Thursday, June 21, 2012

Mari Menjawab Soalan Dengan Gambar

Hari ni mood rajin hapa ntah merasuk, so aku rajin nak buat satu entri menjawab soalan soalan dalam entri semalam -pasal Masjid Kristal.

1- Soalan uncle al-lavendari : dibenarkan memancing ke?

Jawapan saya, boleh saja kalau uncle nak memancing sepanjang sungai ni...masa saya naik river cruise tu, nampak ada bot bot nelayan, cubalah uncle riki kot kot boleh sewa kejap  :)

kalau uncle al lavendari a.k.a uncle Hamzah rasa tak glamour naik bot nelayan tu, try lah riki catamaran ni...saya tak sure lah berapa harga sewanya sehari!

2- soalan Dee : Tapi benarkah Masjid Kristal tidak digunakan utk solat?

Jawapan saya, masjid ini digunakan utk solat..cuma solat Jumaat aja tak buat..kalau ikut kata tourist guide river cruise kami, antara sebabnya ialah jumlah penduduk sekitar Pulau Wan Man (tempat terletaknya masjid ni) yang sedikit, jadi tak cukup korum.
Semacam sedih jugak, masjid yang sebegini indah lagi gah, tak boleh dibuat solat Jumaat..harap harapnya lepas ni boleh la..

3- Soalan , or lebih better aku klasifikasikan sebagai tazkirah oleh Fara "pok amai amai" :
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai."

 Bukan semua kubahnya kristal..yang kecik kecik ni' kristal wannabe aja'....Tapi kubah yang betul betul kristal tu, memang amat amat mahal harganya...Ikut kata tourist guide tu lagi, tak di -kristal kan semua kubah sebab nanti belanja amat mahal. Bermegah megah tak? Ikut pendirian aku yang bukan ustad ni, jadi lah ia bermegah megah andai masjid ini tak di hidupkan/di imarahkan dalam erti kata sebenar. Fikir fikirkan..

4- Soalan najwa : Asyik melihat yg cantik sahaje... Perlu post gambar ni kepada yang berkenaan :)

Jawapan aku, dari perspektif mata duniawi, especially kepada penggemar hobi menembak, masjid ini ialah satu model yg best (selain masjid masjid lain di negeri Terengganu ni)..Memang cantik..boleh bermain dengan konsep simetri, konsep refleksi..macam macam lagi lah..
 Dah dua kali menembak di sini, pertama kali tahun 2010..kali terakhir, bulan lepas..Insya Allah nak cuba menembak di kala sunset/malam pula nanti..

5- Soalan cheqna : kena g intai r kejap karang..kot2 photoshop ke..hahahaha

Jawapan aku..gambar semalam tu betul betulll punya runtuh, bukan photoshop...Soalan sentap (dengar tak Hot FM pagi ni..ekekekeke) aku...'betulkah Terengganu ni digelar Terengganu Darul Runtuh?'  - sila rujuk kes stadium runtuh..bangunan gomen runtuh...so harap harapnya, masjid ni tak runtuh lah!  :)

 Masa menyusuri sungai Terengganu ni, boleh nampak jugak Riyaz Resort ni...tgk resort ni, teringat cheqna ber- honeymoon dia kejap kat sini...Bila lah aku nak lepak ni, mahal wehhhhh....:)

32 comments:

  1. bru lepas melalui masjid ini waktu bercuti ke kg awal Jun 2012.. mmg sedih lah

    ReplyDelete
  2. wahhhh...tak pernah sampai terengganu lagi la...

    ReplyDelete
  3. takpe.. kedepan2 nnt InsyaAllah akan lebih digunakan masjid ini..

    ReplyDelete
  4. patutnya yg alim lebih tau dan sedar
    kenapa masjid secantik ini tak digunakan utk solat jumaat kan..

    ReplyDelete
  5. yg pastinya masjid itu mmg cantik..

    ReplyDelete
  6. Kakcik kagum dengan gambar2 yang cantik itu. :)

    ReplyDelete
  7. tak pernah sampai lagi masjid ni.. belum ada urusan kat terengganu..

    ReplyDelete
  8. eh, semalam saya komen takde ayat soalan eh? heheh!

    ReplyDelete
  9. masa ke terengganu asyik lalu je masjid ni. tak pulak nak singgah. takut pulak jadi kebenaranyan Darul Runtuh tu.. heee...

    ReplyDelete
  10. terima kasih cikguuuuuu hehehehehe...

    kalau ade rezeki cuti2 malaysia ke ganu, mmg akan singgah ....cantik...

    ReplyDelete
  11. KC sama macam Kak Azian .. belum singgah lagi ke masjid yg gah ini.

    ReplyDelete
  12. Masa mak pi Kuala Terengganu aritu, tak berkesempatan nak smpi sini..sampai masjid terapung..:(

    ReplyDelete
  13. dah lama tak pi terengganu... lepak2 makan sata tepi pantai best jugak kan???

    ReplyDelete
  14. bila ntah aku nak gi sini
    ko taknak buat konvoi geng blogger gi ganu ker?

    ReplyDelete
  15. saya adalah anak ganu yang belom pernah jejak ke masjid itu.. sadiskan~

    ReplyDelete
  16. bila la nak sampai ke Masjid nie

    ReplyDelete
  17. saya da penah solat kat sini..sy pon ada dgr2 solat jumaat xbuat kat sini..

    ReplyDelete
  18. semua dah terjawab dah...

    herm.. bilalah nak sampai sini.. harap bila sampai nanti.. masjid ni masih cantik lagi..

    ReplyDelete
  19. gitu pulak..

    buat cantik2 dan mahai2 tapi..

    tak buat solat jumaat pula...rugi2

    ReplyDelete
  20. Wah..kredit sebab gambar memang cantik..ye..kalau tak cukup korum memang tak boleh solat jumaat..cukuplah kalau tiap 5 waktu semua org kg tak kira tua muda menuju mengimarahkannya..amin..

    ReplyDelete
  21. kehkehkeh
    MSN ( Mak Sentap Nak) agagagagaga

    ReplyDelete
  22. setuju semua cakap gambar DZ amik cantik...awesome..

    ReplyDelete
  23. lawa sangat masjid ni kan...bila blik kt asyik ke pantai batu buruk makan udang celup tepung je..belum sempat lagi nak ke masjid ni :-)

    ReplyDelete
  24. Opps...........darul runtuh?
    perhatikan betul2 kayu di bawah masjid / border dgn air laut/ ni pun nak runtuh juga.

    ReplyDelete
  25. Sejak jadi masjid kristal belum berkesempatan melawat Terengganu. Padahal dulu cintaku pernah ada di sana... Al-Fatihah kepada ayah 2 anakku yang dikebumikan di sana.

    ReplyDelete
  26. terjawab akhirnya persoalan..terima kasih..

    doc..u are an amazing doctor to your patients, amazing son to your parents, amazing husband to your wife, amazing father to your kids..trust me..everybody is amazing in their own way :)

    ReplyDelete
  27. tak pernah lagi sampai kat sini, ntah bila nak sampainya....anyway masjid ni memang cantik, harap2 penggunaan dia pun cantik ye!

    ReplyDelete
  28. lamanya tak pi masjid kristal..

    ReplyDelete
  29. kalau abg lavendari naik catamaran tu ikan pun lari ...

    macamana nak mancing. hehehe

    ReplyDelete
  30. Masjid kristal ni mcm masjid Selat di Pulau Melaka. Sekeliling tu takde kariahnya .... huhuhu

    ReplyDelete
  31. Salam Yob,

    Penah nampak dr jauh jer masjid ni. Ohh dinamakan kristal sbb ada kristal tp tak semua ye. Tu masalah sekarang, kita bina sesuatu yg mahal dan cantik tapi penggunaannya kurang, membazir kan?

    ReplyDelete
  32. suka giler aku tgk gambar no.3 tu...

    ohsem!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...