Monday, September 10, 2012

Araluen Botanic Park





Minggu lepas sempena musim bunga, kami jalan jalan ke Araluen Botanic Park, lebih kurang 35km aja dari Perth. Tahun lepas, bunga bunga tulipnya dah menguncup layu, sebab kami di sana dah penghujung October..Alhamdullilah, kali ni, sempat tengok bunga ni blooming..

orang yg paling happy ke sini, sebab dia penggemar tulip. Next plan, tulip in Holland
masa ke sini, baru lepas hujan renyai..so senang, takyah usung bottle spray nak bagi effect water droplets :)
 Araluen park ini sesuai utk tanam tulip, sebab suhu di shire Armadale ( lokasi Araluen ni) tak lah panas sangat..tu sebab kalau anda ke Kings Park di tengah2 Perth, memang tak ditanam tulip, yang banyak di sana ialah spesis wild flowers yang native to WA, contohnya pokok kangaroo paw & banksia
tulip putih. suci murni. :)
 Sebagaimana park lain di WA, park di Araluen ni sangat best untuk bersantai bersama keluarga. Di Araluen ni juga ramai yang buat majlis kahwin + photowedding. Jadi kepada anda yang tercari cari port menarik untuk outdoor shooting sempena majlis anda, boleh lah ke sini.
sebenarnya di sini, selain tulip, jika di luar season spring, ada juga bunga bunga lain macam rose. Lupa pulak nak tanya nenek penjaga gift shop dalam ni, ada ke tidak bunga raya kat sini  :)

the red among yellow
 zayyan with purple tulip at the background :)

Last but not least, walaupun jantan, tetap jugak bergambar dengan bunga..bukan mat bunga tapi  ;P

35 comments:

  1. Bestnya dapat menikmati tulip warna-warni. Rasa nak guling-guling macam industan kakak tengok. Adik dah pandai posing:)

    ReplyDelete
  2. cantikkkkkkkkkkkk!!

    bawak balik sikit tak...?

    chop... siapa dulu bawak balik bunga sejambak ke malaysia eh...? nak bagi gepren..?

    ReplyDelete
  3. woahhh tulip di depan mata!!
    cantiknya pic semua.

    pic last pun apa kurangnya ;)

    ReplyDelete
  4. Alaaaa... kakcik lupalah nak minta bawakan tulip balik ke sini... ;-)

    ReplyDelete
  5. weee..bestnya..yg kat holland pun femes kan..

    calcium tablet tu saya tak pernah lagi ambik overdose macam tu..paling banyak pun sekali ambik 2 tablet. sebab lenguh kaki..tapi so far saya mmg dah tanya dengan doktor2 dan nutritionist kat kelas yg saya join. calcium tablet yg saya telan tu ada sekali dengan magnesium utk better absorption.dan ianya daripada natural form. so far takde kes yg dilaporkan lagi sejak ambil tu..in fact husband saya mmg ada history batu karang berulang ulang kali sebelum ni pun takde masalah consume calcium yg ni..kalau jenis atau brand lain saya tak pasti la.

    ReplyDelete
  6. hehehe..memanglah bukan mat bunga... tapi dalam hati ada taman jugak kan? ;p

    ReplyDelete
  7. cantik giler la..kalau i ngan Dania ada kat situ...confirm memeory kad menjerit suh berenti posing...hahahahahaa

    ReplyDelete
  8. wahh.. bila lagi kan ngulit tulip2 segar camtuu.. cantikk giler.. eh apsal yang jantan tu dalam gambar nampak macam dah beruban je ekk.. kekeke..

    ReplyDelete
  9. AaaaaaAAAAAaaa..cantik2 tulip kaler pepel!!!

    ReplyDelete
  10. Cantiknya bunga tulip tu,rasanya nak potong sikit utk hias kat rumah....

    ReplyDelete
  11. gambar last tu xde kena mengena dgn mat bunga kan? hihihi

    ReplyDelete
  12. assalam doktor..cantik2nya gambar tulips..

    ReplyDelete
  13. lawa ~
    kalau bunga tu boleh idup kat kg sy..lama dah tanam dalam pasu

    ReplyDelete
  14. kena angkut botol air utk spray kat tulip tu ke utk dapatkan effect water droplet tu? Gigih tu!

    ReplyDelete
  15. wahhh...cantik2nya gambor!

    especially gambor zayyan sorang2 kat purple tulips tu

    ReplyDelete
  16. fuuhh.... serius cantik semua foto ni...!! cepat2 la doc migrate sana, boleh bikin homestay ya.. nak sewa bilik murah2.. belum sampai perth lagi ni.. hehe.

    ReplyDelete
  17. tulips tu goreng tepung sedap tak? heheheh!

    ReplyDelete
  18. Cantiknya... MommyZZ nampak sangat comel, Z & Z pun sangat cute... Mat yg tak mengku mat bunga pun nampak berseri bila dikelilingi bunga2

    ReplyDelete
  19. As salam Doc,

    Untung doc ada wife yg cantik & comel... Patutlah anak2nya juga comel2 blako! :))
    Kalau saya dah baring2 & guling2 ala2 hidustan dah ni... hiks!

    Bkn mat bunga tp hati ada taman jgk kan...weeeeeeee~~~~

    ReplyDelete
  20. malam tadi mimpi berhijrah dok Perth ..... haahhahahah ...

    ReplyDelete
  21. Memang rasa fresh je walaupun tengok gambar...walaupun tak mat bunga tetap minat bunga..hheehhe

    ReplyDelete
  22. Asalam..seronoknya balik kampong musim bebunga nii....ceraia...subhanaallah!!!

    ReplyDelete
  23. eh 2 org ye? ingatkan sorang je. :D rindu dgn real tulip! setaun sekali je dpt jumpa byk2 mcm ni. huhu..

    ReplyDelete
  24. cantiknya tulip kan! ni yang rasa nak repeat pi perth nih!

    ReplyDelete
  25. Subhnallah cantiknyaa..bunga2 tuh.. gambar pemandangan yang sgt..cantik laa :)

    ReplyDelete
  26. wow..cantik sgt2..dee pun suka tulip..

    ReplyDelete
  27. oh tidakkkkkk (nangisss) sebab bunga tu menyentap jiwa saya. cantik sungguh tulip.

    ReplyDelete
  28. i love tulip
    dulu masa ke holland bukan musimnya.huhu
    nampak gaya kena pegi lagi waktu musim tulip

    dan saya penah cuba tanam tulip kat mesia
    hahah..konfem x menjadi

    ReplyDelete
  29. Elok jer zayyan pose dgn purple tulip sama ngan bju..memg indah ciptaan Allah..masyaallah cntik bunga2 tuh.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...