Thursday, February 2, 2012

Bond, bukan James Bond

Kawan kawan sekalian..
Anak anak saya ialah peminum susu ibu tegar.
Dahulunya Ziyyad genap 2 tahun minum susu ibu..
Bonding/ikatan ialah salah satu benefit breastfeeding..
Hingga ke tahap....memang asyik nak melekat dgn mommy !

Sekarang...

Zayyan pula menurut jejak langkah Ziyyad..
Super bonding dgn mommy !
Kadangkala, bila daddy dukung (dan ada mommy di depan matanya) pun dia tak mahu!


Jadi kawan kawan sekalian..
Yang dah punya anak berderet...:P
Any tips utk kurangkan sikit bonding ni..
Tanpa perlu stopkan susu ibu..
Maknanya..
Senang sikit mommy nak buat kerja..
Taklah..asyik melekap aja dgn mommy macam beruang koala..ekekeke..

oh ya..
zayyan bukan makan hotdog ya..
dia baru 8 bulan..
pagi tadi punya gambar ni..orang breakfast, dia pun sibuk nak breakfast..
dia geget baby teether nya...asyik tau geget benda ni  ~haha

33 comments:

  1. ouh..cheqna tak de pengalama..sekian terima kasih kekekekekekeke

    ReplyDelete
  2. anak semua minum susu ibu, memang bonding habis la, so tak de petua nak kurangkan bondingnya tu cuma anak2 tahu siapa yang boleh bawak diaorang pergi jalan2, bila tgk abah dia bersiap pakai baju elok2 memang dah tak kisah kat mamanya dah, so si ayah kena ada kelebihan lain yg boleh tarik anak

    ReplyDelete
  3. Sy pun setuju dengan Anamarza...daddy kene ada kelebihan lain yang menarik..contoh,main mainan paling die suke atau bwk die berjalan2 dimana mommy tak buat sume tu untuk die..jd bile time2 die dh kenyang,die akan cr daddy untuk riadah..hehehe...bolehlah mommy buat keje...^^

    ReplyDelete
  4. saya ingat yang dipegangnya itu pisang..rupanya bukan hihiihhh

    ReplyDelete
  5. daddy kene cuba lebihkan masa dgn zayyan la... biar dia mesra dgn bau ketiak daddy kehkehkeh!! masalahnya.. daddy punya extra masa tak???

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Daddy Ziyyad

    ibunya dlm pantang anak2 saya minum susu ibu mereka, tapi bila ibunya bekerja, minum campur2

    ReplyDelete
  7. Setahun ke bawah mmg mcm tu....even setahun pun. Tgk jelah Aydin. Tp lama-lama, apa lagi bila dia nak masuk 2 tahun ke atas, dia akan automatik nak kat papa lak. Mommy nie membosankan je. Tp Aydin lah...Ziyyad tatau mcm ne. Klu Zayyan tu, maybe sbb kecik g. Mmg le nak ibu die je...

    Tak de tips kot. Melainkan sentiasa ada dpn mata anak2. Tuh je la....Takpun, doc susukan jelah die (ok, lawak bodoh)

    =p

    ReplyDelete
  8. sy ada tips!
    hahahaha
    spwoe..memng tak tau

    ReplyDelete
  9. rasa nak geget je tgk zayyan tu. bambam!

    ReplyDelete
  10. Sallam,

    Semua anak2 dan cucu2 saya minum susu ibu, tapi tak adalah pulak bonding sangat, sebab semuanya dah biasa duduk taska agaknya, cuma cucu yang kecil sekali ni sejak ibunya berenti keje, jadi bonding habis, terpaksalah siibu kelek sana kelek sini.

    ReplyDelete
  11. Ha... itu dia hikmah susu ibu. Kasih bukan takat nak melekat dari sekarang doc. Tapi sampai tua macam kakak nie... susah nak lupa mak-bapak. Bagus tak apalah setahun lagi bila dah dapat kaki tak melekat macam kaola lagi tapi kasihnya itulah yg susah nak cari....tahniah buat mommyZZ.

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Kalau dah melekat dengan ibu, maka kerja2 ibu tu (yg bersesuaian) bolehlah si ayahnya ambil alih ! LF ada seorang sahabat ... kerja2 memasak tu sisuami yg buatkan walaupun sebelum ini dia hanya tukang makan je. Apapaun understanding kedua2 pihak yg penting

    ReplyDelete
  13. dr.

    kaloler saya ada petuanya..saya pun nak aplikasikannya..anak saya pantang nampak muka saya..even kalo nak buat susu pun mahu air tangan ibunya..kalo tahu papanya yang buat..confirm x mau punya!!

    ReplyDelete
  14. saya setuju dgn komen Dato' LF. daddy shld take other parts of the duty since mommy bizi kepit baby sana sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, Dia jeles la tuh, anak asyik kerap ngan mummynye je... :)

      8bulan? Cm dh beso dh rupa Dia....hehehehe

      Delete
  15. Yelah,i think bf babies mmg kuat bondingnya.only now i know. sbb yg 2nd ni baru stat fully bf.

    ReplyDelete
  16. Hensemnyaa baby zayyan.. comei betul dia.. geram nengoknyaa.. :)

    ReplyDelete
  17. memang budak budak macam tu..anak nekcik dulu pun susah nak ambik dari baby sitter..melalak kalau nak ambik..sebab orang tu jaga dia dari pagi sampai petang..mungkin pasal orang jaga tu ikhlas sayang dia..tapi bila dah 2 tahun tu okaylah..kita pun jangan lah ambil hati pasal anak kita sayang orang lain..sekurang kurangnya kita lega bila ada orang yang mnyayangi anak kita!! so nampak gayanya pak dia lah ambil alih tugas mommy...suami nekcik lagi suka masak dari jaga anak masa diorang tengah lasak gitu!! mou!!!

    ReplyDelete
  18. sy pon ada masalah yg sama..zikry melekat 24 jam ngn sy sbb menyusu..dh 2 thn lebih takda tanda-tanda mau berhenti hehe

    ReplyDelete
  19. biskut teether ni keras , kan

    ReplyDelete
  20. anak saya irizz setahun 7 bulan.. masih breastfeeding juge. sama juga kes nya.. melekap dan bergayut jer.. nak buat keje umah pun irizz mengekor... =}

    ReplyDelete
  21. samelah macam Tasneem, masih ekslusif bf.....bila ada ibu depan mata, org lain dia tak layan dah... superbonding, ekeke.

    ReplyDelete
  22. hmm gusi dia gatal la tue nak menggeget ja...comeii!!!!

    ReplyDelete
  23. saya takde pengalaman lagi lah. tak sesuwei nak bagi nasihat. ekekeek!!!

    ReplyDelete
  24. den pon tatau. dh lebat eks rambut zayyan...

    ReplyDelete
  25. ayahnya kena pandai amek hati anak kot... :)

    ReplyDelete
  26. payahlah doc..
    kena tunggu besar sampai sekolah
    tadika kot baru depa tak lekat
    sbb anak2 kita gituler :)

    ReplyDelete
  27. hehe, mommyZ punya problem sebijik macam saya punya problem..kalau boleh nak melekat je 24jam, saya pun dah tak tahu nak buat camna..huhu..tapi sebenarnya itulah yg bagus sebab ia mengeratkan hubungan ibu dan anak, nasibla suami faham bila baju tak berlipat dan rumah tak berkemas!

    ReplyDelete
  28. lawa teethernya :P anak saya ada kawan baik "patung zirafah" mende itulah dia gigit, peluk dan gendong kemana-mana malah kalau tidur benda tu hilang ke mana pun dia sedar...kira dh jd mcm bantal busuk dialah, mungkin kena ada bantal busyuk kot

    bantal busuk tk bermakna saya tk cuci tau...:P

    itulah hikmah susu ibu,tahniah mommy ZZ

    ReplyDelete
  29. alamak..tak taulah plak mcm mana nak kurangkan boanding sbb dalam umur cenggini mmg lagi kuat boanding ngan ibu..dia takutjer ibu tinggalkan..kene sorokkan ibu dialah..

    doc,nak tanya kalau sofia kurang makan kan ptut dah start 6 bulan solid food tetipa dia reject.makan 3 sudu dah taknak..so agak normalker ek?agak pelik ker?sbb masa merah dia suka nak makan.nie nak susu ibu jer.mcm mana ek??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...