Thursday, April 19, 2012

Warung Pok Nong

Baca komen mommyfara semalam, beliau suggest gi makan kat pok nong..maka dengan gigihnya aku google..ohh, dah siap masuk JJCM rupa rupanya...so semalam petang mula kan  misi mencari warung pok nong..

-4 kali berhenti tanya orang + 3 kali telefon si Pok Nong nya sendiri..jenuh tahu nak mencari warung nya..sampai terlajak ke warung warung ICT yang melambak kat airport tu..tengok nama warung tu, "Pok Long".. telefon Pok Nong, dia kata "ohhhh..memang ramai yang confused pok nong & pok long tu"..okey..ujar pok nong lagi " dah jauh terlajak tuuu..gostan kat Batu Rakit..Mengaba Telipokkkk"..okehhh..cariklah kami Mengaba Telipokkkk(Mengabang Telipok)..~ahaha..

gigih tak gigih? kami customer pertama yang sampai ke sini, seawal 3.40pm. Mommy berkenalan dgn Pok Nong yang bercakap dgn nya di telefon tadi..sotong/ikan/udang pun belum siap goreng lagi masa ni..pok nong kata " maaf ya..lambakkk sikit goreng hari ni"

orang belum ramai lagi, maka pok nong lah yang buatkan ABC & air jagung parut kami..masa ni aku & wife wonder " biarlah berbaloi kami susah payah carik warung ni."..sebab tak nampak lagi orang datang..

ni dia signboard warung ni, kat dalam warung ni....ambik no fon ni kalau korang nak ke sini..mana lah tau, sesat barat nak mencari macam kami, boleh telefon direct si pak nong..ahahaha...teringat masa tanya orang tepi jalan, dia kata " memang takde signboard tepi jalan tunjuk warung tu"..hadoiii aiii..pok nong, lepas ni pasang signboard tepi jalan ya..warung pok nong pun dah glamer..orang luar macam kami pun gigih nak try tahu..:)

ABC pok nong..belakang tu air jagung parut pok nong...nampak bodoh aja ABC ni, tapi sedap!..Ok..berbaloi..bab air.

Setelah hampir 15 min di warung ni, orang dah start ramai datang. Teringat baca kat satu blog masa meng-Google semalam, takde 'sistem beratur' di sini. Sapa cepat rebut, dia dapat..ahahaha..nasib baik kami sampai awal..so awal awal lagi dah kaut sotong & udang celup tepung yang 1st batch siap di goreng..

tu diaaaa...3 ekor sotong celup tepong. besar weeeyyyyy...freshhh..sedappp..

ni saiz sebenar sotong ni...besar kan? tapi dia bagi sekor2 macam tu, ambik gunting, gunting sendiri kalau nak makan..

gunting disediakan..so pandai pandai lah nak potong besar mana pun sotong tu..

ni lah rupa sotong yang dah siap di gunting..ni hasil guntingan seekor sotong

selain sotong, kami order jugak udang petang semalam..10 ekor udang celup tepung..fresh, manis, dengan kulit2 dia boleh makan..

dua orang hero yang hanya makan kopok lekor..ziyyad tak makan sotong, sebab dia kata macam makan getah..not bad rasa kopok lekor dia..zayyan pulak lagi lah tak boleh makan sotong/udang, gigi pun takdak, walaupun bulan depan dah setahun umur! ahaha

lebih kurang jam 4.30pm, ie setelah lebih kurang 50minit kami lepak di sini, orang dah makin ramai..kelassss betul org Ganu kan, minum petang makan sotong, makan ikan, makan udang goreng..mewah betul..orang JB petang2 makan pisang goreng tepung aja tahu! ~ahahaha..

~ jam 4.40 pm, sebelum kami pulang..kereta dah bersusun kat depan warung ni..so logik la kata blogger lain, kalau gi sini pukul 5pm lebih, jenuh la nak menunggu tempat duduk..

Final verdict: - hampir setengah botol sos yg sedap habis di makan, 3 ekor sotong, 10 ekor udang besar, 10 kopok lekor, satu ABC dan satu air jagung parut + segelas air kosong = RM 27.60. Berbaloi ke tidak? Bagi kami, berbaloi sangat sangat. Fresh, sedap, murah.



Ok, sekarang dah pukul 11.20am. Nak check out dari hotel di Merang ni, nak menuju ke KT. Tak sure lagi nak balik KL terus hari ni, atau stay pulak kat Cherating/Kuantan..


49 comments:

  1. Gunting tu tak boleh dibawa balik sebagai kenangan ke? :)

    ReplyDelete
  2. fuhhhh....

    bulan depan saya nak pow org suh banje mkn kat situ! tapi tu buka kat KT eh? ajojojo~~~

    jgn la blik KL lagi! gi cerating dulu eh! heheh~

    ReplyDelete
  3. Walau tunjuk sotong besar ke udang besar ke... kakak lebih suka tengok budak dua org yg berbaju merah tu... best je apa agaknya yg dia bualkan sementara mummy & daddy mereka menghabiskan sotong/udang besar...

    ReplyDelete
  4. nape tak cakappppppppppp
    nak jumpaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    -cheqna-

    ReplyDelete
  5. terliur weh tgk ko udey sutun tuh, RM27 tuh Terover berbaloi.. can u get tht price kalu kat sini? Sutun tepung kat port klang pun tk leh rege tuh... some more tk fresh mcm kat gganu...

    ReplyDelete
  6. org johor makan goreng pisang cicah kicap lada...hehehehe

    mmg best kat tganu....ICT mmg layan...Nanti beli la kopok lekor kat tok beng plak buat buah tangan....hehhehe

    ReplyDelete
  7. menggabang telipot neh area kuat kecurian kabel telefon.. selalu handle issue area sini.. hehehe.. oooo, ada warung pak non sedap neh yek.. nnt kalo turun site visit kat sini leh la i terjah.. hehehehe~

    ReplyDelete
  8. Hahahahah! Berbaloi kan? Mane dpt rege mcm tu kat KL? Dgn sotong n udang yg fresh? Nape tak amik ikan? Ikan die terbaek. Hehehehe....

    Alah, doc bt sy nak g sane lagi!!!

    ReplyDelete
  9. walahhhh...
    ai jeles u.....

    huhuh!

    ReplyDelete
  10. Hish!!.. tak de pulak plan outstation ke Teganu tahun nih!!!

    ReplyDelete
  11. wah murah yer...berbaloi tuh doc...

    ReplyDelete
  12. Balik kl nanti,harus timbang berat bdn kot :)
    Syoknya jalan2 cari mkn. Jeles.

    ReplyDelete
  13. Nak g gak la. Duk ganu tak pernah g lagi. G yang belah pantai tu ajer...

    ReplyDelete
  14. waduh glemer betul pok nong nih ya..sotong besar cenggitu huu terus terlior sy!


    betul kat jb nih petang-petang takat mkn goreng pisang sambal kicap aje hehe

    ReplyDelete
  15. Alaaa... Aku lupa nak kirim kat ko, belikan aku 5-6 ekor sotong
    Hahahaha.. Takpelah, nanti aku meow meow kat en apek suh dia drive gi ganu.. Kahkahkah

    ReplyDelete
  16. doc, sy save gmbr tu..nak amik no tepong...mane tau 1hari g sane nnti kan hihi

    ReplyDelete
  17. Wow doc..teruja laa tgk sotong goreng tepung sekor2 gitu.. MMg curlast laa dia org minum petg..makan sotong goreng tepung.. heheh.. :)

    ReplyDelete
  18. Sotong goreng yang sedap tu, dah la besar pulak .
    kalau boleh mau ambil 5 ketul terus.

    ReplyDelete
  19. Bestnya.x sabar nk ct pjg hjg bln 5 nih.mmg akn merayau dr KB-TGANU.harus telek itenarary doc nih buat panduan.nama je hubbu org tganu,tiap kali blk kg melanguk jer kt dungun.x hbs pusing lgk.huhuhu

    ReplyDelete
  20. pernah singgah makan area sini masa konvoi dulu...memang meriah.

    ReplyDelete
  21. wowwww sotongnya ...

    kena masuk dalam senarai ni ...

    ReplyDelete
  22. peehhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
    malu orang jb kan, makan tepung pisang jer setiap petang.. orang sana makan udang, sotong bagai....

    tapi, ayu tak leh ke situlah.. kalau terliur kn goreng senyap2 di dapur.. jgn sampai orang lain nampak, bahaya.. hahhahah

    selamat bercuti doktor...

    ReplyDelete
  23. Hebak2 pok nong neh, aritu ke Terengganu xde lak singgah sini, hukk

    ReplyDelete
  24. pehh murah tu...berbaloi menggoogle kans...kalau sampai sana saya pun nk cari la warung tu nanti nak amik no tipon..

    ehh dh cadangkan kat pok nong suruh wat signboard tk masa bual tadi?

    kalau saya anak takde gigi saya mamahkan sikit suap..ala ank sendiri...

    ReplyDelete
  25. la..kenapa tak calling-calling dah dekat sangat ngan opis saya tu....

    ReplyDelete
  26. ASSALAMUALAIKUM DOC..

    mmg kaya la orang ganu kans..

    org nogori pun minum petang yang ringan2 je..klu mcm tue dh boleh buat lauk mkn mlm tue huhuhhhhh

    ReplyDelete
  27. gigih lap air liur bila tengok sotong celup tepung tadik..

    ReplyDelete
  28. dulu tetiap petang gua lepak sinih..

    ReplyDelete
  29. mak ai..mana nak dapat sotong besar tu harga gitu kat kl ni... yang belum goreng pun tak dapat dengan harga tu gamaknya..

    ReplyDelete
  30. besar banget sotong tu!

    comel2 lah budak berdua tu..!

    ReplyDelete
  31. wow doc..cuti cuti pantai timor ye...seronoknya kalahkan orang pencen!!

    ReplyDelete
  32. YA ALLAH... kau kan dik... buat akak terliuq je tau.. Bawak sikit balik hantar ke sini..

    ReplyDelete
  33. Sedapnya sotong tepung tu, pestime tengok dia celup sekoq :)

    ABC makan masa panas2 camni memang sedap :)

    ReplyDelete
  34. mak aiii, potong pun sneidiri?

    maknanya pasni kena bwk gunting sndiri la ek klu ke sana ...hehehe

    ReplyDelete
  35. Dari segi makan, Johor mmg kalah dengan Kelantan. Abah saya orang Kelantan, mak tiri saya org Johor. Paling best kat Johor ialah pisang goreng, tempe goreng cicah kicap cili api. pastu mee bandung.

    Kat kelantan ... Fuhhhh .. syorga makanan. Sedap dan murah sgt2,kan.

    ReplyDelete
  36. waaaaaaaaaa...xbleh jadi nih...org jb dh sampai sini sedangkan No org trg pon xtau tempat nih..(maluuuu nyeeeeee ahhaha)..

    ok2..No dah amik nombo dan klo ade mase balik trg No nak singgah la rase...dh 7bulan xbalik trg dan besar harapan kali ni dapat la terus bermastautin di trg...amiiiiiiin

    ReplyDelete
  37. wey ambe dop sapa lagi warong pok nong ni.. dop leh jadik, balik cuti sekoloh kekgi kena gi gop.. guane gamok.. heeee.

    ReplyDelete
  38. menjejez air liur ..padahal orang trg ni.hahahahaha

    ReplyDelete
  39. alamak gi ganu tu ari tak cari pun gerai pok nong
    huhu..rugi...
    kena pegi lagi la nampak gaya
    rega mmg berbaloi//terbaek

    ReplyDelete
  40. amboi sedapnya nampak! rindu nak pi sana...heaven ngan binatang laut celop tepung kan!

    ReplyDelete
  41. Ya Allah..sedapnya nmpk sotong besau tuh!!

    bty doc, ICT tu apa yek?? Katanya ICT di K.Ganu lbh best..

    ReplyDelete
  42. terbaik la kak sotong tu..saye pueh mencari idea nak jalan mane kat ganu ni..bagus blog akak byk bagi info

    ReplyDelete
  43. Ambe org trannung pung dok tahu stabuq amme ade warung Pok Nong ning..kekgi ambe balik kappung wojid chari ning!!!;D

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. 1 km dri rmh....stong die sgar...udang pun best..
    tp kami org trgnu jrng nk pegi ctu..
    rmai sgt2 org luar....

    p/s:sape2 y nk g tlong la bwk penyepit sendri...senang nk brebut....

    :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...