Monday, November 26, 2012

Ni Semua Salah Google ( bajet cover kesalahan diri sendiri sebenarnya..ha ha ha)

Tengah driving pagi semalam...nak gi gym.
" pls buy daun sup & daun bawang ya, nak buat sup ayam for lunch ", mommyZZ kata.
Letak hp, terus terbayang...mana satu daun sup, mana satu daun bawang..
Ya, aku selalu confuse..dan dah pernah tersalah beli masa mak aku pesan dulu.

Sambil warm down atas treadmill, aku gugel.
Oh..ini rupanya daun sup..ni daun bawang. Kacang!!!

Kaki melangkah laju menapak ke Urban Fresh di tingkat bawah..

longgokan Spring Onion. Onion is bawang. So ini lah daun bawang. Beres.  Ambik, letak dalam bakul

Di tulis di label : chinese parsley. Hasil gugel masa kat gym katanya parsley is daun sup. Rupa macam daun sup. So aku confident gila ambik, letak dalam troli. Done. Mudah.

Sampai rumah, bagi dua benda ni pada wife sambil cakap  " I will not make any mistake yang..dah gugel, and siap berlabel lagi "

Tak sampai 5 minit, mommyZZ terbahak bahak gelak.
Ini DAUN KETUMBAR la yang...bukan daun sup!
Nak campur dlm sup ayam boleh, tapi nanti rasa dia ala ala tomyam!
 
 Reaksi aku..hmmm..takkpe lah..kita gunakan aja lah spring onion tu..cukup kan nak bagi rasa sup?
So, semalam kami lunch lauk sup ayam, wihout daun sup.
 
Penyudahnya, kat rumah, aku gugel lagi... bila baca, ada pulak yang kata parsley ni daun ketumbar ?
Rujuk Kuali.com ni, chinese parsley ialah coriander, also know as cilantro, ialah daun ketumbar!
Tengok pula Di Sini, daun sup dipanggil celery leaves !
Nasib baik daun bawang tu in English lebih kurang aja direct translation -nya, dan hasil gugel masa kat gym semua bersetuju ianya ialah spring onion! So mudah la aku beli spring onion( cari daun berlabel spring onion..kah kah kah). At least, daun bawang aku berjaya beli dengan betul!

Dan..kali kedua...aku tersalah beli...nak beli daun sup, terbeli daun ketumbar.

Moralnya, lain kali suruh wife aku aja lah beli barang2 berkaitan daun ni..ha ha ha
 

62 comments:

  1. adoiii macam2 ada la doc ni..
    memang daun ketumbar n daun sup lebih kurang je.tapi kalau tgk betul2 nampak ckit bezanya.paling senang doc koyak ckit daun n cium he3 sbb sy pun kadang2 wat camtu gak keh3

    ReplyDelete
  2. daun sup biasa bau dia wangi sikit dr daun ketumbar,kalau perasan saiz daun ketumbar pun kecik sikit..hihi, kira ok la tu, pasni tau dah la nk beli

    ReplyDelete
  3. haha..mcm anak sulung akak...disuruh beli daun sup..dibelinya daun selom..diminta beli salad,dibelinya sawi.....minta beli bayam,dibawak balik kangkung...last2 dah tak suruh dah hehe...

    ReplyDelete
  4. Mmg daun ketumber cam sama je rupanyaa dengan daun bawang.. tapi kalau tgk betul2 daun ketumbar tuh kecik2 je daunyaa dan daun sup tuh besor.. pas tuh koyak sikit daun tu bau laa.. leh bezakan.. dari situ..

    ReplyDelete
  5. hahaha..daun ketumbar dgn daun sup tu biasanya saya cium baunya untuk confirmkan.. ..sebab memang sebijik sebijan..lagi kalau beli kat ekonsave..bukan mesra alam sangat labelnya..hehehe..

    ReplyDelete
  6. Daun sup (atau daun sadri) dan daun ketumbar mempunyai 'wajah' serupa tapi tak sama. baunya pun berbeza, tapi memang ramai yang terkeliru. :)

    ReplyDelete
  7. nak tau mana daun sup mana daun ketumbar? picit daun sikit amik bau...heheheh~

    ReplyDelete
  8. ekekeke...adoiyai...daun ketumbar terus :p

    ReplyDelete
  9. mommyZZ kene hantar msg skali dgn gambar hehehehehhe

    ReplyDelete
  10. aku nak gelak lagi boleh?????wakakakakaakakakkakakakaka......

    ReplyDelete
  11. kehkehkeh!!
    len kali tuan doktor petik sikit daun tu & bau.
    ada beza.
    wa suke buh dlm kali ikan itu daun ketumbar.
    kalau stim ikan pun syiok duk tabur daun ketumbar ni.

    ReplyDelete
  12. kira ok gak salah beli sbb alasannya awk lelaki ;)
    sy nih gegirl pun kengkadang konfius dgn nama tumbuh-tumbuhan nih..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  13. mm...sama le kite

    pernah jugak tersalah beli

    tapi skang dah tahu perbezaan

    nnt hamek gambo, len kali nak beli senang

    hehehe

    ReplyDelete
  14. pernah jugak salah beli.. so skrg ni bila nak beli daun sup, kite bau dulu daun tu sbb both have different smell.. tp kalo dah terbeli daun ketumbar tu, boleh guna utk letak dalam masak kurma atau buat ulam..

    ReplyDelete
  15. Kan makchaq dah kata, teori ngan praktical tak sama doc.. sila tanya penjual yang dah lama praktis tu..

    Anak makchaq pernah beli kucai ingat daun bawang.. dia kata masa beli terfikir jugak 'kenapa daun bawang ni tak de akar macam selalu mak beli..' tapi masalahnya.. beli jugak daun tu..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum....

    Kann....salahkan google lor...boleh mcm tu katanya....walaupun nampak simple tapi kenalah ada sedikit ilmu dalam masakan lor...ahaks...

    Anyway MYideakini singgah baca, komen & follow blog sini...

    Dijemput untuk join segmen MYideakini....

    Aku Terjah! Aku Follow! Apakah itu?

    Terima kasih...

    ReplyDelete
  17. Hihi.... kakak tergelak sendiri. Kakak dah agak dah mesti terbeli daun ketumbar sebab bentuk kan sama. Bila baca terus sah dah betul tersilap kan.

    ReplyDelete
  18. ish2 melampau je daddy ziyyad nih, daun ketumbar ngn daun sup pun tak kenal... naper tak try bau skit, bau nyer sgt beza... heheheh tp standard lah kn laki... heheheh

    ReplyDelete
  19. DZ, lain kali senang cium bau je.. daun ketumbar tu bau dia wangi dan saiz dia selalunya kecik sikit dari daun sup..

    ReplyDelete
  20. hahahahahaaaaaaaaaaa!!
    dah hagak dahhhhhhhhhhh!!!!!!!

    saya pun pernah kena!!

    ReplyDelete
  21. hehehe..nanti DZ snap dulu gambarnya supaya senang citer..

    ReplyDelete
  22. Kita geng....!


    Daun yang uncle kenal hanya tercetak kat atas daun terup sahaja.... Baahaha...!

    ReplyDelete
  23. Kena cubit sket daun tu & cium, baru tau yg mana satu, Doc :D

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum DZ

    Insyaallah
    lain boleh ingat
    sebab dah 2 kali tersilap

    ReplyDelete
  25. sendiri pon pernah tersasul sbb nak cepat punya hal.. guna je sb takde la lari jauh pon rasanya.. hehehe... ni kes sendiri salah sendiri repair..

    ReplyDelete
  26. As.salam DZ,

    pernah jugak over konfiden beli daun ketumbar kusangkakan daun sup. balik rumah kena sekolah dengan mak..baru jer bulan lepas kejadian..haha..


    p/s: nak tanya price coklat 1 pack brp eh? ada diskaun x amik bnyk2.. :)

    MDT : cilo_wan[at]yahoo[dot]com

    ReplyDelete
  27. Hehe, yelah daun ketumbar dgn daun sup rupa lbh kurang je. Bau je yg lain. Selalu kalau mintak tolong husband beli sayur esp yg berdaun hijau mesti dia suruh on whatapps. Nnti siaplah my hubby hantar gambar betul ke tidak. Huhu

    ReplyDelete
  28. kejadian yg sama mcm saya masa mula2 kawen dulu
    nak beli daun sup tp terbeli daun ketumbar
    sbb rupa mmg nak sama..cuma bau je lain sikit
    takpe..nanti buat tomyam ye ;)

    ReplyDelete
  29. Saya pun kadang2 mengalami sindrom confius masa nak beli sayur2 ni.. Bab ikan lagi la tak tau kan.. Hehe

    ReplyDelete
  30. lalalalalalalalalala
    sekian terima kasih
    gelak tergolek ketawakan daddyzz ni
    muahahahaaha
    gila kejam kan cheqna???
    hahahahaha sambung gelak

    ReplyDelete
  31. Beza ketumbar dan daun sup...
    1. Bau
    2. Ketumbar daun sedikit kecil dan pokoknya jugak sedikit kecil
    3. Kerinting daun ketumbar lebih banyak dan cantik bernading kerinting daun sup.

    Tak heran kalau lelaki salah beli coz kadang2 dalam sibuk2 org pmpuan pun boleh salah beli. Main capai je balaik umah tepuk dahi...heheee...

    ReplyDelete
  32. hahaha..xpelah doc..dee pun kdg2 salah..tp jarang bubuh daun sup & daun bwg dlm sup sbb anak2 nak makan..dorang x moh telan sayur2 tu..hehehe..

    ReplyDelete
  33. hahahaha.. saya sendirik pon tertukar.. dah penyelesaiannye.. setiap kali beli.. cium dulu.. kalo bau daun sup.. kanfem ar tuh~ hahahaha

    ReplyDelete
  34. Salam Tuan,

    Betul tu, kalau tak pasti, cium dulu bau tu, suami dan anak2 pun selalu tertukar beli benda2 tu. Daun ketumbar sedap utk masak beryani!

    ReplyDelete
  35. aku tak payah susah2.sampai kedai,"bang bungkus sup ayam 1"~setel.

    ReplyDelete
  36. hahaha..kalau tak biasa memang kantoi berabis..aku dulu pun selalu fail nak bezakan daun sup ngan ketumbar..

    masa sebelum aku kerja kitchen dulu tu, kunyit hidup pun aku tak kenal..hahahaha

    ReplyDelete
  37. hihi. kalau kat label, apa yg ditulis. daun ketumbar tu kecik sikit dari daun bawang dan baunya sangat tak best. boleh renyukkan daun ketumbar dan daun sup utk kenal pasti. pernah kat tesko saya terpaksa tanya dekat bangla mana satu daun sup. bangla cakap "ini sup daun".

    cincang daun sup dan letak dalam telor goreng, perghhhh bau telorrrrrr. haha, wangi giler

    ReplyDelete
  38. Bezanya daun sup dengan daun ketumbar melalui baunya...daun ketumbar sedikit busuk baunya.

    ReplyDelete
  39. kene tau gak bro barang2 dapur ni..
    in case emergency kan..
    haa, belaja2 la ye

    ReplyDelete
  40. fuhh.. moden2 neh daun leh gugel je..
    ahahaha.. sama la kita.. I kalo nk membeli barang pon kena gugel dulu..
    kalo tak mesti jenuh nk pikir ape benda nk dibeli bayang wajah x dikenali..

    ReplyDelete
  41. xper,mistake make us smart later!!
    still nk tmpg glk jgk!!

    ReplyDelete
  42. assalam doktor..acik kalau suruh anak pi beli..siap pesan..ytanya kan orang..kalau tak tau he he..dah nak buat caman..suruh beli serai pun tak tau..sekarang ni dah pandai dah ..he he

    ReplyDelete
  43. Hihihihi...teruskan usaha doc...Jgn putus asa.
    Usahkan doc...Akak pun kdg2 confuse..shhhhh
    Akak pun selalu gugel...Kalau nak minta Akak bujang Akak beli sesuatu...tunjuk Kat dia dulu rupa paras sayur yg bakal dibeli tu

    ReplyDelete
  44. kdg2 x leh pakai juga en google moggle ni

    ReplyDelete
  45. Tak sangka doc tak kenal sayur. Ini belum ikan lagi.

    Celery tu daun sup yg batang besar tu. Tanya dgn MommyZZ samada dia nak celery tu atau daun sup yg biasa.

    ReplyDelete
  46. As salam Doc,

    Samalah dgn hubby! Bolehlah geng! Geng MU, geng salah beli daun...ops!! :p

    Nak jwb soalan doc yg dah berkurun tak berjwb:

    1. Cara ckp bahasa Spanish tu sama lebih kurang shj bahasa Melayu... cuma ada certain word lain sikit bunyinya cth: callao = kayau... mañana = mayana

    2. Baju kanak2 bergentian Alpaka ada juga tapi saya tak sempat nak amik gambar.... nnt ada masa saya upload ye... insya'ALLAH :)

    ReplyDelete
  47. translate guna google kekadang memang tak boleh percaya.. huhuhu..

    ReplyDelete
  48. taknak gelakkan Doc.. akak sendiri pun dah pernah terkena sekali dulu sbb main ambik je

    ReplyDelete
  49. hahaha.. en. google jugak yang salah.. ;)

    ReplyDelete
  50. Bila sekali terkena......akan kekal dlm ingatan. Hahaha.
    Ini juga learning proses....kan..
    Jadi lepas ni takkan salah lagi.
    Hehe.

    ReplyDelete
  51. eh lieya pun penah tersalah beli.....konpiden jek capai masuk bakul..sampai umah time nak potong dah pelik sbb bau daun sup ni semacam heheheehe

    ReplyDelete
  52. dulu2 pernah juga tersalah beli..... rupa mmg dah akan2 sama....

    ReplyDelete
  53. dulu pernah gak tersalah beli..
    daun ketumbar ni , bau dia tak besh sgt.

    ReplyDelete
  54. Ekekeke...teringat pengalaman saya. Tak pernah beli barang dapur. Bila dah dok sendiri ni baru lah tau. Nak beli daun sup, sekali salah beli...gi beli daun ketumbar ☺☺

    ReplyDelete
  55. hubby saya pun ada jugak salah beli :p daun ketumbar bau dia mcam kumbang :p boleh cium2 dulu kalau tak konfiden.hahaha.

    daun sop biasa, dia punya batang panjang sket dari daun ketumbar. daun ketumbar batang dia kontot2. rupa daun lebih kurang sama jer.

    ReplyDelete
  56. Lelaki memang selalu salah beli sayur. Cuma mereka tak pernah silap beli ayam.

    ReplyDelete
  57. buta sayur tul la.....lelaki memang camni, sama je ngan pakwe aku, tapi kan, mak aku kan, ayah yang pi beli sayur tau!

    ReplyDelete
  58. dulu2 saya pun tak tau bezakan daun sup ngan daun ketumbar tu. sudahnya tak tahan dgn baunya yg macam kumbang tu eh... org biasa masukkan dlm tomyam...
    tak apa... kesilapan tu kan mengajar kita.

    ReplyDelete
  59. Klu x tgk betul2 daun sup lebih kurang ngan daun ketumbar,x suka bau daun ketumbar nie...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...