Friday, November 4, 2011

Berbeza Generasi

Sebelum ni, aku ada up date sikit gambar gambar percutian aku ke Western Australia baru baru ni. Ramai yang sangka lelaki tua itu ialah ayah aku/ayah wife aku. Bukan. Itu adalah atuk wife aku. Ya, atuk! Umur beliau dah 82 tahun. Masa aku beritahu umur atuk wife aku tu kat staf staf klinik aku, ramai yang terperanjat, masih kuat lagi berjalan jalan. Ya, beliau masih gagah! ~haha. Serius.
Dua budak botak di Kings Park, Perth. ~haha

Tiap tiap tahun rajin berjalan melancong. Indonesia dah banyak kali (Bandung, Medan, Aceh, Bali, Jakarta, Padang Tinggi). Selain Indon, beliau dah pergi ke Korea, Sri Lanka, Filipina, China, Vietnam, Thailand, Brunei. Semua destinasi pelancongan itu beliau pergi ketika umur dah >75 tahun.Kebanyakkan percutian tu beliau sendiri yang uruskan tiket, dan ikut agensi. Hanya ada beberapa percutian aja yang ikut family, yang lain dia solo/dengan geng geng sebaya  :p  Kelasss betul atuk wife aku ni..hahaha
Dengan Ziyyad di Augusta, Western Australia
Sebenarnya, ni kali kedua aku & wife bawa atuk ni pergi melancong. Tahun lepas kami ke Bali. Bawak atuk wife aku ni senang, tak cerewet macam sesetengah orang tua. Cuma untuk percutian ke Western Australia ni, nampak sangat beliau tak berapa selesa dek kerana sejuk. Aku tak tahu lah macam mana agaknya kalau kami ke sana musim winter, sebab 3 minggu lepas kami di sana, musim spring.
Si botak kedua duanya dah bertopi, di Hamelin Bay, Western Australia.

Cadangnya patut lepas balik Australia ni, next year beliau nak ikut pulak aku pergi New Zealand atau Turki. Tapi awal awal lagi masa dalam flight balik Malaysia beliau dah kata, tak mau pergi oversea tempat yang sejuk sejuk. Hahaha..so makna nya tahun depan takde lah aku bawa atuk gi sana ya. Maybe tahun depan aku buat trip lain ke Bromo atau Jogja, atuk nak ikut, sebab tu Indon! Haha
kesian juga tengok atuk tak tahu nak beli apa kat sini, tempat MommyZZ shopping cheese! ekekeke
Aku berdoa, semoga dipanjangkan umur aku & Mommy ZZ, diberi kesihatan, kuat macam atuk ni, semoga bila kami dah tua nanti, boleh lah realisasikan impian kami nak travel around the world berdua  :P
terlentok baikkk punya Zayyan dengan TokNyang nya masa dalam train di Busselton Jetty
Ada beberapa rahsia dan petua untuk panjang umur dan sihat macam Toknyang Ziyyad & Zayyan ni. Yang pasti dulu beliau askar. Sekarang, masih aktif tiap tiap pagi berkebun. Aku? Tiap tiap pagi kalau cuti melingkor atas katil/melepak kat sofa layan astro. Soheh kalau diteruskan aktiviti macam tu, bila dah tua tak sihat macam atuk..~hahahaha
Berlatar belakangkan pekan Perth. Bila tengok gambar ni, aku teringin pulak nak buat style botak! ~hahahah

Ada banyak lagi petua nak umur panjang & sihat macam atuk. Jaga makan, solat sunat dan zikir kena rajin. Tapi yang paling susah aku nak tiru tu part aktif di pagi hari, berkebun, potong rumput. Mungkin bila aku dah tua (zaman zaman aku nanti), orang tua aktif pagi pagi kat gym. Sebab takde kebun nak dibersihkan, rumput kat rumah gardener dah potong..hahahaha..





~ semoga atuk diberikan usia yang panjang, sihat tubuh badan, dan semoga next year at least kita boleh gi Jogja..sebab atuk tak bleh gi negara omputeh! ekekekek~

40 comments:

  1. lebih stailo dari cucu beliau~keh keh~

    ReplyDelete
  2. Kakcik sebak! Arwah bapa meninggal di usia 82. :(

    ReplyDelete
  3. wow... mmg mengagumkan...

    sya harap sya pun sekuat itu...

    tpi gya hidup kite di bandar ni mmg susah nak capai kesihatan optimum kan ...huhuhuu

    ReplyDelete
  4. Atuk masih kuat ... Alhamdulillah ....

    Kena beli tanah kat kg ... buat rumah .. buat kebun lepas pencen nanti ...

    ReplyDelete
  5. nape atok takleh gi negara omputih?

    tapi...mmg kelas la atuk mommyZZ! tabik spring sama dia! kene la kita ikut cara atuk kalau nak sihat mcm atuk bola tua nanti.

    ReplyDelete
  6. ye la..
    toknyang ZZ nampak segak dan bertenaga.

    ReplyDelete
  7. semoga atuk yg masih kuat dan sihat itu menjadi inspirasi buat kita.. semoga atuk diberikan kesihatan yg baik dan dipanjangkan umurnya.. aminn

    ReplyDelete
  8. cayalah atuk doc@toknyang ziyyad....
    :)


    wifenya masih ada lagi ke doc?

    ReplyDelete
  9. mmmm....adik sy tentera doc....heheh...takde kaitan ek...

    cuba doc botak dulu....then badan selim melim mcm atuk Mommy ZZ...heheheh

    ReplyDelete
  10. Atok wife doc mmg terbaik! Masih larat berdiri tu! Bukan calang2 tau!

    Untung atok dibawa cucu keliling dunia spt ini. Bertuah tau!

    ReplyDelete
  11. org zaman dulu mmg bnyk yg kuat dan umur panjang..kedua atuk dan nenek sy sebelah abah dan mak masih ada..moyang sy meninggal waktu berusia 100 tahun lebih..rahsianya mcm dr ckp tulah..rajin berkebun..org zaman skang bnyk mati muda sbb bnyk penyakit..keje dlm ekon pehtu makan berlemak-lemak..

    ReplyDelete
  12. Alhamdullillah sihat lagik Atuk wife u yer.. boleh gi jalan2 round dunia gitu.. Sama jerk botak onyang dan cicit.. yer.. :)

    ReplyDelete
  13. nk kena mintak petua panjang umur tu doc.

    .

    ReplyDelete
  14. besnyer masih ader atok..atok nenek kita semua dah meninggal..semoga atok mommy z dipanjangkan usia..sehat tubuh badan..aloooo comel betol zayyan kan..yang pakai cap tu lagi comel..

    nak botak??? jangan la nanti orang pikir pulak..ni cucu atok ke adik atok..haha

    ReplyDelete
  15. kenalah beli tanah kebun macam tu...weekend nyawit tkpun nyawah...keluar peluh sikit..heehe...baru sihat mcm atok...atok perempuannya??

    botak senang...tk yah bubuh minyak n sikat...ada uban org tk tahu...miahaha

    ReplyDelete
  16. cute la zayyan tido terlentok tp tangan genggam jari TokNyang...

    ReplyDelete
  17. Jelas kelihatan atuk Mommy ZZ mesih kuat. Bapak kakak 85 tahun pun masih sihat. Betul beberapa petua yd doc berikan itu. Berkebun, berzikir, rajin bersolat tengah malam memberi kekuatan ingatan dan tenaga.

    Hihi... kakak pun tak mampu nak ikut.

    ReplyDelete
  18. daddy,

    the 1st pic is soooooo PRICELESS!!

    i like the compo, the gestures, the emotion.
    paling mahal ialah the bald difference thru age!

    ohsem!

    ReplyDelete
  19. Masyallah.. How nice.. Panjang umur dia kan..

    Macam apek and cucunya lah.. So cute yang masa tidur tuu.. Untung anak2 u dapat jumpa moyang lagi..

    ReplyDelete
  20. jangan tunggu tua baru nak berkebun...start from now.suruh gardener buat keja kt rumah org lain..

    ReplyDelete
  21. atuk hubby kak ati pun
    sihat dan hidup lagi tapi
    rasanya atuk tu lebih gagah :)

    ReplyDelete
  22. bestnye dapat jalan2 k sana...

    ReplyDelete
  23. bab berkebun tu yg payah nak buat .. tp betul la kena rajin dont malas2 .. asyik nak terbaring je..

    ReplyDelete
  24. kena buat tukar aktiviti lepas nie doktor..
    baru stylo macam moyang ZZ

    ReplyDelete
  25. assalam doc..arwah acik jugak meninggal diusia 82..
    alhamdulillah atuk isteri doc.masih sihat..dan bermain dengan cicitnya ziyyad dan zayyan.

    ReplyDelete
  26. mmg nampak sihat lagi toknyang ziyyad dan zayyan ni.... org dulu mmg x boleh duduk diam sama mcm nenek munna masih rajin berkebun walaubun dah nak masuk 80

    ReplyDelete
  27. gambar no2 tu, atok mcm muka chinese pun ado...

    ReplyDelete
  28. owh ! atuk ku othman yg gagah..
    kakak sygggg~ atuk sgt2...
    smoga atuk pnjg umur,sihat sentiasa dan dimurahkan rezeki..
    ^________^ atuk ku yg HEBAT !
    kau ad?? hehehe

    ReplyDelete
  29. gambar di hamelin bay itu sgt cantik!! ;)

    ReplyDelete
  30. Salam kenal tuan tanah
    Atuk wife u ada gene Chinese / Jepang ke?
    Berkebun kt mukabuku sure terer ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  31. hensem atuk dier. kiter pom nk jd cucu lah...eheheh

    ReplyDelete
  32. syoknyaaaa dpt travel keliling dunia ni :)

    ReplyDelete
  33. Terpaku tgk atuk yg sehat dan kuat pada umur 75 tahun. Harussss jadikan atuk contoh.

    ReplyDelete
  34. doc... skarang ni kepala botak dah jadi pesen... macho tu tengok tokyang tu

    takyah la upah gardener, boleh la pagi2 cuti doc yg potong rumput

    ReplyDelete
  35. Sy ada atok yg masih hdp,usianya sdh 91thn.masih kuat,kerja utama beliau adalah membawa org ke mekah utk umrah.x tahu dh berapa ratus kali beliau ke mekah.sgt kagum dgn kudratnya.

    ReplyDelete
  36. betul tu doc, petua nak sihat cam tu kena berkebun dan lakukan aktiviti yg sihat selain dari jaga makan, solat sunat dan berzikir. masih encem tuk nyang, kirim salam ngan tuk nyang tu ye.

    ReplyDelete
  37. ler...atuk ke?
    subhanallah....! panjang betul usianya..

    semoga diberi kesihatan yg baik lagi.. aminn..!

    seronok jalan2 ngan atuk/orang2 tua yg sporting gini..

    * teringat arwah Apak..

    ReplyDelete
  38. Kalu Atok tu tak larat nak pegi, Nenek Azie boleh jadi ganti!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...