Thursday, November 8, 2012

Lelaki Kulinari

Dengar kat radio Ikim topik pagi ni pasal "Lelaki Kulinari: Lelaki Pakar Memasak,Tak Tercabarkah Wanita?"

Macam macam pandangan yang diberi oleh caller, kalau nak baca pandangan kat FB Ikim pun ada, boleh gi tengok baca..lawak pun ada :)

Aku akui, aku memang failed la kalau di suruh memasak.
Masak air, masak megi, goreng telur, buat sandwich, aku boleh la..

Tuhan tu maha adil kan.
Di pertemukan jodoh aku dengan wanita yang hebat memasak..
Segala macam masakan, segala macam bakery, sebut aja pukul berapa, kalau dah 11pm teringin nak makan spegeti carbonara pun, nescaya akan di buat  :P
Eh, sapa lagi nak puji bini, kalau bukan laki sendiri kannnn..haha
Dan adilnya Tuhan, sebab mommyZZ tak suka tak gemar   bukan hobi dia berkemas ..
Aku pulak suka berkemas..Eh, ni bukan mengutuk pasangan tau, cuma kenali sifat pasangan anda..haha

kalau semalam homemade Subway...menu lunch hari ni, banana cupcakes + cistat..Masak utk suami & anak anak dengan penuh kasih sayang ialah menempah tiket ke syurga tau

Aku tak sure la anak anak aku bakal mewarisi bakat memasak mommy mereka..
Sebab mommyZZ ada juga suka suka ajar Ziyyad main masak macaron, masak cupcakes.
Aku cuma cakap kat mommyZZ, jangan terlebih ajar..
Takut anak aku jadi lain pulak nanti..bahahaha..


ps:
Tolong promot bisnes bini..
Sementara menunggu official website wujud..
Klik klik lah ke Label: Bisnes di blog picisan aku ni..TQ  :P

60 comments:

  1. ohoooo....biz eh...insyaallah i berkunjung ke situ..mmg rasa nak makan choc moist ni...leh buat ke?

    ReplyDelete
  2. Lelaki Kalau pandai masak...kalah wanita.

    ReplyDelete
  3. Sama la saya. Lebih masak dari berkemas. Tapi ok la tu, kang 2-2 boleh perfect sgt plak. Huhu

    ReplyDelete
  4. uncle pulak dua-dua malas .. masak pun malas, berkemas lagilah malas .. nasib makngahnyalah ! hehe

    ReplyDelete
  5. Untung DZ dpt isteri yg hebat memasak ☺☺

    ReplyDelete
  6. Untung la kalau anak lelaki pandai masak nanti...

    ReplyDelete
  7. pak dakEpal blh memasak.
    kengkdg tetamu dtg, dia la yg msk.
    cuma, tak blh tahan bila dia maska... dapo berkecah la.. :(

    ReplyDelete
  8. Saya tak pandai memasak, tapi boleh memasak. Masalahnya, hubby pun boleh memasak malahan dia lebih expert mengemas, deco dan mengubah jambangan bunga. So, lebih baik saya stick pada memasak saja.

    Teringinnn sangat nak rasa macaron Mommy ZZ

    ReplyDelete
  9. Untungnya jadi org yg pandai memasak dan rajin nie.

    ReplyDelete
  10. fiza sama mcm aku nok, aku kureng sikit nak berkemas ni, kebanyakan kerja kemas umah ni, shidi yg buat...aku lagi suka memasak...tinggal lagi aku tak lah pandai buat pastry bagai mcm fiza tu...masakan kampung aku reti lah...hehe...

    aku suka je kalau salah sorang anak aku jadi chef...sorang jadi doktor gigi, sorang chef...wah...kelas tak angan2 aku? ekekek...

    ReplyDelete
  11. untungnya ..
    suami rajin kemas,isteri rajin masak

    ReplyDelete
  12. Anak ketiga kakcik minat memasak (lebih kepada makanan barat la tapi), dan kakcik suami isteri bercadang nak hantar dia belajar di bidang kulinari nanti. :)

    ReplyDelete
  13. Melihat mommyZZ nampak terserlah dia punya kepakaran. Pada kakak tak salah Ziyyad pandai juga. Bukan bermakna jadi silembut. MommyZZ tahulah.

    psst: bila nak balik JB kakak nak beli macaroon mommyZZ yg colourful itu.

    ReplyDelete
  14. laki2 pun kene pandai masak gak
    kot2 wife outsetesen ke.. sakit ke.. ape ke..
    kire in case of emergency lah

    ReplyDelete
  15. kita suka cis tat... x boleh makan banyak tapi...
    sakit kepala....

    buat red valvet tak.... ?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. chopp.. kalau nak ode... camne saya nak contact...
      bole pm saya tak.?!

      Delete
  16. Untung dapat bini pandai masak ni. Naseb dibalas jasa bini dengan menolong kemas rumahkan. Hehe.. Kira seimbang jgk la.

    ReplyDelete
  17. syukurlah isteri pandai memasak... macam2 jenis masakan boleh rasakan... rezeki tu

    ReplyDelete
  18. en abg munna pandai gak masak2 ni.... klu dia rajin mmg mcm2 dia masakkan utk family

    ReplyDelete
  19. pasangan tu kan saling melengkapi.. sedang elok lah tuh.. kang kalo 2 2 suka masak.. gadoh plak kat dapor.. muehehe..

    ReplyDelete
  20. skang ramai je lelaki yg pandai masak..chef2 pun ramai lelaki kan..tp huby sy x pandai hehe...pandai kemas je =)

    ReplyDelete
  21. beruntungnya awak ada isteri yang pandai dan rajin memasak.. macam2 dibekalkan untuk dibawak ke pejabat.. mcm akak ni rajin mengemas aje.. sebab memasak tak berapa hebat.. he..he.. salam buat mommy zz..

    ReplyDelete
  22. bagus klu dapat isteri pndi msk..sila lah dtg ke blog sy..http ://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Tu kira complement each other la..pakcik bab masak ni dia suka buat char koey teow ja, nengemas?... kirim salam la...

    ReplyDelete
  24. ini lah yang dikatakan jodoh...
    Allah Maha Mengetahui.....
    syukur alhamdulillah...

    ReplyDelete
  25. Untunglah dapat makan sedap selalu...tapi husband pun kena tolong gak..tolong support financially utk beli bahan2 yg diperlukan si isteri.. ^_^

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum DZ

    Alhamdulillah
    kalau tak pandai memasak...beli aje la....

    ReplyDelete
  27. Uishhh .. bestnya Mommy ZZ terror baking membaking

    ReplyDelete
  28. amboi mommy ZZ kelas tau...terror masak...tak pe mommy ZZ, masak je, kalau dapur berkecah ko suh je daddy ZZ kemas...dia kan suka kemas, leh wat part time kemas umah org tuh daddy ZZ.....

    ReplyDelete
  29. bestnyer yerk hari2 bawak bekal..
    baguih mommy zz... air tangan isteri memang penambat kasih sayang

    ReplyDelete
  30. sy masih blum berkesempatan memasak utk suami... :(

    ReplyDelete
  31. betullah tu..Tuhan tu maha adil maha mengetahui..mmg kenalah jodoh DZ ngan MommyZZ..btw..itu blueberry cistat berapa buka harga? dah terliur ni..nak order..hehehe..

    ReplyDelete
  32. sbb tu Allah jd kan kite berpasangan, dana pun tak suke mengemas suke memasak... jd nyer mengemas mencuci n membersihkan toilet selalu keje papa aiyan

    ReplyDelete
  33. assalam DZZ..alhamdulillah suami acik pun boleh masak..untuk makan tengahari ke malam ke..sarapan ke..mula2 dulu kalau masa acik kerja selalu telefon tanya..macam mana nak masak itu la ini lah..sekarang ni dah lulus..tapi masak nasi lauk je la..buat kek bagai tu tak pandai jugak he he

    ReplyDelete
  34. anak anak suka air tangan incik suami utk beehun tomyam, ayam kentucky dan sup ayur labu. kalau dia masuk dapur ija bersenang senang diri dalam bilik baca novel. bila siap dia masuk bilik... dinner dah ready. selalunya dia rajin masak dinner

    ReplyDelete
  35. suh la wife doc masuk master chef malaysia...secara tak langsung leh promote hasil bakery wife doc...:)

    ReplyDelete
  36. Dulu org kata den lelaki lembut...sebab suka masak puding.....tak perlu lembut utk pandai memsak...ahakz

    ReplyDelete
  37. selamat malam .....malam baru boleh singgah

    ReplyDelete
  38. haha. untung bro. dapat wife terer masak. ni nak mintak tip acaner nk dpt wife camni. btw lama x singgah blog bro. terlebih ajar tu risau juga. hehe

    ReplyDelete
  39. As salam Doc,

    Eh nak click mana ek? huhuhuu... Tengok macaron yg sexy tu pun dah tau mummy zz pandai masyak/baking!

    Tapikan satu ttg lelaki ni kalau yg betul2 terror masak tu mmg terrrorlah sesgt! :)

    Suami & isteri biasanya ALLAH temukan to complement each other :)

    ReplyDelete
  40. wah header macaron..ni betul2 pomot bizz wife ni:)

    sy tiap2 ari masak, tapi masak bodo2 je..tp kalau bab2 pastri ni x pandai la..wife doc memang ada formal edu ke bab2 memasak ni?

    ReplyDelete
  41. ai pulak terbalik.. ;)
    tapi adillah.. tak suka yang tu reti yang ni.. ;)
    asalkan rumahtangga aman harmoni..

    ReplyDelete
  42. wahhh, suami yg pomot masakan isteri pun masuk syurga tau.

    hahahaha

    suami saya pandai dan rajin masak, tercabar jugak diri ini. hiuhiu

    ReplyDelete
  43. ehhh..sblm tu nak bagitau, tergodalah tgk header macaron tu!

    untung dpt isteri yg terer masak... kenyang daddyZZ n ZZ..

    ReplyDelete
  44. assalamaualikum doc..apa khabar? semoga doc sihat walafiat di samping keluarga tersayang...

    ReplyDelete
  45. As salam daddy ZZ..

    Wah seronoknya kalau hubby saya pandai masak..mesti rasa terharu giler...tapi..sbeliknya..hehe..bab mengemas bolehla bagi kat en hubby..kalau dia mengemas..fuh..memang perfect...hehehe..puji laki seniri..hehehe

    ReplyDelete
  46. wow hebat!order aje dah dapt..tu yg best tu..bertuah sgt2 doc ye ^_^

    ReplyDelete
  47. alhamdulillah~ allah tu maha adil kan :)

    ReplyDelete
  48. ada delivery sampai ke utara dak?

    ReplyDelete
  49. Aku suka masak tak suka kemas, wife pulak kureng memasak suka kemas....bila aku masak dia kemas, basuh pinggan lap dapur....kira ngam la...hehehehe

    ReplyDelete
  50. kann seronok kalau kita berjiran kannn...
    boleh sy kecek kecek makanan kt mommyZZ... hihihii

    ReplyDelete
  51. alhamdulillah...

    sama2 bekerjasama..

    ingt kn blog ni feremfuan yg punya.
    openya si suami..hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...