Wednesday, September 19, 2012

Foreign Body

Hi ! Saya Papa Smurf...dan disebelah saya, Clumsy Smurf..Awak semua notice tak apa apa kelainan pada diri saya?  Tak nampak?

Kalau tak nampak kelainan pada diri saya, awak perhatikan dulu kawan saya ni, si Clumsy Smurf..

Nah..perhatikan diri saya pula...apa yang tak kena..

Saya menjadi OKU sebab budak ni..
Budak ini telah menggigit hidung saya sampai patah!


Ya..
Syukur pada tuhan..
Kami perasan Zayyan sedang leka mengulum hidung Papa Smurf yg di geget nya tu..hahaha..Tak pulak dia telan..

Moral cerita ni ialah..
Aku selalu dapat kes kanak kanak yang tersumbat benda asing (foreign bodies) kat dalam rongga badan..
-manik dalam hidung lah
-dadu dalam telinga lah..
-cebisan kertas dalam hidung pun ada..
Kes kes tercekik foreign body pun banyak, ni aku experienced masa kerja di hospital dulu..

So..
Kadang kala kita tak perasan..
Tapi tuhan tu maha adil..maha kuasa..Dia beri kita petunjuk..
Antara petunjuk nya:

- anak kita non stop selsema/hidung berair.
-telinga berair
-hidung/telingan berbau busuk
-anak kecil selalu pegang telinga(tanda sakit/tak selesa)

Jadinya, elakkan kanak kanak dari bermain permainan yg bersaiz kecil..Dan mudah tercabut/tertanggal komponen nya..Contohnya kereta kecil yang ada roda.Aku ban kereta kecil ni, sebab takut Zayyan tertelan roda nya/masukkan roda nya dalam hidung/telinga. Mainan Smurf tu mainan dia & Ziyyad...dan saiznya agak besar, dan keras..so aku tak sangka lah pulak begitu kuat kuasa gigitan gigi nan dua batang dia, sampai boleh patah hidung Papa Smurf tu!  :)

ps: Tapi kes2 yg aku dpt kat klinik, budak dah besar..umur 5- 6 tahun..masukkan dadu/manik/etc dalam lubang hidung!

41 comments:

  1. betul..ngeri bila baca kes budak tersumbat manik bagai dalam hidung..lagi2 yang umur macam zayyan ni..diorang nak bercakap tak pandai lagi.. ibu bapa kena prihatin..

    ReplyDelete
  2. Doc...anak akak dulu masuk manik rantai yang dah putus dalam hidung. Histeria akak sekejap. Bawak pergi klinik dekat rumah dah pulak depa tak ada alat utk keluarkan manik tu. Last2 dia balut sedikit sepit besi yg tajam tu dan tarik benda tu keluar.

    Mood=hangin kat anak (masa tu la).

    Aganya smurf tu jatuh kot, patah hidungnya dan baby pun ngap2...hehehee...

    ReplyDelete
  3. setuju

    anak audara ayu 2 bulan di ppum..

    tertelan spring basikal papanya

    adoiiiii
    mujur selamat.

    ReplyDelete
  4. anak sulung sy tu ok je alhamdulillah setakat ni masih boleh faham larangan tak boleh masukkan benda2 dalam mulut, idung etc..

    cuma yang kecik tu je nak kena perhati selalu..ghairah je matanya bila explore mainan kakaknya..

    ReplyDelete
  5. patut r hidung dia puteh je..
    igt papa smurf versi baru

    ReplyDelete
  6. Yang ada anak kecik ni memanglah kena perihatin..mereka ni memang suka masukkan benda dalam mulut..telur cicak,lipas pun ada dalam mulut!!!

    ReplyDelete
  7. Hihi... baru tahu kuat tak kuatnya gigi susu Zayyan. Jiran kakak hidung anak dia termasuk biji saga yg kakak dan abang dia buat main jentik-jentik.

    ReplyDelete
  8. baru tumbuh 2 gigi dah gigit kemain kuat,dah tumbuh semua mcmana la gayanya nanti..comelnya dia:)

    ReplyDelete
  9. dorang nak jd scientist la tu doc..mcm si kembar kat umah i tu la..x leh nak bezakan habuk kipas pun dia kunyah..mcm chewing gum..yew...geli...

    ReplyDelete
  10. Assalam doc..zayyan test kekuatan gigi dia tu he he.
    tapi betul kata doc..dikampung acik dulu dah bernanah dan bau busuk..baru ayahnya bawak pi hospital..rupanya batu jalan dah lama dok dalam lubang hidung

    ReplyDelete
  11. betul tu. dorang ni kalau dapat apa pun masuk mulut. Ada yg ckp, kalau budak suka ambil barang masuk mulut, bila besar nanti dia pandai cari rezeki sendiri. ntah le kan betul ke idak.

    Saya pun selalu korek menda asing dalam mulut my baby. paling suka dia makan, duit syiling... ntah kat mana dijumpanya pun tak tau lah.

    saya follow kamu

    ReplyDelete
  12. mmg kekuatan gigitan ank sgt luar biasa..
    samalah ank sy ..semua benda nak masuk mulut..

    syukur zayyan tak telan hidung atok smurf tu hehe

    ReplyDelete
  13. Ya Allah.. lepas nih kena tapis menan anak2.. takutnye~ huhuhu.. thanks yer DZ..:)

    ReplyDelete
  14. anak seorang kawan mak pun suka buat ujikaji mcm nih. Dah besau dah kot..suka boh mcm2 dlm tinga or hidung dia

    Anak mak si angah pun samaaaa. Dulu2 dia suka bubuh mcm2 dlm hidung dia. Berhari2 dah,seb bek kuar. Mujur x tersangkut teros! Isk..isk..isk..

    ReplyDelete
  15. Zayyan nak test power..... Mujur tak ditelannya :D

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum DZ

    sekuat itu gigi Zayyan....tentu banyak putin botol susu kena gigit

    ReplyDelete
  17. anak no.1 dan 2 dah buat eksperimen sendiri masuk kertas dalam telinga dan masuk cebisan plastik dalam hidung. Hasil eksperimen diaorang tahu kena jumpa doktor , terus janji tak nak buat dah :)

    ReplyDelete
  18. patung ni bkn keras ke? napenye gigit smpai patah??? dasat zayyan nihhhh....nasib baik perasan.


    Doc, terima kasih byk2 utk penerangan yg panjang lebar.taktau nk ckp cmana, tq!! dan sy fhm pe doc jelaskan...nnti apa2hal lagi sy tnya doc ok?? :)

    ReplyDelete
  19. bila ada anak kecik ni macam2 kite kene pk... faktor persekitan kita yg paling penting.. tkt mereka buat sesuatu tnpa pemantauan dr kita... ^_~

    ReplyDelete
  20. haipp..sapa yang dok mengasah gigi dia bagi tajam tu?

    ReplyDelete
  21. Doc,thanx a lot coz bg tips dan nasihat kt my wife (munnafendy)..kami pasangan yg bru nk menempuh alam baru,mmg sgt xtau pasal pregnancy ni..p/s klu g klinik charge utk consultant je rm25... :-)

    ReplyDelete
  22. tak pasal2 jadi oku smurf tu.... anak munna dulu masa kecik2 suka sgt masuk semuan benda dlm mulut..... mmg kena alert selalu...

    ReplyDelete
  23. huhuhuhu

    puas pikir mendela yg xde, baca bawah baru tau, haha

    ReplyDelete
  24. cian papa tu hahahaha

    ish mmg le bahaya budak2 klu main bnda kecik2 nie..sbb tu i selalu tak belikan bnda2 kecik kat budak..dah nama budak mmg tak tau :(

    ReplyDelete
  25. anak aku tak pandai main mainan~diorang tau main senduk,tudung saji~

    ReplyDelete
  26. anak aku pun pernah kena, seb bek bibik bertindak pantas, syukur ada bibik yang bagus, tapi yang bagus dah balik, tinggal yang sengal, harap tak de apa2 yang berlaku sebab bila anak dah 3 ni, yang beso main, yang kecik join, yang kecik lak tak sedar diri, dia main dan telan aje......sudahnya jadilah kejadian yang tak diingini, berdoa ajelah dan sentiasa berjaga2, semoga tak de kejadian yang tak baik.........budak2 tak reti nak ckp, kena tgk la kalau len macam je perangai derang nih....mesti ada yang tak kena kan!

    ReplyDelete
  27. fuh seriau dengar....zayyan nak test gigi la tu yeak....syukur zayyan tak sempat telan ke ape kan......

    oku pun oku lah , yg penting ensem boy zayyan tak jadi ape2....he he he he

    ReplyDelete
  28. Uish...menakutkan. Apalah yg Zayyan geram sgt tu smpi kuat benor menggigit idung papa smurf. Hehehehe...

    ReplyDelete
  29. tqs for d info... betol betol.. anak my fren hidung berair & busuk.. rupanya ada biji jagung lekat kat dalam hidung.. aiyaaa so ngeri...

    ReplyDelete
  30. ms sy kecik dulu, kwn sy masukkan batu dlm telinga sbb dia kt nnt bila jalan ada bunyi muzik!

    ReplyDelete
  31. anak lipas dalam telinga pun saya pernah jumpa!

    ReplyDelete
  32. adik saya penah masukkan kacang tanah dalam lobang hidong dia! hahaha!

    ReplyDelete
  33. aiyak dadu dalam telinga...hehe lawak la pulak...tapi tuh la budak2 sebaya Zayyan nih semuo nak di gigit kan doc...

    ReplyDelete
  34. lepas ni papa smurf selsema tak berhenti2 pulak.. hahaha

    ReplyDelete
  35. Riffa pernah tertelan color pencil lead hijau. i tak sempat nak korek. perlukah i bawa dia ke xray?

    ReplyDelete
  36. ha..ni pernah terjadi kat anak dara kita dulu
    dia masukkan kapas kat lubang hidung..
    pasal kami perasan dia dok selsema jek..pehtu hidung dia busuk..
    bawak gi ENT Specialist kat Hospital Al-Islam... pehtu okay

    after 6 months jadi balik..
    dia masukkan pulak hujung plastik biskut wafer (snap/cloud 9)
    ulang balik kes yg sama... gi balik hospital yg sama ngan doktor yg sama

    sampai la ni dah okay dah... dia pun dah 11 tahun tahun ni..

    ReplyDelete
  37. Nasib baik Zayyan x telan hidung clumsy smurf tu,kuatnya gigi dia,patutlah tumbuh gigi lambat nak klr gigi yg kuat rupanya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...