Friday, April 6, 2012

Belajar Geografi Betul Betul

Semalam aku dan kawan satu sekolah dgn aku dulu  yang tak pernah bertegur sapa masa zaman sekolah, hahaha punyalah aktif mengomen gambar yang di titipkan oleh rakan FB kami, yang mana juga ialah rakan blog kami, MasZuber.

Punyalah cantik gambar tu, jadi aku teruja nak share kat sini, walaupun aku yakin lepas ni Mas akan up date kat blog beliau..ekekekeke..sorry Mas, cilok your gambar..:P

Srinagar Village

Yang kelakarnya, aku dan kawan sekolah lama aku punyalah confident mengomen "macam bukan kat india", dan "maybe kita patut lawat India". Lepas tu bermulalah sesi aku dan kawan lama aku tu mengutuk negara India, kotorlah,busuk lah, banyak sampah lah, orang kencing tepi jalanlah..maka aku & kawan sekolah aku tu pun  se-kepala decided bahawa India ialah negara yang terakhir kami akan lawati, selepas puas melawat negara negara lain di dunia ini!

Sekali masuklah tuan punya FB, Mas, yang dah ke sini dan beritahu kami:
"of course , ini bukan di India, tapi di Kashmir"  - merujuk kepada komen kawan sekolah aku "macam bukan kat india" tu . ahahahahaha..

So, rupa rupanya Srinagar itu di Kashmir ya, bukan India, dan tu pasal ia cantik!

So, aku dan kawan sekolah lama aku tu perlu baca balik buku geografi. Ahahaha..
Dan pastinya, teruja jugak nak ke Kashmir!

oooooo..kat situ Srinagar, Kashmir..kat bawah sikit tu pulak, India..ahahaha

Oh ya, menurut Mas, penduduk kat sini 95% Muslim, so nak cari makanan halal amat mudah, dan beliau spend 3 hari tinggal di kampung yang cantik macam lukisan dalam poskad ini.

Itu aja lah perkongsian aku. Cerita lanjut, tunggulah Mas up date kat blog beliau http://theponderofme.blogspot.com/

36 comments:

  1. tak pernah terfikir nak melawat khasmir nie


    nampak gaya kena start simpan duit

    ReplyDelete
  2. Mungkinkah blogger Azian Elias sekarang berada di Kashmir (kerana itulah impiannya dan kebetulan sekarang beliau sudah ke luar negara - destinasinya tidak dikhabarkan).

    Gambar2 Kashmir yang Yan kongsikan juga sangat cantik sekali.

    ReplyDelete
  3. percayalah geografi saya dpt c3 dlm spm huhuhuhuhuh...tapi yg peliknya dlm pmr dpt A plak huhuhuhuhhhh

    ReplyDelete
  4. Kashmir yg nyata memang bandar yg cantik... hmm... wanitanya pun cantik-cantik. Bersih dan tak adalah yg kata kencing tepi jalan kot. Kelakar juga bila ramai-ramai dah komen last empunya FB beritahu bukan India...

    ReplyDelete
  5. bapak ku mmg terrer bab2 geografi *dl ilmu alam kan* satu hr dia bertanya "negara mana yg terdiri dr 2 benua?" erkkk

    ReplyDelete
  6. terus rasa teringin nak ke kashmir.. patutlah ada makcik akak suka sgt nak ke kashmir.. tp dalam hati dok cakapjuga, apalah best sgt kat india tu.. ha..ha.. kes geografi fail jugak ni..

    ReplyDelete
  7. mmg cantik la gmbr tu doc...kalau sy pun ttp akan komen 'ni bukan india ni..bersih semacam je..." hihihi

    ReplyDelete
  8. saya pun se spesis dgn Dktor gak .. Geografi tak brp nak pandai. hehehe. tapi tengok gambar tu mcm lukisan dlm poskad, kan. dan tetiba nak masukkan Kashmir dlm list.

    ReplyDelete
  9. kashmir mmg cantik..dee selalu teropong pakej kashmir kat pototravel..huhu..

    ReplyDelete
  10. kepala dah tepu dgn fakta medic...lupa bab geografi..

    ReplyDelete
  11. DZ, bila sebut kashmir ni terus teringat citer hindustan Bobby.. citer hindustan yang dulu2 banyak shooting kat kashmir.. tempat tu memang cantik tapi sayangnya banyak pergolakkan di sebabkan jadi rebutan antara india dengan pakistan.. tak selamat sangat..

    ReplyDelete
  12. sebbaik kat sekolah kita tu takde cikgu Geografi kan???
    hahahhahahhaa

    ReplyDelete
  13. Kashmir ada 3 region yang diperintah 3 negara. Wilayah terbesar Kashmir masih dijajah India. Huhuhuhu....dan selebihnya Pakistan dan China.

    Kashmir mmg ctk. Dulu bukan ke cite Hindustan suke pilih scene2 kat Kashmir. Heheheheh....

    ReplyDelete
  14. mmg cantik permandangan dlm gambar ni... bila leh smp Kashmir.. mcm x pasti je.. boleh smp ke x.... :) salam kenal...

    ReplyDelete
  15. CA pun terjah blog tersebut ...

    ReplyDelete
  16. walau negara india byk org ckp kurang bersih ;
    tp tetap jadi wishlist destinasi percutian sy :")

    dan hari ni tgk pula pemandangan kashmir
    terus jatuh hati mahu kesitu!
    taktaulah bila boleh jejak.pasang niat dulu :")

    ReplyDelete
  17. kekadang mmg konfiuslah
    antara india dan kasmir tu..hehe

    tapi mmg cantik mcm kat barat pulak :)

    ReplyDelete
  18. kashmir mmg cantik...aku byk google pasal kashmir lepas kak yan blogger tu kata dia nak ke kashmir....

    bilalah nak terjah ni nok...jom nok, kita buat gathering kat sana...mesti happening!!

    ReplyDelete
  19. kashmir bukan india ke ? hahaha..keliru dah aku dengan geografi ni..

    ReplyDelete
  20. kashmir kat pakistan kan...wilayah bergolak yang menjadi rebutan india & pakistan...ke salah..hehe

    walaupun bergolak tapi tempat nyer cantek...tat y byk scene bollywood kat sano...

    ReplyDelete
  21. ohh baca komen fara baru faham...sebab setahu saya Kashmir letaknya di India,rupanya sebhgn lain diperintah pakistan dan China...

    memang cantik :)

    ReplyDelete
  22. ooooo.......mmng cantik tempat nih....
    kalo PS dedulu,mmng bajet lukis pemandangan cam gini...nmpak real...hahahha...

    ReplyDelete
  23. he..he.. kak liza pun kena tengok map balik. tapi memang ada dengar kata cantik khasmir ni.

    ReplyDelete
  24. perkataan mengomen itu perlu di eja betul betul. kikikiki nakai nakai

    ReplyDelete
  25. arisha kekadang pun 'failed' about geography hiks. last time, i've wished to be in kashmir! hope it can be real someday soon perhaps. hehehe

    ReplyDelete
  26. SAya selalu failed pasal geografi.. huhuhu...

    ReplyDelete
  27. wahhh...mcm mimpi aje gambar tu...best best! setailo! i likeee!heee~

    ReplyDelete
  28. subhanallah..cantiknya..macam lukisan...

    ReplyDelete
  29. saya punye pmr geografi dapat A tawww...heheh!

    ReplyDelete
  30. Mak aihh..lawa a+++++ gambar tuee..cantiknyeeeeeeeeeee pemandangan diee..serius mcm lukisan...kamera ape la die pakai tu agaknyee..gilee sentapp nengok nyeee

    ReplyDelete
  31. Daddy Ziyyad...geography tu memang peberet subjek Nekcik...apa yg belaja masa darjah 5 tu sampai sekarang masih ingat...wajib tahu capital city negeri...tu yang sekarang ni baru dapat tengok tempat sebenar..syukran!!

    ReplyDelete
  32. SPM x amik geografi..sbb menyampah tgk peta..huhuhu

    :(

    ReplyDelete
  33. sya pun penah dgr yg ramai kata Kashmir sgt cantik, byk gak bollywood shooting kat sana sbb suasana dan cuaca yg best...

    org kata, penduduk kashmir kulitnya cantik2.... waallahuallam...

    p/s: doktor boleh masuk bila2 je for free tgok kuda2 Utm tu... cuma utk keta yg takde sticker Utm kena soal sket dgn pak guard tapi ckp je nk bwk anak tgok kuda/rusa, no hal lah ")

    ReplyDelete
  34. Daddy Ziyyad,

    I just miss my Kashmir.... Really miss.. Baru je balik semalam.

    ReplyDelete
  35. eh kashmir tu bukan india ek...hahaha lagi fail geografi...hahahhah :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...