Wednesday, February 22, 2012

Hard Decision

 
- bincang panjang lebar dengan mommy selama sebulan dua ni..

- rasa rasanya, cukup dua aja..kot. mommy kata next year ikat lah..nak pakai sports car pun senang,  anak dua aja..haha..

- rasa tak larat (kadangkala) nak melayan karenah mereka..so tak boleh bayangkan kalau ada sorang lagi.

- tapi bila tengok mereka, tengok gambar ni(ulangan, gambar ni pernah jadi entri, masa ni zayyan 4 bulan+), rasa best kan bila ada baby..tapi nak menjaga nya..sebab kedua dua ziyyad & zayyan adalah jenis very attach...dan mommy insya allah akan start berbisnes..kami bayangkan macam mana nak handle bisnes, aku kerja lagi..bila ada baby baru! haha

- oh ya, jiran sebelah rumah aku, ada sorang anak aja, dah 19 umur anak dia. Memang lepas bersalinkan anak, jiran aku tu terus tutup kilang, tak larat nak jaga anak ramai katanya. Dan mereka husband& wife rasa gembira dengan keputusan tutup kilang tu, hingga ke hari ini.

keputusannya: family planning(bak kata P.Ramlee  ;P) , for the time being. Masuk 2013, akan decide tutup kilang atau tidak.

54 comments:

  1. err..jiran sebelah rumah tu anak sorang..umur 19 anak dia..tutup kilang alasan sebab tak larat nak jaga anak ramai ?? hehehe..

    aku baru nak bertambah satu lagi ni..tu pun tak pasti lagi la nak tambah lagi dikemudian hari atau tak..hhehehe..belum bercadang lagi nak buat perbincangan penutupan kilang..hehehe

    ReplyDelete
  2. siapa yang nak kena berkorban tu? hrmmm...isteri jugak ke DD ;p

    ReplyDelete
  3. memang masa kecik ni mereka buas, lasak, bergaduh,menangis tu biasa bagi perkembangan anak anak
    nanti bila mereka dah besar masuk alam persekolahan, kita akan terasa sedikit kesunyian dan rindu bunyi riuh rendah sewaktu mereka kecil

    ReplyDelete
  4. hmm ....

    at least try untuk dapat girl

    bila dah ada sorang girl , tutup lah kilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg nak girl pun...tapi kalau pregnant lagi, sekali yg kuar boy jugak, ahahahaha

      Delete
    2. banyak kaedah per yang boleh dibaca dan dipraktikkan

      macam pB , untuk dptkan Adam , macam macam petua ikut dan juga ikut kalender Cina .
      Alhamdulillah , Allah makbulkan permintaan dan doa kami sekeluarga

      Delete
  5. sebenarnya anak ramai ni bagus, memang susah nk jaga masa diaorg kecil, aku dah rasa sunyinya hidup kalau adik beradik sikit, aku pun dua beradik je..cuma tula kena pastikan anak ramai tu semua 'menjadi' la kan, apapun itu bergantung pada pilihan masing masing...aku teringin nak anak at least 5 org, hihi...tamak x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu teringin nak 7 org anak...bila dah ada 2 ni, rasa nak pengsan..kalau 7, koma kot ..hahaha

      Delete
  6. kecik2 jer susah nak jaga...& ble dh besar..ok...suka time ramai kalu berkumpul..cm nyue dua beradik jer..lalaki n pompuan..ag la sunyi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul....nak menunggu besar tu lah yg letih..huhuhu

      Delete
  7. DOC BIARLH ANAK RMAI CKET..klu tang jga2 insyaallah bleh.perlhn2.cket sgtlh 2orgjerk..nnt besok2 dh tua bru rasa.at least 4,5org

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal....takpe, belum masuk tahun 2013 lagi..:)

      Delete
  8. Tutup kilang?

    Sorang lg ler dptkan bby girl plak.

    ReplyDelete
  9. Anak kakcik ada 4 - bila mereka dah 'besar', kakcik mula rasa sunyi walaupun ada lebih masa untuk berdua2 dengan suami...

    ReplyDelete
  10. sementara nak masuk 2013 boleh lagi sorang tuh. hahaha!!!

    ReplyDelete
  11. tutup sementara ok la doc, tak teringin nk ada baby girl ke?

    ReplyDelete
  12. Kakak setuju tutup kilang sementara tapi terus tutup rasanya sayanglah doc. Punya kemampuan, genetik pandai (bukan memuji) sayang rasanya kalau baru dua. Tak apa MommyZZ boleh business tapi cari pembantu. Kalau kakak ada peluang nak lagi tapi dah tua...

    ReplyDelete
  13. tingat masa duk hospital hujung tahun lepas. borak2 ngn akk sebelah katil.
    akak tu dah 40 an & xsiden terpreggie
    **mode happy**
    dia ckp.. ms bersalin sebelum ni, which is umor dia awal 30-an dia rqst nak tutup kilang. sekali tu, doktor berkenaan cakap...
    "kalau la ditakdirkan akak kawen lain.. camna nak dpt anak??"
    wa sengeh jek la... :P

    hhmm.. dulu masa anak 2 ada hati gak nak tutup kilang. alik-alik, 4 ko.. kehkehkeh!!!

    ReplyDelete
  14. acane tu kalau tup tup ujung taun terpreggie lagi. hahaha

    ReplyDelete
  15. kalau boleh nak dapatkan sepasang.

    ReplyDelete
  16. anak doktor tgh besar ni mmg rasa sgt tak larat.
    penat.
    tapi percayalah.
    bila zayyan dah umur 5, 6 tahun, mommy mesti akan merindui utk mengandung lagi.

    cadangan saya jgn ikat.
    merancanglah ikut cara lain.
    doktor lagi mahir bab2 nih.

    :)


    .

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum

    tutup kilang tue bukak cawangan baru ke doc hihihhhhh.....(gurau je)

    ReplyDelete
  18. penah terbaca :
    1 - a loner
    2 - just nice
    3 - crowded

    ehehehehe

    macam iols juga - hanya dua aje - sepasang sebab sorang lelaki... sorang perempuan

    ReplyDelete
  19. tutup kilang??..tak rasa rugi?...rasa nya anak ramai lagi meriah..

    ReplyDelete
  20. Sy selalu muhasabah diri. Org miskin, anaknya ramaiiiiiiiiiiiii. Org kaya, anaknya sikiiiiiiiiiittttt.

    Seeloknya jgn ikat. Anak pembawa rezeki. Skg mmg penat. Esok lusa, berbaloi.

    P/S - Sy selalu kena bising dgn sorang uncle Cina (kenalan). Dia asik ingatkan sy, produce anak ramai sikit. Jgn jdk mcm uncle. Ms mude asik merungut penat jaga anak. Pas dpt 2 org, terus plan tak mo anak lagi. Bila dah tua, uncle rs sunyi sgt2. Anak2 keje n blaja jauh2. Uncle dgn wife jelah berdua kat rumah.

    =D

    ReplyDelete
  21. semoga apa pun keputusannya, harap2 itulah yg terbaik utk family awak.. akak dah ada 3, bila dah besar2 ni rasa mcm sikit pula.. tp nak mengandung time mabuk teruk sgt plk.. itu yg tak menambah tu..

    ReplyDelete
  22. tumpu kualiti... bukan kuantiti...

    ReplyDelete
  23. anak bongsu saya dh 5 thn.. saya ikat sbb was not advised to get pregnant lagi.. tp skrg saya winduuu nak gomol baby ... esp teringin nak bb boy sbb i have 2 gegirls

    ReplyDelete
  24. susah dulu senang kemudian. percayalah. kepenatan berbaloi. anak membahgiakan dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
  25. i thot hard decision nak botakkan si zayyan.hehehehe

    ReplyDelete
  26. hehehehe.. dua aje ye? tp klu ramai lagi best hahah tetibe.

    ReplyDelete
  27. masa kecik2 mmg susah sikit...
    tak pe buat jer keputusan yg terbaikkan..masih muda lagi...
    kalau nak tambah bila2 masa pun boleh tapi tak perlu la ikat byk cara lain lagi yg ada, dokter kan lagi tahu...

    nntkan bila dua org tu besar..rindu plk nak ada baby tau...

    ReplyDelete
  28. ala...suh je la org umah ko beranak lagi...sbb anak2 ko comel2 belaka...hehe...

    aku pulak berharap nak sorang lagi...tak dpt girl, boy lagi sekali pun aku tak kisah...semoga Allah mendengar doa aku ni...

    ReplyDelete
  29. hmm..it's hard to make this kind of decision kan..

    *takut bila dah anak2 besor nanti..teringat2 pulak nak ada baby kecik balik.. hehehhe

    ReplyDelete
  30. assalam doc..satu lagi doc..baru tutup kilang..kalau boleh
    betul kata wahida..cole2 geram tengok..ramai pun x pe

    ReplyDelete
  31. husband ku pun cakap...cukup dah kot 2 org ;)

    ReplyDelete
  32. buat solat istiharah...

    tp rugi la dua,muda lagi...lagi pun mampu dan sihat lagi...rasanya masalah tu boleh diatasi dgn ambik bibik kot...khas utk bantu mommy jaga anak2...ramai2 ni meriah :)

    ingat nk berbesan tadi...tp kalau dua dh nk tutup...tk dapat la gamaknya :P,gurau aje...

    ReplyDelete
  33. sy pon rs cukup 2..sbb mmg penat jaga anak..tp suami sy nk satu lg..tengoklah..


    apa pon ini terpulang pd perancangan keluarga masing-masing kan :)

    ReplyDelete
  34. cukupkanlah 4 cam cik ina 2 lelaki 2 pompuan, takut mommy ziyyad dengar. budak -budak biasalah , menjaga masa dorang kecil lagi senang dibandingkan bila dorang besar.bila besar lain plak cabarannya, lagi satu bila dorang besar kita sunyi tau.

    ReplyDelete
  35. baru boleh masuk komen...
    ermm..alahaiiii...

    ReplyDelete
  36. CA kalau asalnya .. memang nak ramai. Meriah ... tapi wat cam naa... takat ni saja yang boleh ....

    ReplyDelete
  37. No suka anak ramai..tp tu la kan..time kecik2 ni mmg kene sabooooo..tp time dorang dh besa cam anak2 No ni..Alhamdulillah..dorang dh boleh tolong kita..si sulong dah pandai masak nasi goreng tau untuk adik2 dorang...alhamdulillah, suka sangat No..tp ye la, pemantauan dari kita juga penting kan untuk keselamatan mereka didapo..

    ReplyDelete
  38. ada orang mmg suka anak ramai..tapi dee mcm DZ kot..2 tu cukuplah..hehehe..

    ReplyDelete
  39. me nak 4 tapi tak tahu la masih mampu tak. dah la kilang sebelah kena buang dah..aduhai..kalo dapat sorang anak lelaki pasni me rasa mcm nak tutup kilang gak. tak pun bagi laa sorang anak doc tu..geraammmm :)

    ReplyDelete
  40. Janganlah tutup kilang. Rehat aje dulu tak pe.

    Niat tambahkan umat yg berkualiti. Kalau org mcm doc dan mommy ZZ yg mampu ni hanya stop kat 2 org, siapa lagi yg nak ramaikan umat.

    My 2 cents worth.

    ReplyDelete
  41. Dr Faiz,
    ramai rakyat jelata bestt.. memang penat dan berasap, tapi kepuasannya, tidak terkata..

    ReplyDelete
  42. Dh nk tutup kilang?eryna pun aktifnye kalah lelaki..kalo pk kan ke aktifan die tu,ada lg 3org pesen tu,mau pengsan bangun pastu pengsan balik umi n abah...hahaha...tp bile pk jgka masa pnjang, sayangnya...Tuhan bagi kita kesihatan yang baik,rezeki yang cukup,kenapa nak tutup2 plak kan?sayanglah doc...^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...