Wednesday, November 30, 2011

Ini Betul Betul Punya Wordless Wednesday

Anak aku belum bersekolah lagi. Tadika pun belum. Tapi apa yang berlaku di sekolah semenjak dua menjak ni, menjadikan aku rimas. Rimas sampai aku kena luahkan kat blog. Hahaha..

Gomen kasi bantuan RM100 tu. Ok. Orang memberi, kita menerima, pangkah siapa, tu sendiri punya hal lah. Ekekekeke... Nak kata gula gula pre-election ka, Gomen benar benar ikhlas ka, aku malas komen. Cuma rentetan apa yg jadi lepas pengumuman ni, buat aku rimas.


- Akak ipar aku cikgu. Dia baca blog aku. Aku harap dia baca entri ni. Dia selalu komplen sikap makpak yang tak ambil peduli hal anak. Bila dipanggil ke sekolah utk bincang hal kemajuan pelajaran anak, manjang aja tak datang. Bizi lah, outstation lah, ayam dia cirit birit lah. Macam macam alasan. Tapi bila gomen kasi $100, muka muka makpak tak boleh harap ni lah yang terpacak kat sekolah seawal pagi!  
Aku rimas sebab makpak jenis macam nilah yg tak ambik port apa jadi kat anak, nak jadi mat rempit, nak melacur, nak buang baby. Last last anak dia menyusahkan masyarakat. Siapa masyarakat? Aku dan korang tau.

- Ada sekolah mandai mandai pulak nak ambik sebahagian duit $100 tu, atas alasan tabung pibg lah, tabung tusyen lah. Whatdehell? 
Aku rimas bila pendidik pun dah tak boleh nak jujur, tak boleh nak sampaikan amanah, apa jadi kat generasi pelajar nanti. Amanah lah tu kan, Gomen amanahkan kau bagi $100 tu kat budak budak, kau mandai mandai buat sekatan ala ala PBB sekat Iran.

- Ada sekolah yang aku dgr pulak, siap tunggu ahli politik/YB nak sampaikan sumbangan.Ni lagi satu spesis mangkok. Maaf, dalam entri ini, memang bahasa aku kasar, pasal aku dah meluat. Cuba baca entri Ati Masrif ini.
Aku rimas sebab YB datang lambat. Memang penyakit YB kat Malaysia ni perasan diri tu dewa kot. Orang kena agung agungkan dia. Tak boleh nak punctual. Orang kena tunggu dia, padahal kau tu ADUN aja, kot jadi PM tak taulah tinggi mana hidungnya. Aku rimas jugak, kenapa nak bagi duit$100 kena tunggu YB? Apasal kena ada majlis? Majlis kan dah buang masa, buang duit lagi..jangan kata YB tu datang sekolah free free aja, paling cikai pun kena lah bagi hadiah penghargaan. Bukan duit poket YB tu, duit Gomen. Duit Gomen duit sapa?  Duit rakyat. Period. So apahal nak suruh YB bagi? Cikgu bagi dah la. Makpak pun byk keja lah, nak tunggu tercongok kat sekolah bila la YB tak punctual ni sampai.Malang betul rakyat dapat pemimpin sampah ni, tak kira lah gomen ke pembangkang, spesis macam ni memang spesis tak layak jadi pemimpin.


Dah, dah abis aku membebel. Walaupun hari ni patotnya Wordless Wednesday, tapi aku jadikan ia Full of Words Wednesday. Hahahaha...

48 comments:

  1. Nasib baik sekolah anak kakak tak ada birokrasi. Bimbang juga agaknya sebab majoriti ibu-bapak adalah org yg punya tekak dan suara lantang-lantang belaka. Sikit isu PIBG kena ulas berjam-jam...

    ReplyDelete
  2. Tepuk... tepuk... tepuk...

    Kakcik suka catatan yang penuh kata-kata ini. :)

    ReplyDelete
  3. sangat2 setuju dgn point diatas, suami pun cerita benda yang sama, time nak ambil kad kemajuan anak haram nak datang, tapi bila masuk bab duit awal2 pagi boleh je duk menunggu kat sekolah :(

    ReplyDelete
  4. saya pangkah daddyZiyyad next election! hoyeh!!!

    ReplyDelete
  5. ini betul2 punya membebel .. kalau dahaga datanglah blog uncle. ada air percuma.

    adun datang lewat sebab dia tak ada polis pengiring macam pm. kot ?

    ReplyDelete
  6. kat sekolah anak saya.. hari tu ...yb cina jongang tu pulak yang sibuk nak bagi...
    gua angkat kaki...
    gua pergi ambik hari ni..
    gua tak sakit hati .

    ReplyDelete
  7. point no 3 terjadi kat sekolah anak akak. kita ni dh ler mtk time off lari gi sekolah...sekali waktu pemberian tu delay dek keana ADUN ANDALAS nak bagi ucapan.

    Akak nak tambah point.

    Pemberian wang RM100 unt meringankan beban perbelanjaan persekolahan. Mak bapak plak seronok2 buat belanja lain..mak bapak kena pegang pada amanah.. buku2 sekolah bukan murah tau sekarang. Lagi best ada ofismate nak pakai duit tu utk sunat anak supaya anak dapat ngenang kan jasa kerajaan. Apa kes? Sunatkan anak tu t/jawab mak bapak.. biar anak tu tau nak kenang jasa mak bapak..

    Mak bapak tk gheti bersyukur. Ni terjadi dpn mata akak. Akak tanya.. tk gi ambik ke duit RM100 tuh.. dia bleh jawab .." setakat 100, kalau 1000 boleh lah jugak".. sorry to say.. this is BANGANG punyer bapak.

    Ter emo plak

    ReplyDelete
  8. sy masih tertanya nih..utk anak yg br nak masuk darjah 1 thn depan layak mintak x haha?

    ReplyDelete
  9. betul tu DrZZ, nasib baik sekolah anak2 saya tak perrangai mcm tu..alhamdulilah rm300 dapat..

    ReplyDelete
  10. ....tak terkata walau penuh dengan kata-kata.

    Saya rs, better be boredom than being apathy. Sy suka doc bt entri mcm nie. Walau kita bosan dgn sikap MEREKA tapi kita bukan golongan tak ambil peduli. Still amik kisah dan still merungut. Walau diorang tak baca atau dgr tapi lama-kelamaan boleh smpi juga kat telinga. Maklum, idop nie umpama roda. Kalau MEREKA skg kat atas, jgn nanti bila bwh...tak tau malu nak tagih pengaruh kat kita semua....(MEREKA tu doc pun fhmlah kan...bukan setakat ADUN ke, YB ke tapi jugak batang hidung sendiri)

    =D

    ReplyDelete
  11. ada kes anak umur 8 tahun-sorang lagik 12 tahun..mak pak kena dtg 2 hari berbeza sbb isu ini

    soal kerajaan bg duit RM100--harus amik..pangkah mana2 itu blkg kira

    duit kerajaan bagi duit rakyat jugak kan?

    peace !!

    ReplyDelete
  12. wordless ke tu daddy ziyyad.. gerem ye..sabar bang...sabar..maka kita yg berrfikiran ni, pandai2 lah pilih pemimpin...

    ReplyDelete
  13. he..he.. i like this entry.. u r truly true!

    ReplyDelete
  14. kami dah masak dengan yang disebutkan..

    Tapi bab cikgu dok sibuk nak potong itu ini ....itu memang bangang ....

    Apa ke halll .... bagi je lah ...
    Aku pun cikgu gak ..... tak lah menyibuk .... itu duit budak. Peruntukan untuk sekolah akan tiba nanti . Budak2 miskin pun akan ada lagi bantuan lain.....
    Cikgu gini , pentadbir gini kalau dok depan aku .... mau bubuh jaaa...

    ReplyDelete
  15. inilah juga yg terjadi smlm doc
    ada kaum bapa yg bising2

    nape nak kena tunggu sampai
    YB tu bangun tidur ke?

    sbb depa dah sampai pkl 8pg
    mmg naya dan kak ati mmg tak
    suka YB kawasan kami ni kalau
    cakap ada bunyi riak dan mmg
    tak tepat waktu...ikut waktu dia saje
    kami dah kena 3 kali tau!!
    mmg tak akan pangkah dialah :P

    ReplyDelete
  16. as salam doc..

    tang no 3 saya sikit tak heran..sapa yg kje nya uruskan majlis2 tahu la betapa lekehnya perangai YB2 kita nie..tak kisah la parti mana pun dua2 sama je huhuhuhhh

    ReplyDelete
  17. syukur sekolah dak Kakak takde masalah tentang agihan duit tu.. dan setuju dengan entry di atas.. ;)

    ReplyDelete
  18. Cayalah, 100% agree......masing2 punya agenda,aku pun rimas.

    ReplyDelete
  19. takde pengalaman lagi ni... sebab takde anak yg bersekolah....

    ReplyDelete
  20. Nasib baik sekolah anak tak de dok nak catu2 duit budak2 nie.. Setuju sesgt apa yang doc dok komen tuh.. :)

    ReplyDelete
  21. Terbaik laa DaddyZiyyad...^^ sabo ye..takpe sesekali mbebel...hehehe

    ReplyDelete
  22. Aku baca pun bebulu macam tu.....

    ***Penang boleh dikatakan hujan tiap2 petang...

    ReplyDelete
  23. semuanya dah tertulis disitu... memang manusiani macam2 gaya... memang sekolahni macam2 agenda.. memang ahli politikni cari peluang mana yang ada.. so terimalah seadanya...

    ReplyDelete
  24. Makan dalam woo!!!.. harap sgt yg berkenaan baca N3 ni!!!

    ReplyDelete
  25. semua point yg doc ckp tu dee setuju 100%..xde bangkangan langsung..

    ReplyDelete
  26. soalan cik betty tu kan...budak darjah 1 tahun depan dpt..tp lepas register sekolah next year lah..sabar..

    ReplyDelete
  27. pasal bab mak-bapak tak ambil peduli pelajaran anak2 ni...
    memang terjadi di mana2 sekolah pun...
    even my sis yg cikgu pun - kekadang tak larat dah nak cakap ngan parents yg jenis gini...

    kesian kat anak2 sekolah sebab - kalo parents jenis macam ni...
    ada cikgu yg akan lampiaskan kemarahan - their frustation kepada anak2 murid plak....
    tak pasal2 terganggu pembelajaran anak2...

    bab YB dan duit 100 tu - terjadi jugak kat sekolah my son...
    sakit hati nokkk...kata datang pukul 3 - last2 pukul 5 baru nampak batang hidung...
    kita yang datang awal - sebab banyak hal lain - kena plak tunggu sampai habis YB punya program...

    lahabau sangat2 lah - apa kes nak jugak kaitkan hal persekolahan dengan politik??

    tak tau mana satu yang mangkuk hayun
    guru besar sekolah atau pihak jabatan pendidikan negeri
    or i might say also lah
    both are mangkuk hayun kekdahnya!

    ReplyDelete
  28. zaman skrg masing2 pentingkan duit dari segalanya..minta Allah jauhkan sikap mcm ni...

    ReplyDelete
  29. bab cekgu besau yg mandai2 potong duit tu, memang terbaik doc..
    stuju amek2, bori yo la ..bukan duit dio pun



    tang YB tu akak lae stuju... memang menyusahkan, memang mangkuk plastik

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah.dah lega sikit ketidakpuasan hati bila dah luah disini..

    ReplyDelete
  31. kerana duit kan?

    semua ber'hala' kan nan satu itu..DUIT. anak,sekolah anak semua jatuh ke nombor berapa ntah..

    ReplyDelete
  32. bukan semua punya fikiran yg sama macam kita ...kalau semua begitu tiada guna allah wujudkan dunia ini...

    ReplyDelete
  33. sy pon ader bc n3 kak ati tuh. cian kt mak pak. n yg buat sy malu biler ada guru kelas terlupa nk amek duit kt opis/pentadbir....huhuhuhuuh... ini spesis x dgr btui2 masa meeting ah neh. sebok nk beborak ngn kwngkwn....huhuhuuhuh... mmg malukan 'kaum' guru neh... ini pon WW gaks, doc... Wordy Wednesday...hihihihiih

    ReplyDelete
  34. Lepas la perasaan tu. Biar orang lain tau jugak ape yg kite pendam selame ni

    ReplyDelete
  35. betul betul betul...kat kelantan siap berejam2 duk dengar ceramah last2 YB tu kata.."Tolooooong la tuan2 puan2, deme nak apa sume krajaan pusat bagi, jadi toloooong la pangkah BN (ops!!!) sekali niiiii je....

    >>siap ada puteri umno lagi datang<<

    kuang kuang kuang

    ReplyDelete
  36. hehehe, sudaaa perkara biasa, yg lain tu acik x kisah tp den pantang betul klu makpak yg x btggjwb ni tak kira dlm ap cara sekalipun. Kang ank bsr esk tak ambik pedulik pasal ko tau meroyan...ad duit ke xde duit dah mmg tggjwb kita utk ank. sy sanggup ikat perut sendiri utk bg ank sy cukup makan & ilmu tau...

    ReplyDelete
  37. suka bila doktor meluahkan...........

    lagi 2 tahun umai bersekolah.. pastinya perkara ini ayu lalui juga, mcm doktor jugak.. kannn

    ReplyDelete
  38. Hehe, WW........kita tukar jd babbling wednesday lah :))
    Makcik tak dak anak skolah dah jd tak dapek la den rm100 tu, tp yg dok bwk YB rasmi tu mmg sengal......cikgu besar punya idea kot....

    ReplyDelete
  39. duit yang utama.manusia sanggup buat semua krn duit..

    ReplyDelete
  40. setuju 100 peratus .. tapi sekolah anak2 sy ok jer...

    ReplyDelete
  41. Saya xde anak lagi. tapi bila baca entry ni, sekurang2nya terbuka sikit minda sya pasal isu rm 100 yg gegak gempita lately nih

    ReplyDelete
  42. ada sekolah yang mmg nak nama. sama la mcm pengarah saya..buat program semua nak jemput org besaq2..bila jemput vip ni bajet pun kena besaq la..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...