Friday, February 3, 2012

Ca Wau Ba Alif Ba Alif Ca Alif

Baru dengar "Eja Lebah" kat Hot FM tadi.
Eja Lebah versi jawi.
Sila eja 'percintaan' dalam jawi, 10 saat, mula!

Baru aku tersentak..
Aku tergagap nak eja.!
Padahal dulu sebagai budak Johor, memang pergi sekolah agama petang.
Kat sekolah agama, memang tulis jawi.

Akibat dah lama tak menulis & baca tulisan jawi.
Merangkak nak mengeja...lepas ni nak test baca pulak.

boleh baca kah kamu? baca dengan lancar?


Soalannya...
Relevan lagi kah tulisan jawi?

39 comments:

  1. Uncle sekolah ugama Kampong Kastam, JB... okeh!

    ReplyDelete
  2. akak pun tergagap nak eja percintaan tu.. tapi nak membaca paper jawi tu, mula2 aje merangkak.. lepas tu Alhamdulilah laju.. bila tak terus amalkan gitulah jadinya kan.. sayang betul kalau terus dilupakan..

    ReplyDelete
  3. kita tak seperti kaum lain , menyokong bahasa sendiri...

    sedih kan ...

    ReplyDelete
  4. Al Qur'an adalah dalam tulisan jawi. Jadi tulisan jawi itu memang wajar dikekalkan. :)

    ReplyDelete
  5. yup setuju sgt, memula merangkak gak nak baca, pastu laju, kena slalu baca lancar le nanti

    ReplyDelete
  6. ha ha.. 1986 tahun last baca dan tulis jawi secara intensif.. tu pun sebab amik exam Sijil Rendah Ugama (cam UPSR sekolah kebangsaan la).. suh baca sekarang.. macam budak tahun 1 membaca la jawabnya.. siap ada lagu lagik..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah
    cheqna masih boleh baca..tapi kalau tulis tu failed sket

    ReplyDelete
  8. eja jawi secara lisan memang lambat sikit tapi baca jawi still boleh sedikit lancar :)

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah saya bolehlah juga baca jawi w/p adakalanya merangkak sebab masa saya sekolah dulu takde sekolah agama.

    Anak2 saya semua boleh baca jawi sebab mereka pergi sekolah kebangsaan dan sekolah agama.

    ReplyDelete
  10. tergagap satu hal, tak tau lansung pun ramai. kalau tak tau jawi, camner nak mengaji gamaknya ye. tapi jawi sekarang banyak baku, kak liza yg lama ni kadang lain ejaannya bila tengok buku jawi anak2.

    ReplyDelete
  11. DZ, rasanye tulisan jawi sekarang ni tak macam zaman kita sekolah agama dulu.. sekarang ni dah banyak huruf baru.. saya pun baru tau lepas tengok buku sekolah agama anak..

    ReplyDelete
  12. baca secara merangkak boleh la... hehe...

    ReplyDelete
  13. practice makes perfect

    mula2 memang payah - tersangkut - terseradung - tersembam semua ada
    lama - laju aje.... :D

    ReplyDelete
  14. aku tiap isnin beli utusan.ada sisipan akhbar jawi~~baca la seminggu sekali supaya tak tumpul..pandai mengaji pandai la jawi.tak pandai jawi.......sila sambung sendiri.

    ReplyDelete
  15. Dulu sebelum anak sekolah kalau tak mahu anak faham kakak guna sistem eja jawi. Sekarang tak boleh semua dah besar-besar. Kakak masih lancar sebab org dulu-dulu. Kalau nak catat cepat kakak lebih cepat guna jawi sebab boleh buat macam shorthand...

    ReplyDelete
  16. kalau saya call hot fm tadi saya dah dapt 600 hengget tu tahu! hahaha!

    *

    rasanya tulisan jawi relevan sampai bila2. sebab bila terbiasa dgn jawi, maka baca Quran insyaAllah senang kenal hurufnya. zaman sekarang ni kan, ada budak yang baca quran pun x reti. apatah lagi jawi...

    ReplyDelete
  17. "pudarnya semangat gotong royong!

    fuh merangkak nak menyebut ni =.=*

    ReplyDelete
  18. always relevan...kalau tak pandai cemana nak mengaji QURAN...
    masa kat uni dulu saya ada seorg kawan berbangsa CINA..lelaki...sangat lancar membaca jawi.saya tanya bila masa dia belajar..katanya masa sekolah menengah, dia tak pernah keluar kelas masa pelajaran Agama Islam...

    ReplyDelete
  19. pudarnya semangat gotong royong..ngeee..

    pembacaan sy juge semakin pudar lah daddyzitad~
    huhuu

    ReplyDelete
  20. Rasanya perlu ada balik Utusan Melayu...hehehee...

    ReplyDelete
  21. salam doc,

    kalau jawi...boleh kata
    rabun bahasa kot...hehe

    ReplyDelete
  22. sama mcm kak hanis azla..mula-mula mcm nk merangkak sbb jarang baca jawi tp lps tu lajulah

    ReplyDelete
  23. insyaAllah boleh baca lagi jawi, eja merangkak2...

    aritu ada terbaca kat mana yer, org korea risau tulisan jawi kita makin nak pupus... :(

    ReplyDelete
  24. Jarang baca jawi.. kalau baca pun merangkak ler.. lagi pun dulu zaman sekolah belajar kat sekolah kebangsaan jer.. tak de skolah agama cam skrg nie.. ::)

    ReplyDelete
  25. bahasa jawi itu indah - sikit-sikit pasti rasa berbangga sebab tau baca jawi, ngeh2.

    ReplyDelete
  26. yg biru tu bole baca
    yang hitam.. kecik sangat.. tak nampak
    haha

    ReplyDelete
  27. saya pun baca merangkak gak...lama2 ok..
    bila dah lama tak praktikkan takut2 akan pupus/hilang pada generasi akan datang...

    ReplyDelete
  28. kena relevan kan kalau tak macam mana nak ngaji dan baca kitab mutaalbadrain dan lain2 tu...hehe

    "pudarnya semangat gotong royong"

    syg sekali ada jugak mak bapak kat Johor yg bersikap selamba bila anak tk nk sekolah agama...hmmm

    ReplyDelete
  29. masa lafaz taklik dulu.. baca yang jawi ke rumi punya..?

    ReplyDelete
  30. paa ro caa.. err... caa??

    uih.. nk pakai masa bila bhs jawi?

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum doc...

    sama la dgn saya..tergagap juga nak eja jawi huhuhu..rasa rugi plak kan huhuhhh

    ReplyDelete
  32. saya pun sekolah agama johor..ejaan jawi baru ni lain dari jawi masa kita belajar kan..rasa macam tak best pulak..

    ReplyDelete
  33. KC baca boleh tapi tak la lancar mcm baca BH atau UM. Kena sabar sebab saya kena eja. Aduhhhhh .. malunya.

    ReplyDelete
  34. beli utusan melayu jer..bila terpaksa..lama.lama laju ler

    ReplyDelete
  35. sentiasa dan akan kekal relevan Daddy Ziyyad. Tulisan quran kan tu... Akak pun dah gagap2 tulis. Baca still ok lagi. Tulis yg susah2 tu dah fail.. Malu je kan..

    ReplyDelete
  36. alamak..saya pon gagak jawi..hmm malu la plak saya..

    ReplyDelete
  37. tajuk besar lancar tapi isi mesti tersekat2.hikhik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...