Tuesday, April 17, 2012

Kembara Nasi Kerabu, Day One ( Live)...live lah sangat..hahaha

Ad hoc plan semalam...pukul 12pm bertolak dari Nilai, balik ke rumah di Klang..ambik baju, tripod, etc...Nak buat kembara Kelantan- Terengganu..maybe sampai Khamis, or Jumaat ni..

Pukul 3pm lebih kurang bertolak, ke Kota Bahru! Ya, KB...ahahaha..dah pukul 3 baru nak start jalan..

Pukul 7.00pm sampai di persimpangan Kg Raja(Cameron Highlands), dan kalau straight ke depan, ke Gua Musang. Hujan lebat jugak, berkabus. Decision..decision..nak terus, atau tido dulu kat Cameron Highlands..call Kak Ina (cousin aku yg selalu ulang alik KL-KB, dia tokey besar kain sutera kat KB), dia kata okay aja jalan tu, even malam malam..call alon( abang mommyZZ), dia kata, jangan, bahaya!

So?
Kami decided redah aja terus, nak cepat sampai KB, katanya..ahaha..
All the way ~ 89km from simpang Kg Raja, CH tu ke Gua Musang, memang aku & wife tak sudah sudah menyesal ikut jalan ni, waktu malam, berkabus tebal, hujan! Sunyi pulak tu..kalau ada pun 2-3 kereta yg lalu, tu pun laju, jenis pick up macam Hilux/Triton..Aku bawak average 40-60km/j  aja..serious. Tak nampak jalan sebab gelap+kabus+ bahaya corner naik turun bukit. Aku berdoa panjang jangan lah rosak kereta/pancit tayar. gila punya ulu/hutan jalan ni.

Sampai Gua Musang aku & wife bersyukur + tergelak lega..dan dah niatkan, lepas ni memang TAK AKAN IKUT JALAN GUA MUSANG NI waktu malam! Kerja gila. Orang lain maybe ok..

~ 11.30pm, sampai Nilam Puri, berhenti makan.

~ 12.40pm, sampai bandar Kota Bahru..nak cari hotel Renaissance pun dah tak sempat, ngantuk..redah ada bajet hotel yg ada tengah tengah bandar ni..ok lah kan..nak tido aja kan..dah dekat 1am...

Oh lupa, time ni lah aku SAKIT MATA !! 
Punyalah byk time lain, time ke sini lak aku sakit mata..
Memang last week aku byk gila jumpa patient sakit mata..

patutlah pagi pagi seawal 6am tadi bising aja aku dengar dari dalam bilik hotel..tengok dari tingkap hotel..laaaaa..belakang hotel ni Stesen Bas KB..

Kat KB ni masih ada beca rupa rupanya..Beca ni kat bas stand KB tu lah...

Sebelah belakang, tepi hotel bajet ni ada Parkson..So memang aku tengah tengah bandar KB ni..

aku & zayyan si belang belang pagi ni..kenalah pakai spek juga, mata dah sakit...dah lah contact lens tu aku baru bukak semalam..huhuhu..kena buang..nak cari pharmacy beli ubat, malam tadi dah tawakal guna ubat mata tradisional, breast milk! ahahahahaha

Okay, dah pukul 9.15am ni...nak keluar gi makan nasik kerabu...jangan jelesssssssss Hanie....hahahahha

35 comments:

  1. hahahahah ... ubat tradisional freeee

    ReplyDelete
  2. Nanti bawa balik jala mas untuk kakcik, ya? :)


    Selamat bercuti dan bergembira. Salam buat MommyZZ.

    ReplyDelete
  3. meh sebungkus nasi kerabu tu voleh ?
    syurga makanan betul KB tu, makan nasi sup panas depan hospital tu pun sodap

    ReplyDelete
  4. gile adventurous! i like!!!!

    kem salam kat mommyZZ okeh!

    ReplyDelete
  5. jalan gua musang tu dgr kata ada hantu hihi


    oh ya. satu petua tradisonal kalau nmpk org sakit mata kita ckp aku bkn sakit mata tp sakit montot..HAHA. Nmpk mcm tipu tp mujarab kot. Mak sy ajor

    ReplyDelete
  6. acik baru lalu jalan gua musang tu masa cuti sekolah baru ni..tapi siang la..suami anak sedara yang memang asal dari machang kelantan..tak pernah balik siang.kadang2 kol sepuloh malam baru nak bali..lalu gua musang tu la..tapi sebab dia dah biasa..tak suka pulak dia balik siang2.

    ReplyDelete
  7. Jangan lupa gie Pasar Kubang Pasu...
    kat situ ada nasi berlauk sedap ....

    dan juga ada pulut dakap yang terbaik punya ....

    ReplyDelete
  8. guna ubat mata tradisional untuk org dewasa,..berkesan ke? :)

    ReplyDelete
  9. berani mya awakkkk.. dgn baby lak tuu..anyway.. ingat sikit bila makan nasi kerabu tu..

    ReplyDelete
  10. dapat tpg tgk KB views pon jadilah..slmt bergumbira cuti2 Dr n family.

    ReplyDelete
  11. ad hoc plan smp ke KB? bagus betul... saya lom pnh smp lg KB tu.. :)

    ReplyDelete
  12. jalan gua musang tu memang sunyi kalau malam.. baik lalu jalan pantai..tapi kami selalu guna jalan tu even kalau malam..tak larat nak lalu jalan pantai..jauh kemainn..

    waaa...jeless..nak nasi berlauk...nak akokkk panass...

    ReplyDelete
  13. uiks "ubat tradisional" tu bleh guna tuk dewasa jugak eik, ingat tuk baby je.. :)

    ReplyDelete
  14. apsal doc nampak cam gelap...larikkkk.

    ReplyDelete
  15. pergi KB rupanya.
    padanlah sunyi aje blog saya.

    selamat bercuti.
    selamat lari drp stress.

    ReplyDelete
  16. phuhhhh...heaven g KB..makan..makan..makan...

    dan jangan lupa minum air masak byk2..manis ooooo!!

    ReplyDelete
  17. Jalan CH - Gua Musang memang advisable utk tidak lalu waktu malam.. bukan masalah jalan tp masalah tk byk kenderaan .. tkt2 apa apa hal berlaku kat keter, memang naya
    Renaissance memang dh tk jauh dr hotel daddy sekarang. (rumah ayah ija seberang renaissance, dekat makam diraja)...

    Daddy memang berada di tengah tengah bandar... belah kiri tu ada stesen kereta sewa.. Malam nnt bleh layan shopping kat Wakaf Che Yeh ... tk yah susah2 gi rantau panjang kalau nak shopping jeans. Lagi lewat mlm lg happening...

    seberang parkson tuh Pasar Siti Khatijah. Kalau nak batik a little bit murah, bawa keter menghalan ke Pantai Cinta Berahi.. tp jgn ke butik2 nya... tp ke kedai2 sepanjang jln ...

    nak nasi kerabu best..? mana mana bleh dapat .. semuanya best2 tp sarapan pagi di Pasar Kubang Pasu memang heaven. Kalau nak makan nasi ulam ngan budu gi ke Perkampungan Karangkraf, berdekatan pasar Siti Khatijah...

    Rasanya kalau bukan school holiday dan bukan cuti perayaan, Bandar KB tak jam punya...Kalau kelapangan di petang hari pergi lah lepak kat Pantai Cinta Berahi menikmati seafood celop tepung.. sedaaaapp.. ADUHAIIIII KU RINDU KB..

    Need guide? call me 0176572210...Insyallah.. Bandar KB memang tpt ija membesar.. tp jgn tanya bandar Tanah Merah ke Tumpat ker, Kuala Krai ker.. silap2 ija yg sesatkan daddy n mommy.... hehehe

    ReplyDelete
  18. oh yaaa... tolong jgn parking keter dalam parkson/giant, bangunan spt dalam gambar... nak ke parking nya tu curammm yg amat... ija pernah park sekali dan TOBAT... ghasa nyawa di hujung tanduk.. esp bila nak turun

    ReplyDelete
  19. waaahhhh.. cuti2 malaysia yer..

    ubat mata tradisional tu muharab woooo...

    ReplyDelete
  20. wahhhhhhhh...!~ jalan2 makan angin
    beli kepok leko jangan lupa ye
    hehehehe

    ehhh... ubat tradisional tu - berkesan tak???? :o

    ReplyDelete
  21. adventure betul kan.. akak pun teringin nak travel takde plan mcm ni.. tp tak pernah lagi menjadi.. selamat makan2 makanan klate yer.. semoga mata tu cepat sembuh.. have a nice vacation and safe journey..

    ReplyDelete
  22. Jalan Gua Musang tu memang superb..dua kali dah pernah ikut situ malam..memang gelap..mata memang fokus kat depan je tak kesior nak melilau keliling..hahaha..

    ReplyDelete
  23. uhuhu.. last pegi KB mase tingkat 2 dulu.. huhuh..

    ReplyDelete
  24. Sy tak suke jln Gua Musang. Arituh dr BEsut, entah mimpi ape hubby nak ikut kwn2 blk KL ikut jln Gua Musang. Serius serik!

    ReplyDelete
  25. Alhamdullillah selamat sampai yer.. lain kali jgn ikut jln tu laa kalau malam2 kan.. Nyum2 sedap tuh nasi kerabu..

    ReplyDelete
  26. Pagi tadi nasi kerabu. Malam ni jangan lupa pergi makan ayam percik di Yati pulak.

    ReplyDelete
  27. arghh....teringin juga nak ke kelantan. dah ajak husband, tp tak tau bila nak cuti. kg saya kat tumpat & pasir mas. percaya tak saya darah kelantan, ahahah.


    daddy Z, jangan lupa singgah makan kat Kedai Makan CIkgu kg kraftangan, kota bharu. sila google cepat! inilah kedai yg saya tengah 'idam'kan skrg ni. sekali jejak mesti nak gi lagi ;))

    ReplyDelete
  28. wah bestnya nk shopping kain...pakaila spek hitam :P

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum doc..

    dah makin berisi la..hidup senantiasa happy kans...

    ReplyDelete
  30. pakai spek...? nampak tua la.... haha!

    ReplyDelete
  31. Owh, kaler lain dh stesen bas tu yek, hala ke depan sket pasa beso Siri Khadijah :P

    ReplyDelete
  32. kalau balik kelantan...mmg jalan Gua Musang ni jelah yg paling dekat dgn munna

    ReplyDelete
  33. See.. Aku kat sini gigih keje sampai nak berjalan di alam maya pun tak sempat!
    Huhhh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...