Friday, August 10, 2012

Baik Layan Sarkis: Terhibur...Sunnah Di Junjung.

-lagu raya : sedih
-drama raya : sedih
-iklan raya: sedih
-takbir raya : intonasi sedih

Perasan tak, time raya krismas, ada ke cerita cerita sedih melampau merebeh air mata? It is all about mentality. Aku lagi prefer layan sarkis dari layan drama air mata di hari raya. Paling cikai pun, layan sketsa lawak...terhibur lah juga.
jangan pulak terlalu sibuk layan sarkis sampai tak berziarah/layan tetamu okehhhh!

Budaya sedih bila raya...tapi bukan sedih sebab Ramadan dah tinggalkan kita.
Kenapa pada tahun 2012 pun masih amalkan budaya puluhan tahun ni?
Sebab ramai yang taklid buta buta.
Jadi tanggungjawab kita untuk basmi 'taklid buta buta' ni..salah satu caranya..melalui blog :)

Bacalah tentang konsep Hari Raya Dalam Islam

42 comments:

  1. setuju...sebab tu tak layan drama sedih pagi raya..

    ReplyDelete
  2. manada sarkis lagi time raya??? keh keh~~

    ReplyDelete
  3. ada betulnya kan..

    hmm baiklah nnt sy cuba layan sarkis
    dr layan drama sedih dipagi raya.

    ReplyDelete
  4. tak sempat tengok tv di siang hari raya.. malam baru layan tv..kekekeke

    ReplyDelete
  5. Dulu2 kalau takde sarkas kat tv, macam tak sah je raya! :)

    ReplyDelete
  6. tgk asteruk warna la raya tahun ni..
    *tu la.. syawal kan meraikan kemenangan.. perlu ada sedikit gembira disitu..

    ReplyDelete
  7. baru tengok iklan Bernas

    meleleh air mata

    ReplyDelete
  8. harus aku layan Astro Warna raya ni...byk citer2 lawak hari raya...

    ReplyDelete
  9. tolong basmi juga raya sebulan, serius penat
    islam ajar raya aidilfitri sehari je

    ReplyDelete
  10. Salam kunjungan...

    Memang betul, Hari yang sepatutnya bergembira diterbalikkan menjadi sedih.. pelik.. tp itulah org kita =)

    www.shahrulhairy.com

    ReplyDelete
  11. Sebenarnya dulu suka tengok sarkis bukan nak tengok binatang... tapi nak tengok pompuan pakai cawat...

    haha

    ReplyDelete
  12. kalau layan drama pun drama komedi je, tak hadap drama sedih... bosan

    ReplyDelete
  13. Bapak kakak pun kata sama doc. Dia siap kata kalau cerita sedih tutup jelah tv. Mungkin dia ingat zaman kami susah dulu dah puas menangis...

    ReplyDelete
  14. hari raya tak mo sedih2 kan. tapi saya kalau dengar takbir raya tak sedih tapi semangat mungkin penyampaian di tempat saya tidak mendayu2 :)

    ReplyDelete
  15. Salam Ramadhan DZ

    nak tukar rancangan..kena tukar kepalanya...he he

    ReplyDelete
  16. betul tu dr, KA pown x suka tgk citer sedih bila raya, come on ni raya kan citerlah yg happy2 sikit hehe

    ReplyDelete
  17. patutnya raya lah nak gembira..heran kan..

    tapi lagu raya yg best2 tu kebanyakannya sedih..dendang perantau bagai tu kan.. lagu baru2 ni haram tak best pun..

    dulu kecik2 selalu ada rancangan sarkas masa raya.. kalau merdeka ada silap mata.. haha..

    ReplyDelete
  18. Salam ..
    Dulu sarkis memang best...hari2 biasa memang takde...hehehe..lari topik lak...setuju yg amat dengan topik

    ReplyDelete
  19. Walau dalam apa juga keadaan akak memang tak suka tengok cerita sedih2. Raya lagi tak mao sedih2, sekurang2nya kita meraikan hadiah dari ALLAH selepas kita berpuasa dan melakukan amalan2 lain sebaik mungkin dengan gembira.

    Dah start berqiamullai dan iktikaf kat masjid ke?

    ReplyDelete
  20. sy suka karoot komedia hihi


    sbnrnya sy baru layan iklan raya sedih..rsnya nk mengingatkan kita dlm kita bergembira ada yg sedang merayakannya dlm kesedihan

    ReplyDelete
  21. tapi iklan raya BERNAS tu mmg sedih, Doc.

    ReplyDelete
  22. Betul, iklan raya bernas itu sungguh sedih. Tu belum raya lagi tu,dah sedih bagai...iskkk.....
    Tapi sekarang ni dah x banyak sangat dah citer sedih time raya...zaman cerita daun ketupat kering tu dah berlalu. Macam taun lepas dok ulang2 tengok maharaja lawak raya. Keh3.. Terubat kesedihan gitu.

    ReplyDelete
  23. kan?? sy lg la, apa pun tak tgk.sedih ke hepi ke, nape ntah dh xfolo drama2 ni. penuh drama la!

    ReplyDelete
  24. ija dr dulu happy jer time nak raya, tambah2 lg kalau balik KB. tp satu jer tk leh nak tahan air mata time salam mtk maaf... otomatik nangis...

    ReplyDelete
  25. mmg raya utk bergembira..

    (tetapi kalau sesekali bersedih tu..tak boleh menahan gak diri dpd keluar air )mata..

    ReplyDelete
  26. ada lagi ke rancangan sarkis waktu hari raya?

    ReplyDelete
  27. lagi satu, time ramadhan selalu keluar cerita seronoknya raya.. sampaikan kita jadi tak sabar2 nak raya.. bila raya citer sedihnya raya pula.. hmm.. dah lama tak tgk sarkis kat tv..

    ReplyDelete
  28. hahaha dengar sarkispun kelakardah..nurul mmg takpernag g sarkis..dah namapun raya kenalah bergembira tapi sambil bergembira kena ingat mengingati pd yang tiada.tapi tak perlulah sedih sangt=)

    ReplyDelete
  29. betul tu DZ.. i malu sangat bila one day in email i asked my Pakistani fren. How's yr preparation for eid.. Dia jawab, why must we make preparation for eid?? we have to concentrate on Ramadan.. MALUUUUUU.. benar2 malu.. terusik jiwa akak.. benar2 tersentuh, malu, dan amat dhaif..

    ReplyDelete
  30. Sedih sbb ramadhan da abes oke gak..

    ReplyDelete
  31. Sedih sbb ramadhan da abes oke gak..

    ReplyDelete
  32. Jomm DZ..kita layan drama Korea jer...sopan santun dan kebanyakan lemah lembut melayan orang tua mereka...kisah keluarga..cintan cintan pun takde lah bertumbuk tumbuk bagai nak rak!!

    ReplyDelete
  33. betul . semua nak sedih2. akak lama dah tak layan drama melayu.asyik2 gaduh2. tak best la.baik akak layan blog.wakakaka

    ReplyDelete
  34. Hari raya kan hari bergembira sambut kemenangan, nape lk nak sedey!

    ReplyDelete
  35. hrmm..setuju
    enpakwe akk kalau sedang drive ada lagu raya sesedih dia suruh tutup tak pun alih ke lain

    ReplyDelete
  36. As salam doc,

    Apa2 pun mmg ade sedih sikit raya tahun ni...hehee ;))

    ReplyDelete
  37. Saya memang tak sempat nak tengok TV klu time raya... sebabnya dah ramai yang booking tiket nak tengok siaran masing2.. baik saya layan pesbok atau blog heheheh

    ReplyDelete
  38. dah lama betul rasanya tak tengok sarkis kat TV

    ReplyDelete
  39. Dh bertahun2 tak layan TV time raya.. rugi!!!.. Ini time la kita ziarah & layan sedara mara kita..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...