Monday, January 9, 2012

3 Jantan

dulu dulu, masa belum ada anak, aku selalu terbayang kata kata orang  " balik kerja penat-penat, sejuk hati/riang hati tengok keletah anak"

sekarang aku dah rasa, alhamdullilah..

"Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia kesukaan kepada benda yang diingini oleh nafsu ialah perempuan dan anak pinak, harta benda yang banyak berpikul-pikul daripada emas dan perak, kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih dan ternakan serta kebun. Semuanya ialah kesenangan hidup di dunia." (Surah Ali-Imran, ayat 14)

- perempuan & anak pinak dah ada. Harta benda berpikul pikul, emas perak,  kuda kebun takdak ! :)

"Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jugalah pahala yang besar." (Surah Al-Anfal, ayat 28)

- memang ujian! aku kadangkala stress jugak bila budak Michelin ni menangis, stress jugak bila ziyyad lari sana sini. Tapi aku harus ingat, ia ujian. Dan Allah tak uji aku dgn anak yg sakit, Alhamdullilah. Aku insaf bila kat klinik aku selalu tengok budak2 yang ada eczema yg kronik, batu berkahak sampai kena ulang alik ambik nebulizer, tapi anak anak aku sihat. Bersyukurlah kepada Nya !

Zayyan at 7 months. Mula mula aku panggil Michelin. Last last lekat pulak nama manja 'keledek'. Sebab apa keledek? Tengok saja tangannya. Tu belum tengok peha dia! haha

Last but not least, 3 jantan dalam rumah yang menjadi kebanggaan MommyZZ, dan mommy kata kalau keluar lagi sorang (last one, last quota) jantan jugak, dia tak kisah, sebab dia ada 3 bodyguard nanti! hahah

41 comments:

  1. hehehe..comel..anak aku pun macam machelin ;P

    ReplyDelete
  2. aku pun ada 3 hero kat umah tu....sayang dorang ketat2...

    zayyan tu sebijik muka org umah ko kan...geram la tgk dia tu...family aku kalau ada baby sihat mcm zayyan tu kami gelar dia keledek rebus!!

    ReplyDelete
  3. mmg mcm michelin..tomey embam-embam..


    yalah..kita bersyukur sgt sbb anak-anak sihat dan sempurna..itu dah cukup menyenangkan hati

    ReplyDelete
  4. comell anak2 u..sodap tu buat bantak peluk kepit kat kaki..heheee

    ReplyDelete
  5. Zayyan adalah salinan wajah Mommynya. :)

    ReplyDelete
  6. alhamdullilah.... anak2 uols sihat walafiat...

    your son is keledek - my doter dulu.... my mak panggil kentang! ekekekeke

    ReplyDelete
  7. anak2 adalah harta..perhiasan dunia..

    ReplyDelete
  8. cute jek ek..

    mmg anak2 pnyejuk jiwa..sbb tu org kata dialah racun dialah pnawar.

    Dulu saya sering stress dgn anak2 tapi bila byk mbaca baru terpikir..selagi dorng ada..amanah kita untuk menjaga dorang. Sebab kita tak tau sape pegi dulu..dia atau pun kita..klu kita sekurang2nya kita smpt beri dia kasih syg sepnuhnya..begitu juga sebaliknya :)

    ReplyDelete
  9. cekci...haha

    takkan 3 je doc? paling kurang 5 ke :)

    ReplyDelete
  10. doc...
    cutenya yg kecik2...yg dah beso tu mommynya aje yg ckp cute...heheheh...

    sy pun stress taw kat umah dgn budak2 nihh...adoyaiiii....tp kl mommy ZZ ckp ade yg no 3, sy tak nak laa....huhuhu....boleh tak ek gitu...adoiiii!!!!habis laaaa kl kak zakie tau nihhh....huhuhu

    ReplyDelete
  11. kalau dapat pompuan, boleh mommy Z buat kawan.... kan..

    ReplyDelete
  12. gerammmmmnyaaa kat zayyannn...cepatlah baby,first step!!

    ReplyDelete
  13. ya hampunn geram nya tgk lengan zayyan! hihihi

    ReplyDelete
  14. setuju dgn kak cik, zayyan macam mommynya.. sebijik.. Alhamdulillah daddy & mommy ZZ dikurniakan anak-anak yg sungguh comel begini..

    ReplyDelete
  15. alolo comelnya....anak ni mmg penawar duka.... bila balik je kerja tgk anak2 dah sedia menunggu hilang rasanya semua penat

    ReplyDelete
  16. anak-anak ni memang ujian buat
    ibu bapa...dari kecik sampailah besar!

    hubby kak ati mmg berkenan sgt
    dgn zayyan tu :)

    ReplyDelete
  17. Paling kecik tu yg paling comel..

    ReplyDelete
  18. eh takkan cukup 3 orang aje. Nanti bila doc dah ada emas dan perak berpikul2, mana cukup anak 3 org aje .... hehehe

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Daddy Ziyyad

    Alhamdulillah...sempurna dan sihat
    Insyaallah peneman mummyZZ aya ada nanti

    ReplyDelete
  20. Alhamdullillah kan dpt anak2 yang sihat.. berbanding mereka yang ada anak istimewa atau yang kurang sihat..gitu..

    Alaaa tomei2nya Zayyan.. geram nengoknya.. tgnnya adui cam nak gigit jer..budak nie.. :)

    ReplyDelete
  21. Wah!! semua hero2 comel-comel pulak tue....Singgah dan follow...

    ReplyDelete
  22. uwaaa..jeles....

    nak anak lelaki sorang jadiler..kot mati saya..papanya..ada org nak tolong baca talkin..anak lelaki penting utk kesinambungan keturunan...

    m/mana nak dpt anak lelaki yek??

    ReplyDelete
  23. Kakak dulu impikan at least satu anak lelaki namun tak dapat.

    Sukanya kakak tengok due hero doc. Adik betul-betul ikut muka mommyzz kan....

    ReplyDelete
  24. baca entry ni membuatkan saya nak cepat2 kawin..keh keh.

    ReplyDelete
  25. tgk keletah anak2 mmg menghilangkan lelah...

    ReplyDelete
  26. Untung kaya ngan anak Jantan.. sebab bole bawak anak dara segera ke dalam umah.. daripada kaya dengan anak dara.. sebab akan dibawa keluar dengan segera nya oleh anak jantan orang.. hu hu

    ReplyDelete
  27. suka suka suka...
    tak sabar nak ada anak sendiri =)

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah ... kita dikurniakan anak yang sihat.

    CA masa anak no 2 ... kena ulang alik nebulizer sebab kahak byk , rasa tension. Tapi bila pikiaq2 ... tu sikit ... org lain lagi berat diuji anak dgn sakit yang lebih kronik ....ulangalik bertungu tangga kat hospital ....

    Syukur sangat2...

    ReplyDelete
  29. Alahai....potret doc tu...cute sgt!

    ReplyDelete
  30. fuhh, tangan berketak empat ;) rambutnya perang betul....
    budak michelin macam mommy dia ;)

    ReplyDelete
  31. keledek? comel je!

    syukurlah anak2 kita sihat2 kan daddy ziyyad...

    izan ni pun dah ada 5 bodyguard... rasa selamat nak ke mana2...hehe

    ReplyDelete
  32. tumpang gembira dgn kegembiraan daddy ziyad sekeluarga :)

    ReplyDelete
  33. tumpang gembira dgn kegembiraan daddy ziyad sekeluarga :)

    ReplyDelete
  34. alah den baru ado 1 hero=(bilo den nak ado nie...heroinjer ado 3...eh hensemlah anak2 ko doktor=)den suko nengok..rambut si zayyan2 kaler emas ek..agak2 kalu pi tib=mbang berat bapo bleh tolak?haha

    ReplyDelete
  35. salam kepada tuanpunya blog Macam Macam Ada, saya jalan2 tadi tersinggah di sini.. menarik blog anda.. izinkan saya terus mengunjungi blog ini yer..

    tahniah di kurniakan anak2 lelaki yang amat comel... saya juga sudah ada 3 anak lelaki, rasanya tak tambah lagi kot.. dan mrk sudah pun dewasa dan betul!! jika hubby ostation mrk rela menemani sy kemana sy nak pegi ... syukur alhamdulillah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...