Friday, December 30, 2011

Azam 2012 - Dari Sudut Pandang Yang Berbeza, Non-Cliche.

Catatan ringkas bersempena 'Azam Tahun Baru 2012'.
Dari perspektif motivasi acuan Islam, utk berjaya dan berazam, kena miliki 4 elemen ini, yang sentiasa dipegang :

1- Muqorabah
- yakni merasakan diri sentiasa di perhati, bagai cctv, diperhati oleh Allah & malaikat. Bayangkan kalau 24jam pergerakan kita di rakam cctv dan dipancar di skrin besar di Dataran Merdeka, bagaimana perlakuan kita, pasti tertib sopan santun ayu aja kan..

2- Mujahadah
-yakni kena berjuang, merasakan kesusahan untuk berubah, kerana di setiap kesusahan itu kebaikkannya. Ambil semangat hijrah Rasul SAW yang bermujahadah(bersusah payah) terlebih dahulu.

3- Muhasabah
-yakni kena post mortem apa yang telah dilalui sepanjang tahun, sepanjang hari. Jangan terus putus asa jika azam yg lalu gagal disempurnakan, kerana ada hikmahnya azam itu tak dpt disempurnakan.

4- Muakabah
-yakni sistem menghukum diri sendiri atas kesalahan yg dilakukan, ke alpaan meninggalkan sesuatu yg diazamkan. Contoh: kalau semalam sepak kucing, esok cuba hukum diri dgn cari kucing, dan beri ia makan.




Inilah sedikit perkongsian yang dicedok dari motivasi jam 9am tadi di Ikim FM. Harap beri manfaat buat kita semua dalam menjana azam baru 2012. Selamat tahun baru!!

41 comments:

  1. alhamdulillah..trime kasih doc..

    selamat tahun baru utk kita semua..semoga ibadah yang akan dan telah kita lakukan diterima Allah SWT

    ReplyDelete
  2. sesuatu yg berguna ni :) nice info :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Daddy Ziyyad

    Alhamdulillah
    menyebarkan ilmu yg diperolehi
    terima kasih

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. Alamak, doc! Mcm entri terakhir utk 2011 je nie?

    =p

    ReplyDelete
  5. 4M...thx for sharing doc..mmg sgt2 berguna..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...syukran DZ atas perkongsian ini..:)

    ReplyDelete
  7. Setuju apa yg diperkatakan itu doc. Kakak rasa rendah diri tapi kena kuat semangat utk mencari yg terbaik...

    p/s: Telefon anak-anak suruh dengar juga tapi kisahnya baru nak mandi, geram...

    ReplyDelete
  8. sy berazam x pernah di awal tahun..selalunya bila-bila je..

    tp kalau buat azam thn baru semangat lain mcm sikit kan :)

    ReplyDelete
  9. terima kasih doc atas perkongsian yg bagus ni, selalu azam yang tak kesudahan..insyaAllah yakin akan diperbaiki.

    ReplyDelete
  10. Salam,

    InsyaAllah, semoga semua kita umat Islam lebih memperbaiki kualiti diri yang Allah beri pinjam buat bekalan di sana, Amin...

    ReplyDelete
  11. Sallam Dr. Daddy Ziyyad,

    Terima kasih atas perkongsian ini,
    semuga dapat kita praktikkan dalam
    menanti kehadiran tahun 2012 ini.

    ReplyDelete
  12. muhasabah tu yang kurang tu..ehehehe..

    thanks for sharing..

    ReplyDelete
  13. Selamat Tahun Baru 2012, Dr.

    Semoga setiap langkah yang kita hayunkan membawa kita kepada kebaikan dan keberkatan. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  14. belum listkan azam tahun 2012.. :)

    ReplyDelete
  15. Sgt setuju. Thnks for sharing this, Dr.

    ReplyDelete
  16. azam tahun lepas saya lom lepas lagik... hehehe... azam tahun depan, nak jadi kayo rayo... amin...

    ReplyDelete
  17. Insyaallah.....insyaallah....
    Thanks atas sebab mengingatkan....

    ReplyDelete
  18. semoga hidup kita sentiasa diberkahi ALLAH..

    ReplyDelete
  19. good info doc..thanks

    semoga akan menjadi insan yang
    lebih baik dari semalam..

    selamat tahun baru juga :)

    ReplyDelete
  20. Salam,

    Terima kasih atas perkongsian ilmu yang baik. Semoga diberkati Allah selalu

    ReplyDelete
  21. InsyaAllah.....

    Selamat taun br buat doc n family..... Err, ni n3 last taun ni ke? Hehehehe

    ReplyDelete
  22. best2...apa pon azam kita, yg penting mesti berazam untuk menjadi lebih baik di sisi-Nya...

    ReplyDelete
  23. terima kasih daktor
    suka bila baca entry yang dok syer pada ayu

    PS: selamat tahun baru buat dok skluarga

    ReplyDelete
  24. Smoga samlah kita berhijrah kearah yg kebih baik d tahun 2012 ini..

    ReplyDelete
  25. tq kongsi info...
    selamat tahun baru....

    ReplyDelete
  26. Thanks kongsi info

    Dr.Faiz sekeluarga Selamat tahun baru 2012, semoga tahun 2012 dan tahun-tahun seterusnya hidup Dr.Faiz sekeluarga akan lebih baik : )

    ReplyDelete
  27. perkongsian yg menarik doc..tq

    * kalau contact lens b&l Rm50 mmg dah best price...tapi maybe den boleh bagi extra trial lens special utk doc..:) then pasal rayban old skool doc carikan model code nyer,insyallah den bagi super best price ;)

    ReplyDelete
  28. SALAM,
    SELAMAT TAHUN BARU. MENDOAKAN KITA SEMUA SENTIASA DLM PERLINDUNGAN ALLAH.

    ReplyDelete
  29. semuga doc sekeluarga sntiasa diberkati Allah..insyaallah

    ReplyDelete
  30. thanks ddyziyad for this sharing...

    selamat tahun baru 2012!

    ReplyDelete
  31. Sharing is caring..insyAllah akan cuba terapkan...^^

    ReplyDelete
  32. terima kasih untuk perkongsian ini
    selamat tahun baru=)

    ReplyDelete
  33. slamat tahun baru..

    moga kite sume rase dekat denganNya.. aminn..

    ReplyDelete
  34. TQ dr....

    akan ku ingat 4M itu....insyaAllah

    ReplyDelete
  35. 4m kena ingat pasnie..tq dok..kadang2 dok pasang azam mcm2 n kita tak selidikpun nape sesuatu impian 2 kenapa tak dapat dicapai..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...