.. hehhe boleh camtu

    p/s : tak perlu balas jejak hari ni, blog tak berupdate feeling cuti-cuti di kampung (^_^)

    ReplyDelete
  14. saya adalah yang jarang2 komen blog.. hehehe.. kekadang baca.. lepas tu konon nak komen.. tp tetiba ada benda urgernt.. terus pangkah.. dan tak komen.. hehehe..

    dan saya juga adalah jarang-jarang update blog... rasa rajin update.. bila rajin nak update tapi tak tau nak mula mana.. last2 tak update..

    apakah golongan saya ye... sebab macam kelima2 tu macam kena je dgn saya.. :)

    ReplyDelete
  15. Alamak.. macam terkena jek. Hehehehe... Saya suka baca blog org, tapi baca diam-diam sajalah. Kalau tiba-tiba datang seru nak mengomen, barulah ada sekomen-dua. Rasa macam malu lah nak komen, sebab bukan pengomen setia. ;p

    ReplyDelete
  16. sy blogger campur2 kot semua ada hahaha tapi xde la sampai macam no.2 tu:)..silent reader pun betoi gak huhuhu
    tapi bab komen mengomen memang ikhlas dari hati tau kihkih

    ReplyDelete
  17. Saya rasa saya blogger yg no 1 kot...ekekeke. Tapi klo datang mood swing, bley jadi yang no. 4 tu.

    ReplyDelete
  18. dari segi kriteria semua blogger kat atas tuh doc..nurul campur2lah..kadang tak uptade entri,kadang malas komen nak jadi silent reader jer..tapi kadang suka sangat nak komen..kadang blog bleh jadik blog manggis ker durian ker...hahaha

    tapi paling tidak sama sekali letak komen dengan hanya baca tajuk jer..huhu malu sero kalu slah komen..hahaha

    like entri nie..hahaha

    ReplyDelete
  19. Tolong like gambar saya dalam peraduan facebook.cuma pelu like je..kalau rekemen lagi bagus.oh btw,nice blog u have here..saya da follow..jangan lupa like dan follow blog saya!

    ReplyDelete
  20. tersenyum2 baca setiap jenis blogger tu sebab dalam setiap jenis tu rasanya ada juga ciri-cirinya dalam diri sendiri bila berblog ni..

    ReplyDelete
  21. hehehe blogger pown ada pelbagai jenis ye. KA ni jatuh tang mana ye ! happy blogging utk semua

    ReplyDelete
  22. lepaih dah lama berblogni tau gakler..
    memang kalau yang type 1 tu dekat dihati...
    teringat2.. klu kita tak update blogpun kita tetap nak tengok new entry diakan..

    ReplyDelete
  23. nice info. hehe. saya pun tak sure saya yang mana satu. hehe. kadang2 tu nak komen betul2, cuma lamabt nak baca. hehe

    ReplyDelete
  24. Ada blogger yang pandai rebus kacang kuda...

    ReplyDelete
  25. cheqna blogger no brapa erk???
    ekekekekeke

    ReplyDelete
  26. tersenyum baca sambil membayangkan..
    mana2 kwn blogger yg kerap bg komen yg dekat di hati, mmg saya tertunggu2 komen mereka. Yg ada, mmg jelas baca tajuk je. Tapi takpelah, hak masing2 kan.

    ReplyDelete
  27. sy raasaaaa... sy pertama kot? heheheheee

    ReplyDelete
  28. huhu tak tahu kategori mana..dulu saya update blog hari2 dan rajin bertandang ke blog org..skrg neh plak xdpt update selalu tp kdg2 rajin bertandang blog org cuma xde masa nak update blog sendiri maklumlah xreti wat karangan pendek harus kena karangan penuh fakta gituhh hahahahahahaha jd take time sikitlah kan.

    ReplyDelete
  29. Kah3.. Dah kena, dah kena.. Apa kata doc g kempen2 gaks kat spesis no. 2 tuh? "jangan lupa dtg klenet sy. Langkah pertama: buat2 demam. Langkah kedua: paksa suami g amek mc langkah ketiga: sila pandu ke klenet blablabla.. P/s: kalau suami n anda kepingin mc, belanja dulu keni rojers arrrr"..keh3

    ReplyDelete
  30. Hola doc!

    Saya ntahlah... semuanye kot... kdg2 mata dah berpinar2 baca smp komen pun terepek-repek... huhuu... kdg2 rajin... kdg2 malas... kdg2 purak2 bz! kikikiiii...dah macam cameleon pulok doh! hehehe...

    Most of the time saya adalah blogger syok sendiri... sebab tu suka tulis pjg berjela-jela... org yg baca pun naik fengsan & pitam! :))

    ReplyDelete
  31. saya sokong sesangat!
    yang penting,..kita jadi diri kita sendiri :)

    ReplyDelete
  32. hehehe munna jatuh no berapa ye? semua kategori kena.....hehehe.....

    ReplyDelete
  33. saya pulak tah xda kategori..sekejap tenggelam sekejap timbul..hihi..ikut mood

    ReplyDelete
  34. Exactly true. Semua2nya true. Tapi really, kalau lepas buat entry, asyik tunggu jer, siapa lagi nak komen? Tak ada komen, mesti rasa keciwa. Confirm tak menarik perhatian. Tapi back to basic, remind diri again. Tulis blog untuk apa? The most important, My Rainbow adalah untuk rekod kehidupan dan juga untuk share apa saja dengan public. So, kenapa nak kecewa kan..? Isi hati dah terluah, patutnya senang hati.

    ReplyDelete
  35. Psst..adekah memana komen daku yg telah mengguris hati?

    Maaf zahir batin. Kui3

    ReplyDelete
  36. point utama yg nak disampaikan adalah point no 2 kan...yg lain tu sampingan je! kan kan kaannnnnnnn.....hahahahahaha

    ReplyDelete
  37. ada blogger, suka baca entri tapi tak pandai nak mengomen...
    ada blogger dah baca entri yg spesis berbunga2,
    takut tersalah tafsir tapi nak komen gak....
    so tinggal komen yg ntah betul ntah tak..dan blogger itu adalah saya hahahahahaha...

    I sangat suka membaca komen2 yg ditinggalkan kat blog i...
    kkdg leh buat tersenyum sensorang dpn lappy...

    ReplyDelete
  38. setuju ngan statment DZ kat perenggan akhir..
    pilihan ditangan kita.. kalo x suka kat mana2 blog.. tak yah lah masuk n pastu sendirik sakit hati.. :)

    saya nih blogger picisan jer.. ikut mood sendirik..hehehe

    ReplyDelete
  39. alamak....rasa mcm yg no.4 ....kui3x

    ReplyDelete
  40. haisehhh...
    hagak2 dedi sy nie spesis blogger hat mana satu yerr?
    *sambil menutup muka, tersipu sipu malu sendiri dibalik langsir kaler purple..hehehe

    ReplyDelete
  41. aku kategori ikut putaran bulan jugak la kot..hahaha..kekadang tu memang bizi bebenor sampai tak sempat nak buat entri fresh..bila aku jalan2 kat blog orang, aku tengok isi entri tu jugak..kalo rasa macam tak perlu untuk aku komen, aku baca senyap2 je la..

    masalahnya bila aku terlebih rajin, isteri aku susah hati sebab katanya aku ni dah macam takde keje lain nak buat selain dari ngadap blog..hahahaha

    ReplyDelete
  42. kite blooger suker tempek gambar makan

    uuwaaa.... dasar kuat makan kekdahnya

    hahahaha

    ReplyDelete
  43. Salam DZZ,

    Off topic kejap. Ttg soalan awak ttg umrah dah ziarah. Pada akak kalau buat sekali umrah dan ziarah istanbul tu takde rasa terkejar2 pun.. ada orang kata akan penat sikit sebab dah buat ziarah lepas tu baru nak buat umrah. Tapi akak tak rasa pulak macam tu. Rasa lagi seronok adalah. Thanks yer ingatkan akak ttg nama topkapi palace tu.. mmg akak dapat tgk janggut rasulullah saw yg di letakkan dalam bekas kat situ. Seronoknya akak dgr plan awak tu.. semoga segalanya terlaksana dan dipermudahkan, insyaAllah..

    ReplyDelete
  44. Saya pun tak berapa gemar kategori blogger no 2 tu.. rase macam tak ikhlas je nak komen kat blog kita..

    ReplyDelete
  45. ahhha.., wak salam tumpang lalu jeer doc yee.. ehHHee

    ReplyDelete
  46. bagus analisa ini. memang blogger ada macam2. Ada juga yg berubah2 sifatnya mengikut mood

    ReplyDelete
  47. cik ina plak blogger yang macam mana? rajinnya buat analisis. tapi yang penting mengomen tu biar ikhlaskan : )

    ReplyDelete
  48. salam..menarik juga tajuk ni..bagi saya kalo yg jenis kita cite lembu korban & dia komen supaya support dia memang lucu sangat2 la..selalu jumpa yg jenis camtu..tp ada yg lagi parah dia komen cuma 'wow' jer..macam2 la yg ada kan..kalo saya plak blog untuk ingatan diri sendiri (syok sendiri la..hihi..) dan kalau ada pelawat & komen kira bonus dah tu..

    ReplyDelete
  49. alamak. saya jenis yang mana ye. kadang2 macam baca semua dan tepu/blank bila komen. kadang2 komen beriya juga. kalau tak busy, pergi BW, tapi kalau busy esok-esok saja. sebenarnya saya suka komen kat belog orang sebab saya akan tengok apa reply orang tersebut. tapi kalau tak reply, takpelah.

    biar ikhlas. itu sahaja kan.

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum,
    Hu hu huhu gamaknya saya jenis yg mana satu?

    ReplyDelete
  51. biasanya saya suka pergi blog yg rajin singgah blog saya. cuma kalau saya lambat sampai tu sbb bband dah cam siput sedut. tapi pernah terserempak dgn blogger yg komen sama je kat mana2 blog...

    ReplyDelete
  52. suka kalo orang komen kat blog kita...!! hehehe.. rasa macam ada yg say hello, how are u walopon tak bersua.. akan cuba sedaya upaya balas komen..

    ReplyDelete
  53. Salam kenalll ... cantik blog awak..
    I dah follow ...jgn lupa follow blog i...balik ...

    Keh keh keh ....

    ReplyDelete
  54. hai~
    blogger no 4 lapor diri tuan!!

    ReplyDelete
  55. saya tak masuk dalam kategori mana2.
    saya blog syok sendiri.
    saya tulis ikut mood.
    saya tulis ikut pemerhatian.
    saya rajin juga pergi ke blog orang.
    saya jarang komen kat blog orang.
    tapi saya pengunjung tegar blog ini.

    bubuh saya dalam kategori no 6.


    ReplyDelete
  56. jap..jap..nak pikir saya blogger kategori mana...

    -saya menulis entri baru bila ada citer ttg apa yg saya alami...bkn C&P
    -saya drop komen jika saya benar2 arif ttg apa yg ditulis
    -saya suka BW jika internet tak kena potong ghaha...

    ReplyDelete
  57. kite blogger yang mana eyhh...
    err... kadang2 boleh jadi 1..2..3..4..5.. hehehee...

    ReplyDelete
  58. yg no 4 tu macam perli ahkaaakkk ja...wakakaka...

    ReplyDelete
  59. akak blogger 'pokok dek kau, pokok dek den yo'... kategori mana tu

    ReplyDelete
  60. Cek tau dah cek nombor beghapaaa, muahahahaaa! :D

    ReplyDelete
  61. dgn ikhlas sy dlm kategori 3 atau 4 hehe..sikit penambahan kekdg kalu rajin sampai habis smua komen diblog org lain sy baca..sy suka mbaca lebih2 lg yg mberi manfaat..apapun komen doc antara yg sy sukaa :)

    ReplyDelete
  62. Alamak....den jenis blogger mana erk....ahakz

    ReplyDelete
  63. salam doc
    gelak2 dan senyum sensorang baca n3 kali ni..
    dalam hati duk fikir..akak ni no berapa yek..
    akak rasa akak ni blogger jalan2 cari makan kot...hahah
    sebab jenis yg kuat makan dan kurang memasak.

    ReplyDelete
  64. Saya kompom lah blogger merapu...!

    ReplyDelete
  65. Mengikut hemat tuan blog, saya ni blogger yang mana satu ye? Hehe.. Best jugak kalau orang sendiri yang menilai kita ni.

    ReplyDelete
  66. Blog saya macam2 ada... Update blog ikut kelapangan, blogwalking pun ikut kelapangan. Apa yang ada kat blog adalah dari hati sendiri...

    ReplyDelete
  67. saya ikut mood.... macam2 ada...
    no.1 jarang2
    no.3 banyak2
    no.4 kadang2

    no.2 & no.5 jujur tak buat... ;-)

    ReplyDelete
  68. Kakak bila kerja ada N3, bw pada yg komen blog kakak seboleh mungkin kakak jejaki balik. Tapi kakak jenis baca mesti a-z kalau baca sikit-sikit kakak tak komen takut lain N3 lain kakak komen...

    ReplyDelete
  69. Kenapa aku confuse aku blogger yg mana ni nok? Huhuhu

    ReplyDelete
  70. i tak pasti no mana utk kategori blogger mcm i ni.
    bila i ada entry, barulah i bw

    ReplyDelete
  71. Salam..Nekcik pun tak tau dok di tangga keberapa ye?? ikut aliran angin!!

    ReplyDelete
  72. eh doc,kena tambah ni.yang ke 6. jarang sgt update blog, suka jalan blog org, tapi takder komen (pasal gune pc opis malas asyik kne log in jeee kalau blog owner tanak approve anon nyer komen)

    haaa...sy termasuk dlm kategori ni laaahhh...hahaha

    ReplyDelete
  73. Salam.. Memang ada kebenarannya tu.. Mungkin saya juga akan tergolong dalam mana2 kategori di atas.

    Kita akan ternanti-nanti entri dari blogger no. 1 dan komen-komen beliau sangat dekat di hati. Bila berblog, kita juga boleh berkongsi banyak ilmu yang bermanfaat dan pengalaman hidup yang mungkin akan menjadi iktibar pada yang lain. Blogger juga salah tempat untuk mengisi masa terluang dan merapatkan silaturrahim. Memang sukar untuk memuaskan hati semua orang. Apa2 pun, bila menulis dan memberi komen perlu tahu adab dan menggunakan bahasa yang sopan.

    ReplyDelete
  74. Doc ternanti nanti tak komen dari den?

    ReplyDelete
  75. Hahaha...x tau apa nk dimasukkn saya ni...nk dikatakn blogger pun x layak gaknya tapi blog mmg byk dpt saya bljr ttg hidup dan mcm2 lagi...

    ReplyDelete
  76. saya blogger no. 3 kot..tapi kena edit sikit, jarang update blog..tapi tiap kali update saya pasti jenguk blog kawan2 lain, baca kisah mereka dan komen mengikut pendapat saya sebagaimana adanya..insyaallah. Suka lah..entri ni..hehe.

    ReplyDelete
  77. Salam.. Terima kasih atas doa dan nasihatmu Doc.. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

    ReplyDelete
  78. Blog makcik? Cacamarba...kekerapan update pun ikut suka...kadang pakcik paksa buat n3, kadang anak bgtau awat tak update blog....public diary kan...cuma kalau yg terlalu nak complain tak henti tu...hmmmm kirim salam la kot

    ReplyDelete
  79. I pun tak sure la I kategori mana. But I do hope peeps will be pleased with all my comments and have a blast bila berkunjung ke my blog. It's just dat maybe my blog isn't dat nice as some others yang super kreatif khenn? anyhow, I don't mind blogger yg macam mana pun visit my blog. they are welcomed.. ^__^

    ReplyDelete
  80. bro. saya mai sini balik. dah komen entri ni arituh. tggu entri baru dari dr.

    ReplyDelete
  81. emm saya kategori mana ye.hehe

    suka no 1

    ReplyDelete
  82. hahaha.. hadoi.. first time saya singgah sini.. kelakar bila baca entri ni..

    yg no. 5 tu macam nak terasa aje lah hai.. hehehe..

    ReplyDelete
  83. cuba untuk membalas kunjungan walau mengambil masa..

    ReplyDelete
  84. 3 & 4 tu mcm kena kat diri sendiri je :)
    yg no 5 tu..kdg ada gak terkena..bila org tu komen kt blog
    kita citer lain..dia komen lain..
    nampak benor dia tak baca full entry kita..

    itu sebab kty kalo masuk blog org lain..sedaya upaya cuba baca dan fahami entry org tu baru komen..

    tapi kalo blog yg hanya letak gambar ..suka gak tgk gambar2 cantik..
    senang nak komen..sebab ..skema je komennya..contoh kalo gmbr food.

    mesti komennya bunyi gini ..
    nampak sedapnya food itu.. :)

    ReplyDelete
  85. saya bergantung kepada tahap busy kat ofiz utk tinggal komen,tp kalau dah komen, rasa mcm semua entry nak komen.tapi sekali sehari saya gian nak menulis blog jugak :p

    ReplyDelete
  86. Suka baca entry nie,kak Nurul nak update blog dan nak bw klu ada masa terluang.....

    ReplyDelete
  87. Datang sini dr blog ellynadra...:-)

    Betui2..ada mcm2 blogger...sy kdg2jd silent reader gak...

    ReplyDelete
  88. Saya pun dari mula baca blog ni sampai page yg ni baru tergerak nak tulis komen.

    Sama juga jika sya singgah kat blog org lain pun. silent reader org kata :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...