Monday, October 1, 2012

Penyakit Berjangkit

Penyakit berjangkit telah menular balik kat neighborhood aku.
Dulu awal tahun 2008, wife aku dah kena wabak ni.
Menjangkit dari jiran sebelah, lepas tu jiran depan rumah pun kena.
Tup tup, kakak wife aku pun menjangkit sama.
Rawatan di buat di KPJ Shah Alam. RM5000+ jugak lah kos nya. Tu pun sebab dpt diskaun doktor sama doktor :P

Awal tahun 2011, datang lagi penyakit berjangkit ni. 
Kitarannya pun sama. Jiran depan rumah kena dulu, lepas tu wife aku.  Jiran sebelah rumah kena lewat sikit. 
Dan kakak wife aku, kena jugak!
Rawatan kali ni di buat di private wing HUKM. Almost RM7000 kos nya. Dan alhamdullilah, dapat diskaun jugak, diskaun doktor sama doktor :p

So, bila minggu lepas, mommyZZ  kata "Jiran kita depan rumah kena wabak tu "...
Aku pun risau.
Sebab kalau boleh, tak nak lah wife aku menjangkit.

Buat lah test lepas tu...hasilnya:

Phewwwww....nasib baik tak menjangkit!

Macam tu lah betapa menjangkit nya penyakit berjangkit ni di neighborhood aku.
Risau jugak kalau terkena..
Belum ready lagi nak terkena, again. 

Borak punya borak dgn mommyZZ..
Rupa rupanya dia ada tiga pasang cousin yang kembar dua.
Genetik sebelah ayah dia kuat dalam hal ehwal twin.
Mommy ZZ kata, dia ada 'kirim doa' kat mak ayah aku yg bakal gi haji 19 Oktober ni..
Doa dapat twin pompuan!
Entah ya ..entah tidak dia kirim, sebab aku tak sempat nak baca part doa wife aku di 'buku nota doa kiriman' yang mak aku suruh aku & mommyZZ tulis.

Kalau tahun depan buat test resultnya macam ni:

kembar pompuan lah tu jawabnya.
hahahaha...

60 comments:

  1. haha...dasyat juga ye penyakit berjangkit nie..
    merebak satu taman!

    ReplyDelete
  2. doc..kos bsalin dkt private mmg mcm tu ke? 5000 - 7000???
    PENGSAN!

    ReplyDelete
  3. bahaya jangkitannya nih! hahaha..

    good luck mommy zz..
    untung kalau dapat kembar..sakitnya..kosnya sekali..double happiness.. my sil dapat triple happiness..just imagine..skang ni tiga2 tu tengah kena chicken pox..hehehe..

    ReplyDelete
  4. hahaha! alangkah bahagianya kalau saya pun boleh berjangkit wabak ni...

    ReplyDelete
  5. Ingatkan penyakit ape la tadi... Hehehe

    ReplyDelete
  6. Mudah2an apa yang didoakannya akan dimakbulkan Tuhan. :)

    ReplyDelete
  7. Amboi! Err, sy nak volunteer dijangkiti wabak tu la. Lama dah tunggu ni. Hahahah!

    ReplyDelete
  8. erk bior betui kalo kembo kuar 3 line eh hihihi..emmm

    ReplyDelete
  9. penyakit buatan orang...hahahah

    ReplyDelete
  10. penyakit ni kalau dpt mmg akan gembirakan hati seorg ibu.
    :)

    ReplyDelete
  11. pool tu kat pusat akuatik shah alam. public pool.

    dia ada bukak 4 sesi.setiap sesi 2jam 15 minit. lepas tu dia tutup nak cuci air katanya. ada open pool dengan indoor pool. yg indoor tu ada bumbung lah. tapi biasanya yg indoor tu diorang buat swimming class.

    so far ok la.tempat mandi bersih.pool pun ok.

    ReplyDelete
  12. Kelakarlah doc. Kakak ingatkan serius benar sebab mahal betul. Ini rezeki besar siapa pun suka. Kalau kakak yg tua nie dapat pun kakak nak.

    Kalau kembar line dia macam tu ke - jgn sampai ada yg percaya doc hihi...

    ReplyDelete
  13. insyaAllah, tahun depan menjangkitlah wabak tu pada mommy zz pulak.. berkat doa dari emak ayah dapat twin perempuan.. so, selamat berusaha dengan gigihlah ye.. he..he..

    ReplyDelete
  14. sy baru lepas kena jangkit..skang prepare duitlah utk kos rawatan nanti..kihkihkih!

    ReplyDelete
  15. kahkahkah,
    bak sikit UPT yang boleh detect kembar tu weh,ekekek.

    ReplyDelete
  16. muahahahaha...

    jgn fengsan kalu line 3 tu jadi kenyataan

    hehehe

    ReplyDelete
  17. mana maunya jadik sampai 3 line camtu...kehkehkeh

    ReplyDelete
  18. saya harap kawin nanti saya dapat anak kembar. lalala~

    ReplyDelete
  19. saya kirim doa kat kawan agar anak yang saya kandung sekarang anak lelaki :) amin..hehehe. hrp2 comel macam double Z :)

    ReplyDelete
  20. tak nak lagi kena penyakit berjangkit yg satu ni..tunggu next year kalau boleh la...

    ReplyDelete
  21. hahahaha... nak pengsan gelak tgk 3 line tu.. ada2 jek doc nih!

    ReplyDelete
  22. salam kenal.. sy ingat penyakit apa tadi.. mmg sgt kelakar. sy pun ada darah kembar gak. harap sgt pasni dapat kembar boy. huhu..

    ReplyDelete
  23. Insyallah moga2 menjadi yer.. :)

    ReplyDelete
  24. hahahahha... berjangkit eh?? bahaya tuh~ hahahaha.. pertama kali dengar~

    ReplyDelete
  25. Makan bulan nak sembuh kalau dah kena jangkitan. Alah, virus punca dr dalam rumah gak kan. Ahaks

    ReplyDelete
  26. he he mmg cepat berjangkit kalu penyakit yang satu ni !

    ReplyDelete
  27. betul tu, penyakit ni mmg bahaya, kalo dah mula berjangkit, satu ofis pun boleh jadi...hehehehe...bergaya sakan ngan baju ngandung

    ReplyDelete
  28. semoga berhasil dapat kembar gegurll..... :)

    ReplyDelete
  29. wakakkakakaka ko ni kan tuan dr...wat lawak tul....wakakkakakakakakkakaa

    ReplyDelete
  30. hehehe.. sampai 3 calit tu..
    do work hard and smart for a twin ye :)

    ReplyDelete
  31. lahai doc ni buat suspen jer..ingatkan mommy zz kna tibi...penyakit yang satu ni tak nagapa..muda muda ni mmg kna beranak ramai ramai..dah tua senang..insyaallah

    ReplyDelete
  32. assalam doc..he he..itu mena g penyakit berjangkit yang tak boleh nak dielakkan..

    ReplyDelete
  33. fuhhh.. untungla kalo naik byk2 line..

    teringin nak kembar jugak..
    tapi sbelum tuh kena teringin nak kawen dulu la kot..
    lalalalalala~
    *jln wat tatau smbil keluar pintu* hehehe..

    ReplyDelete
  34. kat opis ni pun berjangkit2..mujur 2 orang je..dept sebelah..ada 5 staff perempuan..4 dah berjangkit..bygkan kitorang cuti bersalin 3 bulan..jenuh wei nak cover keje org..hahaha...

    suami dee ada adik twin juga..perempuan...baru ni cousin dia pun beranak twin perempuan..agak2 dee ada chance tak? hahaha..tp nak twin lelaki...boleh?

    ReplyDelete
  35. saya nak berjangkit jugaa.. korang dok kat mana? nak beli rumah sebelah rumah jiran korang lah , heheheh

    ReplyDelete
  36. teringin gak nak anak kembar...doc boleh kongsi petua ke...hehe

    ReplyDelete
  37. Tunggu apa lg .... masa muda. Buat jeee lah .....hshaha

    ReplyDelete
  38. ber'ia' saya membaca....nak tahu penyakit apa...lambat 'pikap' rupanya saya...
    saya menunggu penyakit ini datang mengenai saya...tapi dia tak suka saya...dia tak nak saya...sedih....huh..huhu...hu..(mmg sdg menunggu..)

    ReplyDelete
  39. boleh x jgkitkan pd sy
    sy rela!!!

    doakan sy
    nk baby.jgk!

    ReplyDelete
  40. hehe.. musim2 hujan ni penyakit tu memang senang nak berjangkit..

    ReplyDelete
  41. saya nak jgk berjangkit ni.. baru ada sepasang...

    ReplyDelete
  42. Kalau jangkit kira rezeki la tu... tapi kalau dapat kembar bestnya.... muda2an doa mommyzz dimakbulkan..

    ReplyDelete
  43. ha ha ha.
    Good one...

    petua moden utk dpt kembar.
    kena selalu melawat menara berkembar KLCC.

    ReplyDelete
  44. memula baca cuak gak.. tapi rupa2nya.. kihkihkih.. tapi memang betuller.. masa dak Nuha hari tu, betul2 berjangkit kat taman ai.. kihkihkih..

    ReplyDelete
  45. amboiiiii..berrjangkit teruk tu.. itu lahhh asyik travel jeeee..dah tu kena pulak gi tpt sejuk2.. apa tak dapat wabak..hee

    ReplyDelete
  46. As salam doc,

    Harap2 jangkitlah jugak dgn saya...weeeeee~~

    Nak gak kembor! Gelak baca komen kak yan... indeed, sometime its true... masa kat ofis dulu gini gak, lepas sorang, sorang pulak! Rezeki ALLAH bg tu doc :)) Tahniah :)

    ReplyDelete
  47. amboi...kalu betul alhamdulillah...

    ReplyDelete
  48. wabakkk yg lebih kurang sama je kat kejiranan saya ni .... hihihi...
    tahun 2010/2011 yg pass2 baton ... kiri kanan sederet selorong lepas tu pass belakang rumah plak ... pheww...

    ReplyDelete
  49. salam
    hehe..takpe..berjangkit pun..tak bahaya..malah tambah bahagia lagi...

    sorg biras akak..umur sama dgn akak..baru dapat baby ke 5..bila akka dukung,riba baby dia..ada yg berpesan..baik2..berjangkit kang..:)

    ReplyDelete
  50. Haha.. CiM je yg dh lama tk kena wabak ni, almost 5 yrs free. Tp tkpa, skang tgh sebok study, takut klau kene tk trbw plak kang. Tp klau dh rezeki, trima je

    ReplyDelete
  51. Mak dah lama gile x kena wabak nih. Dah dekat nak manopose pun still gak x cukup kuato nih.

    Acaner nih doc??

    ReplyDelete
  52. Hahaha.... ingatkan wabak apa tadi,Semoga akan dpt twin girl nanti.

    ReplyDelete
  53. gila canggih upt yang doc guna...nurulpun belum bersedia.cukup lah 2 tapi tulah masih berusaha untuk tidak berjangkit..mmg takmolah wabak nie menular buat masanie

    ReplyDelete
  54. entri ni mengingatkan uncle stok kondom dah habis...

    ReplyDelete
  55. hehe..funny je..tapi wabak ni tak merbahaya mna kan..hehe
    cuma ready dgn tak ready je nak terima.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...