Thursday, October 4, 2012

Formula Elakkan Maki Hamun & Stress Bila Driving ke Tempat Kerja

apahal zayyan posing tangan ala ala penyanyi nasyid? bahaha

Aku akui, aku jenis cepat baran/angin kalau terlambat, especially kalau nak keluar pagi pergi kerja.
Dah la lambat, time tu lah traffic jem teruk, time tu lah jalan ada lubang, kena bawak slow..haha..
Dengan perangai driver malaysia yang teruk, potong Q/tak tahu bagi signal/tailgate rapat2..

Penyelesaiannya, kena jadi morning person.
Tapi aku selalunya lepas subuh, selalu tewas dengan daya tarikan katil.
Abis solat, doa sekontot yg mungkin, terus terjun tiruk atas katil balik.
Maybe sebab takde punch card, ikut suka nak tiba pukul berapa, aku jadi macam ni..
Tu pasal aku susah sgt nak gi menembak sunrise, tak macam akaksinga yg rajin pagi2 sepi'e ni.  
Ini sesuatu yg tak sihat.. Ya aku kena ubah, tapi selalu tewas. Takpe, cuba lagi, dan lagi..

Dan selalunya anak anak aku masih tido time aku keluar kerja.
Tapi pagi ni tidak. Dua dua bangun awal.
Aku boleh chit chat dengan Ziyyad..aku sempat main sembunyi2 dgn Ziyyad....aku boleh dukung Zayyan jalan jalan tepi garden rumah.
Dan pukul 7.40am aku masih boleh duduk bersama mereka, layankan movie Cars yang entah kali ke berapa diaorang tengok.

Hasilnya..
Aku cool bila mengadap jem bila driving tadi.
Mood aku ceria pagi ni.

Ya..
Aku temui terapi utk elakkan stress driving pagi pagi..
Spend quality time with my kids, early in the morning!
Selalunya aku spend time dengan mereka hanya bila balik kerja petang..

46 comments:

  1. hahahhahaaaaaaaaaaaa....

    terjun tiruk!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah...

      ok..

      malas nak bayang terjun tiruk beliau.hahaha

      Delete
  2. alhamdulillah kalau dah temui formulanya...
    amalkan selalu ye..
    cheqna jarang maki hamun....lebih suka kejar balik kalau ada yang ptg dengan cara kurang sopan....kihkihkih

    ReplyDelete
  3. Kenalah terus berjaga selepas Solat Subuh ... :)

    ReplyDelete
  4. laaaaaa baru tau ke, kalau ko nak best lagi, ko pi sapan ngan derang skali....pas tu bawak derang round2 area umah, ko pasti cool aje masa jem tau.......rugi la lambat ko dpt formula nih! aku berkurun dah amalkan!

    ReplyDelete
  5. Syukur alhamdulillah klu begitulah caranya nak awal2 pg dah ada mood ceria tu.

    ReplyDelete
  6. Setuju!! Anak-anak memang jadi terapi apa juga rasa tak senang. Apa lagi kalau dapat yg masih comel-comel macam ni lagilah syok.

    ReplyDelete
  7. itu sbb kerja sendiri..cuba kerja ngan majikan...mati ...

    ReplyDelete
  8. bestla keje sendiri.. ada keje kosong tak? tukang bukak pintu bilik doktor pun jadi leee... hahaha

    ReplyDelete
  9. mmg kena berpagi-pagian untuk mulakan rutin harian bagi menghindarkan stress kan.. tp akak pun selalu gagal.. he..he.. lepas tu dok bebel marahkan keta depan.. ha..ha..

    ReplyDelete
  10. Solutions di bawah hidung..hihihihihi

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum DZ

    berusaha elakkan tidur selepas Subuh....

    ReplyDelete
  12. saya tak drive..tengok driver yang stress..hehehe..

    ReplyDelete
  13. memang daya tarikan katil sangat kuat lepas waktu subuh...saya juga begitu.... :)

    ReplyDelete
  14. sama cam My hubby.. lepas subuh sambung tido balik.. pastu satu hal nk kena kejutkan balik.. bila dah lambat.. mula lah kat mulut dia asik sebut..'lambat dah nih' geram tak??

    ReplyDelete
  15. hehe..pagi sy serabut walaupon x meredah jam..

    ReplyDelete
  16. setuju! bila bangun awal, semuanya lancar...
    teratur... hati tenang dan tersenyum-senyum.

    ReplyDelete
  17. heee...sy cool je sbb dah memang hari2 lambat. keluar awal pun smpai lmbt keluar lmbat pun smpai lambat. waktu balik lagi la, drive saje 2jam!

    nak2 bila dh preg ni, liat ckit nak bgn sms bos..sy mc...keh3

    ReplyDelete
  18. baguihhhnya pakkkk .....

    bestkan boleh terjun tiruk lepas subuhhh hahaha

    Chik Att

    ReplyDelete
  19. bagus formula ni. t aku xleh amalkan. selepas subuh dh ke tempat keje...

    ReplyDelete
  20. kehkeh!formula ni pun menjadi kt suami saya.tp kdg2,bila dia tgh dukung bam2,ada 'hasil' pestu kena pulak kt baju,arrrgghhhh!! tambah stress dia.lagi stress sbb sy tolong gelakkan dia kuat2.wakakaka!

    ReplyDelete
  21. lama dah tak merasa stress duduk dalam keta tempuh jem pagi2..

    dah dapat shoot sunrise nanti sila post ye :)

    ReplyDelete
  22. Yeay!! Akhirnya doc dah jumpa ubat stress jem. Anak2 mmg blh jd penghibur kita dan mampu reduce stress kita kan doc

    ReplyDelete
  23. ala, si ain sokmo sokmo sayang ke tido dia kalo pagi2. hehe..

    tapi kalo takat pegi keje 5 minit aje xde makna kalo stress. hehee

    ReplyDelete
  24. aku baru terfikir na tulis topik camne nak handle stress.. ghohoho

    ReplyDelete
  25. ye.. satu terapi yang bagus tapi bukan selalu boleh guna pun terapi tu..

    ReplyDelete
  26. dulu sy mcm doc..sure tidur balik lps solat subuh..not good..sbb biasanya terlajak walau dh kunci jam..so, penyelesaiannya..mandi dan bersiap terus utk ke tempat kerja..confirm tak lambat..kecuali anak dara sy cranky di pagi hari sebelum hantar ke kindy..huhu..

    ReplyDelete
  27. dr,

    betul!mcm sy yg htr ank pg taska pg2, kalo ank nangis.sure swing.mood satu harik!

    ReplyDelete
  28. anak anak kan penyejuk jiwa dedi oiiii~

    ReplyDelete
  29. betul lah doc..mmg awal2 pagi kalau bangun taklah stress.mcm nurulnie hah mana nak masak,nak jemur kain nak kemas2 cket nak mandikan budak 2 org tuh..kalau bangun lambat blehtak imagine mcm mana stresstuh.hahaha

    ReplyDelete
  30. Anak2 yg masih kecil dan comel bila tengok mereka ilang stress kan.. hhehehe tapi tunggu laa bila mereka meningkat dewasa.. kelak.. heheh.. sabo je laa yer..

    ReplyDelete
  31. every morning ... ija ada tht quality time tp bila jam... aduhai.. stress dtg balik laaa...

    ReplyDelete
  32. Biasanya kalau tak tidur pas subuh murah rezeki ;), boleh ubah insya allah

    ReplyDelete
  33. As salam Doc,

    Betul! Peluk & bau anak adalah terapi yg paling mujarab kan :))

    Dulu balik kerja saya penat gile sb berulang KL-Sbn setiap hari... Tp bila tgk muka anak peluk2 & cium2 sikit...alahai... rasa tenang & selesa sgt! :)

    ReplyDelete
  34. salam doc..syukur nekcik dah pencen

    ReplyDelete
  35. good tips.. so lopeh neh pas subuh kena kejutkanlah bebudak itu...har3

    ReplyDelete
  36. terjun tiruk? bape kali tukar katil doc? hahaha

    ReplyDelete
  37. formula yg berkesan ni.... munna duk kg ni jrg tempuh jem.... cool sokmo bila memandu

    ReplyDelete
  38. Nak tanya... Bangunan tu memang senget, eh?

    ReplyDelete
  39. kami laki bini tak stress gi keje sbb gi keje naik moto, cuma stress kalau tayar buat hal kat tgh hiway....huhu...

    ReplyDelete
  40. Yea..kita kena berubah. Grab d quality time

    ReplyDelete
  41. Haha.. CiM br je tetabrak on d way g keje sbb 3rd party tu rushing nk pegi keje..sabo je lah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...