Friday, April 27, 2012

Apa Ada Dengan 5 Sen

Kejadian: ~ 9.15pm, malam semalam.
Tempat:  Mekdi
Aktiviti: Tengah berdiri depan kaunter menunggu pesanan siap.

Hamba Allah: Bagi dabelcis beger, bla bla bla..
Budak Mekdi: Ok kak...Total bil RM24.05
Hamba Allah:  5 sen pun ada? Dik, tak boleh ke? (sambil buat muka mintak bayaran 5 sen tu di lupuskan, a.k.a mintak diskaun)
Budak Mekdi: ( muka speechless)

 Nak aja aku cakap " kak, ni 1st time ke akak makan kat fastfood outlet? Nak mintak diskaun bagai. Lagipun kak, budak tu kerja aja kat sini, dia bukan tokey Mekdi ni"

Moral of the story:
Janganlah mintak benda yang bukan bukan. Selain anda juga ada risiko menghadapi kemaluan, orang yang diminta tu pun silap haribulan jelik/meluat/terkesima dengan permintaan anda.

Ohhh..ada sambungan dialog di atas..ekekeke...
Sejurus selepas akak tu bayar, dan tunggu order dia siap ( dan aku masih diri sebelah dia tunggu order aku)

Hamba Allah: ( tangan mengetuk ngetuk mesin resit)  .....( padahal lepas dia bayar aja, resitnya si budak Mekdi tu dah letak atas tray siap siap)
Budak Mekdi: Kak, resit nya tu kak ( sambil tangan tunjuk kat dalam tray akak tu)
Hamba Allah: Ohhh..ok...nak tengok bayaran yang lima sen tu.

Aku: ( aku pulak yg speechless dan terkesima!)

~ 1st time makan ayam goreng Mekdi. Sedap jugak ya. Ye lah, tekak ni asyik makan ayam kepsi aja~

34 comments:

  1. hahaha 5sen pun kena berkira tau! duit tu!

    ai, doc baru merasa ayam goreng mekdi ke? hihi..sy selama ni dok melantak aym goreng kat mekdi je, kepsi da kureng =P sedap kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah..saya tahu, duit juga walaupun 5 sen...tapi sebab dia MINTAK DISKAUN tu yg saya tak tahan nak gelak..mintak diskaun kat Mekdi!

      Delete
  2. gila ah 1st time makan ayam mekdi~

    ReplyDelete
  3. Kerenah pelanggan macam itulah kalau kena buku dan ruas jadi isu macam dulu...last bertumbuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal kakzakie...nasib baik budak mekdi tu senyum aja

      Delete
  4. betullah.. kdg2 mmg speechless bila dgr org minta perkara yg tidak2.. hmm.. semoga dapat memperbaiki diri lagi dgn kisah2 sebegini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah ini biar jadi tauladan utk kita semua :)

      Delete
  5. memang pun..ader orang yang pelik camni tau..kadang2 nak mintak tak bayar for 5 sen..idulu keje papfod i tau la..sampai kan short beringgit2 taw...:)

    ala sekarang 5 sen tu takda makna lah..sedekah je la another 5 sen jadikkan seposen...kan..makan dapat..pahala dapat..hehe

    ReplyDelete
  6. Hehehe... Kalau kat kedai runcit, masuk akal juga minta diskaun!

    ReplyDelete
  7. btw, kenapa kena ada 5sen? bukan katanya dah dibundarkan?

    ReplyDelete
  8. tak pernah mkn jugak lg, biasa kepci je,

    ReplyDelete
  9. nak mintak discount beli NMFC la .. *night market fried chicken*

    ReplyDelete
  10. wa dah lama xmkn ayam kfc. mmg bedal aym mekdi jek..
    bebudak jek la kemaruk ngn ayam kfc.

    ReplyDelete
  11. kalau kedai saya boleh, 20 sen pun boleh diskaun, 5 sen saya tak main.. hahahha

    ReplyDelete
  12. aduhai.. dengan 5 sen untuk diisi makanan ke perut sendiri pun nak berkira.. manusia-manusia..

    ReplyDelete
  13. Antara scene sengal yg x mahu dilihat! !!!

    Bab mkn x berkira,nk byr berkira pulak .haiiiishhhh:-(

    ReplyDelete
  14. hahaha..mcm xpernah g mekdi je nih..lama tak dtg sini.sibuk ngan dokumentasi pengajaran.ni baru lega sume dah abis..

    p/s: kalo zie yg jadik budak cashier tu,zie ckp " cik/encik boleh jumpa bos saya untuk runding harga"
    padan muka..haha

    ReplyDelete
  15. bukan sebab berkira atau apa jua pada aku, yang nyata budak tu kerja bersistem, tandanya dia amanah dlm menjalankan kerja dia...bayangkan kalau beratus customer mcm dia, mampus la budak tu nak cover short 5 sen tu......kadang2 manusia ni dia tau tak leh dpt diskaun hatta 5 sen pun, saja je nak test market pekerja2 cam ni....tak bek la kan! aku tak suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nok!!! hahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!
      sumpah aku gelakkan ko sbb tak pernah mkn ayam goreng mekdi...muahahahahahahahahaha....

      ayam goreng mekdi laaaaaaagi sedap dari ayam goreng kepsi...
      tekak aku la...
      lama dah aku tak mkn ayam kepsi nok, since mekdi punya laaaaagi mantop!!

      Delete
  16. haha..saya rasa...saya rasa..macam nak cakap "akak tu dari kampung kot" tapi mesti orang kampung marah sebab diorang pun tau kat mekdi tak boleh mintak kurang...ahahaha..dari negara mana la akak tu kan..

    ReplyDelete
  17. salam kenal..isk..ishk..ada jugak org camni ye..buat malu diri sendiri camtu..huhu..

    ReplyDelete
  18. Sangka baik je la..hehehe..mungkin baru pertama kali menjejakkan kaki ke plenet bumi..

    ReplyDelete
  19. hahaha... kat klinik tak mainlah sen-sen kan doc.. bundar saje!

    ReplyDelete
  20. berdepan dgn org mcmni mmg letih..
    apapun ayam mcd mmg sedap!pedas boleh berasapkan telinga.

    ReplyDelete
  21. mungkin akak tu baru dtg Mesia kottttt.....

    ReplyDelete
  22. nasib baik budak mekdi tu kat keluarkan duit 5 sen dia sendiri utk tolong bayarkan. Mesti kakak tu speechless

    ReplyDelete
  23. Owh sedap ek, x penah lak rs ayam mekdi..

    ReplyDelete
  24. doc, kelakar betul that lady, mungkin dia lupa kot ...

    ReplyDelete
  25. kelakar laa..sungguh the makcik2 hamba Allah itu :p

    kalau mekdi, spicy punya saya tak boleh makan. pedas sangat ;p

    ReplyDelete
  26. ok, mmg sah baru kuar hutan simpan...kekekkekeke

    ReplyDelete
  27. seluk kocek
    cari 5 sen
    ko bagi je kat dia.

    ReplyDelete
  28. ayam goreng Mekdi mmg pebret Ai!!!!

    kfc Ai tak brp nak shuke

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...