Friday, November 9, 2012

Jahiliyah

Saja saja selak arkib akhbar online...
Ada banyak berita bayi di temui mati dalam lombong la..
Bayi ditemui mati dalam lubang tandas la...dibaling dari flet la..

Memang kita dah kembali ke zaman jahiliyah..
Perangai zaman jahiliyah terpancar di sana sini.
Bunuh bayi..
Fitnah sana sini..
Adu domba..
Putar belit fakta..

Malam tadi aku tengok berita jam 8 ( setelah agak lama tak tengok)
Serba tak kena..serba tak selesa..
Rasa macam bukan berita..
Dah la sedih dengan berita jenayah..berita bayi kena buang..
Bertambah sedih bila tengok aksi hipokrit manusia.
Bertambah sedih bila tengok manusia menolak hak manusia lain untuk membela diri..
Habis segala upaya yang ada digunakan untuk hentam, hentam dan hentam..
Mike Tyson kata " kau tinju petinju yang di ikat tangan depan khalayak ramai, maka kau jaguh la"
Last last 8.18pm, aku tengok HBO. 

zayyan - day one of life...aku sayang zuriat aku..aku tak faham macam mana bayi boleh di buang...dan aku harap, kalau bukan zaman aku, semoga zaman zuriat keturunan aku dapat hidup di bawah kepimpinan yang adil dan telus

44 comments:

  1. Dari tengok siaran berita, sekarang ni kakcik lebih rela tengok drama tamil tanpa sarikata! ;-)

    ReplyDelete
  2. xde masa nak tgok tv...sampai rumah everyday tau2 matahari pun dah xde..ketinggalan betul rasanya...

    ReplyDelete
  3. yang peliknya mereka yang membuang bayi ni tak rasa ke sakitnya bersalin tu..mungkin akal waktu tu dah tak berfungsi maka tanpa belas membuang zuriat sendiri...(saya pun jarang tengok berita...hahaha)

    ReplyDelete
  4. mmg menitis airmata bila baca kisah2 sebegitu... harap2 kita tak menempuh kembali zaman jahiliyah tu

    ReplyDelete
  5. Berita bukan lagi berita, suratkhabar bukan lagi membawa perkhabaran. Daripada membina kebencian yang akan merosakkan jiwa, betullah kata doc, tengok HBO lagi bagus.

    ReplyDelete
  6. x suka baca berita sedih cam tuh..huhuhu

    comelnye zayyan.. putih melepak~

    ReplyDelete
  7. bibir zayyannnnn.... menggoda!


    .

    ReplyDelete
  8. manusia akhir zaman gitu la.....mesti zayyan ni ikut kulit mak dia kan.....putih menggebu!

    ReplyDelete
  9. Dah malas nak tgk berita. Baik layan citer katun. Comelnya zayyan.

    DZ...mcm mana nak order pavlova ☺☺

    ReplyDelete
  10. Dah lama x tengok berita kat tv....

    ReplyDelete
  11. Time berita , kita tgk ultraman ...hahaha...

    ReplyDelete
  12. lg sanggup tgk ultrman ngan anak2 dari lyn berita kat tv

    ReplyDelete
  13. sampai mcmtu skl yerk...
    tp kena gak amek tau...

    ReplyDelete
  14. jarang tengok berita nii...
    putih mulus kulit dia geramm jer...

    ReplyDelete
  15. jarang nk baca/tengok news sbb mengeciwakan...

    ReplyDelete
  16. Saya layan tengok Sivaji The Boss.
    100X lebih baik daripada Buletin Utama.

    ReplyDelete
  17. jarang tgk berita,sbb time tu lah nak tgk buku sekolah anak2 ,homework anak2..cuti sekolah ni mungkin ada sedikit kelapangan, or nak jogging :)

    ReplyDelete
  18. kalau teringin nak tgk berita pun berita al-hijrah atau tv9..tp selalunya layan FB je..hehehe..

    btw..bila baby lahir..ku tenung2 matanya..ku belek2 fizikalnya..dan terpikir..camana manusia boleh sanggup buang bayi yang sekecil, selemah dan secomel itu? subhanallah..moga kita sentiasa dilindungiNya..

    ReplyDelete
  19. sedihkan dengan senario sekarang.....kita yang nak anak tak boleh dapat, depa yang tak nak, senang2 termengandung and lepas tu dengan tak bersalahnya buang pulak...haish, just do to them what they did to the babies....

    ReplyDelete
  20. tu pasai sy malehhhh sgt dh nk tgk berita la nih..
    sedeyyyy nengokkan pe'el manusia la nihh...
    Kejam tak tentu ke hala...
    politik lagi satu hal...
    peninnn sgt kepala dok dengaq org tu dok burukkan org ini
    org ini dok burukkan org ituu....
    adoiyaiiii...
    cuba la memasing jalan kan tggungjawab dgn tulus, ikhlas, mulus & kudus...
    takyah itu ini begitu begini...
    Kita tau jer nk nilai mana baik mana buruk... hmmmm...
    Apa la nk jadi... Akhirnya, pihak lain gak yg untung...

    ReplyDelete
  21. Ehhh... dok bebel2 tadik
    lupa plakk nk puji2 kt baby zayyan yg comeyy lote amattttt ituuu...
    Eeeeeeeee... geramnyerrrrrrrrrrrrrr...
    Bak mai nk pinjam barang sehari dua! ;D

    ReplyDelete
  22. Mslhnya, mrk buang anak sbb takut APA NANTI ORANG KATA. Klu mrk takut Tuhan, zina pun mrk takkan dekat.

    Bab berita jam 8, mintak maap. Sy jauhkan. Mcm tu gak bab bace paper. Mintak maap le. Bukan nak berlagak tp dr sakit ati baca, elok le sy jauhkan.

    ReplyDelete
  23. Bila agama sering dipinggirkan tidak mustahil semua ini terjadi doc. Kita didik anak-saudara yg terdekat dgn kita dgn agama insya-allah ianya tak terjadi.

    psst: ada dapat email kakak tak?

    ReplyDelete
  24. tak tgk berita dah...tak larat nak marah bila tgk berita..

    ReplyDelete
  25. sapa tgk forum perdana ehwal islam mlm td? tajuknya juga berkisar pada kes2 buang bayi ni la..

    ReplyDelete
  26. doc sambut sendiri zayyan ke?

    daripada duk berdosa membuang baby lepas lahir, cubalah abort dari awal (kalau dah tak nak sangat baby tu). sama je dosanya.

    Kalau nak beranakkan pun, cubalah bela baby tu - apa kata orang nanti tak kisahlah sebab memang pilihan kau dari awal (buat maksiat).

    Kalau dah beranak dan tak nak bela, jangan dibunuh, bagi lah kat sapa-sapa yang tak ada baby kat dalam malaysia ni. undang2 tak hukum seorang ibu yg lahirkan anak luar nikah. paling kuat pun denda sebab berzina mungkin dan letak kat pusat pemulihan. undang2 akan hukum ibu yang bunuh anak (buang).

    semoga anak-anak cucu adam dan keturunanku selepas ini tidak lagi berperangai jahil seperti ini.

    ReplyDelete
  27. sedih tgk baby yg kena buang..kalau xnak bagi la kat sape2 yang nak anak..kesian sampai ada yg snggup buang dalam t bowl..

    ReplyDelete
  28. comelnya zayyan..bila nak dapat baby comei ni..sungguh tidak sabar

    ReplyDelete
  29. Memang terkesan....itulah kerana hiburan dilebihkan, agama dikurang2kan dalam kehidupan kita...akhirnya kita jadi seperti buih2 dilautan, walaupun banyak tapi tak berkualiti...Ya seperti Dr, saya pon nak keadaan berubah untuk yg terbaik pada anak-cucu dan keturunan...

    ReplyDelete
  30. bila manusia dah tak dpat nak beza yang mane betol yang mane salah

    ReplyDelete
  31. kalaulah depa tahu saat hati ayu sejak bgelar isteri..
    compom depa menyesal

    ReplyDelete
  32. tak mau , bagi jer pada yang mau

    ReplyDelete
  33. bila manusia dah hilang akalnya, macam macam leh berlaku..bila golongan atasan pun ambil mudah je dengan kes2 camtu, sebab tu semakin berleluasa jadinya..

    ReplyDelete
  34. Sedihhh kan..
    Nauzubillah.

    Pssttt macarons tu mgoda Sungguh

    ReplyDelete
  35. mmg sedih!..tergurisss perasaan bila lihat kes2 baby dibuang..inna Lillahi wa inna illahi rojiun
    pendapat sy pendidikan kena seimbang agama dan kehidupan..kasih sayang dr ibubapa paling utama..
    syahdunya perasaan nengok baby zayyan.. :)

    ReplyDelete
  36. as salam

    sebab kepimpinan tiada roh agama ke jadi masalah moral macam tu..
    moga kita semua dirahmati selalu..

    ReplyDelete
  37. Iyo...den tgk Berita sekarang ni pun nyampah yo....Hontam menghontam....yg lobih2 nya org melayu.....tapi den pelik gak...den poei kat Singapore....semua parti leh masyuk Tv....leh plak....ahakz

    ReplyDelete
  38. Moga semuanya bahagia sampai syurga!
    Macaron heem...

    ReplyDelete
  39. Lama dah tak tengok berita. Tp 8.30 wajib 8tv layan korea lg best..jiwa tak kacau, jiwang2 ja.

    ReplyDelete
  40. manusia semakin rakus lah... sebab duit yang dibagi makan mak pak tu dr duit yang maybe tak berapa nak halal.. makan nya jadi macam tu. perasan belas dah hilang. nauzubillah...

    ReplyDelete
  41. mata hati dorang dah buta.. kalau tidak.. takkan adanya kejadian buang bayi.. :(

    ReplyDelete
  42. Bukak berita.....
    Penang selangor penang selangor......

    Aiyoo.... bosan.
    Putar alam...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...