Saturday, November 3, 2012

Plastik & Mat Rempit

Hari ni hari Sabtu.
Semenjak kempen tiada beg plastik di hari Sabtu, kami dah tak menTesco pada hari Sabtu.
 
Aku tak suka hari tanpa beg plastik ni.
Bukan sebab aku tak sayangkan bumi.
Sebab perlaksanaannya bagi aku mengarut, hipokrit.
 
1- Di negara maju yg dah lama tak guna beg plastik, mereka gunakan beg kertas utk isi barang belian. Jadinya, andai tiada beg plastik di sediakan, pihak supermarket wajar sediakan beg kertas.Tapi di Malaysia bukan macam tu.
 
2- Kalau betul betul sayangkan bumi, biarlah betul betul tanpa beg plastik. Ini tidak, boleh dapatkan beg plastik, dengan syarat bayar 20sen. Ini hipokrit tahap gaban namanya. Malu nak kaut untung, berselindung di sebalik niat suci, kononnya cintakan bumi. Analoginya samalah macam produser filem melayu yang baru baru ni katanya tak kisah orang kecam dia buat filem mat rempit lagi..Dia kata bukan dia saja saja nak buat filem mat rempit, tapi nak paparkan realiti sebenar(padahal dah melambak drama & filem paparkan kisah mat rempit). Cakap ajalah kau buat filem mat rempit sebab itu cara paling mudah nak kaut untung. Bahawa audien di negara ni suka layan filem picisan macam tu yang tak perlu perah otak nak berfikir. Mudah kan, direct to the point, tak payah nak berhipokrit bagai.
 
3- Kalau betul betul sayangkan bumi, biarlah 'semua hari ialah hari tanpa beg plastik'. Mereka yang cadang hari Sabtu tanpa beg plastik ni pernah buat kajian terperinci ke tidak? Logik akal dah boleh beritahu kita bahawa 6 hari lain yang boleh membeli belah dengan adanya beg plastik tu dah cukup besar impaknya nak sesakkan bumi dengan sampah plastik yang susah di uraikan. Dan bagaimana pula dengan lain lain kedai yang tak turut sama sertai kempen ni?

31 comments:

  1. DZ...yg guna beg kertas tu pun hipokrit jugak...bumi pun akan rosak jugak bila banyak poko2 kayu ditebang utk dijadikan kertas...tul dak? dia tak tebang pokok kat negara dia, tp negara2 yg nakkan duit banyak tanpa mengira anak cucu sendiri akan jadi mangsa yg berlumba2 tebang pokok utk mereka...termasuklah negara kita..banyak hutan botak dan bukit gondol, konon atas nama pembangunan, piiirrahhh...

    akak pun termasuk dlm golongan hipokrit jugak... sebab selalu bung sampah dlm bekas plastik...kdg terpikir nak guna beg kain jer...bila kotor boleh basuh..tp camner beg kain nak tampung darah ikan, ayam, dan daging kan?

    payah2 masuk pasar sambil junjung besen jer kot keh3...besen pun besen plastik, takkan nak besen besi plak ek?

    alahai...pikir2 balik kita ni pimai pi mai dok tang tu jugak la ya...tp tanda2 kiamat pun dah semakin hampir...bumi dah tak tahan nak pikul perbuatan manusia2 termasuklah kita2 ni agaknya...

    ReplyDelete
  2. assalam doc..acik pernah jugak bising..bukan kedekut kan 20 sen..tapi apa maknanya..bila bayar dboleh pulak ada plastik..kena tukar..hari berniaga plastik

    ReplyDelete
  3. Oleh kerana kakak setiap bulan belanja memang hari sabtu so biasa kakak beli plastik utk tong sampah. Jadi kakak guna plastik ini utk isi barang. Sampai ada S'porean belanja di Giant juga waktu tu siap minta dua helai utk isi barang dia. Bayar 20 sen tu kakak sorrylah tak nak..

    ReplyDelete
  4. as salam

    dah lama duk heran pasal ni, tapi tu lah..
    **kadang2 saya pun terlupa nk bawa beg masa hari sabtu..hurmm nyampahnyew

    ReplyDelete
  5. ha'a..betoi la pasal plastik tu. dah lama gak fikir pasal tu, tapi tak terpikir plak masa tu nak buat entri.

    muehehe

    ReplyDelete
  6. Sejak ada kempen tu, Kak Azie dah latih diri untuk bawa/spare beg extra (yg boleh lipat) dlm handbag or beg berjalan. Kalu tak hari kempen, I prefer nak guna beg pasar sendiri.
    Memang betul, kempen tu macam tak kena gaya, sebab masih boleh dapat beg plastik dgn bayar 20 sen. Bisnes juga namanya tuh!

    ReplyDelete
  7. Apa salahnya pakai je paper beg kan! Lebih baik!

    ReplyDelete
  8. tu r..boring betol lah kalau kuar beli barang hari sabtu...
    nak plastik kena bayar..
    kalau beli barang banyak takan nak gelek kot..
    diorang saja je tu

    ReplyDelete
  9. betul..hari sabtu tanpa beg plastik adalah sebenarnya hari mengaut untung..sebab selalu bagi free..hari tu depa leh jual beg plastik..hahaha..

    ReplyDelete
  10. ye, sy setuju dgn penggunaan beg kertas... sbb sy antara yg x menggemari situasi bilamana brgan yg dibeli dibungkus dlm terlalu byk plastik yg kebanyakannya boleh disatukan...

    ReplyDelete
  11. Salam
    Byk buat untung tuh
    20 sen Unk sorang...boleh bayangkan berapa untungnya mereka dihari sabtu...mmg hipokrit

    ReplyDelete
  12. Ha ah lah....den masa kat Taiwan...hari2 tanpa beg plastik...maw beg plastik...byr...bukan sabtu shj....ahakz

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum DZ

    saya pun dah lama tak beli barang hari sabtu...

    ReplyDelete
  14. Setuju dengan yang ini. Sepatutnya setiap hari tiada beg plastik. Ni apasal hari sabtu je pulak yang takda beg plastik.

    ReplyDelete
  15. Penang memang hari2 takdak beg plastik sejak 2011. Kami semua memang dah biasa bawak beg sendiri bila pi beli barang :)

    ReplyDelete
  16. kat kedai den kalo cust still nak plastik bagi jer even hari Sabtu...free jer...betul doc...den tak hipokrit...hehe

    ReplyDelete
  17. 20 sen tu.. kalau x5000 ...
    untung meh..
    hari lain tak caj pon beg plastik...
    untung mehh....

    sebab saya tak rasa 20 sen tu gi masuk tabung untuk hijaukan bumi

    ReplyDelete
  18. jom pakat2 bawak raga mcm pi market...:)

    ReplyDelete
  19. Setuju kalau nak hijaukan bumi, bukan sabtu saja....yg 20sen pun tak tau depa pi letak mana...

    ReplyDelete
  20. salam sejahtera,
    Tak lojik, minta menteri tu kajilah...jgn pakai ikut je.
    Kat mydin ikt juga, tapi bila pengguna beli byk. dia kata kesian...dan masuk brg dlm beg juga!

    ReplyDelete
  21. setuju isnin hingga sabtu tanpa beg plastik kecuali ahad.
    ok ke tak.
    wakakakak

    ReplyDelete
  22. hehehehe...setuju2..kena adakan bag kertas setiap hari..sbb i pengumpul bag kertas yang baru nak berjaya...

    ReplyDelete
  23. memenuhi statistik kat mana ni?

    ReplyDelete
  24. Rasanye kalo semua orang kitar semula.. boleh kot selesaikan masalah sampah..
    haaa.. ade kaitan ngan n3 tak?? ade kan? kan? muahaha

    ReplyDelete
  25. malas dh nk ungkit2 KA bawak palstik sendiri dah abis citer

    ReplyDelete
  26. kat penang tiap2 ari xde beg plastik..
    dulu masa mula2 xde plastik, sy tengok 20sen dorang masukkan dalam tabung ape tah depan kaunter.sy sendiri pernah masukkan 20sen dalam tabung tu.lebih kurang macam menderma la kpd yayasan tertentu.x masuk dalam bil..tapi skang 20sen charge dalam bil..dah xde tabung2 bagai

    ReplyDelete
  27. dari dulu nyampah dgn hari tanpa beg plastiknie..tak masuk dek logik akal

    ReplyDelete
  28. betul tu... napalah tak sediakan beg kertas terus, kan lagi bagus...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...