Wednesday, May 9, 2012

Salah Mak Bapak

Pesakit aku petang semalam, seorang budak perempuan umur 14 tahun, datang bersama adiknya.
Tak banyak cakap, aku tanya sepuluh patah, dia jawab sepatah.

Tunjuk tangan dia. Dia kata dia kelar. Aku tanya nak bunuh diri ke apa? Senyap. Aku tanya kenapa, apa masalah? Senyap. Aku tanya macam -macam.Senyap. Rasa macam cakap dengan tembok.

so aku pun cuci lah luka. masa cuci luka, aku perhati betul betul, banyak kesan kelaran lain kat tangan budak perempuan ni. Aku tanya lagi. Senyap. Adoii aii... Tanya mak/ayah mana? Senyap. 

nampak tu kesan kelaran lama. Budak ni dah lama suffer, aku cakap dalam hati.

Entah macam mana, staff aku dapat idea tanya adik budak perempuan ni yg datang sekali(tapi dia duduk kat luar). Adik dia kata akak dia stress, sebab mak ayah selalu gaduh. Setiap kali stress, setiap kali itu lah dia kelar tangan dia. Dan umur dia baru 14 tahun ok! So aku tak heran lah baca cerita remaja jadi bohsia/cikaro/peragut sebab family berantakan. 

Gamaknya, takde lah mak/ayah budak ni datang jumpa aku hari ni. ( sebab aku mintak budak ni datang ke klinik bawa mak/ayah, aku nak soal siasat/kaunseling atau refer ke pihak yang berkenaan).


61 comments:

  1. Ngeri! Bila mak bapak sibuk dengan masalah masing masing lupampasal anak..kesian budak ni...

    ReplyDelete
  2. ya allah ngeri..kesian dia..tapi kalau sterss sangat boleh jadi macam tu ye doktor..boleh menyakitkan diri sendiri.

    ReplyDelete
  3. entry ini membuat pB sedih pagi ini ....


    semoga budak itu tabah menghadapi segala kesulitan ini



    tak ada carakah untuk kita menolong budak ini?

    ReplyDelete
  4. rujuk ke jkm
    ni dah jadi kes lain ni...
    errr..sabtu ni boleh r kalau nak bertemu mata...ecehhh =)

    ReplyDelete
  5. hmm...anak buah saya mcm tu gak dulu..memberontak sorang2..jiwa remaja kan jiwa yang kacau..hrp2 bila anak2 saya dah besar saya boleh jadi kawan mereka..dijauhkanlah benda2 gini..ngeri tengok..

    insyaallah..ada rezeki bertemu kita di majlis bujal..bersama geng gila2 saya..hehehe..

    ReplyDelete
  6. mak bapak dia tak amik kesah kah?

    ReplyDelete
  7. apa la nak jadi zaman skang..
    memang betul pun salah mak ayah!
    patut cam gitu report baru tau..

    ReplyDelete
  8. eh, ada no fon budak tu tak? risau nih! bukan saya nak call la tapi..daddyZZ call folo up, takut dia buat lagi.

    ReplyDelete
  9. memang stress tahap parah dah ni..sampai snggup cederakan diri sendiri?

    ReplyDelete
  10. Ya Allah. Tiba2 sy rs sedih. Minda dia dah bercelaru. Dia perlu diselamatkan.

    =(

    ReplyDelete
  11. sedih laa baca n3 doc hari nih.. trus teringat anak2 saya.. ni lah kot orang cakap.. sebab mak ayah.. anak2 jadik mangsa.. kesiannn..:(

    ReplyDelete
  12. kesiannya dgn nasib budak tu.. sedih dgr.. bila mak ayah dia tak ambil berat, perkara ni macam dah jd tanggungjawab kita kan..

    ReplyDelete
  13. Baru 14 tahun dah stress dek kerana orgtuanya... kesian. Ada peluang sebenarnya kalau doc. nak buat laporan kalau budak tu nak buka mulut sikit...

    ReplyDelete
  14. ada bran mak pakd ia datang??? diorg takut jd kes la tu...

    ReplyDelete
  15. tak boleh report terus ye kalo kes camtu ? hehehe

    ReplyDelete
  16. Ya ALLAH...Tgk pun dah ngeri...dah lama budak tu pendam masalah...silap2 mau sakit mental...

    ReplyDelete
  17. adehhhhhhh...!~ ngerinya...
    kesian jugak ngan budak2 macam ni...

    hai lah mak ayah budak ni... tengok2 lah anak2 tu ye...
    jangan dok pikir diri masing2 aje...

    ReplyDelete
  18. ish;..ish...kesian budak tu..

    tapi perbuatan mengelar lengan bukan jalan terbaik..
    she should know that..

    ReplyDelete
  19. Nau'zubillah...seram sejuk tgk tangan dia
    kesian nye dia

    ReplyDelete
  20. Kesian budak nih..TErtekan sgt jiwanya tuh smpikan merosakkan diri sendiri kerana perbuatan org lain.

    P/s: Daddy doc kan?? Buleh la mak tnya apsal terjadinya 'spot' kat otak mak tu kan??

    ReplyDelete
  21. mak bapak dia mmg teruk.. sampai dah berkali2 dia kelar tgn..
    jgn smp saya baca kesah menyesal diorg sbb anak mati keluar berita dlm harian metro cukup la..

    *bro, please inform sekolah dia..
    kalo tak, meh saya tolong buat sesi kaunseling peribadi..hal2 neh kena kaunseling dengan bebaik.. bebudak sensitip jiwa depa..kesiannn adik neh...

    ReplyDelete
  22. Ya Allah..
    kalau stress pun kan banyak cara nak mengatasi..
    aduhai anakkk janganlah guna jln singkat begini..
    kot ya mak ayah dia bermasalah jgn jdkan itu sbg alasan..

    ReplyDelete
  23. mak pak dia gaduh senyap2 pun boleh gak...alik2 keluar adik lagi sorang...wakakakak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astaghfirullah...
      aku jugak dtg dari keluarga yg bermasalah...
      tapi itu dulu punya citer, tak nak kenang kisah lama..
      tapi Alhamdulillah, aku tak pernah pulak buat benda2 dirasuk syaitan mcm ni...
      aku selalu be positive je dulu walau dlm hati kecewa sgt..

      budak tu kena diberi kaunseling, mintak dia bykkan berzikir..ingat Allah byk2...aku tau bukan mudah dia nak hadapi benda ni, org yg dia sayang bercakaran sesama sendiri...aku harap sgt dia tabah dan selalulah berdoa utk kebahagiaan mak ayah dia...

      worst come to worst aku rasa dia kena dirujuk kat JKM....ko tolong dia nok sebelum keadaan bertambah parah...takut lama2 dia jadik budak psiko pulak...


      p/s: aku pulak sedih saat aku taip komen ni, menitik air mata aku...teringat kisah2 lama...:(
      aku harap sgt apa yg aku rasa masa aku kecik2 dulu anak2 tak lalui pengalaman yg sama mcm aku...InsyaAllah...

      Delete
    2. Sy pn dtg dr kluarga yg bmasalah..mak ayah slalu gduh besar..tp alhmdulilah sy adk beradik masih blh bpikiran waras wlaupn tension ngn situasi tu..bdak ni kna d beri kaunseling sblum keadaan dia lebih parah lg..

      Delete
  24. please refer her to KKM- she need more than counselling :(

    sedih betul tgk keadaan dia :(

    ReplyDelete
  25. mangsa keadaan...kesian adik ni

    ReplyDelete
  26. Macam2 kisah ada jika lari dari landasan agama. Kesian nasib budak
    ni.

    ReplyDelete
  27. TQ berkongsi info . saya amat menghargainya.

    ReplyDelete
  28. mak ayah dan budak tu kena bawak pergi kaunseling.. sebelum perkara tak elok berlaku dengan melihatkan keadaan budak tu.. kesiannya.. moga budak tu sedar tindakannya hanya akan memakan diri sendiri.. banyak bersabar dan ingat padaNYA..

    ReplyDelete
  29. Mak bapak pun macam tu..mcm mn nk bg didikan agama yg cukup utk anak

    Kindly, refer budak tu ke child and adolescent psychiatrist..i know budak tu x ada tempat nk mengadu, so dia buat camtu...

    but apa2 pon kena balik kepada mak bapak...

    ReplyDelete
  30. Ingat mak bapak dia ni pun dengan anak2 macam tembok

    ReplyDelete
  31. Adoiyai.. kesian plak tengok.. tapi tu ler.. budak2 nie kdg2 akal tu pendek.. bila stress buat perkara yang bukan2.. dan mak ayah pun pikir diri sendiri jerk.. tak pikirkan pasal anak2..

    ReplyDelete
  32. uish..dhsyat...mcm2 sekarang la..

    ReplyDelete
  33. Takut tengok... Nape la mak ayah die tak ambik tau hal dlm mcm ni...

    ReplyDelete
  34. Dia bg plk u amik gambar eh, pandai u repor eh dgn dia. :)

    Obviuosly perkara ni tinggalkn kesan emosi yg besar pada budak ni.

    Tapi x berapa sure, kalo kes budak bwh umur ni kita boleh terus direct refer ke psychiatrist tanpa keizinan penjaga/ mak pak dia. Kesian. Budak ni suffer...

    ReplyDelete
  35. Ya Allah, sian nya dia, beso sok Akan terbawa2 tu, Mg dia tabah....

    ReplyDelete
  36. tkejut sy masuk blog doc nmpk darah...tetiba pening kejap.kesiannya budak ni..kesian sgt..smpai bila agknya tgn dia nk btoreh selagi tak dibantu? mak ayhnye pun tak kan la selama ni tak perasan tgk anaknya tu bparut? =(

    *a'ah fendy intview ngan KKM
    *bkn cincin doc..

    ReplyDelete
  37. iskhh, kesian nye dia... huhu

    akibat mak pak yg patut jdi role model tpi makin buat anak kena tekanan jiwa... simpati sungguh!

    ReplyDelete
  38. Kasihannya dgn budak tu,jgn nanti buat yg lebih teruk baru mak dan bapanya nak sedar....

    ReplyDelete
  39. Kesiannya... sedih dan menangis makchaq..
    mesti dia tak tau mana nak tuju dan nak mengadu..
    mesti dia fikir matilah jalan keluar, tapi dlm begitu ada rasa takut itu yang ada banyak kesan kelar tu...
    Doc bantu la dia, makchaq pun rasanya nak bercakap dengan dia...
    sedih sangat sebab makchaq pun ada anak sebaya dengan gadis ni..

    ReplyDelete
  40. aih..
    bergaduh depan anak2 ke??
    mak ayah seronok bergaduh yang tersiksanya ank2 la..kesian..

    ReplyDelete
  41. alamak...takutnye...sian kat budak pompuan tu...someone must help her lah.....dah lame die 'mkn dlm' tu...takut nanti merebak sakit mental plak sebab dah lame memendam perasaan...pity her!

    ReplyDelete
  42. Replies
    1. ngerinya...mk bapak terlampau bizi keje,tkde masa antara satu sama lain apalagi untuk anak2...lepas tu kdg2 skandal pulak dgn org lain..balik rumah penat,tgok muka masing2 nyampah,gaduh...

      anak2 dengar sdih...

      Delete
  43. ya allah.......................

    bukan nak sibukkan, moga2 mak ayah dia jumpa doktor..

    ReplyDelete
  44. Salam,
    Kesian nya budak ni, minta tolong tapi takde orang dengar!
    Mak bapak pandai kawin tapi tak tau berkeluarga.
    Harap dia dpt ditolong dan ada followup!

    ReplyDelete
  45. ya Allah... sampai macam ni jadinya! maknanya semakin banyak kesan kelaran kat tgn dia tu semakin keraplah mak bapak dia gaduh kan. sbg tanda protes ats perbuatan mak bapak dia juga ni... kesian sangat dgn remaja macam ni... harap2 bolehlah refer pada pihak yg berkaitan.

    ReplyDelete
  46. Kesiannya...



    Ada mana2 prsatuan boleh bntu bdk ni?



    Kelaran dh nk smpi bhgn atas tangan, takut last2 dia kelar mak bapak dia plak...

    ReplyDelete
  47. Salam Dr silent reader here.do help her.seetengah remaja blh kental tapi ada yng jiwa lemah.bkn salah mereka jika jiwa itu dicipta lemah.help her out please.just careful on how you handle her parents.they may react in an embarrased n negative manner n thus make her be in a much worse turmoil n do more harm to herself.its the release of the pent up stress tht feels good in the act of cutting that is the objective...the hmmm leganya feeling aftwer the cutting yang sebenarnya dia cari in the early stage if surroundings get worse then intention of suicidals would kick in.we dont eant her to get to tht stage.

    ReplyDelete
  48. Yes please do refer her to the appropriate agency.

    ReplyDelete
  49. meremang bulu roman picisan ... mintak dijauhkan anak2 kita dr buat mcm ni.

    ReplyDelete
  50. Ya Allah...kesiannya... semoga dia dilindungi....

    ReplyDelete
  51. DaddyZiyyad,

    kalau mcm ni tak leh refer to jabatan kebajikan masyarakat directly ke? isk! kesian budak mcm ni

    ReplyDelete
  52. bila institusi keluarga berantakan, anak2 bakal tergadai.....inilah salah satu cara anak2 lepaskan stress dan kemarahan, dan salah satu cara pemberontakan mereka.......if you can help her dr, do help! semoga Allah je dpt membalas jasa dr! sayang sgt, bila terjadi begini, anak2 menjadi mangsa!

    ReplyDelete
  53. kesiannya, sedih teringat kat anak sendiri. Semoga budak ni dilindungi, mak bapak oi fikirlah pasal anak ko ni, tak kesian langsunglah dorang ni ngan anak sendiri.tension tengok benda-benda cam ni, tension ngan mak bapak yang biarkan anak jadi cam ni.

    ReplyDelete
  54. anak selalu jadi mangsa... apa kita boleh buat membantu, doc?

    ReplyDelete
  55. kesian dan kesal.. uncle gedek, nak bantu cemana? hmm.. susah juga neh psl mak bapak yg bermasalah. tp, kalau dah mcm neh, kena melibatkan pihak berkuasa kots. call talian an-nur?

    ReplyDelete
  56. lahai.. rasa sesal sangat kan.. mak bapak punya angkara, anak2 yang jadi mangsa... she needs help..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...