Friday, November 25, 2011

Sabun Tanah Liat

Kelakar juga baca jawapan kepada kuiz semalam. Antara yg menjawab tepat ialah:
- Gadis Bunga
-hakak MiloAis
-Siti Zulaikha
-azrina 307

Kepada yang tak terbuka hijab semalam tu, cuba compare gambar ni, dengan gambar semalam..keh keh keh..

 kepala anjing ni

gambar semalam


Nama batu tu ialah Dog Rock, terletak di tengah tengah bandar Albany, Western Australia. Siap di lukis collar dog (belang hitam putih) lagi...:P   Dan berdepan dengan batu ni, ada sebuah motel yang dinamakan Dog Rock Motel. So kepada yang datang ke Albany ni, boleh lah ambil gambar di batu ni, dan boleh usap usap 'kepala anjing' ni, tanpa perlu risau kena samak...ekekekee..

Oh ya..cakap pasal samak, sekarang teknologi sudah canggih. Kalau anda ke luar negara, tak perlu susah payah cari tanah untuk menyamak utensil (macam aku sewa rumah di sana, nak guna pinggan mangkuk semua), atau nak menyamak kaki (macam aku jugak, yang dijilat kat kaki oleh seekor anjing yang mesra alam di Perth !  hahaha)..Bawa saja sabun taharah...

Mudah di bawa ke mana mana.

Bukan setakat nak menyamak, malahan sabun ni memang serbaguna. Baca sendiri di http://sabuntaharah.com/


Nota:  Aku bukan agen menjual sabun ni okeyyyy...Just share the info sahaja...Demi kemaslahatan umat Islam..:P

38 comments:

  1. teknologi berkembang..Islam memang agama yang mudah tetapi bukan untuk diambil mudah...sabun ini adalah salah satu kemudahan yg sgt berguna

    ReplyDelete
  2. p/s: tak sangka dpt komen first kat blog ini...

    ReplyDelete
  3. tapi kan~ada orang cakap sabun taharah ni tak ble pakai~~apasal?

    ReplyDelete
  4. Bila sebut Albany, mesti kakcik teringat pada Nida diBumi Albany sana. :)

    Kat rumah kakcik ada seketul sabun itu peninggalan adik lelaki kakcik yang entah ke mana tu! :(

    ReplyDelete
  5. tak perasan tang colar tu :p tapi anjing laut pun mcm anjing jugak kan muka dia :p

    ReplyDelete
  6. Hiks!...

    Bujal, nape tak ley pakai? Was-was ke?

    ReplyDelete
  7. dijilat anjing?

    ouchhhhh....kalo aku yg kena doc..harus pengsan 4-5 round..

    binatang yg plg digeruni sejak kes kena kejar anjing masa umur 8 tahun..huhuhu

    ReplyDelete
  8. kakngah, samo lah kito...kehkehkeh!!

    ReplyDelete
  9. waaaaaaa...salah pulaaaaak...ops ops, nasib baik org xnampak hijab terbuka hahaha...

    ye, No ada dengar gak pasal sabun ni..kwn No, ustaz ada bgtau..

    ReplyDelete
  10. penah dgr pasal sabun ni tp tk penah lagi guna

    ReplyDelete
  11. ah ko ni, dah dekat la tu ngan dolphin...ko saja je tak nak kasi aku menang kan?

    hahaha...

    cewah, mcm ada hadiah lak kuiz ko neh...



    p/s: sila lah tahu, bahawasanya aku sgt sentap sampai skang aku tak dpt lagi FM ostolia ko tu...mana janji manismu wahai daddyziyyad?? kehkeh...

    ReplyDelete
  12. Sharing is caring. Pasni nak gi carik sabun.

    ReplyDelete
  13. cisss .. salah rupanya tekaan uncle semalam.

    sabun tu kalau untuk mandi hari-hari pun boleh guna juga kan ?

    ReplyDelete
  14. Nampaknya hijabku belum terbuka keh3, jenuh berimaginasi...... Tak nampak pun macam rupa dog

    ReplyDelete
  15. Islam itu memudahkan..ada sabun tanah ni lagi mudah kan.

    ReplyDelete
  16. batu mcm tu pun boleh dieksplotasi jadi produk pelancongan ... hehehe

    ReplyDelete
  17. rupa itu ke..huhu

    kak ati baru tahu ada sabun tu..
    bagus info no doc :)

    ReplyDelete
  18. ooo .. ada quiz ye semalam ... hehe .. x on9 lah .. promote2 .. mana nk tau nanti doc di jemput jd duta .. hehehe

    ReplyDelete
  19. sabun tu pernah dengar tp x tau plak boleh dibuat utk proses menyamak..baguslah mcm tu..snang

    ReplyDelete
  20. bagus juga sabun taharah tu....

    ReplyDelete
  21. sy dh lama tahu psl sabun nih tp lum terpikir nk beli lg..

    ReplyDelete
  22. kawan dee masa gi holland pun bwk sabun ni..senang nak samak..kwn dee pya kakak..tokey sabun taharah..hehehe..

    ReplyDelete
  23. ada budak sekolah nama taharah. ntah2 dia pengeluar sabun ni. hahaha

    ReplyDelete
  24. Bagus jugak sabun tuh yer.. iye laa senang nak dibawa ke mana..

    ReplyDelete
  25. Assalam doc..dah lama acik guna sabun ni..senang nak samak..masa kerja dieport dulu.kita tak tau apa yang dibawak bila pereksa kotak kan..asek nak cari tanah liat susah tengah2 malam..kemudian ada yang perkenalkan sabun ni senang sikit keje.

    ReplyDelete
  26. hahaha...betul jugak jwpn semlm tu, oh ye sabun taharah tu, tak pnh guna...

    ReplyDelete
  27. eheheh...dah alang-alang betul tu, hadiahkan le sabun tanah liat tu barang seketul....ekekekee!!!

    ReplyDelete
  28. ingatkan dah jadi ejen sabun plak ...

    ReplyDelete
  29. Saya pun guna sabun ni masa nak masuk rumah yang sebelumnya diduduki oleh warga jepun. Mudah dan tak perlu tanah bagai.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...