Friday, November 11, 2011

SATU

11-11-11...apa signifikan nya?
Ada banyak nombor 1. Tu aja.

Hari ni orang lelaki akan mengadap tuhan yang 1 di masjid ketika masuk waktu zohor.

Aku nak share 1 benda yang biasa lelaki buat kat masjid time solat jumaat.
Pembaca blog aku ni aku tau ramai wanita, takpa, korang boleh sampaikan ilmu ni kat suami/boyfriend/kawan kawan korang.

Apa benda tu?

Tidur 1Malaysia.

Ustaz Don Danial kat TV Al Hijrah ada bagi 1 slot pasal "Perkara-perkara yang membatalkan wudhu".

Salah 1 daripadanya ialah 'tidur dengan tidak tetap punggung/teralih/terangkat papan punggung'

Ustaz Don Danial (aku suka dia punya stail, explain kasik betul betul jelas + loghat utara dia) kata, ada spesis lelaki yang tidur kat masjid(duduk bersila),sampai terangkat angkat punggung. Korang bayangkan sendirilah. Orang lelaki mesti selalu nampak benda ni kat masjid setiap hari Jumaat.

Jadi kepada spesis kaki tidur yang macam ni, muhasabah lah diri, bahawa besar kemungkinan wudhu anda telah batal. Lantas pabila anda tersadar dari tidur(sebab jemaah dah nak start solat), anda terus bangkit, solat. Peringatan nan 1 ini aku tujukan jugak untuk diri aku.

Moralnya, tidur kat masjid jangan bagi terangkat papan punggung. Tidur statik.

Yang terbaik, jangan tidur. Dengar khutbah tu. OK.

45 comments:

  1. eh,ada ke jemaah yg tertidor bila dengar khutbah doc?

    ReplyDelete
  2. Simbolik tarikh harini memang menarik kan..rasa macam lain je harini padahal sama je ngan hari lain=)

    suka juga dengar Ustaz Don tu, penyampaian dia santai je kan

    ReplyDelete
  3. Lebih baik datang awal untuk tolong bentang sejadah dari datang awal untuk cari tiang, kan? :)

    ReplyDelete
  4. mesti ramai yg lentok kat masjid kan...hehe

    ReplyDelete
  5. dr. HM Tuah cakap..
    tidur masa dgr khutbah itu tidur tidak berkualiti.
    tidak menyihatkan.




    *** tgh giler baca buku motivasi dr. HM Tuah
    :P

    ReplyDelete
  6. setuju...kat site wanita plak, selalu tgok ada yang baring trus tp dalam tidor tak sedar dh tergolek mengiring sikit... pastu trus solat bila iqamat.. bila ditegur dengan baik, ada yang terima..malangnya ada plak yang menidakkan..katanya dia cuma baring..tp tgok matanya merah mcm dh tertidur..wallahualam...

    ReplyDelete
  7. Dengar hari tu kat tv al-hijrah bab tajuk ni, memang nak best dengar ustaz tu bagi penerangan santai je

    ReplyDelete
  8. aku tak pandai tidur kat masjid.serius! keh keh~

    ReplyDelete
  9. Memang tak patut kalau masa khutbah tidur. Mendengar khutbah itu '1' syarat juga utk solat jumaat.

    ReplyDelete
  10. heheh. jemaah macam tu patut diketuk dengan papan je. heheh~

    ReplyDelete
  11. oh gitu yerk...nanti saya pesan2 kan

    aah claim total loss..kete baru beli bulan Julai ituari...

    ReplyDelete
  12. lenkali tidurlah kejap sebelum gi solat jumaat kan..

    ReplyDelete
  13. nak salahkan siapa kalo jemaah tertido masa dgr khutbah?

    khutbah yg x menarik perhatian?
    atau pengisiannya ?

    atau jemaah sendiri x ready nak g solat jumaat ..
    apapun..kalo betulkan niat..i/allah Allah permudahkan..

    tp kalo mmg tahap hardcore mengantuk,mmg xleh tolong daaa..huhuhu

    ReplyDelete
  14. Hahahahaha!

    Penuh pesanan dan sinikal! Suka!

    ReplyDelete
  15. semua nak 1 ehhh.... tapi bab berbini ada jugak yg nak lebih dari 1...

    thanks - good info beb!

    ReplyDelete
  16. nnt boleh sampaikan pada en.asben dan anak2 lelaki akak.. terima kasih yer.. sejak dah sibuk ni, ustaz don dah tak mengajar di surau kami.. klu dulu mmg seronok mengikuti kelasnya di surau.. skrg ni tgk kat tv ajelah..

    ReplyDelete
  17. tak boleh blah...tidur 1malaysia ek...

    hahahhaha

    but u r right!
    huhuuu

    ReplyDelete
  18. assalam doc..ada yang tidur waktu solat jumaat ke doc.
    kalau ikutkan N3 ni macam ramai aje yang boleh tertidur..

    ReplyDelete
  19. pernah sekali ke masjid wilayah waktu solat jumaat. terkejut teman tgk kat masjid penuh org tidur.. dah macam kat dalam dorm asrama..

    ReplyDelete
  20. orang laki, bini kalau boleh nak lebih dari 1. keh3x

    ReplyDelete
  21. lagi 1, selalu nampak org lelaki tak gi masjid semayang jumaat.. tp dia pegi kedai makan..tak malu betullah..grrrr

    ReplyDelete
  22. Bagus la ingat mengingatkan antara kita..yer..

    ReplyDelete
  23. tidur waktu malam je .. haha

    x baik la tidur dalam masjid...

    ReplyDelete
  24. oooo barutahu ramai yg tertidor dlm masjid ye...

    ReplyDelete
  25. ado yg tersengguk sengguk then jatuh tersembam pun ado..haha

    ReplyDelete
  26. DZ - iols dah emel kat uols - pasal lagu2 tu..
    do check your emel ye!

    :D

    ReplyDelete
  27. ish..ishh..

    dongar kuthbah bukan best apa..
    banyak info yg kito dapek
    namo buleh tido pulak :)

    ReplyDelete
  28. "sahaja aku tidur semasa khutbah...."bla..bla....


    aisey, niat kena betul le nak dengor khutbah, ye dak..?

    ReplyDelete
  29. Saya rasa patut letak keranda utk disewa kat masjid tu. Sure tak beralih montot bila tido time khutbah weeehooooo

    ReplyDelete
  30. saya pun suka juga ngan ustaz don tue!

    ceramah semalam cakap pasal apa doc? ramai tak org yg khusyuk lagi tawadduk?

    ReplyDelete
  31. ada tak yang tido sampai org habis sembahyang doc... hish melampau tu

    ReplyDelete
  32. kebetulan...kak liza pun ada juga tengok masa tu. dia explain memang jelas.. dgn bahasa yg sopan juga.

    ReplyDelete
  33. kalau kat ganu 111111-11-???? cantik kan???

    ReplyDelete
  34. satu entri yang banyak penggunaan '1'..
    penulisan kreatif yang membuat pembaca terkesan.

    ;)

    ReplyDelete
  35. syukur x penah tdo time khutbah.. sbb mmg ssh nk tido siang.. heh

    ReplyDelete
  36. nombor mmg chantek 111111.semuanya merujuk pada satu=)n pada penghulu segala hari..tp mmg mengantokker kalau dengar khutubah?

    ReplyDelete
  37. hurm..part dengar bab agama bergayut2 'pak itam' kat kelopak mata..tp bab tengok hiburan..kol 1-2pg tak tido lagi huhuhu...sabo je la...

    cara terbaik..bawak pray air..skl mengantuk skali pray kat muka hahahahaha....

    ReplyDelete
  38. setuju , dah pegi masjid, rentikan lah tido.tak elok rasanya. ingatlah matlamat kita gi masjid tu. kat umahkan boleh tido.

    ReplyDelete
  39. cuba2 le celikkan mata tu..dgr khutbah...

    ReplyDelete
  40. tak puas tdo kat rumah..tdo kat masjid pulak.. hehe..

    ReplyDelete
  41. Jangan tido la. Kalau tido wak pe g masjid. hu..hu..hu...

    ReplyDelete
  42. nnt aku bgtau laki aku...

    tengs sharing...

    ReplyDelete
  43. no 1 ni boleh dipelbagaikan....tapiiii tido 1Malaysia...kahkahkah

    ReplyDelete
  44. Nak tidor, balik rumah laaa....!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...