Wednesday, June 27, 2012

WW: Demam 3 Hari Straight Make Sure Terus Check Darah Jangan Tunggu Keluar Ruam - ini Denggi !!


59 comments:

  1. Betul doktor selalu pesan kalau dah makan ubat pun 3 hari masih demam terus kena terus ke hospital.

    ReplyDelete
  2. auwwww..rerambut kat pusat tu..seksi...heheheh!

    ReplyDelete
  3. salah satu benda yg sgt takut ialah denggi!

    ReplyDelete
  4. mmg pun..now nie mcm2 jenis pnyakit yg pelik2 kdg2..

    smoga kita dilindungi Allah...

    ReplyDelete
  5. allah....bahaya nyer nih!anak saya demam on off ni!

    ReplyDelete
  6. wabak denggi tengah melular...takut je kena kat si kecik kat umah tu...

    ReplyDelete
  7. baiklah doktor...








    oh! pusat.

    eh?

    hehehe..



    .

    ReplyDelete
  8. Ada petua tak untuk cepat sembuh dari denggi ni doc??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minum air banyak banyak..air kosong, air 100 plus...makan sup ketam

      Delete
  9. setakat ni dah dua kali kena denggi.
    dan dua kali warded kat Hosp PutraJaya ...

    ini soklan luar dari tajuk hari nie



    Mak Chaq nak turun ke PutraJaya ker esok ??
    Kul berapa ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 kali kena ? huh...

      Yup, esok makchaq jumpa wife saya kat putrajaya..tak sure lak kul bape

      Delete
  10. uhh..bahaya ni..betul..kena tau ciri ciri denggi..jangan sampai terlambat baru nak ke hospital..

    ReplyDelete
  11. agak agak patient ni baca dak blog doktor.. hahaha..apa daddy zz cakap nak ambik gambar tu?

    ReplyDelete
  12. Aduh mak! Kitorang klu demam lebih 3 hari, mmg cpt2 g jumpe doc. Melainkan anak kecik...lebih 2 hari, kami berkejar ke klinik.

    ReplyDelete
  13. i ari tuh demam seminggu...rupa2nya demam urat...jenis demam yang segala sendi2 sakit...

    ReplyDelete
  14. pernah bawa dak Kakak ke hospital gara-gara suhu badan dia tinggi dan nak pulak area tempat tinggal kami masa tu memang fofular dengan demam denggi tu.. tapi syukur takde pape..

    ReplyDelete
  15. risau sgt sbb anak akak pernah 2 kali kena denggi.. skrg ni anak akak dah 3 hari sakit kepala.. tapi tak demam.. badan tak panas.. selera makan pun ada.. tanda2 denggi juga ke klu macam tu? perlu check darah juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dlm masa 3 hari tu dia mmg langsung tak demam, rasa rasanya bukan denggi...ada tak sakit2 sendi badan?

      Delete
  16. hoh cenggitu ke ruammnya.... sure demamnya pun lain macam kann.. so kalau dah rasa demam tu lain macam harus ler berkejor ke klinik.. anak2 pun kita boleh perasan demam nya yang biasa2 atau yang luar biasa... kena selalu alert..

    ReplyDelete
  17. aiyoo seramnye tgk merah2 tu.....bahaye denggi nie...byk dah kes maut kalo tak dijaga betul2...

    auwww! pusat tu seksi hik hik hik

    ReplyDelete
  18. musim yg tak pernah berhenti..musim demam denggi..

    sedapnya macaroon..heee dah nak habis dahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. woittt makan sorang sorang ke aje..huk..huk

      Delete
    2. 14 July nanti Insya Allah...nekcik dapat lah makan macaron keh keh keh

      Delete
  19. ngeri le plak tengok gambo bintik2 tu!

    ReplyDelete
  20. oooo itu salah satu tanda ye doc....takut dengar denggi berdarah selalu ada kes kat perumahan munna dulu

    ReplyDelete
  21. kalau anak demam tingi sikit saya terus bawak klinik..takut demam panas..tp kalau kita yg dewasa nie badan panas 2 3 hari tak kebah lagi cepat2 pergi hospital..kan doc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, gi klinik pun boleh, mintak doc buatkan blood test

      Delete
  22. seram lah plak tengok bintik2 merah tu.. hubby saya dulu pon cam tuh.. bila doc tanya dah bape hari demam.. dia kata 3 hari trus doc buat ujian darah.. skrg nih musim panas.. nyamuk banyak.. takut plak rasa~

    ReplyDelete
  23. Wahh seriau plak nengoknyaa.. Okey doc..noted.. TQ

    ReplyDelete
  24. aduh takutnya.. pernah baca petua kurangkan sakit denggi minum sup ketam eh? lupa la.

    ReplyDelete
  25. eeh.. sorry dah jawap plak atas tu. kihkih.. byk sgt komen tak sempt baca komen org lain. ;)

    ReplyDelete
  26. mak oii...takutnya!

    tapi kan doc 3 hari lepas hubby kak ati
    kena macam gini tapi tak demam?
    kalau makan telur ke ikan ke teruk naik
    sampai muka...nape yek?

    doktor cucuk jek tak cakap apa pun :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu allergic reaction kak ati..

      memang lah kena cucuk..hehehe

      doctor tak beritahu/inform apa apa ke?

      Delete
  27. memang sekarang ni walaupun bukan musim hujan, populasi nyamuk kelihatan meningkat terutama awal pagi dan awal senja..aedes la tu kot..

    duduk rumah teres camni payah jugak, kita dok jaga persekitaran rumah kita sendiri dari tempat pembiakan nyamuk tapi jiran2 tak amik port lansung..sebab bila aku tengok nyamuk2 tu, diorang punya name tag dari rumah jiran2..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyamok rumah kau pakai name tag eh? wakakaka

      Delete
  28. Replies
    1. ni dah masuk 1st stage denggi berdarah..bukan peringkat awal!

      Delete
  29. mula2 cuba concentrate tengok ruam tu..tapi gambar no 2 mengganggu konsentrasi tau..nampak pusat bandar..pastu hairy lak tu..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nauzubillah!!

      semoga dijauhkan penyakit2 seperti ini...

      Delete
  30. takut tgk bintik tu tp takut lagi tgk pucat berbulu huhu

    ReplyDelete
  31. errrrr...gmbr kedua tu cekci....eh eh eh..salah komen :p

    doc,sy kalau demam liat la pi jmp doktor...xsuka..jgn mara ar...

    ReplyDelete
  32. risau pulak ngan anak acik demam dah 2 hari..

    ReplyDelete
  33. alamak kalau tak demam tapi bintik2 macam ni , benda apa pula?

    ReplyDelete
  34. takut kat anak2.mmg kalau dmm tak surut 3 hari bawak terus cek darah..skang 2,2 anak nurul dmm selesma

    ReplyDelete
  35. ayoyooo.. so scary one... nauzubillah..

    ReplyDelete
  36. aduhaiiiii penuh bintik merah satu badan....denggi ni kan....anak2 jiran ramai yang demam, byk yg admitted, kena drip bagai......risau lak, anak2 kat umah lak batuk2...cuaca tak menentu ni kan....takut nak bagi anak2 kuar umah......anyway len kali amik gambar sila amik angle betul sket ye, ganggu concentration betul tau!

    ReplyDelete
  37. tuh la kdg2 org pandang remeh even dah demam lama kan...terima kasih atas peringatan nih doc....

    ReplyDelete
  38. Doc ..salam..tu lah Nekcik kalau ada keluarga yang demam...mula lah mengelabah..3 hari mula bawak klinik semula chek darah..mintaklah dijauhkan Allah...

    ReplyDelete
  39. Demam sekarang ni jgn buat main2. kdg2 kita anggap demam biasa,tp rupanya ada bahaya yg menanti

    ReplyDelete
  40. saya kerap demam.. tapi so far x pernah lagi kena denggi.. alhamdulilah...

    ReplyDelete
  41. 'islands of white in a sea of red'

    cikgu saya ajar

    ReplyDelete
  42. dulu saya macam tu, dah ada bijik², saya pergi cek darah, doktor tu jeling, "takde apa² pun" dia kata. dia tak kata pulak dah tua boleh kena demam campak... kena tanya kat doktor lain

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...