Thursday, October 18, 2012

EntriPenuhGambarMakanAja

ikan siakap masak stim ala nyonya ~  Restoren Singgah Selalu,Danga Bay.

bariani gam ~ Restoren Beriani Power, Batu Pahat.

mee udang ~  Mak Jah Mee Udang, Kuala Sepetang, Taiping

Fish & chips + calamari squid  ~ Kailis Fish Market Cafe, Fremantle, Western Australia

Kopi Bali (not luwak), pisang goreng & jus buah  ~ Saranam Eco Resort, Bali

Mee rebus daging + gear box  ~ Restoren ZZ belakang Hospital Sultanah Aminah

Kacang pol  ~  Kacang Pol Haji, Larkin Bomba, JB.

Ikan siakap masak 3 rasa  ~ Restoren Bagan Lalang Seaview, Bagan Lalang.

 Nasi Bojari  ~ Madam Kwan Restaurant, KLCC


Lobster bakar ala sweet sour  ~ Jimbaran, Bali.

Nasi mandy/nasi arab  ~ Restaurant Saba, Cyberjaya

Durian kucing tido  ~ Dusun ala eco resort keliling rumah mertuo den ajo  :P

Corica apple strudel ~  Perth, Western Australia.

Steambot Luton Van  ~  Dataran Bandaraya, JB

macam macam makanan  ~ gathering blogger rumah Dato LF

macam macam makanan lagi  ~  picnic pagi pagi blogger di Bangi


Motif tepek gambar banyak gila?

Terkenang dialog dengan patient kelmarin( patient ada chronic allergic/eczema):

Aku: awak dah buat skin allergen test? Tahu alah pada apa?

Patient: dah buat doc. Semua test negatif. Tak tahu apa yg tak boleh makan. Saya stress, tertekan..nak makan itu tak boleh, ini tak boleh..Nanti tiba tiba keluar ruam teruk ni (sambil tunjuk ruam). Bila gi kedai makan lagi susah, Saya nak makan sayur, kuis kuis nampak ada udang kecik..saya letak balik. Pekedai jegil mata marah ingatkan saya main main lauk dia. Saya stress sangat.

=======================++++=========================+++============

Bersyukurlah dengan nikmat makan yg ada. Boleh makan semua benda, tolak kayu, batu & metal aja.


Motif lain tepek gambar makanan hari ni sebab misi nak makan makan ke Penang esok lusa...kan Bukan Najwa Latif..kan Bukan Sebarang Makcik  :P

44 comments:

  1. Yg di JB semua kakak dah rasa tapi lainnya tak sampai lagi.
    Betul, syukur masih boleh makan semua..

    ReplyDelete
  2. Sebagai rakyat taiping, saya berbangga mee udang mak jah turut terpamer.....keh3......
    **syukur masih mampu makan makanan selain batu kayu dan metal** (*~_~)

    ReplyDelete
  3. assalam Daddy Ziyyad..

    wow..teruja bila npk lobster...n mee udang tu

    harus pi makan mee udg kuala sepetang, taiping...otw balik kpg pcl nt...

    ReplyDelete
  4. ini bebetul kejam..kejam terhadap perut ini
    dahlah memang tgh lapo
    nih huhuhu
    bestnya gathering blogger ni nanti2 nak join gaklah lama dah tak bergathering masak2 potluck..

    ReplyDelete
  5. adoiiiii, bergelora jiwa, perut apa ntah lagiii... lepas ni ramai isteri yang pregnant dok kerah hubby masing2 cari itu ini macam dalam gamba.....

    ReplyDelete
  6. wahhh..semuanya sedap tuu...
    telan air liuq jer laa...

    ReplyDelete
  7. wah...ini entry mcm balas dendam ngan lauk tempoyak ikan patin i jerk....hahahahaha larikkkkkkkkk

    ReplyDelete
  8. wak rasa leh buat photobook pasal makan-makan nih doc..

    ReplyDelete
  9. alahai..kesian patient tu..

    memang rasa nikmat ditarik kalau ada alergi ni.. alhamdulillah semua saya boleh makan..lalu dengan tak lalu ditekak je..

    ReplyDelete
  10. gambar kacang unlce tak masok?

    ok... merajok!

    ReplyDelete
  11. rasa bersyukur mampu merasa apa yang diingini..

    ReplyDelete
  12. kalaulah termengidam salah satu pic mknan di atas jenuh ai nak cari doc oii..semuanya mkanan tu dtg dr seluruh pelusuk negara huhu

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah kita semua masih diberi nikmat Allah lagi. Err, Singgah selalu tu ok ke..?

    ReplyDelete
  14. ada satu dua yg dah terjah...
    byk lagi yg lum sampai...

    penang????? nak folo....
    bekfas dekat dgn pasar Taman Tun Saadon, Gelugor byk choices...
    laksa pokok janggus, balik pulau....
    nasi kandaq beratuq dll ....

    ReplyDelete
  15. Tulah , kan.

    Kalau Allah nak tarik , kejab jer

    ReplyDelete
  16. Tuan,

    Wah, sedapnya!tgk ni dgn anak ( baru balik dr kolej) akibatnya malam ni kena makan fish and chip!

    ReplyDelete
  17. betol tu... bersyukur lah dgn nikmat yg boleh makan memacam benda.. walopon kolesterol ni agak noti, tapi saya makan jugak wakakaka... doctor tak salah..

    ReplyDelete
  18. biar mati kerana makan jgn mati sbb tak makan .....lariiii

    ReplyDelete
  19. cheqna pun x de alahan bab makan..pantang diajak..tapi ada gak yang tak dimakan..bukan tak boleh dimakan...tapi tak suka makan =)

    ReplyDelete
  20. kesian dia...memang stres betul kalau nikmat ditarik. bukan setakat nikmat makan...tp tidur nyenyak, boleh u'uh tanpa sembelit pun nikmat tau! hurrrrmmmmm....

    uik terliur tengok mee udang mak jah.kt kmpung mak ayah sy tuuuuuuuuu :)

    ReplyDelete
  21. semua sedap2 kecuali durian hehehe x mkn

    ReplyDelete
  22. Adoyai.. sehingga menyentuh qalbu betul tgk makan yang sedap2 ini.. :)

    ReplyDelete
  23. tapau nasi kandar line clear 3!!
    aci?

    ReplyDelete
  24. setakat ni tiada alahan dgn makanan cuma pantang jari terkena bahan mentah untuk masak, mesti jari naik gatal-gatal... terpaksa pakai sarung tangan kalau nak memasak

    ReplyDelete
  25. Semuanya sedap... aduh terasa lapar pula perut ni...

    Tak tahan tengok durian tu..

    ReplyDelete
  26. salam kenal....dtg blog GB


    syukur kepada ALLAH masih ada rezeki dan boleh makan. dah sakit baru la jumpa doktor hehehehe

    ReplyDelete
  27. wokeh,pakwe kata insyaallah sabtu petang.......

    ReplyDelete
  28. Betoi, alhamdulillah boleh makan semua tanpa apa2 alahan.

    Tetiba ja rasa nak makan. Lagik. Heheheh..

    ReplyDelete
  29. semuanya sedap.... alhamdulillah setakat ni Allah tak tarik lagi nikmat untuk makan apa saja

    ReplyDelete
  30. dhla tgk sume gambar2 tu time pg2 nih, perut lum isi lg, cume sempat minum milo+oat je skit td... terliur nengok sume makanan yg sedap2 tuh... tp paling nk sgt... steamboat kt dataran jb tuh,... rindu nyer

    ReplyDelete
  31. nikmatnya hidup dikelilingi makanan..jagalah kesihatan supaya semua benda boleh makan hehehe
    *kesian patient tu..memang patut stress!*

    ReplyDelete
  32. Mai mai, sila oooo sila...mau apa? Koay teow, popia, mee udang, nasi kandaq, jeruk sempoi......

    Makcik pun pantang jugak........pantang tengok

    ReplyDelete
  33. adoiiii.. terliur!!! tak tahan tgk gambar makanan sedap2 nih~

    ReplyDelete
  34. Salam.
    Aduh terus terasa lapar.

    Sya selalu pi Penang. Nak tahu tempat2 makan best di sana, boleh singgah http://juadahmalaysia.com

    ReplyDelete
  35. As salam Doc,

    Nikmat makan kami juga tak sehebat sewaktu berada di negara tercinta Malaysia! huhuuu..Tapi takpe... balik sok pjg umur murah rezeki, nak balas dendam! ngeee~

    ReplyDelete
  36. amalkan minyak kelapa dara utk ekzema

    ReplyDelete
  37. PERGHHHHHHHHHHHHHHHHHH....ni la entry paling kejam tau doc.....kebulur perut nie....

    terkesima jugak bace tang takleh nak mkn tuh....same la kesnye mcm yg kurus nak gemuk n gemuk nak kurus kan....nak diet2 lah....hhuhu...mcm saye la nie....

    ReplyDelete
  38. wah! kalahlah program jalan-jalan cari makan nih..

    ReplyDelete
  39. yg kt jb tuh semua kedai doc mention2 nurul dh pegi..mmg sdp gk mknan kt sana..

    terliurlh tgk smua mknan2

    ReplyDelete
  40. tetiba jer tekak ni berdenyut2..macam nak carik benda nak di kunyah..

    saya alergi betek... kalau makan je jadi bibir Angelina Jolie... hehee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...