Thursday, September 13, 2012

Kita Bawa Masuk Masalah..Kemudian Kita Hairan Kenapa Kita Banyak Masalah

Masa ke Western Australia minggu lepas, aku bawa rombongan yg agak ramai, pakcik makcik dan cousin aku, yang mana ini merupakan trip pertama kali dalam hidup mereka ke negara omputeh. Mereka menyatakan kekaguman mereka bila melihat:
  • tukang sapu sampah ialah mat saleh
  • tukang bancuh simen & buat kerja kontrak ialah mat saleh
  • pekerja di stesen petrol ialah mat saleh
  • tukang kebun di Kings Park ialah mat saleh 
Dan mereka mereka ini..yg bekerja dalam sektor ini, kelihatan professional bila menjalankan tugas mereka. Yang kontraktor siap dengan jaket keselamatan dan helmet, yang tukang kebun & sapu sampah siap ber-vest reflective light & sarung tangan khusus..

Pakcik makcik & cousin aku kagum ..sebab di Malaysia, yang buat kerja kerja ni majoriti nya muka Bangla, Nepal, Myanmar, Indon, Pakistan ataupun entah warganegara apa lagi entah. Soal professionalisme dalam kerja, jangan cerita lah.

Maka bila aku balik ke Malaysia, keluarlah berita ini, baru baru ini..berita Isnin lepas, 10 September 2012..Orang Sabah & Sarawak Umur Bawah 35 Tak Boleh Kerja di Singapura

Aku tak salahkan kerajaan Singapura. Sebagaimana kerajaan Australia, kerajaan Singapura mengambil langkah terbaik demi menjaga keselamatan negaranya,menjaga hak rakyat nya...Hanya pekerja asing yang berkualiti( ada skill, tak bawa masalah, tak merompak, membunuh, merogol, etc) yang dibawa masuk. Tu sebab Singapura maju. Kita jangan dengki dengan menyatakan sebab Singapura kecik, mereka boleh buat. Bukan, dasar mereka yang menyebabkan mereka maju. Mentaliti mereka yang menyebabkan mereka maju.

Apa pula yang terjadi di negara aku sendiri?

Pekerja asing tanpa kawalan dibawa masuk. Yang ada skill, yang takde skill, yang masuk secara halal, yang masuk naik tongkang, semua dibawa masuk. Rakyat jadi takut tinggal di negara sendiri. Indon merompak, membunuh, mencabul, merogol rakyat Malaysia. Bangla kacau anak dara Malaysia. Myanmar gaduh dengan Bangla, berperang dengan warga Myanmar yang lain. Kucing & anjing di Malaysia pun jadi mangsa kena buat lauk dek warga Vietnam.

Kita, ya..kita di Malaysia ini membawa masuk mereka yg tiada kualiti ke negara kita. Natijahnya:
  • peluang pekerjaan di bumi sendiri terhad. Kadar gaji jadi rendah.Majikan banyak pilihan boleh bayar murah kat warga asing, tak perlu EPF, tak perlu SOCSO, tak perlu insurans. Akibatnya, rakyat Malaysia dibayar gaji yang rendah utk sektor kerja bawahan, padahal di negara maju seperti Australia, yang kerja tukang kebun, betulkan paip, itu semua mendapat imbuhan tinggi.
  • jenayah berleluasa. Tak selamat tinggal di negara sendiri. Hujung minggu ke KLCC samalah macam ke Indonesia/Bangladesh/Vietnam.
  • penularan penyakit yang dulunya hampir tiada di Malaysia, contohnya TB(tuberkulosis). Penyakit penyakit ni di bawa masuk oleh warga asing.

Jangan kata aku agung agungkan negara luar.
Aku menulis ni, sebab aku sayangkan negara aku.
Aku tak mahu Malaysia jadi negara mundur, penuh penyakit, penuh orang jahat.
Aku tak mahu generasi anak cucu cicit piut aku, di bayar gaji yang tak setimpal.

van bergerak di pekan bersejarah Guildford, WA..menjual hasil laut segar yang di goreng..aku berharap besar, bahawa jangan pula nanti muka penjual makanan di van bergerak di Malaysia ialah muka Bangla/Nepal/Vietnam...muka Indon dah ada.

49 comments:

  1. Yang baik kita , yang buruk kita buang .....

    ReplyDelete
  2. Betul tu, kita bersuara sebab kita sayangkan negara kita. :)

    ReplyDelete
  3. penjual ikan dan sayur kat pasar borong selangor 99% bangla dan indon...nak beli pun mcm was2 jer...

    ReplyDelete
  4. ya mmg ada benarnya apa yg awk cuba sampaikan.
    dan sy pun pernah memikirkan benda yg sama.

    ReplyDelete
  5. As Salam...sangat2 setuju...bukan takat meniaga pakai van sekarang...diorg dah mampu buat gerai dan nampaknya gerai diorg makin besar...n one more thing...sekarang kalo nak renovate rumah...memang dah dipelopori oleh diorg ni...kontraktor melayu kecik2 susah nak carik makan

    ReplyDelete
  6. lor...sy bli pisang goreng smlm kat tepi jalan..ingat melayu tp indon.dh la blagak, tak senyum langsung.bila kita tanya dia angkat kening je.begok

    ReplyDelete
  7. Memg betul pun, malaysia skg ni dah tak selamat. cik mama sndri pernah kna ganguan seksual ngan nepal, menagis & takut... padahal di tempat sndri.. ermmmm.

    ReplyDelete
  8. assalam doc..acik setuju ..dimana ada pembangunan..nak buat rumah dan sebagainya yang ramai pekerja asing disitulah paling banyak kecurian/pecah rumah..itu baru satu bab..belum lagi yang lain

    ReplyDelete
  9. betul tu..bukan sebab sesebuah negara tu kecil atau besar. tp dasar mereka tu yg membuatkan mereka lg maju. hmm.

    ReplyDelete
  10. betulll...saya setuju seratus peratus dgn entry nih!!

    ReplyDelete
  11. setuju 100%. Tapi org yg di atas yg membuat dasar kita yg di abwah terpaksa menerima akibatnya.

    ReplyDelete
  12. Bila yg diamanahkan utk menjaga negara kita dari dibanjiri oleh org asing yg tak berkualiti ni tak menjalankan tugas mereka dgn baik inilah jadinya... huhuhu

    ReplyDelete
  13. saya sokong apa sahaja pendapat yang menunjukkan kecintaan kita kepada negara. sebab saya pun sayang negara ni.

    ReplyDelete
  14. kalau laaa org2 yg bertanggungjawab baca entry ni..pastu lepas baca, jgn buat taik mata je, tapi take the necessary actions. hendak seribu daya kan....sedih :(

    ReplyDelete
  15. nak tambah jugak, kalau nak buka syarikat pun diorang yang ada PR boleh register. sampai mcm tu sekali..heran heran..x der sekatan langsung.

    ReplyDelete
  16. Semakin sesak nafas bila baca ini doc. Kenyataan yg telus tak perlu dilindung. Jelas depan mata kita. KLCC kakak tak nampak tapi rata-rata shopping complex di JB kalau hari minggu memang muka org luar. Pasar malam pun dah ramai yg menguasai. Penguatkuasaan semakin longgar...

    ReplyDelete
  17. harap negara kita akan amik contoh yang baik dari sana..:)

    ReplyDelete
  18. aku setuju ngaan ko utk topic nih.....kita terlalu bergantung pada tenaga kerja luar malaysia, kalau kita dok perati, ramai lagi rakyat msia yang profesional bekerja di luar malaysia disebabkan gaji yang ditawarkan agak besar berbanding kat sini.....sebab tu kita kurang tenaga professional.....cukup la ngan masalah maid.....which yang aku hadapi setiap 2 tahun....dpt yang ok alhamdulillah, dpt yang sengal bengal tahap babun cam sekarang buat aku mendidih je nih....seb bek xde darah tinggi, kalau ada darah tinggi, lama dah aku admit spital.......apa nak buat, offer RM1000 sebulan utk maid dari kalangan org kita, samada tinggal skali atau tak, tak de orang yang sudi.....kalau dilihat dari servis di keliling kita, segalanya byk bukan dari warganegara.......

    ReplyDelete
  19. ya betull..kengkadang kalau pegi ke sesetengah tempat x tahu sy ada kt negara mana malaysia ke indon ke bangladesh ka..

    x tahu la apa sbbnya ya..adakah sbb org kita sendiri yg x nak buat keje-keje yg kononnya x standard tu eh menyebabkan majikan terpaksa ambil tenaga kerja asing?

    ReplyDelete
  20. xde perkataan lain melainkan setuju ya amat..rasanya,kalau xterlampau ramai puak2 tu kt dlm malaysia ni,rakyat malaysia xdelah naik lemak sangat nk memilih kerja.

    ReplyDelete
  21. Kita mempunyai pandangan yang sama doc. Kita semua sayangkan Malaysia.

    ReplyDelete
  22. cashier kat pasaraya pun dah ada mat bangla, nepal dan yang sewaktu dgnnya

    ReplyDelete
  23. setuju sgt2
    tp apakan daya suara2 kecil ini tak kedengaran oleh org2 besar diluar sana

    ReplyDelete
  24. apa lagi.. pi masuk politik
    tolong bersihkan geng2 politician yg busuk ati, n takde otak nak pikir panjang
    rakyat semua sayangkan malaysia, depa ni jer yg tak sedar, cakap lebih jer berdegar2..
    pi masuk PRU pi.. aku mesti pangkah nama kau! :D

    ReplyDelete
  25. oops, lupa, bila dah naik jadi menteri, aku tolong kau hantar balik bangla, nepal, indon, myanmar, vietnam ni sume.. hehehe

    ReplyDelete
  26. cubalah sesaper kengkawan cuba keluar ke jalan kawasan pasar seni pagi pagi kol 10..semuanya warga myanmar, bangla, vietnam dan indon...amat menakutkan!!

    ReplyDelete
  27. Yes, agreed.wlpn hnya keje cleaner, diorg mmg professional.kagum tgk.:-)

    ReplyDelete
  28. Memang betul apa yg DZ cakap.. Kat tempat kita paling ramai orang luaq.. Kat negara lain ada jugak tp tak la sampai nampak berkeliaran..
    Masalah kita sendiri pun ada jugak, dari dulu tak suka kerja2 yg dianggap kuli, sampai kena bawak masuk org india dan cina untuk menoreh dan melombong.. La ni pun sikit sangat org kita yg nak kerja binaan, cleaner, potong rumpu, maid dll.. Org kita ada yg rela tak kerja dr buat kerja macam tu.. Tu yg org luar secara haram pun nak masuk sebab kat sini banyak peluang kerja..

    ReplyDelete
  29. haku sampai kena pi melawat pondok myanmar pasal ada kes postnatal fever......


    kita jgk yg kena menjaga depa....

    ReplyDelete
  30. tambah income doktor buat medical check up depa...hihihih

    ReplyDelete
  31. Tu yang kadang rasa nak pindah duduk kat negeri orang tuuu.. kan?

    ReplyDelete
  32. Mentality rakyat mlysia kna berubhla.busaha mjadikan yg tbaik.memg xdnafikan memg byk warga asing.dh nk jd mejoritydah rasanya.bila minta rakyat kita bkerja ada yg memilih tp kna gk pndg majikan sb gaji warga luar lbh murah.gknya dmana silapnya?pucuk pimpinan msiapun xtegas.bolehje kalu pemimpin kawal..lagu2pun byk lgu luar dpasang radio.pndek kta smua memberi ruang pd warga asing menapak.sb2 msia pyh maju gamaknya..blalah nk ada perubhan.

    ReplyDelete
  33. betol doc.. kita kalo citer lebih nnti orang kata kita besarkan negara luor.. 10 tahun duduk vietnam, saya belajar macam2... tengok macam2.. bila travel pon gitu.. tengok macam2 tapi nak praktik kat negara sendiri memang rasa impossible..

    drive thru mcD pon terbabas2 bahasa sbb nak dapatkan order yg betol.. rupanya bangla yg amik order tu.. sakit, sakit...

    ReplyDelete
  34. salam hari Malaysia abg doc tuu.. uhhuuu

    ReplyDelete
  35. mmg betul sangat.. pastu bila org asing berjaya.. kaya.. org kita dengki.. dah malas keje.. memilih keje.. camne nak kaya atau hidup senang..

    ReplyDelete
  36. mmg betul apa yang doc ckp..tp masalah org kita ni memilih sgt nak crk keje...keje yg xduk dlm ekon..xmo..nak crk pembantu org kita sendiri pun masha Allah.susah nyer...penyudahnya, yg indon jugak ler yg dicari... :(

    ReplyDelete
  37. saya sangat setuju....

    ReplyDelete
  38. Sama la macam Taiwan..mana ada pekerja asing...sampai yg sapu sampah pun nampak mmuka cina...Tapi kat malaysia ni dah teruk, ikut aku punya construction line la, sekarang ni kalu takdak indon2 tu memang kerja tak jalan... dan kalau nak tahu, kebanyakan diorg tiada permit kerja. nak tahu macamana tak kena tangkap, sebelum diorg nak mulakan construction site, ketua polis kat kawasan tu dah datang jumpak main con, mintak beberapa puluh ribu. dan balasannya polis takkan kacau diorg. kalau polis dari bukit aman atau imegresen nak buat rush diorg inform supaya lari awai2...yg main con ni utk menyiapkan kerja dan nak memudahkan diorg lebih rela bayar kat malaun2 tu...kalu buat site baru memang macam tu la procedurnya...( aku tanya sendiri ngan Site supervisor tempat aku buat show house, kalu dia tipu, maknanya tipu la -tapi aku rasa betoi, sebab rata2 indon dan bangla yg aku jumpak dan bersembang kat site kata diorg takde permit kerja-kerja secara haram..)- ni jugak menanmbahkan indeks jenayah...

    ReplyDelete
  39. setuju..tp masyarakat kita sendiri memilih kerja..habis camana?

    ReplyDelete
  40. baru saja malam tadi kak ati pi pasar malam
    kat pekan Denkil...aduhai pelanggan2 pasar malam
    tu 80% bangla saja...serik akak nak datang lagi!

    ReplyDelete
  41. entah apa la penyelesaian masalah pendatang asing kat negara kita ni.. tak reti saya dibuatnya..paling kesian adalah generasi akan datang..

    ReplyDelete
  42. mmg betul doc..dah berleluasa sgt kemasukan wrga2 asing ni,mcm xde kawalan lgsung

    ReplyDelete
  43. serius.. ai tak suka dengan keadaan di negara kita tentang jumlah pendatang di negara kita.. negara kita dah jadi lambakan warga asing.. ni kalau tak dibendung confirm boleh 'hilang' Malaysia dibuatnya..

    ReplyDelete
  44. Memang betul tu ckp doc.xyah ambik cth jauh berapa minggu lps kak Nurul beli ayam kat pasaraya suruh potong dan buang kulit,blk rumah tgk ayam tu hancur dipotongnya sbb memang xde skill langsung le tu.

    ReplyDelete
  45. As salam Doc,

    Saya pun xsetuju dgn lambakan pekerja asing kat Malaya nun... Masuk tanpa kawalan...byk sgt ketirisan (eh betul ke ayat ni)... Rimas... Tp tulah org kita sendiri takmo buat kerja2 yg depa buat skrg ni... Semua nak senang & keja bwh econ...nak jd bos... klau ade pun nun kat pusat serenti...sedih! W/pun byk benda yg saya xsuka ttg Peru ni tp ada juga yg saya kagum... mereka tak pulak import org utk buat kerja2 buruh/kasar ni... semua org dorang gak... Sayang dgn Malaysia itulah orang kata Malaysia semenanjung emas sb semua nak tinggal & duduk kat Malaysia, lubuk duit! Tapi org kita sendri tak hargai... bocor sana sini :(

    ReplyDelete
  46. IT contracts Jobs - At monster Singapore, View and apply for all types of contracts jobs in Singapore.

    ReplyDelete
  47. Kesian denagn Ilmu sihir seorang perempuan indon hancur sebuah institusi rumahtangga rakyat malaysia. Dimana kerajaan dalam hal ini? hentikan kemasukan Indon disini. Limitkan tempoh pas lawatan sosial mereka yang hanya alasan sahaja.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...