Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha

lembu susu sedang teropong anak bulan

Esok Insya Allah kita akan sambut raya haji.
Raya haji ni, ikut tradisi nya, family aku tak sambut sangat..gitu gitu aja sambutan nya..
 Kalau di pantai timur, meriah sambutannya...kata orang lah..aku tak pernah sambut raya haji kat sana.
Cuma raya haji kali ini, agak special bagi aku.
Sebab ibubapa aku berada di Mekah tunaikan haji.
Hari ni mereka sedang berwukuf di Arafah.
Moga moga dipermudahkan urusan mereka..
Kita yang tak buat haji ni, kalau boleh, berpuasa lah sunat Arafah.
Walaupun aku biasa belah orang, jahit orang..
Tapi aku takut nak sembelih haiwan..
Sembelih ayam pun tak pernah..
So jangan expect aku nak sembelih kambeng..lembu lagi la..unta? Tak tau nak potong tang mana, leher panjang! ~kah kah kah..

 Moorine Marauder, a cow sculpture was erected at the Cape Leeuwin Lighthouse, Augusta, Western Australia as the town Margaret River celebrated the Cow Parade. This sculpture depicts "A pirate cow, looking to plunder the wallets of tourists"


Aku berniat semoga suatu hari nanti, aku pandai menyembelih..
At least sembelih ayam, cukuplah..:)

41 comments:

  1. salam aidiladha.
    kecik 2 dulu selalu makan ayam yg ayam sembelih-ayam kampung. sekarang ni ayam kampung pun tak ada. kedai mari juga.

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya aidiladha..

    zaman skang tak tau sembelih pun takpe lagi..boleh beli yg dah siap..hehehe..tp at least cuba lah sekali..

    ReplyDelete
  3. Salam Aidil Adha.

    Jangan 'sembelih' orang dah le, ye...

    Syukur kakcik kerana anak sulung kakcik boleh menyembelih haiwan korban. :)

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya utk DZ & Family :)

    ReplyDelete
  5. hahahahahahaha...
    memang sesuai lah sgt tu itu lembu intai anak bulan :)

    Selamat Menyambut Aidiladha...

    ReplyDelete
  6. Salam Hari Raya Korban / Aidiladha jugak..

    ReplyDelete
  7. Dady, ckp kat lembu tu tkyh tropong lg. Ank bulan dh kluar 10hr lps.

    Mak ayah CiM pun di arafah skang ni. Harap mereka sihat. Alhamdulillah, CiM brpuasa arini, esok raya!

    ReplyDelete
  8. Kena rajin ikut org g sembelih. Heeee!

    Selamat raya korban!

    ReplyDelete
  9. insyaAllah.. moga tercapai hajat tu satu hari nanti.. ;)

    salam aidiladha buat Dr. n family..

    ReplyDelete
  10. salam aidil adha.

    makcik pernah tolong arwah ayah nak sembelih ayam.....makcik tolong pegang tengkok...ayah letak je pisau, makcik pejam mata and kendurkan pegangan tengkuk ayam ..last last meroyan la orang tua tu tak dapat makan ayam hari tu.....

    ReplyDelete
  11. tak apa kalau takut .. biarlah orang lain yang sembelihkan, asalkan kita tak kena sembelih !

    ReplyDelete
  12. Assalam Doc...selamat hari raya eidul Adha..semoga ibubapa dr.dipermudahkan urusannya dan mendapat haji yang mabrur

    ReplyDelete
  13. xsembelih takpe, janji tolong lapah ye
    hehe
    selamat hari raya bro!

    ReplyDelete
  14. selamat hari raya korban doktor!

    ReplyDelete
  15. selamat hari raya aidiladha.....salam perkenalan..

    ReplyDelete
  16. Salam aidi Adha...

    amboii.. nampak ke anak bulan tuuu....

    (psstt.. saya singgah nii..)

    ReplyDelete
  17. selamat berhari raya, korban gak tu sebab raya tanpa ayah dan ibu....aku pun baru balik dari jumpa dr dan dr tu buat pengakuan yang sama:
    "dr ni brani je buat kat org, kalau kena kat diri sendiri tak brani mana pun, penakut gak cam patient lain"
    wakakkakakakakkakakkaka eh ko cam tu gak ke?
    wakkakakakakkakaka kalau tak brani menyembelih gi la melapah ye, jgn ko membedal aje, mau kalori ko bertambah2 hahahhahahaha gelak jahat lagi wkakakakakkaka

    ReplyDelete
  18. Salam aidiladha doc..
    comel lembu tengok anak bulan hahaha macam real je

    ReplyDelete
  19. salam aidiladha
    zaman sekarang susah nak jumpa yg pandai sembelih ayam apatah lagi lembu

    ReplyDelete
  20. selamat hari raya aidil adha buat doc sekeluarga. saya ni, dah la tak pandai sembelih 1 hal, nak tengok pun tak sampai hati....parah! hehe

    ReplyDelete
  21. haiwan terbesar yang pernah sy sembelih setakat ni adalah beberapa ekor arnab..

    salam aidiladha untuk dr sekeluarga

    ReplyDelete
  22. hahaha..firstly..suka tgk lembu tgh teropong anak bulan tu..kalau dee dah peluk2 kot lembu tu..hahaha..cute..

    sebelum nak belajar sembelih lembu..apakata doc gi tolong org melapah lembu..hihihi..suami dee selalu gi tolong org sembelih lembu..sembelih ayam pun dia takde masalah..tetiba feeling mcm suami sendiri sgt macho gitu..hahaha..jgn marah..salam aidiladha buat doc sekeluarga..safe journey ye kalau travel..

    ReplyDelete
  23. Itulah kelemahan masing2 berani potong2 org nak potong ayam pun tak berani...ehehee...

    ReplyDelete
  24. kalau daddy ziyad dah pandai sembelih ayam, sure rumah ada reban ayam... asal nak makan ayam, daddy sembelihkan. DI JAMIN HALAL!

    ReplyDelete
  25. kiutnya lembu tu duduk.
    Sy pun tak pernah tgk acara sembelihan. takut + seriau.

    Selamat hari raya korban doc!

    ReplyDelete
  26. klakar la lembu tu teropong.. hehehhe..

    ReplyDelete
  27. pernah tak Doc cabut bulu ayam lepas sembelih.... dulu2 saya zaman sekolah kalau ayah saya sembelih ayan ke itik ke... saya selalu kena cabut bulu ayam or itik ni...

    ReplyDelete
  28. salamat aidil adha doc..tak pandai sembelih ayam itu lebih baik dari yang pandai menyembelih orang!!!

    ReplyDelete
  29. Selamat Hari Raya Aidiladha dari Suriaamanda dan keluarga..

    ReplyDelete
  30. As salam Doc,

    Eid Adha Mubarak! Hubby saya pun xpernah sembelih binatang... takpe ade geng... tp die tak pandai jugak jahit & belah org...erk... hehehe... comel pulok lembu meneropong bulan tu ek :)

    ReplyDelete
  31. selamat hari raya Doc... semoga niat doc untuk menyembelih ayam tu kesampaian

    ReplyDelete
  32. uncle sembelih atas pinggan je...

    ReplyDelete
  33. Slmt ariraya qurban doc.. mohon maaf zahir batin salah silap tang mana2 yee.. ehhhEEe

    ReplyDelete
  34. Salam Aidiladha walaupun dah lepaih dah. Comel sangat lembu dok teropong tu, kehkeh!

    ReplyDelete
  35. nak sembelih kangaroo macam mana pulak...?kena belajar jugek....kehkehekeh.

    ReplyDelete
  36. Kakak pun tak sangka juga bila jahit, potong patient tak takut tapi nak sembelih takut ye..

    Moga mak-ayah di sana diberi kesihatan terbaik utk menjalankan ibadah Haji.

    ReplyDelete
  37. salam aidil adha. semoga tercapai cita-cita nak sembelih ayam. huehue

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...