Friday, June 1, 2012

Akhbar Sampah

Kalau tak rajin baca link link ni, klik dah baca tajuk pun cukup lah, :)

http://www.sinarharian.com.my/nasional/wajah-manusia-pada-batang-pokok-1.52544

http://www.sinarharian.com.my/nasional/gempar-jumpa-ikan-pelik-1.52538

http://www.sinarharian.com.my/edisi/utara/nampak-pelesit-atas-siling-1.52269

-ini baru sehari dua punya link aku tepek. Kalau sebulan punya berita, boleh compile kan buat novel hantu. hahaha..

Kalau Harian Metro aku cop sebagai Metroseks, sebab hari hari keluar cerita pasal bohsia/tangkap khalwat(sampai cerita detail tak pakai baju, etc etc pun di tulis), maka Sinar Harian pula sesuai lah aku gelarkan akhbar Sinar Tahyul.

'Berita' sampah macam ni yang orang Melayu suka baca.
Dah la suratkabar lain penuh cerita politik, nak carik alternatif, dihidang cerita seks, ataupun tahyul.

Wartawan & editor, tolonglah bertimbangrasa dan ada etika.
Jangan fikir rating aja.
Sebab anda membina masyarakat, sementelah kita faham rakyat Malaysia(Melayu umumnya) malas membaca bahan ilmiah, yang rajin di baca hari hari ialah suratkabar.

Aku tak kata syaitan itu tak wujud.
Segala mak nenek hantu/pelesit/langsuir/jembalang tanah, ialah syaitan & jin.
Tapi bila berita2 sebegini di momokkan, masyarakat yang kurang ilmu/malas membaca, akan terus hanyut dengan kepercayaan kuno nenek moyang.

Tu pasal, jangan kata aku 'eksyen' bila aku katakan aku lebih suka baca suratkabar org puteh, The Star.
Sebab suratkabar bahasa ibunda aku sendiri pun dah macam sampah.

Aku malas berleter pasal FILEM Melayu pulak. Nanti di cop agung agungkan Hollywood, tapi natijahnya, lu pikir lah sendiri! (bukan aku kata, Nabil yang kata..kah kah kah)


36 comments:

  1. Macamanalah minda Melayu tak semakin layu, kan? :(

    ReplyDelete
  2. Tepuk dada tanya selera.

    Tapi Aina tak pandai omputeh terpaksa le jugak baca akhbar yang ada.

    ReplyDelete
  3. sekarang kalau sy nak beli paper, sy akan tengok sinar dulu. sebab ada 'berita lain' yang tak berat sebelah berbanding metroseks, kosmotakdepoint, utusan meloya dll :)

    ReplyDelete
  4. skrg ni selalu beli kosmo je.... metro banyak sgt iklannya

    ReplyDelete
  5. depa sibuk nak naikkan circulation.. more circulation, more ad, more income..tu je la difikir.. hidangkan ngan menda2 yang orang kita suka baca ... paper yang ada banyak citer bab politik, tu ai tak leh komen banyak ler..ngeee.. nanti dikata pengkhianat. kehkeh..

    ReplyDelete
  6. aku rasa sebulan 2-3x jer aku baca paper kot!
    hahaha
    the star pun tak minat sangat.. banyak iklan gak!

    ReplyDelete
  7. ada juga org lain yg sependapat dgn saya..setuju!

    ReplyDelete
  8. x pernah baca sinar.. hehehe
    tapi saya tak suka tengok citer hantu!! buat saya lagi takut jek.. mencik!!

    ReplyDelete
  9. oh..kalau macam tu saya lebiih teruk..saya cuma baca the sun..suratkhabar percuma.. hehehe..kadang2 kutip kupon untuk pegi makan..

    sembang pasal filem drama melayu lagi teruk..haih..karang kata tak sokong barangan tempatan..hihi..

    ReplyDelete
  10. Org berniaga doc,... Apa yg penting ialah kruntungan...
    Tp makchaq pun tak pernah beli, baca tajuk pun dah tak de selera...

    ReplyDelete
  11. OK. nnt saya bagitau uncle saya, SInar Harian@Karangkraf punya owner. hehehe.

    ReplyDelete
  12. memang tak baca apatah beli surat kabar melayu.. banyak yg meloyakan dari yg menyedarkan

    ReplyDelete
  13. antara sebab kenapa iols memang tak gemar langsung nak baca akhbar tabloid maca ni...
    rasa buang duit dan buang masa aje....

    iols memang siap khabo ngan my hb - no metrosex - no sinar hantuan kat umah
    memang tak menjana minda langsung paper macam nih!

    ReplyDelete
  14. sokong doc... memang layak ditongsampahkan

    tu la jadinya bila sykt akhbar ni agenda utamanya kaut untung semata2

    ReplyDelete
  15. Serius,saya terasa membazir duit beli suratkhabar,malas beli pasal isu-isu macam ni lah,huhu...

    Kadang-kadang,tengok tajuk muka depan saja dah meloya....uhuhuk.

    ReplyDelete
  16. malas nak baca akhbar sekarang nie
    berita yang bukan2 je

    ReplyDelete
  17. Selalu beli berita harian....

    ReplyDelete
  18. Hahahahahah! Salah satu sbb nape sy tak suke aca sokkabar melayu.

    Eh, t org kate sy nie melayu mudah lupa. Erk?

    ReplyDelete
  19. sy lak suka bc blog haha...bc paper seminggu sekali jer hr minggu..compile semua isu

    ReplyDelete
  20. tak beli akhbar tuh tgk jerk.. :)

    ReplyDelete
  21. dah lama tak baca paper melayu, tgk tv msia. untunglah duduk luar negara. kihkih..
    *baca blog melayu xpe. ;p

    ReplyDelete
  22. ktorg kt sini kdg2 paper yg mggu lepas pun ada lg yg x bukak baca...haha...sket lg leh kaya jual paper (ofis lnggan sumer paper melayu everyday)

    ReplyDelete
  23. Sejiwa pulak Nekcik ni ngan Daddy ziyyad ye...Baca Star, tengok KBSW..Berita CTVN...paper kita ni penuh citer artis, momok and memburukkan manusia....lemas Nekcik!!

    ReplyDelete
  24. saya mmg x suka beli n bca paper..anak2 pn saya lbh rela blikn majalah yg mbntu pmbelajaran sbb byk sgt bnda ngarut kt paper adeh :(

    ReplyDelete
  25. memang tak membina minda.

    Di media elektronik pun lebih kurang juga .... huhuhu

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Daddy Ziyyad

    tak pernah beli harian metro.....malu kat anak2

    ReplyDelete
  27. akak rasa kami sefamily lah yg paling kurang tgk cite melayu kot. kami suka cite iran lagi best. hee

    ReplyDelete
  28. kadang kala nak bace surat khabar pun malas...

    ReplyDelete
  29. takmo lah citer pelik sbb tak tahan lah.. ada sikit fenakut..

    citer melayu... balik2 yg sama kot.. kami suka citer korea sbb less adegan XXX & jgk sbb depa sgt pentingkan keakraban kelorga ie anak2 kena hormat sangat2 orang tua..

    baca akhbar online je.. tak larat nak recycle...

    ReplyDelete
  30. Betul2, sokabar omputeh murah n tebal... :D

    ReplyDelete
  31. filem melayu sekarang pun byk yg sewaktu dengannya jugak kan?

    ReplyDelete
  32. teringat dulu penah ade amoi tunggu suratkabar 'The Star' kat kedai mamak tu smpi tanye nape tak beli 'NST' jee? amoi bilang, NST tu suratkabar Melayu.. uhhhuuu

    ReplyDelete
  33. saya klik yang pelesit itu...
    takutnyaaaaaaaaaaaa!!!!

    pss...
    jom laaaa gi canon tu...
    wa tak ada geng laa.....

    ReplyDelete
  34. setuju dgn pendapat doc..akhbar2 kita pun dah semakin melalut. Abis minda anak anak kita bila membaca akhbar mereka tuh

    ReplyDelete
  35. Maaf tuan punya blog, saya banci sekurang-kurangnya 20 ulasan dgn jelas tidak suka/anti akhbar @ akhbar sejenis yg tuan maksudkan.Menggerunkan!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...