Thursday, December 15, 2011

Mee Udang Mak Jah

Sebelum naik Gunung Jerai, aku singgah dulu ke Kuala Sepetang, Taiping. Tujuan nya tak lain tak bukan ialah untuk try mee udang yang tersohor tu..Mee Udang Mak Jah katanya..

 Aku tiba ngam ngam time lunch, 12pm. Memang ramai yang datang. Convoy motor besar pun ada.

Menu dia ..semua benda berasaskan udang. Yang ada gout, pandai pandai lah adjust..hahaha

Signature dish nya, Mee Udang. MommyZZ try mee udang special, RM 11.00. Bila tengok mee ni, aku teringat peribahasa, ' Ada mee di sebalik udang'. Ekekekee....Tapi ikut tekak aku (yg dah biasa dan suka makan mee bandung Muor & mee rebus), rasa mee udang ni biasa biasa saja, kuahnya cair..tang udang lah yg special nya.

Nasi goreng udang. RM7.00.  Udangnya tak lah menimbun macam dalam mee udang tu, dan aku perasan saiz udangnya kecik sikit. So aku assume kalau aku order Nasi Goreng Udang Special(RM11.00), haruslah  ' Ada nasi disebalik udang' !! hahaha..

Udang Goreng Tepung, RM12.00 untuk 7 ekor udang besar besar. Berbaloi. Rangup, fresh, manis udang. 

Budak bawah umur yang cuba nak makan udang. Sorry! Belum tiba masanya lagi ya..Hahaha



ps: Dulu aku pun pernah sesat nak cari lokasi Mee Udang Mak Jah ni. Kalau dari arah selatan PLUS, exit tol Changkat Jering, dan masuk ke arah Kuala Sepetang. Sebenarnya sepanjang laluan di Kuala Sepetang ni, ada banyak gerai yang jual mee udang. Cuma aku rasa Mak Jah ni dah established dan siap masuk TV/paper, tu pasal glamour dan ramai orang datang. Mak Jah dah bukak cawangan kat Wangsa Maju, KL. Aku tak tahu lah harga kalau makan kat KL macam mana, dan freshness udang nya kat KL ni macam mana, so kepada yang nak try, boleh lah ke Wangsa Maju, atau kalau rajin, terus ke Kuala Sepetang!  :)


Last but not least, kepala kepala udang sebagai bukti betapa banyak uric acid kami balun hari itu..haha

43 comments:

  1. hhahaha dpt mkn mee udang mak jah mmg tak pandang kiri kanan dh! udang dia mmg besau2..tak terkira la bape urid acid sume...hehe

    ReplyDelete
  2. psst~~jom gi wangsa maju kena mi udang ni? amacam?

    ReplyDelete
  3. BERLENGKAR KEPALA UDANG
    TP NAMPAK SANGAT SEDAP LAH MEE UDANG TU.

    ReplyDelete
  4. banyak lalat tak??

    masa kita orang pergi dulu , lalat penuh atas meja

    ReplyDelete
  5. mmg femes mee udang ni kan!

    tapi cam mahal jek...huhu


    p/s: soalan doktor psl emas KFH tu...
    nak dpt pulangan, doktor kena monitor harga dulu pastikan belian lagi tinggi dr jualan dan setelah amik kira perbezaan harga (spread rm6)..
    klu beli dlm sebulan 2 mmg susah dpt untung on the spot, at least tunggu after 6 month s gitu baru masyukkk...

    ReplyDelete
  6. kepala n kulit udang bleh rebus bt stock...

    ReplyDelete
  7. Rajinnya menyusun kepala dan kulit udang tu...

    ReplyDelete
  8. Muahahaha.... Lepas mkan nk kena buat detox tuh...hahahah*errr, betol ke doc?* hehehehe

    ReplyDelete
  9. mee udang tu memang mengiurkan.. tapi saya lebih suka sotong dari udang..

    ReplyDelete
  10. fuyoo...marveles betul udang2 tu...

    ReplyDelete
  11. Heee... tangan adik dah nak menggapai udang, cute, comel... dia pun tahu geram tengok udang besar-besar tapi tak dapat rasa:)

    ReplyDelete
  12. haha...berbaloi kot rege tu dengan udang2 yg dapat..:)

    ReplyDelete
  13. Rajin doc susun kepala udang tu ya, :)

    ReplyDelete
  14. uishh...sodapnya..!

    udang is my feveret!

    ReplyDelete
  15. Ni kat kg mertua KC. Dulu2 lebih sedap tau Dktor. Sejak dah 'commercial' ni .. quality and taste Mee Udang kat sini dah tak seperti dulu.

    ReplyDelete
  16. tengok mee udang mommy yg tak tahan tu..

    kalau dari sini ke kuala sepetang
    tu berapa jam doc?

    ReplyDelete
  17. mak aiiikhhh...meleleh air liuq ni..

    pengemar udang tegar ni!!

    ReplyDelete
  18. Ingat nak pergi jugalah try mee udang Mak Jah ni tapi dah petang kalau saya nak ke Kuala Sepetang. Nak ke Wangsa Maju hujan pula ni.

    Lain kali ajelah ....hehehe

    ReplyDelete
  19. Ada org kata tempat tu banyak lalat. Betul ke?

    ReplyDelete
  20. wah doc sgt menyelerokan...ini sure mkn kasi licin nih..

    ReplyDelete
  21. Udang bela tu kan? Sy cari yg guna udang laut. Yummeh!

    ReplyDelete
  22. iols penah makan kat mak jah ni...
    have to agree - kualiti tak seperti yg digambarkan dalam tv tu...
    kuah cair banget - lagi pun masa iols pegi tu
    banyak lalat beb!
    rasa lenguh tangan - sambil makan nak melambai2 halau lalat!
    ekekekeke

    ReplyDelete
  23. wahaha..manyak punya udang..ada x mee udang banjir?

    ReplyDelete
  24. Kat kuala selangor ada satu gerai...Mee Udang Banjir..sebelah kanan dari kl sebelom sampai pejabat tanah ..dan masjid kuning..kuah pekat ..udang 5,6 ekor sedang...Rm8 atau lbih sikit

    ReplyDelete
  25. orang kata lepas masuk tv, rasa dia dah biasa2 je..pasni kena cuba mee udang yg lain...asyik x sempt je even dekat je..

    ReplyDelete
  26. assalam Daddy ZZ..memang banyak betul udangnya..
    teringin nak rasa..tapi jauh sangat.

    ReplyDelete
  27. mak aih....sdapnye. dah lama tak pergi sana

    ReplyDelete
  28. mintak kordinat GPS kalau ada...

    ReplyDelete
  29. saya org tepen pun belum sampai ke sana..

    haha.. so camner doc?
    oke kah?

    =P

    ReplyDelete
  30. lenkali kalau ke sini wajib terjah ni. mee udang kalau kuahnya cair mesti tak bestkan.yng lain tu menarik dan tertarik, terutama udang goreng tepung tu : )

    ReplyDelete
  31. bernafsu ku tengok udang2 tue....

    ReplyDelete
  32. pernah makan juga mee udang kat kuala sepetang.. tp bukan kat kadai mak jah ni.. smp tak terlarat nak menghabiskan udang sbb byk sgt.. he..he..

    ReplyDelete
  33. agak2 udang wangsa maju tue dtg dr mane ye, doc?? huhuhhhhh

    ReplyDelete
  34. blom pernah lagi makan mee udang mak jah ;p

    ReplyDelete
  35. kalau saya plak, lebih teruja utk explore restoren yang tak digembar gemburkan kehebatannya.

    ReplyDelete
  36. err...
    saya kan...
    gi Kuala Sepetang..
    sebab nak cari sign board KTM yang yang tulis Port weld itu...
    semata-mata..
    gilakkk kan....

    tak pandang pun mee udang...

    ReplyDelete
  37. Wow tgk gambar mee udang tuh nampak menarik.. Suka jugak makan mee udang.. :)

    ReplyDelete
  38. sape la yg rajin dok mengatur kepala udang tuu???? hahaha!!!

    ReplyDelete
  39. hamboii kemain.
    udang gabak2..hehe..
    slrpppp!
    *telan air liur

    ReplyDelete
  40. sedap mee udang ni daddy zz :)

    sape susun kpale udang tu? haha

    ReplyDelete
  41. sedap sedap..No suke..(mi rebus ramli kat sini No kureng pulak huhu)..ye kat wangsa walk..betul2 kat umah kakak No hehehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...