Tuesday, July 24, 2012

Didiklah Nafsu 24 Jam, Bukan Hingga Ke Maghrib Sahaja

Iftar with Yusuf Taiyoob dates (not in picture, glamer already :P), then hava a mixture of grapes, strawberry and brie cheese

The main course: Grilled asparagus with 3 layers of beef bacon, a slice of wheat bread spread with mozzarella cheese and a fish fillet.

As for the drinks, a homemade shai tea. Freshly kutip punya daun pudina di home garden :)

Cukup kenyang(berhenti sebelum kenyang), cost effective, halalan, toyyiban dan mengerat kasih sayang makan hasil tangan isteri sendiri( nanti I masak utk buka puasa ke 29 ye..keh keh) .


Jadi, tak perlu bising, tak perlu kecoh harga makanan mahal. After all, falsafah puasa itu sendiri ialah untuk muhasabah diri, bukan membazir wang. Maaf, pendirian aku berbeza, aku tetap mengatakan sangat ironi berpuasa + baca Al Quran di siang hari, tapi menjelang malam, menyiksa tembolok sendiri dengan lautan makanan. Gunakan akal, takkan lah benda ni pun, nak suruh orang lain fikirkan dan fight? "Kehendak, bukan keperluan"


41 comments:

  1. perghhh...tgk anggur tu...tak tahan...:)

    ReplyDelete
  2. sangat setuju =)
    eleh poyo nak msak utk berbuka hari ke 29...
    wait wait...=)

    ReplyDelete
  3. I wish i can cook this for my family. kalau ija masak cenggini adalah suara2 bertanya.."mama, tk der nasi ker?".. haiiih

    ReplyDelete
  4. tuan doktor,
    wa baru lepas pam susu 2 round taw!
    kamu telah buat wa lapar walaupun baru pukul 10 lebih taw!

    ReplyDelete
  5. tergoda tengok anggur yg ranum

    ReplyDelete
  6. amboiii bebetul diet ya awak tahun niii..sihat dan yg penting menyenangkan kerja isteri hahah..sy nak suh encik somi sy makan mcm nilahh

    ReplyDelete
  7. menu yang sgt menggiurkan di siang hari.. keh keh keh..

    ReplyDelete
  8. anggur itu sgt mengiurkan!!!
    sy dah berapa hr x mkn kat rumah,pg mkn rumah mak.sumer dia masak.hahahaha

    ReplyDelete
  9. aduhh..warna warni..bagus mommy zz..

    ReplyDelete
  10. Betul tu,...tp anggur tu menggiurkanlah.

    ReplyDelete
  11. uittt.. takde nasi?? menu orang diet ehh.. hee...

    masak sendiri jugak yang terbaek kan doc.. nikmat makan dia pun rasa lain..

    bab makan, memang ramai yang kalah..

    ReplyDelete
  12. urbannya menu ;)kalau kt rmh sy cuma ada lauk biasa je.
    tertarik menarik :D

    ReplyDelete
  13. setuju sgt2 but KA nyer en hubby mesti nak cari nasi jugak hehehe

    ReplyDelete
  14. Abg Bob dengan BS mesti nak nasi walaupun lauknya tak perlu mewah. :)

    ReplyDelete
  15. Kakak berbuka memang terus kenyang sebab lepas tu kakak tak makan lagi sehingga bersahur. So dah dari kecik sampai tua makan nasi memang tangkap nasilah dulu walau sekadar sup dan sayur tumis pun tak apa...

    ReplyDelete
  16. sesekali makan macam ni best jugak

    ReplyDelete
  17. 29 ramadan tu org dah masak utk raya. Takkan hari tu baru nak masak juadah berbuka utk MommyZiyyad? Pengelat betul .... hehehe

    ReplyDelete
  18. salam doc,
    oh sangat tertarik dgn menu tu sama lah seperti saya makan..memang kurang carb,lebihkan protein dan alkali sama je sprt hari2 biasa sbb sy memang dah kurangkan carb sejak 6 bulan lalu..
    jadi bulan puasa pun menu yg hampir sama sprt bulan2 sblmnya xde yg istimewa mcm sesetengah org mkn tu kan.
    meja xpenuh makanan pun sekadar cukup utk sekali makan je amik sama mcm portion yg saya ambik 5-6 kali hidangan kerap tu bezanya bulan puasa ni cuma 2 hidangan(sahur dan iftar)
    so agak risau metabolisma menurun huhu tapi insyaallah seminggu ni je maybe turun skit metabolisma nnt lepas tubuh badan dah adapt dgn keadaan ni ok balik metabolisma.(kevin zahri lah ckp)malah berat otot juga akan berkurang tp ianya normal sbb akan ok semula lepas raya nnt huhu
    yg penting walopun puasa hidup harus kekal aktif cuma berpada2 huhu.

    ReplyDelete
  19. Menu cam ginik pun dah boleh kenyang ekceli. Berbuka bukannya makan smpi nak pecah pewot pun. Makan sekadar isi pewot yang kosong jep.

    Tp, anak2 dan suamiku nan 1 itu mempunyai tekak melayu sejati. Berbuka harus NASIK. mee2 ka, western2 camni ka, semua x bley wooo. Bior nasik dgn telo bodo pun x pe. Janji NASIK! hihihi

    ReplyDelete
  20. Wahhh teramat laa terujanya tgk presentation makanan tuh.. tgk aje pun cam dah nampak kenyang.. :)

    ReplyDelete
  21. salam doc..tengok gambar buah tu..cantik dan menyelerakan kan..
    betul la doktor..acik pun kalau bulan puasa..tak boleh nak makan bnyak..makan sikit dah kenyang..kalau berbuka tak boleh nak makan dan minum sesukahati..sebab nak pi terawikh...sahur pulak..selera dah kurang..

    ReplyDelete
  22. kalau ikut sunnah, daging dengan ikan tak boleh campur sekali kan :) tp betul2 buat rasa terliur la resepi mommy double Z ni ..

    ReplyDelete
  23. kalau cenggini presentation bukak posenya, saya pun nak tumpang sekaki!!!

    ReplyDelete
  24. huhuhu.. kalo eda blah malam memang kene besakan tembolok.. sebab siang nak breast feed anak.. so blah malam memang mase untuk melantak.. hehhee..

    ReplyDelete
  25. eceh doc break fast ala ala jamie oliver no. makcik pun suka juga macam tu, simple. tapi dah kat rumah ni kuasa veto terletak pada tangan lain, maka hamba yg menurut perintah masak lah nasi hari hari hahah

    ReplyDelete
  26. tetiba nak bersedara dengan mommyZ pasal boleh merasa makan sedap-sedap, ehehe......


    hai, beruntung ler awok........

    ReplyDelete
  27. menu sihat betul...makan smpai semuanya nk ditelan tu cam budak2 nk balas dendam sebab mak tk bagi makan waktu siang tadi...hehe

    ReplyDelete
  28. As salam Doc,

    Selamat berpuasa & berbuka ye! Doa ketika hendak berbuka adalah antara waktu yg paling makbul jgn lupa berdoa ye doc...insya'ALLAH :))

    Eh, gelas tu mcm sama dgn kat rumah ni lah...hahaha ;p :)) :D

    ReplyDelete
  29. akak buka puasa perut penuh dgn air ja..makan kurang..tapi pelik...berat tak turun2 pun lagi...??/

    ReplyDelete
  30. terlebih makan memudaratkan. tapi gambar ni sangat menggoda..

    ReplyDelete
  31. hui..x tahan tgok stoberi tuh...hari2 ke amik mcm ni?x muak ke nanti?hahahahah..lama x singgah sbb hati tgh sakit..most of my entry kena delete..

    ReplyDelete
  32. gambar2 ni kalau tgk disiang hari ni memang agak seksa la....nafsu tu memang susah nak kawal, kang buka ntah makan ntah tak.....apa pun juadah, aku bedal aje time buka, sempat masak, tak sempat PARAM, kalau tak buka je apa ada, lepas tu baru fikir pe nak makan.....yang senang2 aje, tak perlu disusahkan ye.....

    ReplyDelete
  33. sedap nmpk mknan tuh..buah2an..nie menyusu sgt teruja nk berbuka hari2..

    ReplyDelete
  34. samalah konsep ngan dee..dee masak hari2..tp cuma 1 main dish, i vege..kalau ada lebih pun maybe telur..alhamdulillah cukup..tak perlu ke PARAM membazir duit..

    ReplyDelete
  35. semalam balik kerja baru pergi ke PARAM.. setakat beli roti john untuk anak2.. masak..? masih sempat sebelum waktu berbuka.. ;)

    ReplyDelete
  36. perghhh...mkn western dikala berbuka..kalo teman,takde maunye...
    tekak tetappp nak nasi!

    ReplyDelete
  37. wahhh... sungguh bekhasiat.. untung la

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...