Thursday, November 29, 2012

Selamat Pulang Ke Tanahair

masa anda baca entri ni, aku dan keluarga insha allah dalam perjalanan menuju KLIA...menjemput kepulangan mak & ayah yang selesai sudah menjalani ibadah haji..sedar tak sedar, hampir 45 hari mereka berada di mekah & madinah..kejap aja masa berlalu..penerbangan dijangka tiba jam 12.25pm, hari ini.

Jujurnya, aku dah lama 'berpisah' dengan ibubapa aku..Yang betul betul tinggal dengan mereka ialah dari aku lahir, hingga ke usia 12 tahun sahaja. Masuk form 1, aku dah duduk asrama. Sejak tanggal itu, aku 'berpisah' dengan mereka. Duduk rumah hanya ketika cuti sekolah. Dari zaman aku form1, bawak ke peringkat universiti, bawak ke kehidupan bujang, dan hingga zaman dah kawin..'berpisah'..dan hanya bertemu bila balik ke hometown ketika cuti sahaja. Pun begitu, aku tak lah merasa miss nya/rindu nya pada mereka, sebagaimana aku rindukan mereka, masa mereka di Mekah & Madinah ! Ya, itulah penangan ibadah haji. Masa ada siaran langsung dari Masjidil Haram di TV tengah2 malam, aku memang ternanti nanti..kot kot nampak kelibat mak ayah tengah tawaf ke, tengah solat ke, tengah baca Quran ke..  Aku pun tak boleh explain kenapa, tapi memang aku benar benar rindukan mak & ayah sepanjang mereka di sana. Semoga mak & ayah pulang hari ini dengan haji yang mabrur, dan sihat tubuh badan..Amin.

57 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. been there, done dat. Insyaallah ur parents mendapat haji yang mabrur. rindu tu normal utk anak2 yang mempunyai rasa tgg jwb for his/her parents. doa kita sepanjang mereka di sana will help to smooth things for them. anyhow, today will be ur greatest day. have fun! ^__^

      Delete
  2. selamat pulang ke tanah air..lama jugak yea 45 hari yang pergi umrah 11 hari pun terasa meluap2 juga nak jumpa inikan pula 45 hari.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah!!

    selamat kembali, moga mak & ayah dapat rehat, peluk sungguh2! berkat tu!

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..

    sama la ngan saya pun..lagi la anak perempuan..banyak ngikut suami..untung suami saya banyak bertolak ansur..selalu pun banyak balik kampung saya dari dia..tapi kalau raya gilir gilir la.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...semoga mereka selamat pulang..amin...

    ReplyDelete
  6. kirim salam mereka.. selamat kembali dan semoga mereka sehat2 hendaknya.. :)

    ReplyDelete
  7. Semoga mak dan ayah mendapat haji mabrur dan selamat sampai.. depa pun tentu tak sabaq nak jumpa anak dan cucu..

    ReplyDelete
  8. syukur..selamat mengerjakan ibadah di sana.

    saya pun sama..last betul2 dgn family masa umor 12thn.

    ReplyDelete
  9. touching sy baca entry ni ..
    Insyaallah semoga mak dan ayah DaddyZ dapat haji yg mabrur.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dah selamat sampai. Semoga depa sihat sejahtera & berada dalam rahmatNya selalu, amin.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, seronokkan menunggu mak ayah balik dr mekah..mak saya dah pun balik 3 minggu lepas , penerbangan pertama..kurma pun dah nak habis!

    ReplyDelete
  12. sy up sikit..smpai umur 15 tahun...16 dah masuk asrama.lps tu dah terus bpisah smpai skrg...semoga mak ayah DZ selamat kembali, sihat walafiat. InsyaAllah next year giliran mak & ayah sy.tak dpt byg lagi mcm mana...mesti syahdu je rasa nk kena tinggal... :(

    ReplyDelete
  13. selamat kembali.. mesti syahdu kan sebab dah sebulan lebih tak jumpa..

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah.. dah selamat dah mengerjakan haji~
    teringin jugak nak jadik tetamu Allah.. InsyaAllah~

    ReplyDelete
  15. saya teringin sangat nak ke mekah, meloncat-loncat rasa nak pergi. dapat buat umrah dulu pun takpe. uuuuuu, bila ngenangkan duit belum cukup lagi rasa nak berderai air mata

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah dah selamat mengerjakan rukun haji kedua ibu bapa doc.
    Peluk erat2 nanti bila dah jumpa ambik berkat.....

    ReplyDelete
  17. oh ye?lalu gak situ tadi..tak nampak pulak kelibat daddy ziyyad ;)
    w,pun ramai duk berkumpulan ambik gambar kenangan

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum DZ

    Insyaallah mereka memperolehi haji yg mabrur

    ReplyDelete
  19. Alahmdulillah selamat dah kedua mereka menunaikan ibadah. Moga mabrur ibadahnya. Org di sini rindu tapi percayalah ketika berada di sana masing-masing khusyuk beribadah tak ada rasa rindu. Bila flight balik baru rindu tak terkata...

    ReplyDelete
  20. selamat kembali dan selamat melepaskan rindu dendam ngan mak ayah...semoga mereka dikurniakan haji yg mabrur dan pulang dlm keadaan yang sihat walafiat......insya Allah!

    ReplyDelete
  21. InsyaAllah ... haji yang mabrur ...

    ReplyDelete
  22. syukur alhamdullillah dah selamat pulang ye !

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah mereka selamat sampai... moga mendapat haji mabrur.. saya rindu arwah ayah...!!!

    ReplyDelete
  24. Selamat Pulang. Alhamdulillah selamat semuanya.

    ReplyDelete
  25. Dah pernah rasa. Betul2 sama kes kita nie doc. Semoga kegembiraan menanti..Amiin.

    ReplyDelete
  26. mudah mudahan selamat pulang ke rumah..alhamdulillah selesai sudah rukun islam ke lima..

    ReplyDelete
  27. Alhamdulilah...in shaa Allah smuge mrk dpt haji mabrur

    ReplyDelete
  28. alhamdulillah...harap mak & ayah doc sihat hendakNya...

    pasti mak & ayah doc pun rindukan kan doc juga...:)

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah.. selamat kembali ke tanahair.. ;)

    ReplyDelete
  30. alhamdulillah..dah smpi pun ye..harap keduanya sihat..

    rindu lebih maybe sbb DZ sendiri sekarang parents..so, bila kita ada anak..baru kita faham feeling org2 tua kita dulu..kalau DZ rindu..mereka juga rindu..percayalah..

    ReplyDelete
  31. Alhamdulillah...dah selamat sampai. Semoga mereka mendapat haji yg mabrur.

    ReplyDelete
  32. alhamdulilah smuga dikurniakan haji yang mabrur...kalau DZ dah sampai ke rumah Allah nnti..begitu lah rasa rindu untuk ke sana lagi dan lagi!!!

    ReplyDelete
  33. semoga mak ayah dalam keadaan sihat.. =)

    ReplyDelete
  34. nanti email address rmh.. try jawab dapat le cenderahati kecik je.. check kt my blog ya..

    ReplyDelete
  35. alhamdulillah..selesai sudah rukun islam yg ke-5.. :)

    ReplyDelete
  36. Semoga semuanya sihat ya...MIL hari tu balik batuk-batuk sebab dia kata cuaca kat sana sejuk skang ni...

    ReplyDelete
  37. sy melaluinya 6 thn dulu,mak pg sana saat sy tgh sarat menanti kelahiran anak sulung.sedihnya saya!ckp 5 hr mak disana,sy slmt melahirkan.
    kesedihan lbh terasa sbb mak jauh sgt!!

    smg kedua2 org tua dr,sihat2 hdknya
    dan beroleh haji yg mabrur!

    ReplyDelete
  38. kurma dengan buah tinn ada banyak tak? ngeeee~

    ReplyDelete
  39. Lain kan perasaan tu?
    Kak Azie saja yang tak berapa mengerti rindu itu, kerana makayah pi Mekah masa Kak Azie age 5 tahun. Tak reti apa lagi.

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah. moga parents bro peroleh haji yang mabrur. ingat lagi dulu masa sambut parents saya blik haji pd tahun 2006. masa tu umo 18 tahun. rasa rindu tu memang...

    ReplyDelete
  41. insyallah..

    pasti feel merindu itu sgt kuat.

    moga mdapat haji mabrur..

    air zam2 ada lebih tak?

    ReplyDelete
  42. semoga balik dgn sihat dan mendapat haji mabrur

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah...moga selamat semuanya...

    sepatutnya akak tumpang gembirakan? tapi baca entri ni ntah naper meleleh airmata...

    ReplyDelete
  44. Salam.. Sedih membaca entri ni.. Luahan hati seorang anak.. Syukur Alhamdulillah kedua2 ibu dan ayah Saudara dah selamat tiba dan selesai menunaikan ibadah haji.. Kami doakan mereka mendapat haji yang mabrur..

    ReplyDelete
  45. Salam Tuan,
    InsyaAllah moga mereka dpt haji mabrur.
    Bayangkan mama kehilangan ayah, tentu rasanya lebih lagi....
    Sebenarnya sesiapa boleh ke situ. Nabila bukan anak mama!
    Cantiknya klu nak berkuda buat janji dulu, kdg2 penuh.
    Boleh mkn di cafe juga. Tun kdg2 jam 6.30 dah mula.

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah...mmg begitu perasaannya setiap kali ada ahli keluarga mengerjakan umrah/haji...huhuhu

    ReplyDelete
  47. Alhamdulillah...



    Bertambah-tambah rindu pasai hang 'anak omak' kot.hihi.

    ReplyDelete
  48. Skrg ni doc dah di kampunglah ya. Bolehlah melepas rindu.

    ReplyDelete
  49. alhamdulillah.... selamat pergi dan pulang...

    ReplyDelete
  50. aah kan...walaupun sebulan lbh tp rasa lama sgt...yelah sbb diaorang pegi ke mekah tu jauh...
    alhamdulillah dh selamat sampai...

    ReplyDelete
  51. alhamdulillah... selamat kembali... mesti banyak cerita menarik yg hendak di kongsi dgn family nanti

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...