Tuesday, January 3, 2012

Misi Pertama 2012: Terlaksana.

1 Januari 2012.
Sesak, panas terik.
Mission 2012: Berpiknik + berkhemah di tepi pantai, accomplished.


Muhasabah misi:

- amat tidak sesuai okeyyy camping kat tempat panas buat anak anak aku yang jenis tak selesa berpanas. Maybe lepas ni kena camping kat Cameron Highlands atau Gunung Jerai :P  Dan kalau ikut cadangan mommyZZ, dia ajak aku camping tepi pantai kat ostrolia, sebab sejuk. Aku cakap, kena tunggu tabung ayam tu penuh dulu..hahaha..

- aku dan ziyyad kena mild sunburn. Mommy & zayyan tak kena, sebab lepak dalam khemah aja.

-aku demam sakit2 badan lepas misi ini. Alhamdullilah aku tak ditakdirkan jadi nelayan, kalau tak mau hari2 aku demam lepas balik berjemur kat laut yang panas. Dan lepas ni kalau aku nak membebel pasal boring kerja (duduk bilik ekon 9-5pm), aku akan ingat betapa bersyukur nya aku tak jadi nelayan tapi nelayan hari2 makan ikan fresh maaa..

- kalau nak mandi pantai, memang kena duduk kat hotel. Selesa nak bersihkan diri kat hotel. Setelah lebih 6 tahun aku tak mandi pantai(tanpa check in hotel), tahap toilet & tempat mandi awam sangat menjijikkan, dan ini ialah tahun 2012!





38 comments:

  1. salam..

    Teringat kalo kecik2 dulu mak abah rajin jugak bawak kitorang sefamily piknik kat PD. Pastu bawak berbotol2 air kosong isik lam botol kordial F&N. Air untuk bilas badan lepas mandi. Sebab mmg geli geleman nak masuk public toilet.

    ReplyDelete
  2. kalau saya makan ikan fresh hari hari kompem kurus! suke!!! hihihhi~

    anyway - saya tak pernah camping kat tempat yg takde kemudahan utk mandi dan membuang air. ye..kita boleh mandi laut atau sungai tapi....hiuhiuhiu~

    ReplyDelete
  3. Selamat Tahun Baru Doktor. Saya pernah "camping" tepi pantai tapi ada main tipu sikit arr sbb lokasi khemah tu kitorg "park" dpn chalet uncle kitorang. so, bangun tido terus mandi air paip kat situ. Hihihi

    ReplyDelete
  4. kalau jadi nelayan, konfom tercapai misi untuk berat ideal...keh3.

    ReplyDelete
  5. sallam Dr. Daddy Ziyyad,

    Suka sangat gayanya Ziyyad dengan Zayyan dok dalam khemah tu...

    Alhamdulillah dah tercapai impian. Comeinya dua beradik tu, gerammm...

    ReplyDelete
  6. Cuba tanya semula, siapakah 'awam' itu? Bertamadunkah atau tidak mereka - orang tempatankah atau PATI? Atau sebenarnya awam itu adalah anak ayam yang ibunya berak memang tak pernah basuh? ;-)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, misi pertama terlaksana.. pengalaman yg baik juga wp ada yg tak berapa baik kan..

    ReplyDelete
  8. Kat ne tu doc? Dulu sy pnh pasang khemah kat tepi pantai desaru. Peh, nyaman! Dgn angin sepoi2 bahasa. Tp kena cari port bek la...

    Doc, takkan ostolia je. Negara len tak nak g ke?

    =p

    ReplyDelete
  9. Plan nak cari khemah jugak, nak biar budak-budak ni rasa duk dalam khemah tapi pasang kat tepi rumah je la :)

    ReplyDelete
  10. Last sekali camping gaya ini adalah 6 bulan before kawin, 6 tahun lepas. Ingat lepas kawin bolehlah berdua2 dgn hubs pulak bercamping, nan ado. Asyiklah ada baby baru sampai laa ni..

    Semalam saya tak boleh komen. Penat tulis panjang2 tau. Happy new year daddyziyyad.

    ReplyDelete
  11. apesal susah nho nak ngomen kat blog ni..??
    kena log out gugel dulu.. komen ..log in balik..baaaru boleh ngomen...

    ReplyDelete
  12. LAMA DAH MUNNA TAK KE PANTAI... LAGI2 BANYAK SGT BERITA YG LEMAS KAT PANTAI... SERIAU RASANYA

    ReplyDelete
  13. suka pegi pantai waktu petang.. tgk matahari terbenam. hehehe

    ReplyDelete
  14. Saya pun nak mula menabung di tabung ayam. Untung2 boleh pergi ostralia ... hehehe

    ReplyDelete
  15. hang tak pakai losyen ke sampai sunburn...hehe..
    comella budak budak tu lepak dalam khemah tu;)

    ReplyDelete
  16. public toilet masih belum ditahap memuaskan...jarang nak mandi-manda di pantai disebabkan hal ini...:)

    ReplyDelete
  17. sedap tue guling2 dalam khemah tue doc :p

    setuju..tandas awam memang hmmm...pepaham ler..

    ReplyDelete
  18. bagus, awal tahun dah didik anak utk jadi tough..he he

    ReplyDelete
  19. hi doc..

    leh pm me alamat clinic anda:)
    tq

    ReplyDelete
  20. seronok boleh piknik2 nih.. lagi2 dgn family.. tu yg pasti.. sorang2 tak seronok.. hahaha

    ReplyDelete
  21. wa agak kurenggg gemo camping2 camni sbb bab2 toilet...leceh

    ReplyDelete
  22. sy penah camping kt sungai congkak..ok..x sunburn..toilet blh diterima akal..risya selesa (dia pon jenis x suka panas)..siap terkencing dlm khemah sbb sejuk..zikry dlm perut..

    ReplyDelete
  23. Kitaorg kalau ke PD mmg dok otel je... Mmg tandas awam amat meloyakan... X selesa tuk anak2 dan mak2 jua.... :)

    ReplyDelete
  24. lamanya tak berpiknik..tunggu pas kahwin r =)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Daddy Ziyyad

    seronok baby2 tu....

    ReplyDelete
  26. mesti berkepuk pasir kat khemah tu kan...

    tpi moment best tu...untung double Z kecik2 dah rasa camping!

    ReplyDelete
  27. Adik Ziyyad dah pandai merangkak ke?

    ReplyDelete
  28. bestnya..............
    misi ayu beli basikal dah berjaya

    esok2 pujuk en zalie pula.. hehhe

    ReplyDelete
  29. waa dh pandai niarap...

    nelayan tu pun kalau boleh tk nk jadi nelayan agaknya tp dh itu je rezekinya...

    kena syukur apa yg Allah tetapkan itu yg terbaik buat kita...sikit je gambo

    gi la Korea ke taiwan atau Jepu..leh saya tumpang tengok bunga sakura :)

    ReplyDelete
  30. CA pun ada cadang nak camping. Siap ambik khemah kat sekolah. Last last khemah tu berkhemah dalam bonet keta keh keh keh ...

    ReplyDelete
  31. anak uncle pasang tent dalam hall..

    haha!

    ReplyDelete
  32. huhu terasa bahang matahari tuh..dalam kemahpun mesti still panas jugak..mmg bersyukurkankerja tak tengah2 panas...sakit kepala.

    ReplyDelete
  33. dari segi kebersihan..kita masih ketinggalan..tp serius..saya tak sanggup dah pergi camping..walhal dulu suka..sbb sy dah otai kot..suka sejuk2..tilam empuk2 je..hahaha..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...