Tuesday, July 17, 2012

I Am Not a Superdad.

semalam, usai bersenam kat gym, aku pun turun lah ke jusco di tingkat bawah sebab nak cari bekalan yusuf taiyob, maklumlah, dah nak puasa..

dah kaut yusuf taiyob, nampak benda lain pulak..
terus ambik pulak roti..boleh makan sandwich malam ni..

teringat pulak nak makan biskut..so carilah biskut..
cari punya cari..
punyalah banyak lorong kat jusco ni..aku dah la jenis yang lama tak shopping..selalunya mmg aku serahkan kerja  menyopping barang ni pada wife aku..sebab apa? nanti aku jelaskan..dekat 10 minit aku pusing pusing setiap lorong cari biskut..hampeh betul..dah la kaki lenguh lepas jogging + naik beskal tadi..

aku tak tahu lah aku yang dah lama tak shopping, atau salah jusco. haha..diletakkan biskut ni kat belakang row sabun basuh! dah la jenuh mencari, dah jumpa, takde pulak jenis biskut yang refill! aku nak beli yg refill..rupa rupanya yg jenis refill di letak nun jauh sebelah sana pulak!

tadaaaa..penyudahnya, ini saja aku beli..kah kah kah..6 barang, kepit dgn tangan aja, tak bawak troli/basket pun..nak beli 6 barang ni, aku spend time ~ 25minit..kah kah kah..

So, kesimpulannya, aku memang lembab, slow bila bab shopping..tu pasal lah aku prefer mintak wife aku do all the shopping..1/2 jam aku dpt 6 barang, kalau wife aku 1/2 jam tu boleh penuh 2 troli tau! kah kah kah.. Penyebab aku lembab :

1- suka sangat membaca semua label. Nak pilih jem pun aku boleh pilih dari satu brand ke satu brand..konon konon nak pilih yang paling healthy & cost effective lah..

2- suka sangat compare harga. Nak beli sabun basuh pun aku telek semua brand, berapa gram , berapa harga nya..adoi aiii...

3-  aku perlu kan masa nak baca nama ikan, nama sayur..haha. Ikan & sayur yang biasa biasa, mmg aku dah expert. Tapi bila kena beli sayur /ikan yg pelik, mmg name tag mereka kat jusco/tesco aku baca. Tu pasal aku malas gi pasar basah, sebab selalunya ikan kat pasar basah tak pakai nametag..kah kah kah..selain aku malas dgn lecak/bau busuk pasar...tapi wife aku prefer kat situ sebab boleh dpt barang fresh, tu pasal asyik dia aja pergi..kekekeke

4- aku bukan multitasking. Dalam bahasa mudahnya, aku bukan superdad. Wife aku memang supermom! Dengan membawa 2 org hero berumur 3 tahun 8 bulan + setahun sebulan, wife aku mampu bershopping bagai sampai 2 troli. Kalau aku, mmg tak boleh. Dan wife aku pernah buat benda yang sama masa pergi pasar basah okey! Aku kalau bawak anak anak gi jusco yang ber-ekon ni pun lembab, memang aku surrender lah kalau masuk pasar basah dengan lecak bagai nya..haha.

48 comments:

  1. dah kaya raya yusuf taiyub ni kan!!

    ReplyDelete
  2. Apasal tak beli Yunus Taiyob? .... huhuhu

    ReplyDelete
  3. Doc shopping mengalahkan emak Adam. Dia jenis yg suka bandingkan harga. Kalau saya ada dekat dgn dia, dia minta saya kira mana yg murah. Dia ingat saya ni otak mcm kalkulator ke? .... ngeeee

    ReplyDelete
  4. So sila sayang supermom tu LEBIH bnyk dr biase ye.. :)

    ReplyDelete
  5. Biasa pompuan yang particular, hihii saya ngan hubby terbalik, kalau suruh dia beli memang cepat, ambil je apa yang dia nak, kalau saya pulak suka belek sana belek sini

    ReplyDelete
  6. wah mmg hebat mommy zz..sy sendiri tak berani kuar shopping sendirian dgn bwk anak-anak..mesti somi temankan..dia jaga anak..sy shopping sama mcm awak..suka baca label..banding harga tp sy lg pantas arr dr awak kiki

    ReplyDelete
  7. awak bolehlah surrender sebab isteri sanggup .. kalau isteri tak sanggup, lecak ke tak lecak, ku redahi jua .. hehe

    ReplyDelete
  8. sama cam akak, kalo dah slalu beli brg kat tesco, tetiba p giant, mmg melilau le cari brg tak jumpa, sakitttt jiwa

    ReplyDelete
  9. eh saya pun mcm mama Ziyad, kalau shopping harus penuh troli, padahal nak beli sikit mesti jadi banyak. sambil bawak anak pun jadi je. Lagi satu mybe sebab dah hafal tiap barang tu dan tau kat mana nak amik dan biasa guna yg tu. hehe.. so mmg senang kerja papa sbb mama dah expert gitukan. ;D

    ReplyDelete
  10. dua2 hebat dlm tanggungjawap masing2..

    ReplyDelete
  11. sy pon makan biskut yg jacob tu.hehehehe...sedap.. tp dia bukak then kene ikat getah plak. ingat kan yg pack2 tu , leh bawak office.

    ReplyDelete
  12. kami mmg dilahirkan multitasking... hehehe

    ReplyDelete
  13. well, mom is superwoman. i m supermom.. i admit that. memang daddy cant beat us.

    ReplyDelete
  14. oho.kita terbalik. biasa sy shopping mmg lama, sbb sy suka compare harga ngn bhn kat dlm tu.tp still bleh handle la kalau anak2 buah ikut skali..tp kalau hubby, dr jauh dia nmpk,tu yg dia amik xde baca2 dah.kalau bwk budak,lagi la kalut :p

    (skrg ddk ngan mak dia, so kalau pi shopping anak buah pakat nak ikut..bru sebulan kwin anak dh dua,hbt tak..hahahaha)

    ReplyDelete
  15. oh... shopping mmg kerja org pompuan doc...

    :D



    .

    ReplyDelete
  16. KA pulak terbalik, en hubby yg dok suka dan ralit pilih brg specially bab barang2 basah ni hehe

    ReplyDelete
  17. hehheehe...mama ziyyad memang hebat..heheh

    ReplyDelete
  18. MommyZZ memang super. Dia dah expert mana satu yg nak diguna. Kalau nak harap en hubby dia sehari suntuk dok membelek label baru penuh satu trolley agaknya hahaha...

    ReplyDelete
  19. otak lelaki memang tak dicipta utk buat multitasking.. berbanding wanita.. tapi daddy zz sama cam husband saya suka belek ingredient bagai.. itu la ini la..

    tapi saya pun tak supermom..hehe..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Daddy Ziyyad

    saya selalu tolak troli ajer


    Selamat Menyambut Ramadhan

    ReplyDelete
  21. hahaha. luculah daddy ziyyad ni.... ;)

    ReplyDelete
  22. Hahaha...bab compare harga n all the ingredients tu mmg sejibik cik hubby..tp cik hubby suke pegi pasar basah...sebab die lebih kenal segala mcm ikan berbanding saya...hikhikhik

    ReplyDelete
  23. Saya main redah juga shopping di pasar basah dgn Tasneem dalam kendongan, Irfan pegang tangan. Dalam situasi suami selalu takde bersama, ia menjadi kebiasaan. (ke sebab nak kata daku pun supermommy jugek,ekekek)

    ReplyDelete
  24. DZ, beli barang dapur ni memang keje orang pompuan sbb diaorang yg lebih tau ape barang yg di perlukan.. saya beli barang kat 99 speedmart sbb kat situ harga sangatlah murah banding k-fo dan jasko dan giant..

    ReplyDelete
  25. kira oklah ni dpt 6 barang dr kosong tangan ;)
    pasar basahlah best-
    murah sgt-sgt kalau nak bandingkan pasar dlm ekon ni DZ

    ReplyDelete
  26. he..he.. sama pulak mcm abg akak.. adoiii haii.. jdnya bab beli brg dapur mmg akak dah awal2 offer diri.. biar i lah yg pergi beli.. he..he..

    ReplyDelete
  27. Unless i buy things/brand yg mmg selalu beli, makcik pun mcm doc juga, belek ingredients, compare price, check berat, "asking myself" nak bli yg besaq ke kecik....hmmmmm, tp selalu buat survey camtu bila pi shop sorang sorang la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pulak lain citernya...kitaorg kalau gi shopping brg rumah, wajib pegi sesama...daddy tolak troli bwk abang, aku tolak troli bawak adik...pas tu penuhkan dua2 troli..hehe..(sbb kami kalau shopping brg rumah sebulan sekali, so, mmg kena perlukan dua troli)

      tapi bab telek harga, mmg hubby aku yg pro, otak dia sgt cepat calculate diskaun/berbaloi atau tak sesebuah item tu...kalau aku? aku rembat je terus brg tu malas nak fikir byk..haha...
      lagi satu, part beli ikan/sayur bagai pun keje dia jugak...dia sgt handal tgk fresh ke tidak dan dia lagi kenal mcm2 jenis ikan/sayur berbanding aku ni...

      dan dgn ini, aku mengaku, aku BUKAN supermom, tapi hubby aku, aku admit dia as superdad..

      hidup ni saling melengkapi kan...oh, indahnya hidup berumahtangga...eh? tetiba...

      Delete
  28. dan lagi satu dia boleh jaga dua2 hero aku yg lasak tu dgn steady jer...kalau aku sure dah gelabah...haha...

    ReplyDelete
  29. saya kalau barang yang baru nak beli ajer telek sungguh2, pastu bila dah selalu beli tu dah tak telek dah.

    hubby x suka gak pergi pasar sbb lecak2 (psr kat trg) tapi nasib baik pasr moden shah alam tak lecak. yeay ! dia boleh ikut saya usung troli, pilih dan beli semua saya ;p kecuali saya x pergi.

    ReplyDelete
  30. uuuuuuu ;)
    ini dah kira hebat la ni, hihihi

    ReplyDelete
  31. BAB2 SHOPPING NI BAGI KAT BAKAL LAKI I TUH...MMG SUPERB...DIA TAU MANA YG OK MANA TAK OK...

    ReplyDelete
  32. biasalah...lelaki kan..



    (kahkah!)

    ReplyDelete
  33. kalau ai.. terbalik pulak.. en. suami yang superdad..
    kalau ai bawak anak2 pergi shopping confirm kelam-kelibut jadinya..

    ReplyDelete
  34. akak pun boleh kalau bab menyopping ........hihi

    ReplyDelete
  35. Hahahaha! Mcm Ayah Ijah! Mesti dia baca segala label dulu sblm beli. Ekekekek

    ReplyDelete
  36. sy pun suke belek2 gak..cari logo halal jakim hehee

    ReplyDelete
  37. salam doc..kan Allah tu Maha Kaya..kalau sorang tu kurang..yang sorang lagi akan melengkapi

    ReplyDelete
  38. drdaddy.

    hubby sy mmg selalunya akn sy paksa beli grocery,sbbnya dia lbh byk masa dr saya.huhuhu

    ReplyDelete
  39. cerewetnya.
    nak diagnosed patient agaknya berapa banyak yg dibelek??hahahaha

    ReplyDelete
  40. Hahaha..membli 6 brg pun amik masa cam tu punya lama? Org pompuan nih dah biasa buat2 kija gitu.

    ReplyDelete
  41. biasanya laki yg sng membeli... nampak ape yg nak terus sambar... pompuan pulak jenis suka ushar itu ini... yg nak dibeli 1 brg tapi tersambar 2 3 barang sampingan... kalau aku mmg kjap jer nak membeli tp kalau wife mmg jenuh nak menuggu... kdg2 boleh buat aku jd hulk jugak...

    ReplyDelete
  42. Gitulah adanya mak2 ni, walau x bekerja, kerja rumah yg Ada pon nonstop :P

    ReplyDelete
  43. Ok, semua sy serah kat hub. Dari ke pasar smpi ke masak. Sy? Jaga ank n makan.. Boleh? Hahahahah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...