Tuesday, June 5, 2012

Bunga Epal

dengar kat radio pagi tadi pasal isu harga hantaran, al maklom lah, sekarang musim kawin.
harganya ikut taraf pendidikan.

upsr: RM 2000
pmr: RM 4000
spm-stpm: RM6000 - RM8000
diploma: RM 10,000 - RM 12, 000
degree: RM 15, 000 - RM 20, 000
PhD: RM 20,000 - RM 30, 000

Woww!

Penyudahnya, sebab stail masyarakat Melayu ialah sibuk nak puaskan hati semua orang/nak elakkan orang mengata, si pasangan pengantin yang menerima padah, buat loan nak kawin, anak dah masuk 4 orang masih tak habis bayar hutang.

1st time jumpa ni, bunga epal, di majlis kawin sepupu Sabtu lepas

41 comments:

  1. assalam dok..ingatkan bunga epa pa le tadi..rupanya bunga pahar epal..

    ReplyDelete
  2. ye, sungguh mahal hantaran kawin skang ni... i ada 4 hero, cemana tuh.. skang ni bukan kena save untuk anak punya pendidikan jer, kena gak fikir save untuk hantaran anak kawin nanti..

    uik, first time jugak tengok bunga epal..lepas ni sure boleh jumpa bunga oren, bunga rambutan, etc...

    ReplyDelete
  3. makin tinggi kos hantaran sekarang
    nak letak harga - rasa tak sanggup le plak
    dah macam nak berjual-beli plak rasanya...

    nokkk... kat umah my sister berbaru ni
    bunga pahar tu depa tak letak telur or epal
    tapi letak jeli dalam bekas kiut-miut

    ReplyDelete
  4. Kesian sy yg x kawen lg...cancel lah smbung master mcm ni...haha...

    nanti nk blajar la camne nak reduce kos kawen..

    ReplyDelete
  5. ahaha..membayangkan bunga pokok epal jugak ni..ciss..rasa tertipu sat..

    ReplyDelete
  6. saya rasa yg relevan sekarang ni adalah kenduri sakeli je bagi dua2 pihak. duit hantaran tu digantikan kepada duit belanja kenduri, jadi tak perlu lah nak taruk atas dulang hantaran.

    tu hantaran lain yg berdulang2 tu, adakah relevan? tak rasanya...

    tapi kalau betul nak buat mcm ni, hati kena kering banyak dan telinga kene sumbat kapas byk2 sbb kompem orang akan mengata. saya boleh keringkan hati sebab majlis ala 'raja sehari' bukan impian saya. saya suka santai dan byk mix around with tetamu.

    ReplyDelete
  7. alahai sape la yg start dulu main letak harga ikut status ni?
    bab tu no komen la doc..hihi :p

    tu dia..sy mengenangkan tukang bawak bunga pahar ni..mesti lenguh gila tgn dia..kalau ltk telur pun dah berat!

    ReplyDelete
  8. 7thn lps sy kawin,hantaran 7k shj.xde family cmpr tgn dlm ltk rega,kami bincang sama sndr.itu jer yg hubby mampu & mmg niat utk buat majlis kecil2an shj.

    Xperlu ikut org ,kalo nk ikut org x terikut kita.buat ikt kemampuan sdh.

    ReplyDelete
  9. betul tu...sibuk nak kisah harga anak....sudahnye sampai anak nak masuk 5 pun hutang tak settle lagi...ape2 pun berkesederhanaan tu paling baik kan....

    ReplyDelete
  10. apa org kata, ukur baju di badan sendiri eh? kalau mampu tu boleh la, tak mampu buat yg wajib je yg penting akad nikah dan kendurinya. ;)

    ReplyDelete
  11. sebenar nya nilai neh atas diri kita dan keluarga kita... entahla.. nk mintak mahal2 pon x smp hati sebab abah slalu cakap bukan dia jual anak.. tapi, my abah neh masa turn kakak kawen dulu, dia mintak nilai 8k.. then lepas knduri.. dia bg balik cheque tuh kat abg ipar.. katanya untuk mulakan hidup baru.. so, dari yg saya faham.. dia letak nilai sebab nk jaga air muka pihak lelaki.. hakikatnya, duit kenduri dari poket dia.. lebih berkat majlis macam tuh.. hehehehe~

    tunggu la tgk turn saya camne nnt.. huhuhu~ wallahualam...

    ReplyDelete
  12. x pyh la nak ikut taraf sangat. Yg penting kekal sampai mati.

    ReplyDelete
  13. hadoi.. takut nk fkr pasal kawenkan anak.. dah la anak lelaki ramai.
    kasi mengaji anak pun lom lepas lagi ni....

    ReplyDelete
  14. 20 tahun lagi time WN nk bermenantu nanti dah tak de duit2 hantaran tapi mas kahwin je.. (generasi kita2 ni la yg sepatutnya ubah kot!!!)

    ReplyDelete
  15. hmm.. kreatip!
    tapi, sebbaik tak tergolek bekas pahar tu
    kan ker berat tu..

    ReplyDelete
  16. zaman sekarang masing2 berlumba dari segi hantaran takut2 ramai yg tak kawin sebab tak mampu...huhu.

    p/s : doc...boleh bagi email address? saya ada pertanyaan berkaitan bidang perubatan kot2 boleh membantu?

    ReplyDelete
  17. benda yang baik sebaik-baiknya dipermudahkan .....

    ReplyDelete
  18. hantaran makin canggih...mahu lain dari org lain...biar dipuji tetamu...
    namun jgn sampai dah dapat anak...hutang kawen belum langsai lagi...

    ReplyDelete
  19. Hah! Kan? Isu manusia zaman skg nie adalah - hutang yg tak sudah. Hahahahahah!

    Dah tau hutang tu bt kepala pening, tp msh gak nak berhutang. Semenya sbb - prestij? Adehhh!

    ReplyDelete
  20. sebab nak puaskan hati orang lain, diri sendiri yang teruk nak membayar hutang selepas kahwin.. kita buat ikut kemampuan kita..

    psstt: idea bunga epal tu menarik.. ;) boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  21. Kenyang makan epal.. mmg 1st taim gak ler tengok bunga epal bukan bunga telur utk majlis kawin.. :)

    ReplyDelete
  22. interesting ni bunga epal... ok jgk sbb kalo kena keje bahagian rebus telur, nak nangis rasa takut kena jerkah telur pecah...

    yg wajib kurang dihiraukan... camni nanti masalah sosial berleluasa..

    ReplyDelete
  23. apa yang penting.....KERJASAMA

    ReplyDelete
  24. parah jugak hantaran pun ikut grade.
    nasibla zaman sy grade2 ni tak amik pusing kot ;P

    ReplyDelete
  25. Bunga manggar gula-gula, bunga pahar buah dah macam-macam ada sekarang doc.
    Kelak masa Ziyyad pelamin dari coklat kot sebab mummy dia pandai buat coklat...

    ReplyDelete
  26. jimat duit gas buat rebus ratusan biji telur kan...

    hari tu ada borak dgn mekanik kat service dept. dia nak kawin bln 9. gaji dia baru RM1100. hantaran fomfuan RM10 000. Terkejut gak ija... (dalam hati mampu ker?).. ija tanya tk tinggi ker? dia kata tak per lah... barang pun mahal. Itu bukan graduate nyer rate

    ReplyDelete
  27. bila anak2 buat maksiat..sapa yg nak dipersalahkan..adoi..kesian anak2 muda sekarang..

    ReplyDelete
  28. saya 6 ribu ja ...ohoho.



    pendek katalah, sekarang ni tak kira kelulusan, basic minimum memang majoritinya 10K (melalui pemerhatian sayalah, itu baru minimum rate). Jenuh la siapa ada anak lelaki. ehe.


    baru ni adalah org pi minang org kelantan, pihak perempuan kata
    " bubuh jelah berapa pun hantaran tu..."
    kalau 'bubuh saja' ni lagi pening tau dak....

    takkan nak letak bawah 5K, kan?
    pi mai, pi mai...
    terikut jugalah kadar sekarang...eheheh

    ReplyDelete
  29. Yang penting dalam perkahwinn adalah keberkatan spy kekal hingga ke syurga.. kalau letak hantaran tinggi2 tapi x berkat buat apa...

    walaupon sy pempuan & x kawen lg, sy x setuju dgn rate itu...ikot kemampuan pihak lelaki la..tp kalau pihak lelaki nk bg dgn rela hati terima je la..ehehe..:P

    ReplyDelete
  30. depends on traf pendidikan mk bapak jugak saya rasa,kalau mk bapak yg jenis suka nk ikut2 org walau tk berduit memang sanggup pajak,jual kebun segala...kalau yg jenis berilmu mrk lebih mementingkan keserderhanaan...

    bg saya golongan yg tk ada2 ni,asal anak dapat jodoh yg baik,hidup bahagia sudah...nanti hutang tk habis lg tiba2 cerita nk cerai pula...lagi2 kalau nk minta mk bapak sponsor...kesian mak bapak...

    cerita tu kisah benar..seseorang yg rapat...

    ReplyDelete
  31. mungkinkah perkara sebegini akan mengakibatkan lebih ramai memilih untuk berkahwin tanpa bernikah berleluasa ?

    ni baru demand untuk zaman sekarang, generasi anak anak kita nanti apa pulak ? tepuk dada tanya la iman..nak jual anak atau nak mengembangkan umat Rasulullah..

    ReplyDelete
  32. As salam daddy ziyard,

    Good2... Topic best n hangat ni :)))

    Hantaran org kita skrg dah mcm penanda 'status' dikalangan masyarakat...hik3..
    Teringat Rasullullah bersabda, lebih kurang mcm ni- Wanita yg terbaik & diberkati adalah yg paling rendah maharnya...

    Sibuk dgn pandangan manusia mcm tulah... dunia yg dikejar tidak ada penghujungnya...

    ReplyDelete
  33. wah, first time jumpa bunga epal.. saya pernah gak dapat sebijik epal masa gi majlis kawen dulu tapi sebagai door gift..

    ReplyDelete
  34. ingat dapat snap bunga epal
    masa kat australia dulu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya kalau dulu laki aku bagi aku hantaran rm12k...wink wink...

      Delete
  35. mcm2 dah pesen bunga telur kan..sebelum ni pernah tgok guna epal hijau....cantik...
    tp org kampung akan mengata jugak la..biasa guna telur ayam kan..its a simbolik tp mcm..entah la...ikut suka la kan?

    ReplyDelete
  36. Dah jadi trend wang hantaran mahal2 skrg...

    ReplyDelete
  37. Klu laa mak lambat kawen aritu, nampaknya smpi sudah la mak tak kawen2! Mana nak cari duit sebanyak itu utk puatkan ati dan kehendak org yeh..

    ReplyDelete
  38. Aritu kami dpt yg cekelat ferero jep, pesen br ni boh epal... :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...