Thursday, March 8, 2012

Siam Original

Selamat Menyambut  " International Women's Day 2012" buat pembaca blog ini yang wanita...buat lelaki lelaki gagah pembaca blog ini, kita harus tunggu bulan November ya untuk sambut "International Mens Day" pula..~haha

Tahu tema sambutan International Womens's Day 2012 apa?
Ini temanya: Connecting Girls, Inspiring Futures.

Anda yang wanita kisah dengan sambutannya hari ini?
Anda ambil kisah sejarah bagaimana sambutan ini boleh tercetus?
Anda ambil kisah tentang sambutan hari ini di peringkat Malaysia bagaimana?

Kepada yang nak ambil kisah, bacalah di sini:
http://www.internationalwomensday.com/about.asp

-wanita yang saya kagumi, dan teringat pagi ini, Allahyarham Maimun bt Abdullah
-beliau ialah nenek saya, orang Siam, di bawa masuk ke Tanah Melayu oleh arwah atuk saya(kerana atuk saya dikerah perlu membuat landasan keretapi maut di Burma)
-punyalah lama tinggal di Malaysia, beliau lupa terus cakap Siam
-maybe kadangkala rupa saya orang ingat cina, sebab nenek saya orang Siam
-saya sayang nenek saya, dulu masa kecil2 tak sedar tentang ini, sekarang baru tahu.
-semoga Allah merahmati nenek saya, dan Insya Allah saya ingin bertemu dengannya di syurga.


ps: Pernah teringin menjejaki sedara mara bangsa Siam yang maybe ada di sana, mana lah tau saya ini keturunan Raja Chulalongkorn! ~haha

35 comments:

  1. BAJU BIRU ITU????
    OUH..THANKS..CHEQNA WANITA HOKEH..=)
    ERR...X PERNAH TAHU PLAK SEJARAH HARI WANITA NI..KENA BACA JAP

    ReplyDelete
  2. hamboi...gaya kemain lagi yg berbaju melayu biru tu..hehehe

    ReplyDelete
  3. Dok mesti yg baju biru kacak tu kan...hehehehe

    X byk berubah mukanya... :)

    Xtau pong arini ari wanita, adehh

    ReplyDelete
  4. ooo.

    kene la belajo cakap siam!

    tomyam pandai buat tak?

    ReplyDelete
  5. sawadikap...

    zaman buat landasan kereta api maut tuh mmg sgt2 sejarah kan..
    fuhhh~ saya lak keturunan india yg dtg naik kapal rempah masuk tanah melayu..

    hehehe~

    ReplyDelete
  6. Pergilah buat jejak kasih mencari saudara mara di sana. Sangat seronok kalau dapat jumpa.

    Saya dah buat jejak kasih pada hari Raya Haji 2007 mencari saudara mara di Indonesia. Skrg kami dah rapat semula dgn dua pupu dua pupu kami.

    ReplyDelete
  7. selamat hari wanita jugak tp kepada mommy Z :p terima kasih.

    siam eh rupanya. patutlah comel...neneknya lah ;p hehehe

    ReplyDelete
  8. Sallam Dr.Dady Double Z,

    Serios, tak tau pun hari ni hari wanita,
    TK.
    Budak baju biru tu handsome yek..

    ReplyDelete
  9. tok sy keturunan siam jugak. rugi sebab kecik2 dlu takmo bljaq ckp siam dgn dia. boleh mengira je, 1-10

    ReplyDelete
  10. kecik molek aje arwah nenek uols tu....

    ReplyDelete
  11. hoh, manelah tahu keturunan raja siam kan, ehe...

    awat muka tak berubah langsung - sebijik macam skrg!

    ReplyDelete
  12. tengok gambar terus nampak yg baju biru tu..sape tu ya?

    ReplyDelete
  13. Sampai raja chulalongkorn pulak dah doc. hihi...

    Kakak memang tak kisah sangat pun pasal hari wanita ini. Kalau tak baca blog memang lupa agaknya...

    ReplyDelete
  14. wow!! klasiknya gambar...aku suka tgk gambar lama2...


    Al Fatihah utk arwah nenek...

    ReplyDelete
  15. eh nama sy sama mcm nama nenek DZ..maimun..hihihi..orang siam memang nama mcm ni ke? sbb nenek ayah sy orang siam gk..pattani mali..dan ada gak 2,3 orang tegur muka sy mcm awek siam. heh! sesuai sgt la lps baca entry DZ ni..keh3

    ReplyDelete
  16. sy pernah baca novel ttg buruh buat landasan keretapi burma tu ms sekolah dulu..ada yg lps lari


    rupanya awak keturunan siam..moyang lelaki sy pula dtg dari tanah jawa

    ReplyDelete
  17. sawadikaaaap... masuk depankeluaq ikut tingkaaappp...

    jom kita rentas sg golok gi siam...atau lintas landasan keretapi kat padang besaq

    ReplyDelete
  18. doc yang berbaju melayu biru tu kan?? wah rupa masih samo la...hehe

    ReplyDelete
  19. kiranya anda berketurunan siam juga ya. :) oh, that's nice. :) momen yang indah skali memanglah bersama keluarga tersayang. :)

    ReplyDelete
  20. La, keturunan siam rupanya..orang Siam lawa lawa tau!

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum doc...

    ehhh, raja tue bukan mak sedara kepada raja bersiong ke ? heheheheheee

    ReplyDelete
  22. hehehe. kelakar!!

    bab sejarah international woman's day tu pulak.. KC tak penah kesah nak ambek tau. hahaha.

    ReplyDelete
  23. ooo.....keturunan siam...patutlah muko cina...

    ReplyDelete
  24. salam
    sama la kita,datuk emak org siam...dulu masa kecik2 pun akak dibesarkan disana.....dilahirkan di sini(malaysia,kelantan) tp mak ayah bekerja disana...berpindah balik ke malaysia semasa nak masuk sekolah...skrg mak2 sedara(adik beradik arwah mak) masih menetap disana...

    ReplyDelete
  25. doc faiz samalah atuk cik ian pun kena paksa buat landasan tu. ooo patutulah muka doc faiz cam cina, ada darah sia rupanya. muka doc faiz senang nak kenal : )

    ReplyDelete
  26. gambar lama masih disimpan elok...

    kalau la betul ada darah raja siam,janganlah lupa utk berblog lagi :P

    ReplyDelete
  27. ohh hari ini nmpaknya guna kata ganti diri "saya" lah...mungkin aura jejaka berbaju biru dlm gambar di atas???

    ReplyDelete
  28. oh..

    ni kena cakap sawadikap le ni yek? hehehe..

    bestkan.. kalau dapat cari susur galur keturunan kita dulu2..

    *rupa dr tak berubah le..sama jek...

    ReplyDelete
  29. alamak..kot2 ade darah diraje la (sambil akak tabik eh jungjong sembah hihihi)...

    tp siyes..klo dh ade darah kacukan ni kite senang nampak...mmg kena cari asal usul lepas nih..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...