Tuesday, October 9, 2012

Baik Punya Tonggeng

baik punya tonggeng..haha...masa kejadian: ahad lepas kat rumah nenek

Orang kita kata, kalau tidur menonggeng ni tandanya ada cacing.
Tapi apa yg aku belajar, kalau ada cacing pun, tidur menonggeng tu bukan simptomnya.

Simptom kecacingan ( worm infestation in children):
- komplen sakit perut on & off
- berat badan tak naik walaupun nampak makan byk (sebab cacing yg lahap semua nutrisi tu)
- nampak lemah aja..tak bermaya..letih..
- simptom paling biasa: gatal montot.haha...especially waktu malam atau awal pagi..sebab waktu tu lah cacing suka jalan2 ke bawah.
- kalau byk gila cacing, boleh menyebabkan kembung perut bila di rasa dengan tangan ( ball of worms symptom), kadangkala cacing yg banyak ni block usus menyebabkan sembelit teruk.

Camane nak confirm?
- confirm ada cacing kalau lepas berak keluar cacingnya! haha...macam ada kes sorang kawan blogger aku tu..bukan budak tau, mak budak..ekekeke(hope u are reading this  :P )

- hantar sampel najis utk lihat kehadiran cacing yg halus(tak nampak dgn mata kasar), atau telur cacing.

Rawatan
- makan lah ubat cacing.

Pencegahan
- basuh segala macam sayur bersih bersih. Sayur yg masih melekat baki tanah maybe tercemar dgn cacing/telur cacing (ova). 
- sumber air minuman sila la filter/masak.
- tukang masak kat rumah tu sila pastikan basuh tangan bersih2 lepas melabur di jamban, sebab maybe anda ada cacing, dan ova cacing maybe melekat bawah kuku anda masa anda masak hidangan keluarga!
- elakkan anak anak main di kawasan bertanah , berkaki ayam.
- praktiskan regular deworming, yakni bagi mereka ubat cacing setiap 6 bulan.

yeyen baru setahun 5 bulan lebih kurang umurnya..tunggu 2 tahun ya baru daddy bagi ubat cacing :)

38 comments:

  1. alololo comel..
    Rizq pon camneh jugak.. suka tdo menonggeng..

    ReplyDelete
  2. sib baik yeyen..kalau daddynya???larikzzzzzzzz

    lalalalala

    ReplyDelete
  3. masa sekolah dulu.. takut gila nak berak lepas misi bagi ubat cacing!!!

    ReplyDelete
  4. si kembar i pun suka menonggeng time tido...

    ReplyDelete
  5. kalau zaman budak2 dulu memang posisi tidur camni paling fevret..tambah lak musim hujan..

    ReplyDelete
  6. ubat cacing utk dewasa ada jugak ke..?
    anak akak punya la susah nak makan ubat cacing,padahal beli yg mcm coklat milo tu,rasa pun mcm milo...tetap tak mau makan...dah dilarutkan dlm milo pun dia boleh detect rasa ubat...

    ReplyDelete
  7. riffa takde menonggeng tapi lately dia mcm susah sgt nak makan, tu bukan simptom cacing kan?

    ReplyDelete
  8. yeyen? alah manjanya nama timang!

    ReplyDelete
  9. mitos semata ya.. orang dulu-dulu kurang informasi tapi kalau orang sekarang pun masih percaya benda camtu, tak tahu la

    ReplyDelete
  10. heheheh ni pesen tido yg best...sebenarnyer utk budak2, sgt comel, tp kalu org tua buruk la pulak jd nyer

    ReplyDelete
  11. Tapi dulu-dulu memang org tua kata ada cacing bila tidur menonggeng.
    Sekarang payah nak lihat budak ada cacing sebab setiap 6 bulan dah minum ubat cacing.

    ReplyDelete
  12. hepppppp.. I blom kawen.. tuh stroy kakak la..
    adeshhhh~ haha

    ReplyDelete

  13. siyes la.. dulu blh tgk secara live cacing keluar lps mkn obat.

    ReplyDelete
  14. dlu mse kcik2 sy pun ade cacing....smpi sek ren kot..igt lg, abah sy siap ltak myk afiat, tuang dlm bontot..pergh!!bru la lega kegatalan yg melanda itu..hihi....

    **gmbr kt header blog sy tu, kt tmn neg bako, srwk..serius mmg cntik sgt tmpt tu :)

    ReplyDelete
  15. assalam doc..baik punya landing..mesti lena sangat tidur nya tu.sampai macam tu rupanya..he he

    ReplyDelete
  16. gatai punggung ...ada cacing gak kaa


    Chik Att

    ReplyDelete
  17. Pergh...nikmatnya dia tidur. Tonggeng pun tonggenglaa..

    ReplyDelete
  18. Salam doc..Nekcik memang bagi semua ahli keluarga ubat cacing setiap 6 bulan!! tua ke muda semua kna makan!!!

    ReplyDelete
  19. Alaalalal walaupun tido menonggeng tapi still cute..heheh.. comel je..

    ReplyDelete
  20. alahaiii.. comelnye dia titon~
    haaaa.. saya tau sapekah mak budak itu.. fobia jugak baca n3 dia hari tuh~

    ReplyDelete
  21. tonggeng2 tu pastu ada bunyi..perghh...lagi harum..hahaha..

    ReplyDelete
  22. as salam ....


    so cute ....


    nak infd , hari tu ada tanya kan pasal roti arab kat Muo tu.
    Kedai tu berada di Jalan Khaladi ..
    Ada round about kat situ.
    Near Plaza Wetex

    ReplyDelete
  23. ke sebab mmg terikut daddynya yang mmg juga tido sebegitu?

    hahaha


    larikkkk....ada doktor nak cocok buntut!!!!

    ReplyDelete
  24. hehe comel sungguh baby nih..
    alamak lekanya sy sbb tak pernah dptkan ubat cacing utk ank :(
    baiklah..sesegeranya nak bwk g jumpa doktor!

    tq bg info doktor yg baik hati :)

    ReplyDelete
  25. senang aaaa, doc ada dlm rumah.

    ReplyDelete
  26. Cutenya dia tido mcm tu ☺☺

    ReplyDelete
  27. umur 5 tahun kalau tonggeng macam tu pun nampak comel jer.. tapi kalau pak budak?? hehe..

    ReplyDelete
  28. position my girl dalam perut sampai keluar masa bersalin.. alhamdulillah normal tak yah potong2... so dia suka tido cenggini jugak... eh ehhh lupa nak kasi bebudak ni ubat cacing... tqs doc for the peringatan..

    aiyaa.. i owe u itu info pasal kids scuba.. ni u copy paste bukak page kat
    FB.. i tak reti nak link2 kat komen box ni.. hehee... if musykil lagi, tell me ya..

    http://www.facebook.com/groups/48634220208/?fref=ts

    ReplyDelete
  29. kalau suka suka nak makna ubat cacing buleh dak?

    ReplyDelete
  30. Dulu ada satu time makchaq sekeluarga suka minum ayaq tebu beli kat pasar malam, pastu perasan kami semua kecacingan..ubat cacing memang setahun sekali makan.. pastu stop ayaq tebu.. tak dak dah cacing..

    ReplyDelete
  31. comel tgk yeyen tido mcm tu... anak2 munna baru je lepas makan ubat cacing misi bagi

    ReplyDelete
  32. salam singgah...

    comel je. tapi tu la, orang dulu2 selalu ckp kalau menonggeng je ada cacing. adehhh...

    ReplyDelete
  33. comel je tengok dia tidur cenggitu.. ;)

    psstt: 'tu mesti ada cacing' merujuk kepada tidur menonggeng.. orang tua2 dulu selalu cakap cenggitu.. ;)

    ReplyDelete
  34. Comelnya yeyen tido menonggeng.......
    Bertambah info mengenai cacing,tq doc.

    ReplyDelete
  35. baru bagi aqil dengan damia makan ubat cacing minggu lepas.. risau sbb diorang asyik kembung je..mmg tak pernah bagi pun selama ni..dah mak bising suruh bagi.. bagi je la..hehe

    ReplyDelete
  36. tq for the info, anak aku tiga2 org fesyen tido cam ni tau.....semua org ckp cacing, tapi aku wat derk aje, sebab every 6 mths aku bagi ubat cacing since derang memasuki umo 2 tahun tau......anak sulong yang 7 tahun tu pun masih tido fesyen cam ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...