Wednesday, March 14, 2012

Apa Beza Kontrak Tamat VS Letak Jawatan?

Provokatif?
Kreatif?

Apa pendapat anda?

:)



By the way, nenek ni pun tak kurang hebatnya...keh keh keh...provokatif? pulang paku buah keras? atau sekadar share the same sentiment (macam aku rasa) ..Oh ya...aku ada up date status tentang hal ini di FB: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=301718356561755&id=100001707791883

Rafidah: You call that resigning?

'There is really no sacrifice as it was a natural sequence of events'
Tuesday, March 13, 2012 - 16:59

pg3Mar13
RAFIDAH: ‘Shahrizat still a burden for not relinquishing Wanita leadership’


"QUIT? What quit?". That seems to be the question on many lips following Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil's announcement on Sunday she was stepping down as the women, family and community development minister, in reaction to the National Feedlot Centre (NFC) scandal.

One of her harshest critics is her predecessor in Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz, who indicated that one should not attempt to downplay the events that led to Shahrizat's term as senator not being renewed and hence losing her minister's post.

"There is no issue of stepping down or resigning!" Rafidah said when contacted by The Malay Mail.

"There is nothing to step down from as she is legally no longer a minister on April 8.

"She is not resigning on April 8, it is just that her senatorship expires that day and her ministerial post automatically lapses."

Calling Shahrizat's quit announcement as a "sham of a statement", Rafidah said resigning meant Shahrizat should quit immediately – while she was still a senator.

"So, really there is no sacrifice as it was a natural sequence of events," said the former minister of international trade and industry who was among the first to ask Shahrizat to quit over the NFC scandal.

"The party and government have had to face so much flak on account of her unwillingness to resign quickly and prioritise the interests of the party and the government."

Rafidah lost the Wanita Umno chief's post to Shahrizat in 2007 but retained her Kuala Kangsar parliament seat in the 2008 "political tsunami" that saw Barisan Nasional (BN) lose its two-thirds majority in the Dewan Rakyat.

In that general election, Shahrizat lost her Lembah Pantai seat to newcomer Nurul Izzah Anwar, but was appointed a senator and returned to the Cabinet.

Rafi dah also said since Shahrizat remained Wanita chief, she was still a burden to the party since members realised that she did not resign her ministerial post but that the post automatically lapsed on April 8.

She said it might be tough for Umno to explain why she did not step down as Wanita head.

"That issue is now a problem in itself. It does not matter what happens to one person but every division must now concentrate on the grassroots election work in every locality," she said.

However, Rafidah acknowledges that while the ministerial post is an appointed one, Shahrizat was elected as Wanita chief and hence one must also factor in the wishes of members.

"That (vacating her position as Wanita head) is her prerogative as she was elected," she said.

30 comments:

  1. Itu dia... betul juga kata Rafidah tu (walau kakak rasa dia pun 2x5).... kalau dah letak jawatan kenapa pulak utk wanita dia tak letak jawatan?

    p/s: Bersama kita ingat kuasa di dunia tak ke mana. Kelak ditanya tanggung-jawab tu baru tahu...

    ReplyDelete
  2. uisk, maghah boto mokcik tuh..

    betul tu, kalau kontrak dah tamat, x renew.. apa yg nak diletakjawatankan *ada ke perkataan cenggini* :P

    ReplyDelete
  3. letak jawatan takpa, jgn kena pecat.

    ReplyDelete
  4. hemm..hal makcik dua orang ni sy x amik port sgt

    ReplyDelete
  5. tapi suka lah tengok sharizat pakai tudung takde jambul2 tu.. elok sikit...

    ReplyDelete
  6. Siapa yang hendak dikelentong? ;-)

    ReplyDelete
  7. yg lagi sedap suh pihak pembangkang resign sekali :p padahal tu bukan resign ;p

    ReplyDelete
  8. Tak suka bab2 politik ni...banyak yg berbelit dari yang telus

    ReplyDelete
  9. nak tanya nie.. yang gambar kat entry 'Siam Original' tu kan.. andai tak keberatan boleh tak saya nak tahu budak yang pakai baju putih dan budak perempuan yang pakai cekak tu siapa ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak yang pakai baju putih tu ialah sepupu saya, dan budak perempuan pakai cekak tu adik saya. Kenapa ya?

      Delete
    2. pelanduk dua serupa dengan kakak saya mungkin.. :)
      dulu semasa kecil saya pernah duduk di Johor.. dan pernah terlihat gambar yang hampir sama..

      Delete
  10. politik skg adalah mcm sarkis.

    ReplyDelete
  11. depa buat filem lawak je tu..kehkehkeh...

    ReplyDelete
  12. btw..gambar tu AA vs Tiger Airways kan..siap cakap, Tigers don't fly..hehehe..

    ReplyDelete
  13. Setiap harta kita akan ditanya di akhirat kelak!! bersedialah untuk menjawapnya!!

    ReplyDelete
  14. Letak jawatan - boleh juga bertempoh (1 bulan ke 2 minggu ke).. Tamat kontrak - sehingga tarikh akhir perkhidmatannya diperlukan.. dan ayat yang sepatutnya digunakan oleh Menteri tu.. tidak berhasrat menyambung perkhidmatan apabila kontrak perkhidmatan saya tamat kelak.. Tapi.. Itu pun bole jadi isu ker?.. 'untuk mempolularkan diri semula ke?.. mmmm.. entah la..

    ReplyDelete
  15. dr

    hari yang dia umum nak step down tuh..dah baca dlm malaysiakini- mmg tamat kontrak dia 8/4-sekadar menipu masyarakat shj :(

    ReplyDelete
  16. hurm... bab politik ni mmg byk yg tak faham dari faham..

    ReplyDelete
  17. walaupun bos munna org kuat politik.... tapi munna tak campur langsung....

    ReplyDelete
  18. macam hape la deme ni.cian ayah n pakcik2 felda yg lain..still lg tertelan dgn kata2 diorang nih..xyah nk tnjuk innocent sgt la kakjat oooiiiiii..letak jwtn la sgt!

    ey emo lebih.sori =)

    ReplyDelete
  19. malas nak tengok berita sekarang...masing-masing memburukkan parti lawan...hadoii...gara2 nak pilihanraya..

    ReplyDelete
  20. hurmm.. mcm2 versi.. hope semuanya diselesaikan dengan aman damai..

    tigers fly?? ouh dalam cartoon pooh ada la watak tiger yg suka fly neh.. tapi dia fly sebab pakai spring kat kaki.. hahaha...

    ReplyDelete
  21. Wow! Wow!

    Org kate, lebih bek resign utk selamatkan harta2 yg ade. Hohohoho!

    ReplyDelete
  22. layan biskut tiger lagi best..ahahaha..silap haribulan leh terbang..

    ReplyDelete
  23. amboi akak rafidah. merahnye lipstik! i dont like her thou

    ReplyDelete
  24. No nk tumpang 'sinyum' je hihihihi ;)

    ReplyDelete
  25. hahaha the Iron Lady seperti biasa....lancang aje bercakap...

    ReplyDelete
  26. saya kurang campur bab politik ni...kdg2 tk berapa nk faham..berharap agar suatu masa pemerintahan yg telus juga...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...