Thursday, March 29, 2012

Ada Kucing Ada Tikus

Aku tak jemu jemu mendidik membebel
Sebab aku nak sangat tengok negara aku ni, menjadi negara maju.
Maju dari aspek pembangunan, dari aspek perangai & mentaliti rakyatnya.

Anda pernah tengok orang naik BMW selamba buang sampah dari tingkap kereta?
Siapa kata kalau kaya, minda tu pun ada kelas...tak semestinya...
Kadangkala sama aja tahap minda nya macam orang yang naik Kancil.

Anda pernah tengok mak Datin dengan egonya bercakap kuat kuat kat henfon ( nak beritahu satu dunia dia ada majlis minum petang di Paris) ?
Siapa kata kalau kaya, minda tu ada kelas..tak semestinya..
Kadangkala sama aja tahap minda tu macam warga buruh Indon yang bercakap berdegar degar di henfon.

aku tak jumpa lagi friendly reminder macam ni di negara maju. Di Malaysia,flush jamban lepas guna pun perlu di ingatkan.

29 comments:

  1. sebab orang Malaysia mudah lupa..hehehe

    ReplyDelete
  2. hahahahaha
    nok wat gane..memang itu adalah hakikat =)

    ReplyDelete
  3. Di tandas pejabat pun ada dua tiga notis ditampal, tapiiiii......

    Mungkin lebih senang mengajar budak Tadika!

    ReplyDelete
  4. Lagi malu bila yg kotor itu tempat beribadah...
    Tambah lagi bila bawa saudara bukan org M'sia alahai malunya....

    ReplyDelete
  5. kalau tak flush jugak tak tau lah~~keh keh~

    ReplyDelete
  6. siap pantun tuhhh...kehkehekh!

    ReplyDelete
  7. btol..mmg WAJIB tampal pantun ni kat semua toilet di Msia..kalo tak dibagitau,wat selamba derrrkkk aje muka tak flush bahan buangan...menyampah!!

    ReplyDelete
  8. Sebab tak de rasa sayang pd harta awam.. cuba hak sendirik.. harus jadi isu..

    ReplyDelete
  9. berbudi bahasa betul reminder tuh..

    mood berpantun tak datang pulak hari ni. hehehe..
    klau tak, boleh beli

    ReplyDelete
  10. hahahahaha....tgok pic ni,terngat yg toilet kene bom tu,mmng x de sivik tul...huhuhu....

    ReplyDelete
  11. kadang2 pelik kan~ kenapa ade sesetengah individu tuh susah nak pum lepas guna toilet.. susah sgt ke??? urmmm.. pelik!

    ReplyDelete
  12. negara aje maju
    mentaliti kebanyakan rakyat nya - masih lagi di kelas ketiga...

    kadang2 fed-up ngan manusia otak letak kat bontot
    tak reti nak berpikir
    semua nak kena ajar - nak kena bagitau

    ReplyDelete
  13. ada reminder pun belum tentu buat..pemalas lipas betul..

    mentaliti mmg masih xde kelasss...

    ReplyDelete
  14. lagi satu kan...kat m'sia je boleh nampak orang sihat parking kat OKU.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak badan sihat tapi ko tak tahu mungkin mereka tu cacat otak nok .... huhuhu

      Delete
  15. Haha makck suka pantun tu. Hmmmm dalam dok pantun tu pun camtu la jugak setengah org tak reti bahasa ni, pancut je trus beredar...bodo piang kan?

    ReplyDelete
  16. saya paling suka komen miloais. hehehe.

    ReplyDelete
  17. Memang mengecewakan bila lihat kemudahan yg kita sediakan dgn susah payah dan mahal disalahgunakan atau tidak digunakan dgn betul.

    Dulu masa saya kerja dgn sykt kulit kerang, kami bina stesen cantik2 tapi selepas beberapa bulan dibuka, hancus terutama tandas dan surau... huhuhu

    ReplyDelete
  18. nk ubah minda atau mentaliti org bkn satu kerja mudah..tah ya..kalau bab-bab kebersihan mungkin subjek kesedaran sivik kena ajar balik kat sekolah rendah kut?

    ReplyDelete
  19. kalau tak buat juga tak tahulah tu.....

    ReplyDelete
  20. ooo alahai..tu la dia..sendiri buang pun tak tau nak jirus..sampai kena ingatkan

    ReplyDelete
  21. memang kena selalu ingatkan pengguna cmni...

    ReplyDelete
  22. susah nak di didik..
    (atau susah nak terima didikan?)

    ReplyDelete
  23. Hehehe, tu kencing je tuh, ce tgk yg ni plak... http://melatiqistyna.blogspot.com/2012/02/selamat-hari-rabu.html

    ReplyDelete
  24. Minda berbeza beza. Padahal perkara tu sama saja.

    ReplyDelete
  25. kat rumah sendiri tau lak jirus!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...