Monday, October 29, 2012

Cerita Raya Haji Saya

 Hari Jumaat 10 Zulhijah, Raya Haji pertama.

Aku memang skeptikal dengan drama melayu. Geng blogger yang dah biasa dgn blog aku & berborak dgn aku di fesbuk, tahu tahap skeptikal aku..Namun, ada keadaan tertentu di mana aku akan layan jugak drama melayu..contohnya bila musim raya...sebab drama musim raya ni ada sedikit kelainan..dan kelainan yang selalunya aku cari ialah unsur lawak. So drama musim raya yang ada unsur merebeh rebeh air mata menangis especially lakonan fauziah nawi memang aku tolak, sebab orang raya nak happy, ko nangis nangis apehal...At least layan sarkis pun terhibur tau.. :)

Jadinya, pada hari raya haji, malamnya tu aku & wife duduk2 santai dengan adik ipar mak mertua semua, layanlah telemovie Istimewa Aidiladha ini : Tersalah Cinta.
Kisah Ustaz Rahimi( Aqasha) yang jadi mutawif bawak rombongan umrah. Cinta ( Neelofa) pun ada join rombongan umrah tu. Cinta baru lepas putus tunang. Cinta sudah tangkap cinta sama Ustaz Rahimi, padahal ustaz rock ni dah kawin ( bini tengah sarat pregnant anak sulung). Sebab telemovie ni bukan tipikal movie Melayu cintan cintun, ada part part lawak bersahaja, plus dengan ambience kota suci Mekah, so aku boleh layan cerita ni sampai habis okehhhh...:P
Mau tak tercabut kopiah ustaz kalau kena goda dek mek lopah..Tu kat Mekah tu kena goda.. ...Setiap kali panggil ustaz, dia punya harkat...panjang sungguh mendayu dayu..'ustazzzzzzzzzzzzz'...~bahahaha

Hari Sabtu, 11 Zulhijah, Raya Haji ke-2
Bangun tido, breakfast. Boleh gigih basuh kereta. La la la la basuh kereta, dah habis basuh kereta, tengok jam pukul 10.30am dah. Tepuk dahi! Laaa...terlupa nak gi tengok orang sembelih lembu. Takpa la, tahun depan panjang umur aku pulak nak sembelih lembu.

Pukul 12pm, terpacak kat Arab Damsyik. Jumpa blogger glamer. Glamer tuuuu..blog dia siap masuk tv..blog aku ada? Blog korang ada? Keh keh keh..

 Dasar blogger...sebelum makan, mesti ambik gambar. Nasi arab di Arab Damsyik, Paroi.

Dasar blogger juga..mesti nak ambik group photo. Sebab tak bawak tripod, maka waiter Arab Damsyik lah jadi mangsa kena ambik gambar. Anak panah menunjukkan betapa berseleranya adik( anak bongsu Wahida) makan kambeng..Orang dah habis makan dan nak bergambar pun, dia masih angkat kambing lagi..hihihi..

Tadaaaa !!!  Bergambar dengan blogger glamer, Wahida. Dapat tumpang glamer dalam blog dia pun okeh la...Jangan lupa update dalam entri kau ye nok...~bahaha

The kids..

Itulah kisah hari raya haji aku tahun ni..
Sekian..

48 comments:

  1. aku raya kat zoo!! kau ada?? keh keh~~

    ReplyDelete
  2. aku pun tgk gak drama tu, dan aku rasa Lopa sesuai jadi pengacara.. utk lakonan dia perlu byk belajar lagi

    ReplyDelete
  3. waahhhhh.....dpt jumpa wahda ek!!!jeles nii...

    ReplyDelete
  4. wahwah..jumpa blogger glamer lagi u...layan nasi arab..ada gelek2 tak lps belasah kambing..hihihi...

    ReplyDelete
  5. Makchaq pun seropa..tak minat tengok cite sedih2 masa raya.. tu yang malas tengok tv

    Dalam diam rupanya DZ bertemu janji ngan Wahida... tempat pertemuan best pulak tu...nasik arab feveret..


    ReplyDelete
  6. tengok menu menyelerakan.. dan betuller.. kalau tak amik gambar memang tak sah.. mesti nak tepek dalam blog.. ;)

    ReplyDelete
  7. saya pon suka banget nasik arab...
    tapi ade je orang tak suka kansss...?!

    ReplyDelete
  8. Wahhh....dating2 dengan Wahida ye...

    Akak cerita sedih kena gam kat rumah sampai anak2 pun faham. Kalau cerita sedih2 depa tukar siaran, mama TV3 cerita air mata...no...no...

    ReplyDelete
  9. Rindunyaaa kat Nasi Arab Damsyik tu. Tapi selaluu sangat full. Nak parking pun sampai tak ada space, nak duduk makan lagi lah tak ada space. Melainkan datang awal, adalah kosong kot. Er Doc, ur blog tak glemer ehh...eh..eh...?

    ReplyDelete
  10. Tak layan pun drama , layan anak nak tido je...

    ReplyDelete
  11. Lawak kan mek lopah tu dalam tersalah cinta..haha ...bestnya jumpa blogger kat luar...

    ReplyDelete
  12. Eh, telemovie tu tv mane? Sy pun ade rasa nyampah gak dgn cite2 melayu stereotaip ni. Tapi klu ade yg rekemen, boleh gak lyn.

    Wow! Jumpa Wahida? Hehehehe....cool! Sy pun menghrp dpt jumpe doc lagi dan mengharap utk jumpe die.

    =D

    ReplyDelete
  13. tersalah cinta mmg terbaik..sy pun layan citer tu dari awal sampai akhir kelakar..tak boleh tahan tgk ustaz kena goda hehe.

    ReplyDelete
  14. oh sedapnya nasi arab damsyik...tengs rekemen tempat mkn yg best...

    aku rindulah ngan zayyan yg comel tu nok...aku ralit tgk gambar2 dia dlm SD card aku...laki pun sampai sudah duk ckp si zayyan tu comel...nak jumpa dia lagi la...si ziyyad tu pun hensem...mmg keturunan campur betul korang ni...

    tengs jugak pada korang yg bagi hadiah beday kat aku tu...hehe....sedap nok...nnt kim salam kat fiza ye...tak puas la sembang ngan dia...

    ReplyDelete
  15. Sekarang zaman citer lawak banyak di hari raya......zaman2 cerita "daun ketupat kering" yang merembeskan air mata tu semua dah berlalu.......heheh!

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum DZ

    nanti boleh glamer macam Wahida...

    kat KL ada ke nasi Arab Damsyik

    ReplyDelete
  17. Aku pun layan cite nih, org suh semelih kambing, ko mkn kambing, perghhhhhhhh kena lari keliling padang sepuluh round ni

    ReplyDelete
  18. Kakak drama tak tengok pun tak ada masa.

    Wah... jumpa wahida ye. Ada 4 hero tu yg bestnya. Jeles wahida dapat gomol Zayyan..

    ReplyDelete
  19. tak tgk plak aku citer mek lopah tu...



    .

    ReplyDelete
  20. tak sempat nak layan semua drama drama nie ....

    ReplyDelete
  21. alamak, dah lama tak tengok TV
    #facepalm

    ReplyDelete
  22. saya pun kureng skit drama melayu nie...
    tgk pelakon and unsur2 yg ada ummph utk layan :)

    waaahhhh jumpa cik puan wahida ye....
    all the four heroes (kids) dpt jumpa mesti seronok dpt main2 kan...

    ReplyDelete
  23. raya pertama, belah malam masa nak balik Klang dr Rombau, saya singgah ke Damsyik. Skali tutup daaaaa...

    Pukul brapa ek citer tuh? oh ya, mana dapat tgk.. tengah sibuk beraya di Rombau.

    ReplyDelete
  24. si adik tu kokak kaki kamben ko??
    kehkehkeh!!

    ReplyDelete
  25. cheqna x tengok tv r..tengok laki je
    ekekekekeke

    ReplyDelete
  26. hahahaha, makcik pun layan jugak (bila terbuka channel tu) cerita yg akasya & rita rudaini blakon tu...tapi part ada lopah @ mekah tu tak pulak tengok....

    Salam aidil adha...banyak fiza dpt tempahan?

    ReplyDelete
  27. feeling arab dikala hari raya..

    tak yah susah-susah nak masak..hehe

    ReplyDelete
  28. salam Daddy Ziyad...

    akak pun dah lama tak bukak drama melayu, kira skeptikal jugak la...aritu terbukak channel berapa ntah, ada citer kabhi kushri kabhi g(ntah tak ingat apa nama tu), memula try la nak tengok, tp ntah hapa2 la...kdg kesian tengokkan producer n penulis skrip, (eh, taknak ngumpat la, luah sikit2 takper kan?..)

    tp ada satu channel tu, ada citer "panggilan baitullah", boleh tahan la...tangkap leleh! tp menginsafkan...ada mesej dalamnya..

    ooo wahida punya blog ada masuk TV? laa...betapa ketinggalan zamannya akak ni, banyak benda yg taktau...

    DZ, timekasih sudi jenguk sarang akak ya...kalu pi KL, singgah la makan nasi arab kat SURIA berhampiran maidin chow kit...satu pingan 5 hengget jer...akak rasa tu nasi arab yg termurah kat Malaysia...tp cuma ada ayam jer, kambing takdak!

    ReplyDelete
  29. wah....x ckp pun dtg seremban...ntah apa2 ntah...kata nak add dalam fb..tunggu2 xde jugak...ni yang nak merajuk ni..

    ReplyDelete
  30. salam sejahtera Tuan Doc

    Suka tgk Doc baik sungguh dgn teman2 blogger.
    Alhamdulillah, raya ni dpt mama tgk lembu tumbang! tgk dan posing! lepas tu tolong2 jugaklah potong2 dg.
    Mama pun pernah mkn nasi damsyik tu, sedapkan

    Jumpa lagi.

    ReplyDelete
  31. nasi arab damsyik kat paroi tuh memang terbaik...tapi tu lah ntah bilo leh sampai ke sano lagi...huhu

    ReplyDelete
  32. Drama tu sambungan dari drama OH HARAMMM tu laaa... Komedi. Best la jugok. Tapi Tersalah Cinta ni saya tengok tak abis, sebab ada Makcik Lopak tu la.

    Ohh blogger Wahida tu memang blogger terkenal. Sebab tu saya masuk baca, pengomen punya ramai. Tahniah! (cuma dia jer tak masuk blog saya) hahahaha!

    Memang dasar blogger, kan? Mesti nak amik gambar!

    ReplyDelete
  33. salam kenal eh bro.
    tq kerana dtg jengah.


    nasi arab tu mmg sempoi. terliur plak tgk tapi kan.....wa jarang tgk tv la masa raya2 ni lebih byk merayap hehehehe

    ReplyDelete
  34. saya pun layan gak drama tu sambil2 buat kek.. haha.. mmg lawak!

    lama tak pekena nasi arab nih...perghh.. terus teringin!

    ReplyDelete
  35. Hohoho...sy pun tak suke tgk cite sedih2 musim raya...jeng terus mata dan emosi..heheheh

    ReplyDelete
  36. wak jugak yg X glemer uoools.. uuuHuuuks

    ReplyDelete
  37. akak tgk sikit aje citer tu.. tp mmg layan gelak lah jugak.. best.. wah.. keluar makan2 dgn wahida.. lagi best..

    ReplyDelete
  38. oipp...jelesnyaa..saya pun tak jumpa lagi blogger glamer iteww

    ReplyDelete
  39. ni cerita sambungan yg hari tu. memng boleh trgoda dengan suara manja macam tu..haishhh..seb baik ustaz kuat iman :p

    syoknya nasi arab..kambing lak tu, my fav !

    ReplyDelete
  40. makin bkembang ukhwah doc dgn kawan2 blogger....sy suka!

    ReplyDelete
  41. wah seronok & meriah sungguh ye lagi dapat gader2 gitu!

    ReplyDelete
  42. wah...seronoknya makan nasi arab dgn blogger Wahida dan family.....

    ReplyDelete
  43. waaahhhh.. jumpe wahida.. bestnye raya jumpe ngan blogger.. best2!!

    ReplyDelete
  44. tegelak ngan komen bujal

    nakal!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...