Monday, July 16, 2012

Jangan Makan Rasuah, Jangan Menipu Timbangan, Jangan Membazir Makanan

Lagi seminggu nak puasa, dah mula keluar statement " kerajaan jamin barang keperluan seperti minyak masak mencukupi sepanjang Ramadan ".

Pelahap sangat ke umat Islam kat Malaysia bila tiba bulan puasa sampai minyak masak pun tak cukup?
Atau macam biasa, memang ada malaun yang sabotaj simpan barang keperluan untuk naikkan harga?

Isu sebegini dah macam 'budaya' di Malaysia.
Ntah bila la boleh settle, tak tahu lah.Satu kitaran (cycle setiap musim).
Kalau kata penguatkuasa tak buat kerja se komited habis/ makan rasuah, kang ada yang sentap.

Tapi itulah yang terjadi di bumi negara Islam.
Bukan Malaysia aja, pergi lah mana mana negara majoriti rakyatnya Islam.
Islam dalam Mykad aja.

Trading hours pasaraya IGA, salah sebuah rangkaian pasaraya ( ala ala Giant la) di negara bukan Islam.Kalau macam ni punya trading hours buat kat Malaysia, menggelupur lah orang Malaysia.  :)

35 comments:

  1. Bekalan minyak masak macam tidak mencukupi sekaerang ini! :(

    ReplyDelete
  2. sy lah gamaknya salah sorg yg menggelupur tu :p

    ReplyDelete
  3. tapi tu la kenyataannye...ade la tu pihak2 yg tak bertanggungjawab sorok2 minyak nie...bygkan nak beli kat kedai runcit tu pun kene request, baru laa dieorg gi amik kat dalam...tu pun limit due pek...aiyooo!!!

    ReplyDelete
  4. oh..saya pun bakal menggelupur..hehe..nasib baik baru weekend aritu beli supply minyak masak..kebetulannya da habis..

    ReplyDelete
  5. sib baik kat umah dah ada 10 kilo minyak masak ...
    tahan lar 3,4 bulan .

    ReplyDelete
  6. Ala, yg disoroknya minyak kelapa sawit. Udah2 le masak gune minyak kelapa sawit. Bt dtg sakit je. Laburlah sikit duit beli myk alternatif.

    Eh, melalut lak dr tajuk. Err...

    ReplyDelete
  7. aku tak guna minyak masak~semua rebus!

    ReplyDelete
  8. hahaha.. minyak masak.. isu dari saya sekolah rendah smp skang tetap ada lagi.. hehehehe~

    ReplyDelete
  9. aiyoooo tak habis lagi isu minyak masak setiap tahun pun... pitamz!

    ReplyDelete
  10. cari minyak masak weekend lepas dlm botol yg 5 kg tu pown kena pergi 3 - 4 kedai, begitulah kat msia menjelang ramadhan n syawal nanti!

    ReplyDelete
  11. salam doc..dia cuma kata mencukupi..tapi bila tang harga boleh pulak kata..kita tak dapat nak pantau semua harga..kenaikan tak dapat dielakkan..pelik betul kan

    ReplyDelete
  12. dasar kaut untung.....menyusahkan org aje

    ReplyDelete
  13. adoyai... camna la boleh jadi gini kan.. patutnya tak sepatutnya jadi..

    ReplyDelete
  14. Dah lama minyak masak susah nak cari tapi Menteri dok kata takde masalah. Nampak sangat dia tak turun padang atau mendapat maklumat yg salah dari pegawai2nya.

    ReplyDelete
  15. NAK MASAK PAKAI MINYAK ZAITUN KANG TERCEKIK PULAK RA'YAT MALAYSIA. KEHKEHKEH~

    ReplyDelete
  16. pak menteri duk janji, tapi masalah tetap tak selesai aku tgk...

    ReplyDelete
  17. mujur la sy beli minyak masak ni sekali je dlm tempoh 2-3 bulan...hahaha

    ReplyDelete
  18. bukan lagi menggelupur...pingsan trus!

    ReplyDelete
  19. myk mmg penting buat saya..tp kalau malaun tu tetap gak sorok..kita boikot myk..mkn rebus2 jer..boleh?

    ReplyDelete
  20. Napa laa setiap kali perayaan je mesti ada masalah ini timbul.. sampai nak nyorok2 barang bagai.. ades.. saje laa tuh.. nak naikkan harga.. ish..

    ReplyDelete
  21. saya memang beli tetiap bulan gula dan minyak...simpan je, kekadang kalau tamu datang senang. dan lagi satu kalau time musim naik harga dapat la elakkan kena tempiasnya sekali....

    ReplyDelete
  22. Lagi 5 hari dah announce kata gula/minyak cukup. Tetiba nanti nak sampai raya bukan kata minyak/gula aje tak cukup nanti kata kelapa pulak yg tak cukup...

    ReplyDelete
  23. sebab musim org jual kuih raya nanti...tauke2 beli banyak buat stok utk buat kuih agaknya

    ReplyDelete
  24. setakat ni myk masak mencukupi sampai raya nanti sebab ada balance masa kenduri dak Nuha hari tu.. syukur.. ;)

    kalau kat Malaysia buat trading hours cenggitu.. bukan setakat menggelupur, rutin harian terus terbalik 360 darjah..

    ReplyDelete
  25. dah sama mcm musim durian.... cuma yang ni bermusim ikut perayaan. kalau semua org buat kerja dengan betul, tepat lagi adil, tak jadi benda macam ni.

    ReplyDelete
  26. kaklong tak pasti siapa yg pelahap..tapi apa yg pasti kat kajang ni,minyak peket(minyak murah)tu memang tak ada stok..dan kaklong sebagai pembikin kuih setiap hari memerlukan minyak...dan sepanjang puasa ni pun perlukan minyak masak untuk bikin kuih....so?siapa yg harus dipesalah kan...pengeluar@pengilang,pemborong@peruncit..dan lebih2 lagi pengguna?
    :(

    ReplyDelete
  27. nih yg rase nk beli periuk menggoreng tanpa minyak tuh... heheee

    ReplyDelete
  28. Bila musim perayaan macam ni la selalunya.....
    Tak tau la sapa yang nak kaut untung...

    ReplyDelete
  29. eh..puasa memerlukan minyak masak kah ? :p

    ReplyDelete
  30. komen bujal tu...memang sangat praktikal,masak bening je semua..haha

    tengok jela kali ni macam mana pula...

    ReplyDelete
  31. Tiap kali nk pose,nak raya,masalah ni tetap gak akan berulang2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...