Wednesday, November 16, 2011

Kagum Tengok Orang Anak Berderet

Quick update (dasar blogger, tangan gatal nak up date jugak), before keluar pergi buat medical check -up pagi ni...

-kadangkala aku rasa 'ahhh..cukuplah dua anak ni '.....my wife pun sama, bila letih/stress melayan keletah/perangai anak anak, rasa macam nak tutup kilang aja ~ haha..

-bila Ziyyad & Zayyan buat perangai serentak, memang kadangkala aku rasa macam 'letihhhhhnya ada anak'

-tapi aku tekadkan semangat, ni semua ujian tuhan kpd aku sebagai parent..

-cuma aku wonder, macam mana parents yang ada anak  berderet 7-8 orang, beranak sorang setahun ni boleh tahan....wife aku cakap , 'ada jenis parents yg tak kisah rumah bersepah/anak meraung melalak/anak comot'...hmmmm..maybe expectation aku tinggi sangat kot, nak kemas sentiasa rumah..nak anak behave sentiasa, kalau meragam pun, kejap aja..~ ahaha.  Aku byk kali jumpa patients yang dtg klinik aku, bawak anak 4-5 orang, masing masing perangai..Ya Allah...:P....dan maybe jugak ada parents yang anak berderet, tapi pandai kawal kesemua anak anak nya..

Ok lah..aku nak keluar ni. Aku nak gi ibu pejabat SAINS di Seremban 2. Siapa siapa yang free, jom gi situ teman aku..ekekekekek

48 comments:

  1. Anak2 itu dianugerahkan bersama rezeki yang tersendiri. Kita kecik2 dulu pun, bukannya baik sangat, kan? :)

    ReplyDelete
  2. anak berderet x pe..

    jgn bini berderet.. :D

    ReplyDelete
  3. MEMANG TABIK SPRING PADA YANG ANAK RAMAI.... ca SENDIRI PUN SURRENDER ... 3 ORG DAH CUKUP..

    ReplyDelete
  4. KC pun kagum dgn org anak berderet. Kena ada tahap kesabaran yg betul2 tinggi, kan.

    ReplyDelete
  5. akak pun rasa sebab expectation kita tinggi.. nak anak sentiasa behave, rumah & kereta sentiasa bersih dan anak sentiasa kemas dan wangi.. hu..hu.. dan juga tak berapa cekap dan control anak.. he..he..

    ReplyDelete
  6. alaa..ckp je nak dua org anak,bila nak dah besar sikit,rindu pilak bau baby..tambah lagii..heheheh!

    ReplyDelete
  7. PCL dua anak je setakatni..rasanya dah tutup 'kilang' kot haha...tp semuanya bergantung pd rezeki yg Allah kurniakan...respek kat makabah kat kapunng, 9 org anak ..ok2 je !

    ReplyDelete
  8. dulu.. masa anak sorang aku pun fikir camtu. dgn rehat tak cukup, penat berjaga malam, lasaknya, kuat nangis, kerap demam, selsema payah nak baik..

    bila dah 2.. ah! cukup la 2 org. sakit wey.. beranak kembar darah. penat wey.. balik keje nak urus rmh. letih wey.. prepared utk esok. hantar ank g rmh pengasuh, sklh terus g keje. hari2 sampai rumah dahnak mghrib.

    masuk 3, cool dah. sebab dah ada pengalaman handle 2 org anak. tuahnya, anak no. 3 kurang kerenah. badan pun dah imun dgn rutin harian.

    alik2... number 4 coming soon.
    rezeki kan???

    apa2 pun memang tabik la org yg anak berderet + rapat-rapat...

    ReplyDelete
  9. samalah perasaannya dengan saya.. tapi anak dua pun rumah takde la kemas tara mana.. hahaha..

    ReplyDelete
  10. suami nak berderet tapi ada masa dia tak tahan jugak ngan kerenah anak, tapi rasanya bila dah berderet dah terbiasa dgn kerenah anak2 yg pelbagai :)

    ReplyDelete
  11. hehe .. samalah .. saya n suami kata dh cukup 3 .. walaupun ramai yg kata rugilah coz tiga2 pompuan ..

    anak berderet -deret tak pa... JANGAN bini yg berderet2 dahhhh ... itu sudah lebihhhh ....

    ReplyDelete
  12. my colleague ada 12 orang anak. Dan dia mempunyai muka paling tenang dalam jabatan.

    ReplyDelete
  13. my kezen ada 9 anak berderet, tp agak behave la, even lelaki, yg form 5 blh masak nasik n buat lauk, yg kecik2 sikit tolong basuh pinggan. tiba2 rasa nak anak banyak. haha

    ReplyDelete
  14. itulah kekuatan yg tuhan bg kpd parent yg anak ramai.
    aku ank sorg je.

    huhu.


    .

    ReplyDelete
  15. anak adalah rezki...

    tapi siapa yang menjadi ibu bapa saja yang paham...hehhehe...

    ReplyDelete
  16. sesungguhnya kita pun kagum gak dengan orang yang ada anak ramai... mesti tahap kesabaran mereka terbaik! :) ~

    ReplyDelete
  17. dulu kita pun penah jadi anak2
    ada kaitan gak ke
    haha

    ReplyDelete
  18. memang expectation kita tinggi.. saya dua beradik.. suami pulak 14 beradik.. tapi memang mak dia tak kisah rumah bersepah ke hapa janji anak dia sihat cukup makan bagai.. saya?? pasrah je lah.. anak tiga pun dah macam tarzan pasal x tahan rumah dah macam tongkang pecah..

    ReplyDelete
  19. doc...
    sy pun rasa dua org dah cukup walaupun dua2 hero....heheheh


    habis laaa aku kl kak zakie baca komen nihhhhhh....addehhhhhhh

    ReplyDelete
  20. zaman dulu lain sekarang lain, dulu sampai 13-16 org beranak tapi semua menjadi manusia dan orang berjaya. sekarang ni takut rasa nak anak ramai-ramai takut tak jadi manusia , tapi apapun doa dan didikan ibubapa yg penting supaya anak2 jadi hamba yang soleh, beriman dan berjaya...

    ReplyDelete
  21. mmg kagum dgn ibu parents beranak ramai ni....munna plan 4 org cukuplah

    ReplyDelete
  22. Mula² memang susah kalau nak jaga anak² ramai masa kecik gini tapi iye laa rezeki anak²kan.. mmg respect laa pada ibubapa yg punya anak ramai.. gini.. :)

    ReplyDelete
  23. uncle lepas 3 orang..... 'tutop kedai'


    ekekekekek

    ReplyDelete
  24. amat respek dgn wanita yg bekerja sekaligus punya anak berderet..


    takkan dua je doc... dua2kan hero, takkan tak nak anak dara pulak... mesti comel sangat

    ReplyDelete
  25. ya... bau baby best... mmg 2 tahun pertama kita akan rasa surrender.. tp bila anak dah besar, dah pandai buat hal masing2, mula rindukan baby...:-)

    ReplyDelete
  26. kalau awak jumpa saya dan lima deret saya...
    mesti geleng2 kepala

    samada kagum..
    atau tepuk dahi ...
    :)

    ReplyDelete
  27. heehee..tgk anak org pon sy dh pening~ tataw nasebku suatu hari nnt cmne..hisshh~

    ReplyDelete
  28. Anak ramai mmg rasa penat nk jg tp bile dah besar itulah pengarang hati jantung kita, saya dh 3 kejap je rasanya hihi

    ReplyDelete
  29. saya ank baru sorg dah pening, tapi nak ank ramai :P

    ReplyDelete
  30. Samaler selalu rasa x lrt beranak ramai
    fennat
    tp kdg2 pikir nk tambah jgk sorang
    rasa sunyi kalo xde bby kat rumah

    ReplyDelete
  31. pilihan ada kt tgn kiter sama ada nk anak kiter bersih n kemas sentiasa or kotor n comot. well-behave or the menace. yg penting, kener paham depa n tau cemana nk handle. lg 1, kne selalu motivasi diri sendiri yg anak2 itu amanah ALLAH, insyaallah! DIA akan beri kita kekuatan x kira bpe ramei ank kiter...

    ReplyDelete
  32. me ada sorang jaaa ni pun pening. selalu marah2 dia sebab dia tak behave, beyond my expectation ;p dan selalu ckp kat dia, patutlah Allah tarik balik adik awak tu sebab perangai mcm ni, padahal dia kecik lagi.br 3 thn. huhuhuhu. my hubby ckp, dia tu amanah kita, dan imbasan kita masa kita kecik dulu. br rasa cool down balik.teruknya kan.mak bapak kita dulu sabar gila dengan kita kan.

    ReplyDelete
  33. betoi2 kagum ngan orang anak berderet, akakni anak dua dah pening kecik lagi lak.. dah besar nnati lagi pening kot.. dahler dua pompuan.. memang rasa dah cukupler dua oerang...

    ReplyDelete
  34. sya penah gi ceramah agama...

    ada 3 ustaz yg anak mereka 10, ada yg dah masuk 10 dan ada yg bini baru preggy ank ke 10...

    tapi sleamba je mereka ckp...ala anak sya baru masuk 10..huhu

    BARU tu!

    klu kite mesti ckp HAH? 10 anak????

    heheheh

    ReplyDelete
  35. sy suka kanak kanak
    tapi taktahu mampu ke x nk handle ramai anak


    komen Bujal tu kiut!

    :D

    ReplyDelete
  36. dua mana cukup ..

    saya ada 5 anak. 3 perempuan, 2 lelaki .. jarak yang antara yang sulung dan bongsu jauh. yg sulung dah 30 dan bongsu baru 10. rasanya lima tu dah sedang elok. yg bongsu lelaki tu jadi kawan sekarang sbb yang tiga lagi tak duduk bersama.

    ReplyDelete
  37. sy part rumah bersepah yg x tahan..sbbnya sy yg nk kena kemas haha..sy pon kengkdang rs penat uruskan 2 anak..dgn mcm-mcm peel..tp kang rs rugi lak kalau 2 aje..tgklah 3 just nice kut..

    ReplyDelete
  38. mmg respek pado mereka yg ado anak ramai and boleh control anak2nye...plus mereka yg berjayo mendidik semuo nye menjadi insan yg berguno...

    kak lang den duk seremban 2...

    ReplyDelete
  39. Kak Azie ada 6 orang anak. Mungkin kerana terbiasa keluarga ramai (family I 12 orang), so anak ramai adalah tidak masalah besar.

    Bukan kerana kita tak kisah rumah bersepah, tapi kami menerima sejak awal. Mind set dah redha dan bersedia.

    MyTOKLAKI bekas tentera yang sangat disiplin, sehari kalu boleh nak sapu sampah sampai 10x.

    tapi mungkin kerana kami bersedia dan menerima terbuka, so perkara rumit bagi setengah orang, adalah menjadi perkara kecil sahaja bagi kami.

    *Pendapat peribadi bukan berlagak.

    ReplyDelete
  40. dr,zie tkar url,if xdpt masuk,ni urlnya

    http://satedankuahkacang.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. klu mahu anak ramai, masa mereka kecik2 parents jgn kuat marah, tenang sentiasa :)

    ReplyDelete
  42. saya suka anak ramai.. tapi malas nak jaga.. buleh??? (teringat satu quote : kids are like farts. You don't mind your own, but others' are unbearable. :P)

    ReplyDelete
  43. Sallam Dr Daddy Ziyyad,
    Anak ramai ni murah rezki,
    kena tahan sabar dan jangan terlalu mengharapkan yang perfect saja. Dah nama budak2 mesti ada perangainya masing2. Sabar ajalah...

    ReplyDelete
  44. Yes kagum dgn org ramai anak. Makcik pun dua saja.... Teringin lagi pun rasa mcm nearcexpiry date dah kot...:)

    ReplyDelete
  45. setuju ngan lipislady..(wahh..unik nama awak!)

    tapi biasalah..
    byk anak...byk ragamnya

    ReplyDelete
  46. kwn dee pun ada anak 4 dan 5 orang..dorang2 ni mmg jenis tak kisah rumah berselerak and sgt sabar orangnya..mcm dee xleh lah...mcm doc gak..baru 2 dah pening kepala..hahaha..

    ReplyDelete
  47. jangan wonder, kah kah . kanak -kanak mana ada nakal, kita je nak tension. tak payah sekat dorang , kita pantau je, makan minum cukup, tak sakit, dorang mesti tak mengamuk.tengok mommy , tenang je. jangan tension ye.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...